Σάββατο 4 Αυγούστου 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Εξωραϊσμός της καπιταλιστικής πραγματικότητας

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.--

Με τυμπανοκρουσίες έγινε χτες η καταβολή της τελευταίας δόσης του δεκαετούς ομολόγου που εκδόθηκε το 2002, του γνωστού «Μπόντεν 2012», προκειμένου να αποζημιωθούν οι πολίτες που είδαν τις καταθέσεις τους να κατάσχονται μετά τη χρεοκοπία της Αργεντινής στα τέλη του 2001. Αυτή την κατάσταση ονομάζουν οι Αργεντινοί «κοραλίτο» (δηλαδή εγκλωβισμό σε κλουβί).

«Τα χρήματα αυτά έπρεπε να τα έχουν πληρώσει οι τράπεζες», τόνισε η Πρόεδρος Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ κατά τη διάρκεια ομιλίας της την Πέμπτη με αφορμή τις επετειακές εκδηλώσεις για την 158η επέτειο της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου του Μπουένος Αϊρες, προασπιζόμενη την πολιτική της, της επιστροφής στις περικοπές των δαπανών υπό το πρίσμα της «μεγαλύτερης ανεξαρτησίας» σε συνδυασμό με την «ανάπτυξη». Πρόκειται ωστόσο για άλλη μια προσπάθεια εξωραϊσμού του καπιταλισμού και της σοσιαλδημοκρατικού τύπου διαχείρισης, που εφαρμόζεται στην Αργεντινή.

Μάλιστα, η Πρόεδρος της χώρας έκανε αναφορά και σύγκριση με την «κρίση στην Ευρωζώνη» όπως την είπε, και κάλεσε σε «αναπτυξιακές πολιτικές» (δηλαδή καπιταλιστική ανάπτυξη) ως δήθεν διέξοδο για τα λαϊκά στρώματα που υποφέρουν.

Η κυβέρνηση της Αργεντινής επιστρέφει πίσω το ποσό των 2,281 δισ. δολαρίων. Ενα μόλις μέρος των ομολόγων και του χρέους, όταν εκατομμύρια Αργεντινοί βρήκαν κλειστές τις πόρτες των τραπεζών και δεν μπορούσαν να σηκώσουν τις αποταμιεύσεις τους, οι οποίες συνολικά ανέρχονταν τότε σε 66 δισ. δολάρια. Το ποσό αποτελεί μόλις ένα μικρό μέρος των «προαιρετικών ομολόγων», που εξέδωσε η κυβέρνηση το 2002, αξίας περίπου 20 δισ. δολαρίων, ενώ κάποιοι άλλοι καταθέτες είχαν προτιμήσει τη δικαστική οδό ανακτώντας το σύνολο ή μέρος των χρημάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ