ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΚΑΤΣΕΛΗΣ»
Απεργούν για 12η μέρα ζητώντας τα δεδουλευμένα

Στο πλευρό τους από την πρώτη μέρα η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών

Από προηγούμενη απεργία στην αρτοβιομηχανία
Από προηγούμενη απεργία στην αρτοβιομηχανία
Στις πύλες του εργοστασίου, περιφρουρώντας την απεργιακή τους κινητοποίηση, βρέθηκαν και χτες το πρωί οι εργαζόμενοι της αρτοβιομηχανίας «ΚΑΤΣΕΛΗΣ» απαιτώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους. Σήμερα, 12η μέρα απεργίας, οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σε Γενική Συνέλευση στις 12 το μεσημέρι, στο χώρο του εργοστασίου, όπου και θα εξετάσουν τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα, κι ενώ η εργοδοσία εμμένει στον εμπαιγμό απέναντί τους και ταυτόχρονα εντείνει τις πιέσεις της προς τους εργαζόμενους για να σταματήσουν την απεργία.

Η εταιρεία, αν και χρωστά συνολικά τρεις μήνες δεδουλευμένων στους εργαζόμενους - και ήδη «τρέχει» και ο τέταρτος - δεσμεύεται μόνο για την αποπληρωμή του ενός μήνα, ενώ για τους υπόλοιπους δε βάζει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πληρωμών. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με καταγγελίες συνδικαλιστών στον «Ρ», διευθυντικά στελέχη της επιχείρησης πηγαίνουν στην πύλη όπου βρίσκονται οι εργαζόμενοι και τους λένε ότι μόνο αν λήξουν την απεργία μπορεί να πληρωθούν.

Ωστόσο, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι πως θα απαιτήσουν τα δικαιώματά τους. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια εργαζόμενου στον «Ρ», ο οποίος σημείωσε πως ακόμη κι αν πληρωθούν ολόκληρο τον ένα μήνα όλα αυτά τα λεφτά θα πάνε για να «κλείσουν τρύπες» στον οικογενειακό τους προϋπολογισμό. Κατ' επέκταση, επισημαίνει, είναι απαραίτητο να μπει χρονοδιάγραμμα ώστε οι επόμενες πληρωμές να είναι άμεσες. Αλλωστε, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων βρίσκεται σε δεινή κατάσταση και πολλοί απ' αυτούς ζουν με δανεικά, όπως μας λένε.

Σε όλα τα παραπάνω να προσθέσουμε πως η αρτοβιομηχανία «ΚΑΤΣΕΛΗΣ» ανήκει στον πανίσχυρο επιχειρηματικό όμιλο Δαυίδ («Coca - Cola», 3E κ.λπ.), ο οποίος ήδη από την προηγούμενη χρονιά έχει ξεκινήσει συνολικότερη αναδιάταξη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων με το κλείσιμο δύο μονάδων της COCA - COLA σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα, ενώ ταυτόχρονα είχε προχωρήσει και σε εκατοντάδες (πάνω από 300) απολύσεις στην επιχείρηση με τη μορφή εθελουσίας εξόδου. Αλλά και στην «ΚΑΤΣΕΛΗΣ» ο όμιλος ακολουθεί την τακτική της καθυστέρησης στην καταβολή των δεδουλευμένων.

Από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των εργαζομένων βρίσκεται η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών. Ο Κώστας Λιαπάτης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, μιλώντας στον «Ρ», υπογράμμισε: «Κατ' εμάς πρέπει να πάρει θέση το υπουργείο Εργασίας. Δεν μπορεί να βγαίνει και να μιλά για το δικαίωμα στην εργασία στη "Χαλυβουργία". Κι εμείς ρωτάμε: Ποιο δικαίωμα στην εργασία, όταν εργαζόμενοι που απασχολούνται σε μια εταιρεία πολυεθνική είναι απλήρωτοι όλο αυτό το προηγούμενο διάστημα;».

ΟΜΙΛΟΣ «ΛΕΜΟΝΙΑ»
Μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην κινητοποίηση

Μαζική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στις επιχειρήσεις του ομίλου Λεμονιά (ΜΕΚ, ΒΕΚ, ΜΕΚ-ΜΑΡΜ, ΣΥΝ-ΠΡΟ) στη συγκέντρωση που οργάνωσε στο Εργατικό Κέντρο Βόλου το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», όπου έγινε συζήτηση για τους τρόπους διεκδίκησης και διασφάλισης των δεδουλευμένων αποδοχών καθώς και όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Στις 20 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί και νέα συγκέντρωση, στην οποία θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις για την οργάνωση της αγωνιστικής διεκδίκησης, ενώ, παράλληλα, θ' ακολουθείται και η νομική οδός διεκδίκησης.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις του ομίλου είχαν προχωρήσει, την περασμένη άνοιξη, σε απεργία διαρκείας - κράτησε 50 μέρες, με καθημερινές σκληρές μάχες για την περιφρούρησή της - διεκδικώντας την πληρωμή των δεδουλευμένων τους τεσσάρων και πλέον μηνών και άλλων οφειλών. Κάτω από αυτή την αγωνιστική εργατική πίεση, η εργοδοσία δέχτηκε να υπογράψει συμφωνία με το Συνδικάτο που προέβλεπε ότι μέχρι τις 30 Ιουλίου θα είχαν εξοφληθεί σε όλο το προσωπικό των επιχειρήσεων όλες οι οφειλόμενες αποδοχές.

Ομως, ο εργοδότης, όχι μόνο δεν τήρησε τη συμφωνία, αλλά συνέχισε να μην πληρώνει κανονικά τους εργαζόμενους, με αποτέλεσμα ν' αυξηθούν τα οφειλόμενα και να έχουν φτάσει στις 350.000 ευρώ συνολικά και ο καθένας από τους 80 εργάτες να αντιμετωπίζει, πλέον, σοβαρό πρόβλημα διαβίωσης.

Στη συγκέντρωση, στην οποία μίλησε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Κ. Στεργίου, παραβρέθηκε ο νομικός σύμβουλος του Συνδικάτου, Αγις Παπαστεργίου, ο οποίος και ενημέρωσε λεπτομερώς τους εργαζόμενους για τη νομική υφή του ζητήματος.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να μη γίνει καμιά απόλυση στο ξενοδοχείο «Παλαιοκαστρίτσα»

Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, με θέμα την ανάγκη να μη γίνει καμιά απόλυση και να ανακληθούν αυτές που έχουν ήδη γίνει στο ξενοδοχείο «Παλαιοκαστρίτσα» στην Κέρκυρα, κατέθεσε το ΚΚΕ.

Αναλυτικά, στην Ερώτηση που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Ν. Μωραΐτης, Χρ. Κατσώτης και Ν. Καραθανασόπουλος, επισημαίνεται:

«Με την πλέρια στήριξη της πολιτικής της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, που υπηρετεί την κερδοφορία του κεφαλαίου, οι ξενοδόχοι της Κέρκυρας γενικεύουν την επίθεσή τους απέναντι στους ξενοδοχοϋπάλληλους. Προσπαθούν να μειώσουν μισθούς, να τσακίσουν εργασιακά δικαιώματα με απειλές, εκβιασμούς τρομοκρατία και εκδικητικές απολύσεις.

Καθημερινά στα ξενοδοχεία της Κέρκυρας δίνεται μάχη να επιβάλλουν μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων. Στον όμιλο ΑΚΟΥΙΣ με προσπάθεια υπογραφής επιχειρησιακής σύμβασης και τρομοκρατία των εργαζομένων, στον όμιλο ΛΟΥΗΣ με εντατικοποίηση και γραπτές επιπλήξεις, και τώρα στο ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΙΤΣΑ με την προαναγγελία ομαδικής απόλυσης 6 εργαζομένων. Στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο ο πραγματικός λόγος της ομαδικής απόλυσης είναι γιατί οι εργαζόμενοι είχαν το «θράσος» να προσφύγουν στην Επιθεώρηση Εργασίας ζητώντας να μη γίνει καμία μείωση μισθών, να διορθωθούν οι μισθοί τους κατά τους μήνες Μάιο, Ιούνιο οι οποίοι τους καταβλήθηκαν με «λάθη», να παίρνουν τα ρεπό τους και να ζητήσουν να μην αλλάξουν ειδικότητα κάποιοι από αυτούς.

Στην Κέρκυρα οι ξενοδόχοι θησαυρίζουν με αυξημένες πληρότητες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Μόνο όταν είναι να μιλήσουν για μισθούς και δικαιώματα των εργαζομένων επικαλούνται την κρίση».

Μετά τα παραπάνω οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να μην πραγματοποιηθεί καμία απόλυση, να ανακληθούν αυτές που έχουν γίνει και να προστατευτούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Το ζήτημα της απόλυσης των 22 εργαζομένων στο ΦΟΔΣΑ (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) Νομού Λάρισας έθεσαν στη γενική γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας εκπρόσωποι του Συνδικάτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης Νομού Λάρισας κατά τη χτεσινή τους επίσκεψη εκεί, ζητώντας τη συνέχιση της εργασίας και τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Οι συμβάσεις των 22 εργαζομένων ανανεώνονταν επί τρία συνεχή χρόνια, αλλά τώρα η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε νέα ανανέωση, ανακοινώνοντας ότι θα γίνουν άλλες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ. Η κυρία Γερακούδη δήλωσε την κατανόησή της στο πρόβλημα που έχει ανακύψει και μετέφερε το αίτημα των εργαζομένων στον υπουργό Εσωτερικών, Ευρ. Στυλιανίδη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ