Τρίτη 7 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ
Προωθούν σχέδια ενιαίας οντότητας

ΡΙΑΝΤ.--

Τον ερχόμενο Σεπτέμβρη αναμένεται να συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών των έξι αραβικών χωρών - μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (Σ. Αραβία, Μπαχρέιν, Ομάν, Κουβέιτ, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) για να συζητήσουν ένα σχέδιο που εδώ και καιρό έχει καταθέσει για «λειτουργία στην πράξη ως ενιαίας οντότητας», προς εξυπηρέτηση φυσικά των συμφερόντων τους. Ως πρόσχημα προβάλλουν πως κάτι τέτοιο θα μπορεί να αντιμετωπίσει «εξεγέρσεις στον αραβικό χώρο», απειλώντας παράλληλα το Ιράν «να σταματήσει να παρεμβαίνει στα εσωτερικά άλλων χωρών».

Οι μοναρχίες αυτές είναι σύμμαχοι των ιμπεριαλιστών (στην περίπτωση της Συρίας, χρηματοδοτούν τους ένοπλους της αντιπολίτευσης), ενώ αυτό που τους ενδιαφέρει δεν έχει σχέση με ανθρώπινα δικαιώματα (αυτά καταπατούνται βάναυσα από τα αυταρχικά καθεστώτα) αλλά η διασφάλιση των συμφερόντων των μεγαλοεπιχειρηματιών και βασιλιάδων.

Στο τραπέζι της συζήτησης πρόκειται να μπουν προτάσεις για κοινό νόμισμα, την άρση κάθε τελωνειακού δασμού κ.λπ. Ηδη έχει υλοποιηθεί η στρατιωτική τους συνεργασία και η υιοθέτηση μιας «κοινής αρχιτεκτονικής ασφαλείας» (η οποία προβλεπόταν να περιλαμβάνει σταθερές αεροπορικές και ναυτικές περιπολίες, καθώς και ανάπτυξη πυραυλικών και αντιπυραυλικών συστοιχιών), στην οποία κομβικός αναμενόταν να είναι ο ρόλος του αμερικανικού στρατού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ