Τρίτη 7 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Αξιοποιεί αιματηρή επίθεση στη μεθόριο με την Αίγυπτο

ΚΑΪΡΟ.-- Στην αύξηση της έντασης στη μεθόριο της Αιγύπτου με το Ισραήλ, στη Χερσόνησο του Σινά, οδηγεί η κυριακάτικη επίθεση ένοπλων δραστών (μεταμφιεσμένων σε Βεδουίνους νομάδες) κατά Αιγύπτιων συνοριοφυλάκων, με αποτέλεσμα το θάνατο 16 εξ αυτών και τον τραυματισμό άλλων επτά, σε μια ενέργεια που «μυρίζει» προβοκάτσια. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι καταδίκασε την επίθεση, που, όπως είπε, έγινε «από εχθρούς του έθνους», κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος και ανακοίνωσε την εξαπόλυση ανθρωποκυνηγητού κατά των δραστών και αύξηση των μέτρων ασφαλείας από μεικτές περιπόλους στρατού και αστυνομίας στον τόπο της επίθεσης (που ήταν το μεθοριακό πέρασμα Καράμ Αμπού Σαλέμ). Νωρίτερα Αιγύπτιοι αξιωματούχοι δήλωσαν πως οι δράστες είχαν την υποστήριξη ισλαμιστών από τη Λωρίδα της Γάζας και Ισραηλινοί εκτίμησαν πως «κάποιοι εξ αυτών σχεδίαζαν να εισέλθουν στο Νότιο Ισραήλ για να εξαπολύσουν τρομοκρατική επίθεση κατά πολιτών». Πάντως αυτή η αιματηρή επίθεση - για την οποία το Ισραήλ παραδέχθηκε πως γνώριζε και την ανέμενε... - φέρνει σε δύσκολη θέση τον Αιγύπτιο πρόεδρο, η εκλογή του οποίου είχε γίνει δεκτή με θέρμη από την κυβέρνηση της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και ίσως τον υποχρεώσει να υπαναχωρήσει από τα σχέδιά του για τερματισμό της συνεργασίας του Καΐρου με το Τελ Αβίβ για τη συνέχιση του απάνθρωπου αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας.

Οπως και να 'χει, η εξέλιξη έδωσε την αφορμή στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που μετέβη στο χώρο της επίθεσης, να υπερτονίσει χτες τα «κοινά συμφέροντα» Αιγύπτου και Ισραήλ για την ειρηνική φύλαξη της κοινής μεθορίου.

Από την άλλη, η αντίδραση του αντιπροέδρου της παλαιστινιακής κυβέρνησης στη Γάζα, Μοχάμεντ Αουάντ (της Χαμάς), ήταν πως «δεν εμπλέκονται σε αυτό το τρομερό έγκλημα» ένοπλοι από την περιοχή. Aργότερα χτες βράδυ το «Ρόιτερς» μετέδωσε ότι στην ιστοσελίδα της αιγυπτιακής «Μουσουλμανικής Αδελφότητας» αναρτήθηκε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η επίθεση της Κυριακής «μπορεί να αποδοθεί στη Μοσάντ» (ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες) καταγράφοντας ότι «πριν λίγες μέρες πήραν εντολή να αποχωρήσουν από την περιοχή όλοι οι Ισραηλινοί πολίτες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ