ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Αυγούστου 2012
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Ανάγκη για άμεση χρηματοδότηση κοινωνικών υπηρεσιών

Στην ανέχεια που οδηγεί η κυβερνητική πολιτική τις λαϊκές οικογένειες, με τη φοροληστεία, την ανεργία, το πετσόκομμα του λαϊκού εισοδήματος, έρχεται να προστεθεί και η αδυναμία των δήμων να παρέχουν τις έστω λειψές και υποβαθμισμένες κοινωνικές υπηρεσίες που μέχρι σήμερα προσέφεραν. Η τραγική μείωση της χρηματοδότησής τους, στο όνομα των περικοπών που επιβάλλει η δημοσιονομική πολιτική, σηματοδοτεί ότι αρκετοί δε θα μπορούν, ήδη από τον τρέχοντα μήνα, να καλύψουν τις δαπάνες μισθοδοσίας και οι περισσότεροι να ανταποκριθούν οικονομικά στο όποιο κοινωνικό έργο παρείχαν. Αυτό σημαίνει ότι οι λαϊκές οικογένειες στερούνται βασικών υπηρεσιών, όπως προσχολική αγωγή, δημιουργική απασχόληση, βοήθεια στο σπίτι, μεταφορά μαθητών και άλλα.

Στην κατάσταση αυτή, η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) απαντά διοργανώνοντας συνέδριο στις 30 Αυγούστου, σε μια προσπάθεια απλώς να «μαζέψει» τις όποιες αντιδράσεις των αιρετών. Αλλωστε, όπως διεφάνη και σε έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησε την προηγούμενη βδομάδα, η ΚΕΔΕ συνεχίζει να κατανοεί τις ... ανάγκες για δημοσιονομική προσαρμογή και προσανατολίζεται σε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης. Αυτές, όπως καλλιεργούνται τα τελευταία χρόνια εντός της ΚΕΔΕ αλλά και στα κατά καιρούς κυβερνητικά επιτελεία, είναι η αύξηση των ανταποδοτικών τελών, το νέο χαράτσωμα, η εμπορευματοποίηση υπηρεσιών, η αξιοποίηση κινητής και ακίνητης περιουσίας. Αλλωστε αυτή ήταν και η κατεύθυνση που έλαβε η ηγεσία της ΚΕΔΕ σε συναντήσεις που είχε με τον υπουργό Εσωτερικών, Ευ. Στυλιανίδη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γ. Σταϊκούρα, την προηγούμενη βδομάδα, δηλαδή η επιβολή ανταποδοτικών τελών και η αξιοποίηση των ίδιων πόρων.

Θυμίζουμε ότι ήδη οι δήμοι, την τελευταία τριετία 2009 - 2012 «είδαν» τη χρηματοδότησή τους να μειώνεται κατά 59%, με τη ΣΑΤΑ να πετσοκόβεται κατά 55,16%. Το δε συνολικό ποσό της χρηματοδότησης για το 2012 ανέρχεται, σύμφωνα με τον Χρ. Σταϊκούρα, στα 2,3 δισ. ευρώ, ούτε καν στα 2,7 που θέτει η ΚΕΔΕ ως «κόκκινη γραμμή» για να μπορέσουν οι δήμοι να ανταποκριθούν στοιχειωδώς σε λειτουργικές δαπάνες και μισθοδοσία. Ακόμα κι αυτό το ποσό όμως δεν αρκεί.

Οπως προέκυψε από τις συναντήσεις, η χρηματοδότηση των δήμων τους πέντε τελευταίους μήνες του έτους θα «προσγειωθεί» στα 70 εκατ. ευρώ το μήνα, από 135 εκατ. που ήταν μέχρι τον Ιούνιο και 96 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο. Η τελευταία μείωση που αποφάσισε η κυβέρνηση ήταν και η αφορμή ώστε να αποφασίσει η ΚΕΔΕ το έκτακτο συνέδριο. Θυμίζουμε ότι πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ πηγαίνει για τη χρηματοδότηση υποχρεώσεων του κράτους, δηλαδή την πληρωμή των προνοιακών επιδομάτων, τη μεταφορά μαθητών, τις μισθώσεις σχολείων. Θυμίζουμε επίσης ότι η πρώτη μείωση κατά 29% - η οποία έκοψε τη χρηματοδότηση στα 96 εκατ. ευρώ το μήνα - έγινε προκειμένου, όπως επικαλέστηκε η κυβέρνηση, να καταβληθούν τα προνοιακά επιδόματα που έπρεπε ήδη να έχουν δοθεί.

Αντί, λοιπόν, η ΚΕΔΕ να διεκδικήσει την άμεση χρηματοδότηση των κοινωνικών δομών από τον κρατικό προϋπολογισμό, ως το ελάχιστο που θα έδινε μια ανάσα στις λαϊκές οικογένειες, δείχνει να ενδιαφέρεται περισσότερο να μη φορτωθεί την ευθύνη για αυτή την κατάσταση. Στο πλαίσιο αυτό ετοιμάζει ενημερωτική καμπάνια για να ενημερωθεί ο κόσμος για το τι προσφέρει η Τοπική Διοίκηση, όχι όμως για τις ευθύνες των οργάνων της.

Τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της κατάστασης είναι ορατά στις οικογένειες με παιδιά προσχολικής ηλικίας. Περίπου 53.000 παιδιά δε θα γίνουν δεκτά στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, προκαλώντας πραγματικό αδιέξοδο. Συγκεκριμένα, το 55% των αιτήσεων που έγιναν για τη φιλοξενία παιδιών στο πλαίσιο προγράμματος του υπουργείου Εργασίας που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, απορρίφθηκαν. Η δε ζήτηση, λόγω και της οικονομικής κρίσης, για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, ήταν αυξημένη κατά 43% σε σχέση με πέρσι, κάνοντας το πρόβλημα εντονότερο.

Απολογείται ο κατηγορούμενος για επίθεση στην 15χρονη

Σήμερα αναμένεται να απολογηθεί ο 21χρονος που ομολόγησε την επίθεση και το βιασμό της 15χρονης στην Πάρο. Ο κατηγορούμενος οδηγήθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου στη Σύρο όπου και θα απολογηθεί. Είχε προηγηθεί ο εντοπισμός του και η σύλληψή του από διαμέρισμα της Ν. Χαλκηδόνας όπου διέμενε με άλλους δύο άνδρες οι οποίοι και συνελήφθησαν για υπόθαλψη εγκληματία.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ο 21χρονος ταυτοποιήθηκε ως ο δράστης της επίθεσης εναντίον της ανήλικης, μετά από σύγκριση των δειγμάτων γενετικού υλικού από το σπίτι που διέμενε στην Πάρο και από αυτό που βρέθηκε στην 15χρονη. Αμέσως μετά, ξεκίνησαν οι έρευνες εντοπισμού του καθώς, όπως ανακοινώθηκε, είχε φύγει από το νησί, λέγοντας πως έπρεπε να γυρίσει στο Πακιστάν για προσωπική του υπόθεση. Τελικά, εντοπίστηκε το πρωί του Σαββάτου σε διαμέρισμα στη Ν. Χαλκηδόνα ενώ - όπως ανακοινώθηκε - είχε αιτηθεί για τον επαναπατρισμό του. Σύμφωνα με πληροφορίες, είπε στους αστυνομικούς πως αρχικά ήθελε να κλέψει το κινητό τηλέφωνο της ανήλικης.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ο κατηγορούμενος κατήγγειλε πως τόσο στο Τμήμα όσο και κατά τη μεταφορά του με το πλοίο της γραμμής στο νησί ξυλοκοπήθηκε από αστυνομικούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει σχηματιστεί δικογραφία εναντίον ενός ειδικού φρουρού κι ενός υπαλλήλου ταχυφαγείου ως υπεύθυνων για τον πρώτο ξυλοδαρμό.

Το τελευταίο «αντίο» στον σ. Γιώργο Τέλιο

Το τελευταίο «αντίο» στον παλαίμαχο κομμουνιστή Γιώργο Τέλιο, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πλήρης αγωνιστικών ημερών, σε ηλικία 94 ετών, είπαν πλήθος συναγωνιστές, σύντροφοι, και φίλοι, την περασμένη Κυριακή στη Λάρισα.

Στην τελετή παραβρέθηκαν ο Γιάννης Χώτος, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, αντιπροσωπεία της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον γραμματέα Παναγιώτη Σπήλιο και αντιπροσωπεία του παραρτήματος Λάρισας ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ. Τον επικήδειο εκφώνησε ο Στέλιος Μπάρμπας, γραμματέας της ΚΟΒ Αγ. Αθανασίου του ΚΚΕ, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε:

«Ο σύντροφος Τέλιος ήταν από εκείνους τους λαϊκούς αγωνιστές που με ανιδιοτέλεια δίνουν όλο τους τον εαυτό στην υπόθεση της εργατικής τάξης. Γεννήθηκε το 1918, το 1940 πολέμησε στα βουνά της Αλβανίας τους Ιταλούς εισβολείς. Οργανώθηκε στο ΚΚΕ το 1942, κατατάχτηκε στον ΕΛΑΣ και ήταν υπεύθυνος στον 3ο λόχο Αντιχασίων και ύστερα στην Εθνική Πολιτοφυλακή. Μαχητής του ΔΣΕ μέχρι και τη σύλληψή του το 1947. Στη συνέχεια φυλακές και εξορία. Γιούρα, Μακρόνησος, Τρίκερι, Ακροναυπλία, Αβέρωφ, Κέρκυρα, Τρίκαλα ήταν μερικοί από τους τόπους που "τίμησε" με την παρουσία του. Ατσαλώθηκε και υπερασπίστηκε το ΚΚΕ μέσα από τις σκληρές αυτές μάχες, αλλά και στα πιο σύγχρονα χρόνια στις πιέσεις μετάλλαξης που δεχόταν το Κόμμα. Σταθερός , αταλάντευτος, αλλά και αισιόδοξος πάντα παρών μέχρι πριν λίγους μήνες σε κάθε πορεία, συγκέντρωση, στην οργανωμένη δράση. Σύντροφε, είμαστε περήφανοι που περπατήσαμε μαζί σου. Στα βήματά σου πατάμε, γινόμαστε δυνατότεροι. Οπως έλεγες "τα ιδανικά δε νικιούνται, μένουν να εκπληρωθούν. Ο αγώνας συνεχίζεται ως τη νίκη, που θα είναι ο σοσιαλισμός"».

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΟΒΑΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ με πυροβολισμούς και φωτιές σημειώθηκαν αργά το βράδυ της Παρασκευής στο Αιτωλικό. Οπως έγινε γνωστό, από τους πυροβολισμούς τραυματίστηκαν τέσσερα άτομα εκ των οποίων οι τρεις ελαφρά. Ολα ξεκίνησαν όταν κάτοικοι της πόλης πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας εναντίον των Ρομά που διαμένουν κοντά στο Κέντρο Υγείας καθώς, όπως υποστήριζαν, ευθύνονται για τα κρούσματα εγκληματικότητας στην περιοχή. Οι Ρομά, σύμφωνα με τους κατοίκους, έβαλαν φωτιές σε κάδους και όχι μόνο προκειμένου να ανακόψουν την πορεία των πρώτων. Οταν άναψαν τα αίματα και κλήθηκε η Αστυνομία, άγνωστοι άρχισαν να πυροβολούν εναντίον των κατοίκων και των αστυνομικών με αποτέλεσμα να τραυματιστούν μεταξύ κατοίκων του Αιτωλικού τέσσερα άτομα, ηλικίας 48, 35, 50 και 47 ετών, οι οποίοι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο. Από αυτούς, νοσηλεύεται σε σοβαρότερη κατάσταση ο τελευταίος. Το πρωί του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για να εντοπιστούν και να συλληφθούν αυτοί που συμμετείχαν στα επεισόδια. Από τις πολλές προσαγωγές που έγιναν, συνελήφθησαν τελικά τέσσερα άτομα.

ΕΝΤΟΛΗ ΣΤΟ ΣΔΟΕ να διερευνήσει αν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της φοροδιαφυγής και παράνομων εσόδων έδωσε ο οικονομικός εισαγγελέας Σπ.Μουζακίτης, μετά τα όσα είπε ο Γ. Προβόπουλος στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, πως διερευνάται καταγγελία για ανώτατο στέλεχος της Αγροτικής Τράπεζας που έβγαλε 8 εκατ. ευρώ στο εξωτερικό.

ΤΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας, Ελ. Ράικου, με αφορμή δημοσίευμα για ύποπτες συμβάσεις της ΔΕΗ.

ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ ΝΑΟΥΣΑΣ
Εκδρομή στη Ρουμανία

Πενθήμερη εκδρομή στη Ρουμανία, από τις 25 έως 29 Αυγούστου, διοργανώνει το παράρτημα Νάουσας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Η τιμή συμμετοχής στην εκδρομή είναι 235 ευρώ το άτομο. Πληροφορίες και κρατήσεις γίνονται στα τηλέφωνα 694.9178.428 και 2332.026.501.

Εκδήλωση αντιστασιακών

Ο Σύλλογος των Απανταχού Σαϊδονιτών, σε συνεργασία με τον εκπρόσωπο της Σαϊδόνας στο Δήμο Δυτικής Μάνης, διοργανώνουν εκδήλωση προς τιμήν των πεσόντων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, την Κυριακή 12 Αυγούστου στις 11.00 π.μ. στο χώρο του μνημείου στη Σαϊδόνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ