ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Αυγούστου 2012
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Εντείνονται οι ιμπεριαλιστικές μεθοδεύσεις

Ο πρωθυπουργός διέφυγε στην Ιορδανία και αντικαταστάθηκε

Συνεχίζονται οι μάχες στη Συρία
Συνεχίζονται οι μάχες στη Συρία
ΔΑΜΑΣΚΟΣ, ΑΓΚΥΡΑ, ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Κλιμακώνεται η σύγκρουση και η επέμβαση στη Συρία, με «αιχμή του δόρατος» των ιμπεριαλιστών τους ενόπλους της αντιπολίτευσης, που αντιπαρατείθενται με το στρατό της Συρίας. Χτες ανακοινώθηκε ότι ο Σύρος πρωθυπουργός, Ριάντ Χιτζάμπ, έχει διαφύγει στην Ιορδανία, ενώ τη χώρα εγκατέλειψαν ακόμα δύο υπουργοί και τρεις αξιωματούχοι Πολιτικής Ασφάλειας της υπηρεσίας πληροφοριών. Η κυβέρνηση Ασαντ ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός αποπέμφθηκε και αντικαταστάθηκε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ομάρ Γαλαουάντζι. Σε δική του δήλωση, ο Ρ. Χιτζάμπ, δηλώνει ότι εγκαταλείπει το «δολοφονικό και τρομοκρατικό καθεστώς και εντάσσεται στην "επανάσταση"».

Με αφορμή αυτή την εξέλιξη τα ιμπεριαλιστικά κέντρα κάνουν λόγο για «αποδυνάμωση της κυβέρνησης Ασαντ», ενώ στο πλαίσιο των μεθοδεύσεων ανοιχτής επέμβασης στη Συρία, ο πρώην στενός συνεργάτης του Σύρου προέδρου, στρατηγός Μανάφ Τλας, ο οποίος προετοιμάζει «οδικό χάρτη» για την «πολιτική μετάβαση» στη χώρα, επισκέφθηκε την Τουρκία για συνομιλίες, χωρίς ωστόσο να δημοσιοποιούνται στοιχεία για τις συναντήσεις του.

Στον απόηχο της «συμβολικής» απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που επέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας για αποτυχία στους χειρισμούς στη Συρία, με στόχο την κλιμάκωση των πιέσεων σε Ρωσία και Κίνα, το Πεκίνο απάντησε ότι «οι χώρες που διατυπώνουν αβάσιμες επικρίσεις για τη θέση της Κίνας σχετικά με τη Συρία, ενώ υπερασπίζονται τα δικά τους γεωστρατηγικά συμφέροντα, προσπαθούν να εμποδίσουν ή ακόμη και να υπονομεύσουν την πολιτική διευθέτηση της σύγκρουσης».

Καταγγελίες από το Ιράν

Για στρατιωτική υποστήριξη στους αντάρτες κατηγορεί ξεκάθαρα τις ΗΠΑ και «χώρες της περιοχής», το Ιράν, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του ιρανικού κοινοβουλίου, Αλί Λαριτζανί, ο οποίος προειδοποίησε ότι η σύγκρουση στη Συρία θα μπορούσε να καταπιεί το Ισραήλ. Πληροφορίες των ιρανικών ΜΜΕ αναφέρουν τη σύλληψη Τούρκου στρατηγού ο οποίος ηγείτο ομάδας ενόπλων της λεγόμενης αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στο Χαλέπι, στο πλαίσιο των προσπαθειών της Τουρκίας, των ΗΠΑ, της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ να ρίξουν την κυβέρνηση Ασαντ. Το Ιράν αναμένεται να διοργανώσει την Πέμπτη μια «συμβουλευτική συνάντηση» με χώρες που έχουν μια «ρεαλιστική θέση» όσον αφορά τη σύγκρουση στη Συρία, όπως ανακοίνωσε ο ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμίρ - Αμπντολαχιάν προσθέτοντας ότι δέκα χώρες έχουν δηλώσει συμμετοχή.

Ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, Τόμας ντε Μεζιέρ, σε υποκριτικές δηλώσεις του ανέφερε ότι η «αποτυχία της διπλωματίας δεν πρέπει αυτομάτως να οδηγήσει κατ΄αρχάς στη στρατιωτική επιλογή», ενώ την ίδια στιγμή ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, δηλώνει ότι το Βερολίνο θα εξακολουθήσει να παρέχει βοήθεια στους «αντικαθεστωτικούς». Σύμφωνα με τον Γκ. Βεστερβέλε «ο άμεσος τερματισμός των βίαιων επεισοδίων και η τοποθέτηση μιας μεταβατικής κυβέρνησης χωρίς τον Μπασάρ Αλ Ασαντ είναι οι προϋποθέσεις για μια λύση», ενώ έστρεψε τα βέλη του στη Ρωσία, λέγοντας ότι «έχουν σοβαρές ευθύνες τα κράτη που καλύπτουν το καθεστώς Ασαντ».

Η κυβέρνηση του Κατάρ, με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Τζασίμ αλ Θάνι ζητά μία νέα προσέγγιση και τροποποίηση του σχεδίου Ανάν, λέγοντας ότι αποστολή του νέου απεσταλμένου θα πρέπει να είναι «η ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας στη Συρία».

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις στρατού και ενόπλων της αντιπολίτευσης στο Χαλέπι, ενώ στόχος των «αντικαθεστωτικών» έγινε και η συριακή κρατική τηλεόραση στη Δαμασκό, ενώ συνεχίζονται οι εκτελέσεις «φιλοκυβερνητικών», από ενόπλους όπου αναφέρονται και υπήκοοι άλλων χωρών ισλαμιστές. Τραγική είναι η κατάσταση των αμάχων, λόγω της αιματοχυσίας που κλιμακώνεται όλο και περισσότερο.

Συγκρούσεις τουρκικού στρατού με Κούρδους

Στο περιθώριο της συριακής σύγκρουσης, αυξάνουν οι μάχες του τουρκικού στρατού με τους Κούρδους, καθώς το τουρκικό κράτος φοβάται αποσχιστικές προσπάθειες με τη συμμετοχή των Κούρδων του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ). Οπως ανακοινώθηκε, 115 «μέλη του ΡΚΚ» σκοτώθηκαν στη διάρκεια μεγάλης στρατιωτικής επιχείρησης που ξεκίνησε στα τέλη Ιούλη, στη νοτιανατολική Τουρκία και συνεχίζεται. Σε επίθεση του ΡΚΚ, εναντίον στρατιωτικού φυλακίου στα σύνορα Τουρκίας - Ιράκ, σκοτώθηκαν ακόμα 22 άνθρωποι κατά τη διάρκεια συγκρούσεων. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε κατηγορίες για την κλιμάκωση της έντασης με το ΡΚΚ εναντίον των «εχθρικών κρατών», όπως είπε. Δημοσιεύματα εμφανίζουν την κυβέρνηση Ασαντ να υποστηρίζει το ΡΚΚ, σε επιθέσεις εναντίον της Τουρκίας, ισχυριζόμενα ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Δαμασκού προμηθεύουν με όπλα τους Κούρδους αντάρτες.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ
Προωθούν σχέδια ενιαίας οντότητας

ΡΙΑΝΤ.--

Τον ερχόμενο Σεπτέμβρη αναμένεται να συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών των έξι αραβικών χωρών - μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (Σ. Αραβία, Μπαχρέιν, Ομάν, Κουβέιτ, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) για να συζητήσουν ένα σχέδιο που εδώ και καιρό έχει καταθέσει για «λειτουργία στην πράξη ως ενιαίας οντότητας», προς εξυπηρέτηση φυσικά των συμφερόντων τους. Ως πρόσχημα προβάλλουν πως κάτι τέτοιο θα μπορεί να αντιμετωπίσει «εξεγέρσεις στον αραβικό χώρο», απειλώντας παράλληλα το Ιράν «να σταματήσει να παρεμβαίνει στα εσωτερικά άλλων χωρών».

Οι μοναρχίες αυτές είναι σύμμαχοι των ιμπεριαλιστών (στην περίπτωση της Συρίας, χρηματοδοτούν τους ένοπλους της αντιπολίτευσης), ενώ αυτό που τους ενδιαφέρει δεν έχει σχέση με ανθρώπινα δικαιώματα (αυτά καταπατούνται βάναυσα από τα αυταρχικά καθεστώτα) αλλά η διασφάλιση των συμφερόντων των μεγαλοεπιχειρηματιών και βασιλιάδων.

Στο τραπέζι της συζήτησης πρόκειται να μπουν προτάσεις για κοινό νόμισμα, την άρση κάθε τελωνειακού δασμού κ.λπ. Ηδη έχει υλοποιηθεί η στρατιωτική τους συνεργασία και η υιοθέτηση μιας «κοινής αρχιτεκτονικής ασφαλείας» (η οποία προβλεπόταν να περιλαμβάνει σταθερές αεροπορικές και ναυτικές περιπολίες, καθώς και ανάπτυξη πυραυλικών και αντιπυραυλικών συστοιχιών), στην οποία κομβικός αναμενόταν να είναι ο ρόλος του αμερικανικού στρατού.

ΙΣΡΑΗΛ
Αξιοποιεί αιματηρή επίθεση στη μεθόριο με την Αίγυπτο

ΚΑΪΡΟ.-- Στην αύξηση της έντασης στη μεθόριο της Αιγύπτου με το Ισραήλ, στη Χερσόνησο του Σινά, οδηγεί η κυριακάτικη επίθεση ένοπλων δραστών (μεταμφιεσμένων σε Βεδουίνους νομάδες) κατά Αιγύπτιων συνοριοφυλάκων, με αποτέλεσμα το θάνατο 16 εξ αυτών και τον τραυματισμό άλλων επτά, σε μια ενέργεια που «μυρίζει» προβοκάτσια. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι καταδίκασε την επίθεση, που, όπως είπε, έγινε «από εχθρούς του έθνους», κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος και ανακοίνωσε την εξαπόλυση ανθρωποκυνηγητού κατά των δραστών και αύξηση των μέτρων ασφαλείας από μεικτές περιπόλους στρατού και αστυνομίας στον τόπο της επίθεσης (που ήταν το μεθοριακό πέρασμα Καράμ Αμπού Σαλέμ). Νωρίτερα Αιγύπτιοι αξιωματούχοι δήλωσαν πως οι δράστες είχαν την υποστήριξη ισλαμιστών από τη Λωρίδα της Γάζας και Ισραηλινοί εκτίμησαν πως «κάποιοι εξ αυτών σχεδίαζαν να εισέλθουν στο Νότιο Ισραήλ για να εξαπολύσουν τρομοκρατική επίθεση κατά πολιτών». Πάντως αυτή η αιματηρή επίθεση - για την οποία το Ισραήλ παραδέχθηκε πως γνώριζε και την ανέμενε... - φέρνει σε δύσκολη θέση τον Αιγύπτιο πρόεδρο, η εκλογή του οποίου είχε γίνει δεκτή με θέρμη από την κυβέρνηση της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και ίσως τον υποχρεώσει να υπαναχωρήσει από τα σχέδιά του για τερματισμό της συνεργασίας του Καΐρου με το Τελ Αβίβ για τη συνέχιση του απάνθρωπου αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας.

Οπως και να 'χει, η εξέλιξη έδωσε την αφορμή στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που μετέβη στο χώρο της επίθεσης, να υπερτονίσει χτες τα «κοινά συμφέροντα» Αιγύπτου και Ισραήλ για την ειρηνική φύλαξη της κοινής μεθορίου.

Από την άλλη, η αντίδραση του αντιπροέδρου της παλαιστινιακής κυβέρνησης στη Γάζα, Μοχάμεντ Αουάντ (της Χαμάς), ήταν πως «δεν εμπλέκονται σε αυτό το τρομερό έγκλημα» ένοπλοι από την περιοχή. Aργότερα χτες βράδυ το «Ρόιτερς» μετέδωσε ότι στην ιστοσελίδα της αιγυπτιακής «Μουσουλμανικής Αδελφότητας» αναρτήθηκε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η επίθεση της Κυριακής «μπορεί να αποδοθεί στη Μοσάντ» (ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες) καταγράφοντας ότι «πριν λίγες μέρες πήραν εντολή να αποχωρήσουν από την περιοχή όλοι οι Ισραηλινοί πολίτες».

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΛΙΝΤΟΝ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ
Συνεχίζεται με «καρότο» και «μαστίγιο»

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Κρατώντας ανάλογα με την περίπτωση πότε «καρότο» και πότε «μαστίγιο», η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών συνέχισε και το τελευταίο τριήμερο την 11ήμερη περιοδεία της στην Αφρική σε Κένυα, Μαλάουι και Νότια Αφρική.

Στην Κένυα, η Χ. Κλίντον απηύθυνε το Σάββατο «αυστηρές προειδοποιήσεις» στην ηγεσία και στο λαό της χώρας να μην επαναληφθούν κατά τις επικείμενες εκλογές του ερχόμενου Μαρτίου οι βιαιοπραγίες και οι λεηλασίες που αιματοκύλισαν τις προ πέντε ετών εκλογές και είπε ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να προσφέρει τη σχετική βοήθεια.

Πάντως, λίγο πριν την επίσκεψή της στην Κένυα, η Κλίντον είχε μεταβεί στο Νότιο Σουδάν όπου ώρες μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής της ανακοινώθηκε η συμφωνία μεταξύ Χαρτούμ και Τζούμπα για τη διαχείριση των πετρελαίων της περιοχής...

Την Κυριακή η Αμερικανίδα υπουργός βρέθηκε στο νοτιοαφρικανικό Μαλάουι και συναντήθηκε με την πρόεδρο Τζόις Μπάντα, την οποία ενθάρρυνε να «συνεχίσει τα σκληρά αντιλαϊκά οικονομικά μέτρα για την προσέλκυση ξένων επενδυτών». Χτες, η Κλίντον βρέθηκε στη Ν. Αφρική και επισκέφθηκε, μεταξύ άλλων, τον 94χρονο πρώην πρόεδρο της χώρας Νέλσον Μαντέλα στην κατοικία του στο χωριό Κούνα. Σήμερα αναμένεται να έχει συνομιλίες με αξιωματούχους της κυβέρνησης του Νοτιοαφρικανού προέδρου Τζέικομπ Ζούμα.

Επόμενοι σταθμοί στο τροποποιημένο πρόγραμμα της Κλίντον φέρονται η Νιγηρία, η Γκάνα, το Μπενίν και η Τουρκία, όπου αναμένεται να μεταβεί το Σάββατο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ