ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΟΚ
«Προσοχή στον κενό χώρο»

Αυτή είναι η προτροπή του Μπάγεβιτς για το σημερινό εκτός έδρας ματς στο Αϊντχόβεν 

Δύσκολο έργο έχει σήμερα ο ΠΑΟΚ στην Ολλανδία

Sportidea

Δύσκολο έργο έχει σήμερα ο ΠΑΟΚ στην Ολλανδία
Από ένα αουτσάιντερ όλα να τα περιμένει κανείς... Αυτό ήταν πάνω-κάτω το ρεζουμέ των χτεσινών δηλώσεων του τεχνικού του ΠΑΟΚ, Ντούσαν Μπάγεβιτς, στην καθορισμένη συνέντευξη Τύπου πριν την αναμέτρηση με την Αϊντχόβεν (20.30, ΑΛΤΕΡ). Στο δύσκολο έργο που έχει ο «δικέφαλος» επί ολλανδικού εδάφους για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, παρουσιάζεται ως αουτσάιντερ, όμως αυτό δε φαίνεται ικανό να πτοήσει τον «Ντούσκο», ο οποίος τόνισε πως «και η Ουντινέζε ήταν φαβορί και εμείς ήμασταν αυτοί που προκριθήκαμε στο τέλος», ενώ για τη σημερινή κόντρα της ομάδας του ανέφερε: «Είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για τις δυσκολίες του παιχνιδιού και θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό». Στη συνέχεια ο προπονητής της ομάδας της Θεσσαλονίκης θέλησε να υπογραμμίσει τα, κατ' αυτόν, στοιχεία που κάνουν την Αϊντχόβεν επικίνδυνη: «Δε θα πρέπει να δώσουμε στον αντίπαλο χώρο μέσα στο γήπεδο. Είναι μια γρήγορη ομάδα που εκμεταλλεύεται τα κενά. Αρκετοί παίκτες της μπορούν να κάνουν τη ζημιά». Ωστόσο, αν και η αισιοδοξία είναι διάχυτη στους κόλπους της ομάδας για την απόσπαση ενός θετικού αποτελέσματος, τα πράγματα στον αγωνιστικό τομέα δεν είναι εξίσου ρόδινα. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς δε θα έχει στη διάθεσή του τους τραυματίες Χασιώτη, Κατσιαμπή, Τετράτζε και Εγκωμίτη, κάτι που τον προβληματίζει αρκετά αλλά πιστεύει πως κάθε παίκτης έχει τον αντικαταστάτη του, ενώ, εκτός από όλα αυτά, ο Σερβοέλληνας τεχνικός ανησυχεί και για τις «εχθρικές» καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Ολλανδία: «Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν με ανησυχούν. Η βροχή ίσως επηρεάσει τους παίκτες μου που έχουν συνηθίσει σε άλλες συνθήκες».

Από την άλλη πλευρά, ο τεχνικός της Αϊντχόβεν, Ερικ Γκέρετς, παρουσιάστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος στη συνέντευξη Τύπου, ενώ τόνισε πως αν η ομάδα του θέλει να νικήσει πρέπει πρώτα απ' όλα να σεβαστεί τον ΠΑΟΚ. Χαρακτηριστικά είπε: «Θα πρέπει να σεβαστούμε μέσα στο γήπεδο τον ΠΑΟΚ. Τον είδαμε στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό και οι συνεργάτες μου με ενημέρωσαν ότι πρόκειται για μια πολύ καλή ομάδα. Εμείς βέβαια εάν θέλουμε να έχουμε μια καλή πορεία στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ θα πρέπει να πάρουμε τη νίκη».

  • Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ απάντησε αρνητικά στο αίτημα της ΠΑΕ Ολυμπιακός να δοθούν 1.000 εισιτήρια για το ντέρμπι της 8ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος, που θα διεξαχθεί τη Δευτέρα (27/11) στην Τούμπα.

Ντ. ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΥΣΗΣ

Πρωταθλητής

Ο πρώτος ανάμεσα σε όλους τους άλλους συναγωνιστές / συναθλητές του.

  • αυτός που ξεπερνάει όλους τους άλλους αθλητές και είναι ο νικητής των νικητών, σε ένα πρωτάθλημα.
  • ο αθλητής που διακρίνεται για τις νίκες του και για τις υψηλές επιδόσεις του
  • αυτός που πέτυχε τον πιο μεγάλο άθλο.

Συμπερασματικά, ο πρωταθλητής:

  • είναι κοινωνικός παράγοντας και η δραστηριότητά του είναι χρήσιμη για όλη την κοινωνία...
  • είναι αντικείμενο βιολογικής έρευνας για τα όρια της ανθρώπινης απόδοσης...
  • είναι πηγή έμπνευσης για τη λογοτεχνία και, γενικά, για την τέχνη...
  • είναι πηγή υπερηφάνειας για την κοινότητα που ανήκει και που αντιπροσωπεύει στους αγώνες του, εφόσον, βέβαια, η συμμετοχή του σε αυτούς δεν αποβλέπει σε κανενός είδους προσωπικό του υλικό ή άλλου είδους όφελος...

Στο μέχρι στιγμής αναπάντητο ερώτημα, αν ο πρωταθλητής γεννιέται ή γίνεται, εμείς, έστω έμμεσα, εμπειρικά που λένε, αλλά με αρκετή σαφήνεια απαντάμε:

«Για να γίνει κανείς πρωταθλητής, πρέπει να συνδυάζει, κατά τον πιο ιδανικό τρόπο, το μπορώ και το θέλω»...

Αυτό σημαίνει ότι δεν αρκεί να είναι κανείς, με απλοχεριά από τη Φύση, σωματικά μόνο προικισμένος, αλλά και ψυχοπνευματικά, για να μπορέσει έτσι, συνδυάζοντας τις αντίστοιχες αρετές-προσόντα του, να φτάσει κάποτε, μετά από καταβολή επίμονης και επίπονης προπονητικής του προσπάθειας, στη μέγιστη αθλητική του διάκριση, που είναι να αναδειχτεί, σε συγκεκριμένο πρωτάθλημα, ο πρώτος, νικώντας όλους τους άλλους συναγωνιστές -συναθλητές του...

Ωστόσο, επιμέρους ερωτήματα που σχετίζονται:

α) με την κληρονομικότητα (δηλαδή, με το βαθμό που οι γενετικές διαφορές καθαρίζουν τις ανατομικές διαφορές, στις βιολογικές ορίζουσες της αθλητικής απόδοσης),

β) με την προσαρμοστικότητα (=προπονησιμότητα - δηλαδή με το βαθμό που ο γονότυπος επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του προπονητικού ερεθίσματος, στις προαναφερθείσες ορίζουσες) και

γ) με τη δύναμη της θέλησης και τα όριά της, πρέπει να τύχουν ευρύτερης ακόμα επιστημονικής έρευνας, για να δοθεί έτσι η πιο έγκυρη δυνατή απάντηση.

Στην εποχή μας, ο τίτλος-χαρακτηρισμός του πρωταθλητή απονέμεται χωρίς σχεδόν καμιά εξαίρεση, σε οποιοδήποτε διακρίνεται και πρωτεύει σε αγωνιστική ή διαγωνισμού διαδικασία.

Παράδειγμα, «πρωταθλητής» χαρακτηρίστηκε και ο νικητής διαγωνισμού λύσης σταυρολέξου, καθώς ανακοινώθηκε από τα ΜΜΕ: «Εληξε το πρωτάθλημα λύσης σταυρολέξου»... Που σημαίνει αυτόματα, ότι αυτοί που πήραν μέρος στο σχεδιακό διαγωνισμό χρίστηκαν αθλητές, η διαδικασία λύσης του σταυρόλεξου, άθλημα ή αθλητικό αγώνισμα και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα τον ίδιο διαγωνισμό, αθλητισμός και, βέβαια, ο νικητής αυτού «πρωταθλητής»...

Η λεκτική αυτή «εκτροπή», που δεν είναι και η μοναδική στο πλαίσιο του διαρκώς διευρυνόμενου σύγχρονου αθλητισμού (;), εξισώνει τους πάντες και τα πάντα σε ό,τι αφορά την αποδιδόμενη σε αυτούς «αθλητική» ή του «αθλούμενου» ιδιότητα- χαρακτηρισμό. Μια και, όχι σπάνια, καμιά διάκριση γίνεται ανάμεσα σε αυτούς π.χ. που παίζουν, αθλούνται ή εργάζονται, καθώς και σε εκείνους που, π.χ., μετέχουν σε έναν διαγωνισμό κομμωτικής..!

Ο σύγχρονος πρωταθλητής, στο πλαίσιο του πολιτικο-οικονομικού συστήματος που ζούμε, είναι ένα συγκεκριμένο γεγονός, σχεδόν ένα πράγμα, ένα αντικείμενο..! Συνεπώς, το μόνο που ο ίδιος κάνει ενσυνείδητα ή όχι, είναι να αντανακλά τη διαδικασία αντικειμενικοποίησης της «εργασίας» του, χάρη στην εφαρμογή του ποσοτικοποιημένου, του εμπορευματικού και του μισθωμένου χρόνου του..!

Και βέβαια, ο ίδιος μπορεί να εκτιμηθεί και να μετρηθεί ως «οικονομικό μέγεθος»..! Αφού, το στέμμα, που του απονέμεται, αντιστοιχεί σε αριθμούς μέτρων, εκατοστών, λεπτών, δευτερολέπτων, κιλών, γκολ, καλαθιών κλπ., έχει τη δική του χρηματιστηριακή αξία, που εξαργυρώνεται με χιλιάδες ελληνικά και ξένα χαρτονομίσματα..!

Επί του προκειμένου, δε χωράει καμιά αμφισβήτηση.

Τα οικονομικής φύσης συμβόλαια, που συνάπτονται και υπογράφονται ανάμεσα σε πρωταθλητές και εκπροσώπους σωματείων, ομοσπονδιών, πολιτείας και κάθε λογής, κατ' ευφημισμό, «χορηγούς» (αφού δίνουν για να πάρουν πιο πολλά...) είναι στην ημερήσια διάταξη - καθεστώς..!

Ετσι, ο «χρηματίτης αγώνας» είναι αυτός που κυριαρχεί σε όλα σχεδόν τα επίπεδα του ψευδεπίγραφα καλούμενου «αθλητικού παιχνιδιού» μηδέ εξαιρουμένου και αυτού του «ολυμπιακού παιχνιδιού» (Olympic Game).

Τέλος, στην πλειονότητά τους οι σύγχρονοι πρωταθλητές είναι, ηθελημένα ή όχι, προπαγανδιστές και διαφημιστές του μεγάλου κεφαλαίου, στα πλαίσια της εδραιωμένης πια «αθλητικής αγοράς», μέρος του οποίου καρπούνται και αυτοί, ανάλογα με το ταλέντο που διαθέτουν, τον κόπο που καταβάλλουν και τις αγωνιστικές τους επιτυχίες...


Πέτρος ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ

«Αρχοντας» της Τούμπας, στο μεγάλο ντέρμπι της 8ης αγωνιστικής μεταξύ του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού, κληρώθηκε να είναι ο διαιτητής Γιώργος Κασναφέρης του συνδέσμου Αθηνών. Τα υπόλοιπα παιχνίδια της αγωνιστικής θα διευθύνουν οι εξής: Παναχαϊκή - Καλαμάτα (Βουτσαλάς, Θεσσαλονίκης), Παναθηναϊκός - Ξάνθη (Μποροβήλος, Αρκαδίας), ΑΕΚ - Γιάννενα (Βούλγαρης, Πειραιά), Πανηλειακός - Ηρακλής (Βαλλιανός, Αιτ/νίας), Ιωνικός - Πανιώνιος (Αγγελάκης, Θεσσαλονίκης), ΟΦΗ - Αθηναϊκός (Βασσάρας, Θεσσαλονίκης), Εθνικός Αστέρας - Αρης (Μπριάκος, Ηπείρου).

Το τελευταίο ... σφύριγμα

Η «ατμομηχανή» δεν πρόκειται να ...ξανασφυρίξει. Ο Εμιλ Ζάτοπεκ, ή πιο γνωστός ως «άνθρωπος - ατμομηχανή», δεν υπάρχει πλέον, αφού άφησε την τελευταία του πνοή χθες σε υλικία 78 χρονών από εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο Τσεχοσλοβάκος αξιωματικός του στρατού θα μείνει στην ιστορία εξαιτίας της κυριαρχίας του στις μεγάλες αποστάσεις, σημειώνοντας σπουδαίες επιτυχίες στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου (1948) και στο Ελσίνσκι (1952). Στη διοργάνωση του Λονδίνου έκανε την πρώτη παρουσία του, κερδίζοντας με άνεση το αγώνισμα των 10.000 μ. ενώ ήταν δεύτερος στα 5000. Εκεί, όμως, που πραγματικά συγκλόνισε με την παρουσία του ήταν στους Ολυμπιακούς του Ελσίνκι, όπου ο Τσεχοσλοβάκος αθλητής μονοπώλησε τα χρυσά σε τρία αγωνίσματα. Τα 5.000, τα 10.000 και τον μαραθώνιο.. Ο «άνθρωπος - ατμομηχανή» αναδείχτηκε Ολυμπιονίκης στα 5.000 και 10.000 μέτρα και στο μαραθώνιο. Αξιοσημείωτο είναι ότι στους ίδιους αγώνες η γυναίκα του Ντάνα κέρδισε και αυτή το χρυσό μετάλλιο στον ακοντισμό..

ΒΟΛΕΪ

Στα πρόθυρα του... κραχ αλλά και της ολοκληρωτικής αποσύνθεσης, βρίσκεται η ΕΑ Πατρών. Η ομάδα της Πάτρας, η οποία ξεκίνησε με αίσιους οιωνούς στο πρωτάθλημα της Α1 ανδρών, αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, κάτι που «έσπρωξε» σε παραίτηση τους δύο Γιουγκοσλάβους της ομάδας, Μπόσκαν και Βουσούροβιτς που είχαν να πληρωθούν τέσσερις μήνες, ενώ ήδη επιθυμούν να μείνουν ελεύθεροι οι Παναγιώτης Ρουμελιώτης, Κλεομένης Ρουμελιώτης και Κώστας Δεληκώστας. Υπό παραίτηση, παράλληλα, βρίσκεται και ο, επί 17 χρόνια προπονητής της ομάδας, Αρης Αγγελόπουλος.

ΠΑΛΗ
Οριοθετήθηκαν οι στόχοι

«Η φετινή χρονιά ήταν χρονιά επιτυχιών και το 2004 θα πάρουμε τουλάχιστον τρία μετάλλια». Με αυτά τα λόγια ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Φιλάθλων Πάλης (ΕΟΦΠ), Θοδωρής Χαμάκος, προσπάθησε χτες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η ΕΟΦΠ, να δώσει το κλίμα που επικρατεί στους κόλπους του αθλήματος ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Στόχος όλων των ανθρώπων της πάλης είναι η σωστή προετοιμασία και ο ιδανικός προγραμματισμός, προκειμένου το συγκεκριμένο άθλημα, το οποίο αποτελεί και ένα από τα αρχαιότερα, να πάρει τα «πάνω» του και να καταφέρει να φέρει περισσότερες διακρίσεις στη χώρα μας: «Ο στόχος αυτός είναι εφικτός, αλλά και ρεαλιστικός». Παράλληλα, ο κ. Χαμάκος τόνισε πως η ΕΟΦΠ σε συνεργασία με την Παγκόσμια Ομοσπονδία θα προσπαθήσουν να εντάξουν στο Ολυμπιακό πρόγραμμα και τη γυναικεία πάλη. Στη συνέντευξη, ωστόσο, παρευρέθηκαν και αρκετοί παλαιστές, μεταξύ των οποίων ο Κώστας Θάνος που είπε: «Βλέπω ότι αρχίζουμε να βρίσκουμε διεξόδους. Εμείς οι αθλητές θα κάνουμε το χρέος μας και πιστεύω πως τα τρία μετάλλια για το 2004 είναι εφικτά».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ