ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Αυγούστου 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΛΙΝΤΟΝ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ
Κύρια έγνοια της ο ενεργειακός πλούτος

Η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ με τον πρόεδρο του Νότιου Σουδάν
Η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ με τον πρόεδρο του Νότιου Σουδάν
ΤΖΟΥΜΠΑ.-- «Μολονότι Σουδάν και Νότιο Σουδάν έχουν γίνει δύο διαφορετικές χώρες, οι τύχες και το μέλλον τους παραμένει άρρηκτα συνδεδεμένο», σημείωσε χτες το μεσημέρι, φθάνοντας στην πρωτεύουσα του Νότιου Σουδάν, Τζούμπα, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον σε συνέντευξη Τύπου.

Η Κλίντον- που βρέθηκε στην Τζούμπα στο πλαίσιο της 11ήμερης περιοδείας σε χώρες της Αφρικής, που ξεκίνησε από την περασμένη Τρίτη - κάλεσε τις δύο χώρες να επιλύσουν «σύντομα» τις σοβαρές διμερείς διαφορές τους (π.χ. καθορισμός συνόρων, διαμοιρασμός κερδών από την εκμετάλλευση πετρελαίου, ζητήματα διπλής υπηκοότητας και ελεύθερης διέλευσης των πολιτών αμφοτέρων χωρών). Η περιοδεία που έχει κυρίως στόχο την προώθηση των συμφερόντων των αμερικανικών μονοπωλίων σε σχέση με ανταγωνιστές τους (κυρίως Κίνα) «επενδύεται» και με διακηρύξεις και «μαθήματα δημοκρατίας»... Επίσης είναι γνωστό πως οι ΗΠΑ μαζί με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ενίσχυσαν την απόσχιση και ανεξαρτητοποίηση του Νότιου Σουδάν από την ενιαία χώρα.

Στη διάρκεια των επαφών που είχε η Κλίντον με τον πρόεδρο του Νοτίου Σουδάν Σάλβα Κιίρ Μαγιαρντίτ και τον υπουργό Εξωτερικών Νίαλ Ντενγκ Νίαλ, εξέφρασε ανησυχία για την έλλειψη κινητικότητας στην επίλυση της κρίσης και επαναβεβαίωσε για την «ισχυρή υποστήριξη» της Ουάσιγκτον στη νέα χώρα, που απέκτησε την ανεξαρτησία της τον περσινό Ιούλη. Στην ίδια συνέντευξη Τύπου η Αμερικανίδα υπουργός ζήτησε από Χαρτούμ (πρωτεύουσα Σουδάν) και Τζούμπα να καταλήξουν άμεσα σε προσωρινή συμφωνία τουλάχιστον για τα πετρέλαια, ώστε να ξαναρχίσουν στο νότο και πάλι οι γεωτρήσεις που έχουν σταματήσει από την αρχή του χρόνου, λέγοντας ότι «ένα ποσοστό ...κάτι είναι καλύτερο από το μηδέν...». Ο Σουδανός ομόλογός της, που ήταν παρών στη συνέντευξη, εξέφρασε την επιθυμία της χώρας του να συνεχίσουν οι ΗΠΑ την υποστήριξη, αλλά και τις πιέσεις στο (Βόρειο) Σουδάν ώστε να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις της νοτιοσουδανικής κυβέρνησης για επίλυση της κρίσης.

Μετά την τρίωρη παραμονή της στην Τζούμπα, η Κλίντον επέστρεψε στην Ουγκάντα όπου θα είχε αργότερα επαφές με μέλη οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προστασίας των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων, που είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι από τη σκληρή πολιτική της κυβέρνησης Μουσεβένι σε τέτοια ζητήματα. Από την Καμπάλα, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών θα συνεχίσει την περιοδεία της σε Κένυα, Μαλάουι, Νότια Αφρική και Γκάνα, που θα είναι και ο τελευταίος σταθμός.

ΣΕΡΒΙΑ
Θέλει παρουσία ΟΗΕ στις συνομιλίες για το Κοσσυφοπέδιο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Τις επόμενες βδομάδες ο πρόεδρος και η κυβέρνηση της Σερβίας θα καθορίσουν τη μορφή των συνομιλιών με την Πρίστινα, τους διαπραγματευτές και τα θέματα, δήλωσε χτες ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ιβαν Μρκιτς σημειώνοντας ότι οι πρώτες αντιδράσεις της λεγόμενης «διεθνούς κοινότητας» για την αναβάθμιση του διαλόγου σε πολιτικό επίπεδο, κυρίως από τις Βρυξέλλες, είναι θετικές.

«Στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εξωτερικών δεν είναι οι διαπραγματεύσεις με την Πρίστινα, επειδή είναι εσωτερικό ζήτημα. Αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι απαραίτητο να επιτύχουμε όσο τον δυνατό ευρύτερη πολιτική, κοινωνική συναίνεση για το τι θα επακολουθήσει στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου» είπε ο Μρκιτς στην εφημερίδα «Βέτσερνι Νόβοστι» του Βελιγραδίου, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της Σερβίας για τήρηση του ψηφίσματος 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο...

Στην επισήμανση ότι ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς ζήτησε στο διάλογο για το Κοσσυφοπέδιο να ενταχθεί και ο ΟΗΕ και στην ερώτηση αν θα προωθήσει το αίτημα αυτό στη Νέα Υόρκη, ο Ιβάν Μρκιτς απάντησε ότι από τη στιγμή που θα διαμορφωθεί η στρατηγική συμμετοχής του ΟΗΕ στις διαπραγματεύσεις θα γίνει ό,τι είναι δυνατό από την πλευρά μας για να υλοποιηθεί. Ο ίδιος κατέληξε λέγοντας ότι επί του παρόντος «είναι πρόωρο να ειπωθεί αν θα υποβληθεί νέο ψήφισμα ή αν προσωπικά ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν θα καθορίσει εκπρόσωπό του».

Σε ερώτηση αν αναμένονται «νέοι όροι» που αφορούν το Κοσσυφοπέδιο για να γίνει το επόμενο βήμα της Σερβίας προς την ΕΕ (όπως π.χ. μία έμμεση αναγνώριση του προτεκτοράτου μέσω του ανοίγματος «γραφείων» εκπροσώπησης στην Πρίστινα και στο Βελιγράδι) ο Σέρβος υπουργός απάντησε αρνητικά.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ - ΜΙΝΣΚ.-- Η Λευκορωσία προχώρησε χτες στην απέλαση του Σουηδού πρέσβη Στεφάν Ερικσον κατηγορώντας τον ότι «είχε επαφές με αντιπολιτευόμενες ομάδες και ότι κατέστρεψε τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες». Από τη μεριά του ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Καρλ Μπιλτ, χαρακτήρισε «γελοίες» τις κατηγορίες, ενώ προηγουμένως είχε ανακοινωθεί πως «απελάθηκε επειδή προασπιζόταν τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Λευκορωσία». Η ενέργεια αυτή έρχεται λίγες βδομάδες αφότου σουηδικό αεροσκάφος έριξε από τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας λούτρινα αρκουδάκια που μετέφεραν μηνύματα για «ελευθερία της έκφρασης» και «σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- Αμεση έκκληση για επισιτιστική βοήθεια απηύθυναν χτες αξιωματούχοι του ΟΗΕ στη ΛΔ Κορέας εξαιτίας των σοβαρών καταστροφών και των δεκάδων θανάτων που προκάλεσαν σε εκτενείς αγροτικές εκτάσεις σφοδρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες. Τον περασμένο Ιούνη, ο ΟΗΕ είχε ανακοινώσει ότι περίπου τα 2/5 του πληθυσμού των 24.000.000 Βορειοκορεατών υποσιτίζονται εξαιτίας χρόνιων ελλείψεων σε τρόφιμα.

TOKIO.-- Δύο Ιάπωνες καταδικασθέντες για ανθρωποκτονία απαγχονίστηκαν χτες στο Τόκιο και στην Οζάκα. Ο απαγχονισμός τους αυξάνει σε πέντε τις θανατικές εκτελέσεις στην Ιαπωνία από την αρχή του έτους.

ΣΑΝΑΑ.-- Απελευθερώθηκε αργά προχτές το βράδυ ο Αλεσάντρο Σπαντότο, υπεύθυνος ασφαλείας της ιταλικής πρεσβείας στην Υεμένη, που είχε απαχθεί την Κυριακή στη Σαναά και κρατούνταν από μέλη φυλής στην επαρχία Μαρίμπ, ανατολικά της πρωτεύουσας.

ΕΚΑΤΕΡΙΝΕΜΠΟΥΡΓΚ.-- Τα τέσσερα βαρέλια που περιείχαν 248 ανθρώπινα έμβρυα και είχαν πεταχθεί σε δάσος στην περιοχή Σβερντλόφσκ των Ουραλίων ανήκαν στην Κρατική Ιατρική Ακαδημία των Ουραλίων, ανακοίνωσε χτες εκπρόσωπος της αστυνομίας. Ο ίδιος πρόσθεσε πως δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο ποιος ευθύνεται για την ενέργεια αυτή και πως ο επικεφαλής της ακαδημίας θα πρέπει να διεξαγάγει έρευνα για να αποκαλύψει τους υπευθύνους και να επιβάλει «αυστηρά πειθαρχικά μέτρα».

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Εξωραϊσμός της καπιταλιστικής πραγματικότητας

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.--

Με τυμπανοκρουσίες έγινε χτες η καταβολή της τελευταίας δόσης του δεκαετούς ομολόγου που εκδόθηκε το 2002, του γνωστού «Μπόντεν 2012», προκειμένου να αποζημιωθούν οι πολίτες που είδαν τις καταθέσεις τους να κατάσχονται μετά τη χρεοκοπία της Αργεντινής στα τέλη του 2001. Αυτή την κατάσταση ονομάζουν οι Αργεντινοί «κοραλίτο» (δηλαδή εγκλωβισμό σε κλουβί).

«Τα χρήματα αυτά έπρεπε να τα έχουν πληρώσει οι τράπεζες», τόνισε η Πρόεδρος Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ κατά τη διάρκεια ομιλίας της την Πέμπτη με αφορμή τις επετειακές εκδηλώσεις για την 158η επέτειο της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου του Μπουένος Αϊρες, προασπιζόμενη την πολιτική της, της επιστροφής στις περικοπές των δαπανών υπό το πρίσμα της «μεγαλύτερης ανεξαρτησίας» σε συνδυασμό με την «ανάπτυξη». Πρόκειται ωστόσο για άλλη μια προσπάθεια εξωραϊσμού του καπιταλισμού και της σοσιαλδημοκρατικού τύπου διαχείρισης, που εφαρμόζεται στην Αργεντινή.

Μάλιστα, η Πρόεδρος της χώρας έκανε αναφορά και σύγκριση με την «κρίση στην Ευρωζώνη» όπως την είπε, και κάλεσε σε «αναπτυξιακές πολιτικές» (δηλαδή καπιταλιστική ανάπτυξη) ως δήθεν διέξοδο για τα λαϊκά στρώματα που υποφέρουν.

Η κυβέρνηση της Αργεντινής επιστρέφει πίσω το ποσό των 2,281 δισ. δολαρίων. Ενα μόλις μέρος των ομολόγων και του χρέους, όταν εκατομμύρια Αργεντινοί βρήκαν κλειστές τις πόρτες των τραπεζών και δεν μπορούσαν να σηκώσουν τις αποταμιεύσεις τους, οι οποίες συνολικά ανέρχονταν τότε σε 66 δισ. δολάρια. Το ποσό αποτελεί μόλις ένα μικρό μέρος των «προαιρετικών ομολόγων», που εξέδωσε η κυβέρνηση το 2002, αξίας περίπου 20 δισ. δολαρίων, ενώ κάποιοι άλλοι καταθέτες είχαν προτιμήσει τη δικαστική οδό ανακτώντας το σύνολο ή μέρος των χρημάτων.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Το Σεπτέμβρη η απόφαση για την αποπομπή ή όχι του Προέδρου

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--

Η κυβέρνηση της Ρουμανίας αναμενόταν να συνεδριάσει χτες για να προχωρήσει στη λήψη αναγκαίων μέτρων ώστε να υλοποιήσει τα αιτήματα του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, το οποίο ανέβαλε για τις 12 Σεπτέμβρη τη γνωμοδότηση για το δημοψήφισμα της 29 Ιούλη. Το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να του αποσταλεί έως τις 31 Αυγούστου τους επικαιροποιημένους εκλογικούς καταλόγους βάσει των οποίων διεξήχθη το δημοψήφισμα για την αποπομπή του Προέδρου της χώρας Τράιαν Μπασέσκου. Το δημοψήφισμα έχει κηρυχθεί ως άκυρο καθώς η συμμετοχή δεν έφθασε το απαιτούμενο όριο του 50%, καθώς ανήλθε μόλις στο 46,13%. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ωστόσο, η πλειονότητα των ψηφοφόρων - το 87,5% - τάχθηκε υπέρ της αποπομπής του Μπασέσκου για κατάχρηση εξουσίας, ενώ μόνο το 11,12 ψήφισε κατά.

Πάντως, ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Πόντα διαβεβαίωσε ότι το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα αποφύγει οποιοδήποτε πολιτικό σχόλιο, ώστε να μην αναμειχθεί με κανένα τρόπο στην απόφαση που θα λάβει το Συνταγματικό Δικαστήριο. Πρόσθεσε πως θα ασχοληθεί με τους εκπροσώπους της «τρόικα» που βρίσκονται στο Βουκουρέστι για να ...αξιολογήσουν την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων, δηλαδή της πολιτικής λιτότητας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ