ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Αυγούστου 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παρέμβαση στη Βουλή για το Νοσοκομείο της Αρτας

Την κάλυψη όλων των κενών θέσεων του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας της Αρτας με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, την καταβολή των δεδουλευμένων που οφείλονται από εφημερίες, υπερωρίες, αργίες και νυχτερινά σε γιατρούς και εργαζόμενους του νοσοκομείου και να σταματήσουν οι ασθενείς να πληρώνουν, ζητά το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσε χτες στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Το κείμενο, που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Νίκος Μωραΐτης και Νίκος Καραθανασόπουλος έχει ως εξής:

«Η κατάσταση στο Νοσοκομείο Αρτας επιδεινώνεται συνεχώς και προκαλεί μεγάλες ανησυχίες στους κατοίκους της περιοχής και τους εργαζόμενους του νοσοκομείου.

Χαρακτηριστικά στοιχεία αυτής της κατάστασης είναι: Οι μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που είναι έντονες, όπως στο ακτινολογικό τμήμα που πρόσφατα ανεστάλη η εφημερία του αξονικού τομογράφου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ζωή και την οικονομική αφαίμαξη των ασθενών. Στο συγκεκριμένο τμήμα οι γιατροί μειώθηκαν από 4 σε 2.

Προβλήματα λόγου έλλειψης προσωπικού αντιμετωπίζουν επίσης η ψυχιατρική κλινική, η ουρολογική, η πνευμονολογική και τα Κέντρα Υγείας του νομού.

Οι μεγάλες ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό άμεσης ανάγκης, η μείωση του κονδυλίου για τις εφημερίες των γιατρών -κατά συνέπεια η μη πληρωμή τους- αλλά και η μη πληρωμή του λοιπού προσωπικού για τα νυκτερινά και τις αργίες του 2012, δημιουργούν μία απαράδεκτη κατάσταση για ασθενείς και προσωπικό.

Ασθενείς που αναγκάζονται ν' αγοράζουν μέσα στο νοσοκομείο τα αναγκαία φάρμακα και υγειονομικό υλικό απαραίτητα για τη νοσήλια τους, ενώ πολλές φορές καταταλαιπωρούνται αναμένοντας για εξετάσεις, θεραπείες ή επεμβάσεις. Την ίδια στιγμή, πολλές φορές αναγκάζονται λόγω των ελλείψεων να μετακινούνται σε άλλες πόλεις, ακόμη και στην Αθήνα και να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα με τεράστια οικονομική επιβάρυνση για να αντιμετωπίσουν έγκαιρα τα προβλήματά τους.

Ενα ακόμη μεγάλο πρόβλημα με τραγικές επιπτώσεις στους ασθενείς και ιδιαίτερα τους τραυματίες από εργατικά, τροχαία ατυχήματα, αλλά και αυτούς που έχουν υποστεί ένα αγγειακό επεισόδιο, είναι η μη λειτουργία ουσιαστικά του ΚΕΦΙΑΠ (Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης), το οποίο εντάχθηκε στο νοσοκομείο αλλά δε λειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού.

Εδώ ας σημειωθεί ότι είναι πλήρως εξοπλισμένο και δεν υπάρχει κανένα άλλο κέντρο αποκατάστασης σε ολόκληρη τη δυτική Ελλάδα.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της αντιλαϊκής πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά και της πολιτικής της τρικομματικής κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, που περικόπτει πόρους από την Υγεία, προκειμένου να ενισχύονται με ζεστό χρήμα οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Ταυτόχρονα, η υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας ανοίγει το δρόμο για την κερδοφόρα επένδυση κεφαλαίων και στον χώρο της Υγείας.

Οπως κατανοεί ο καθένας, αυτή η απαράδεκτη κυβερνητική πολιτική που έχει συνδιαμορφωθεί από τους εκπροσώπους των μεγαλοεπιχειρηματιών της ΕΕ και την τρόικα, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ζωή όσων νοσηλεύονται ή παρουσιάζουν ανάγκη νοσηλείας.

Η κατάσταση αυτή αναδεικνύει την αναγκαιότητα ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας, στο νοσοκομείο.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για την άμεση αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων στο Νοσοκομείο της Αρτας και πιο συγκεκριμένα:

Την κάλυψη όλων των κενών θέσεων του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας της Αρτας σε μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος των ελλείψεων σε αναλώσιμα υλικά και φάρμακα, την καταβολή των δεδουλευμένων, που οφείλονται από εφημερίες, υπερωρίες, αργίες και νυχτερινά σε γιατρούς και εργαζόμενους του νοσοκομείου.

Ακόμα, την πλήρη στελέχωση με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων αποκατάστασης και κανονική λειτουργία του ΚΕΦΙΑΠ, για να μπορέσει να αναπτυχθεί και να καλύψει τις ανάγκες για αποκατάσταση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Να σταματήσουν οι ασθενείς που προσέρχονται να πληρώνουν με οποιοδήποτε τρόπο για εξετάσεις, θεραπείες και επεμβάσεις ανεξάρτητα αν είναι ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι, Ελληνες ή μετανάστες».

ΣΕΑΑΝ - ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΑμΕΑ
Καλούν σε ετοιμότητα για τα επιδόματα πρόνοιας

«

Η απόφαση του υπουργού Εσωτερικών και της κυβέρνησης να καταβληθούν τα επιδόματα των ΑμΕΑ μέσα στον Αύγουστο από τα κονδύλια που ήταν να δοθούν στους δήμους, γίνεται σίγουρα κάτω από την πίεση που έχουν ασκήσει οι ανάπηροι, οι χρόνιοι πάσχοντες, οι γονείς και κηδεμόνες, το αγωνιστικό ριζοσπαστικό αναπηρικό κίνημα».

Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε κοινή πλατιά σύσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων, που έγινε αργά προχτές το βράδυ. Ταυτόχρονα, όπως διαπίστωσαν οι συγκεντρωμένοι, η απόφαση να δοθούν τα χρήματα μέσα από τα προβλεπόμενα κονδύλια για τους δήμους για το μήνα Αύγουστο και όχι από τα κονδύλια που είχαν προβλεφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό για τα επιδόματα των ΑμΕΑ έχει τις εξής πλευρές:

  • Η πρόφαση του υπουργού ότι η επιλογή του αυτή έχει να κάνει με «ηθική του υποχρέωση» θέλει να συγκαλύψει την ουσιαστική στάση πληρωμών για τις κοινωνικές δαπάνες από το κράτος.
  • Θέλει να παρουσιαστεί η κυβέρνηση ως φιλεύσπλαχνη (!!!) απέναντι στους αναπήρους, υποκρισία στη νιοστή.
  • Ακόμα, αυτό που θέλουν να πετύχουν είναι να αντιπαραθέσουν τους αναπήρους και τις οικογένειές τους με τα άλλα λαϊκά στρώματα που περιμένουν και αυτά μέσα από τη λειτουργία των ανεπαρκέστατων υπηρεσιών των δήμων, την κάλυψη ενός μικρού έστω μέρους των δικών τους αναγκών σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή. Πρακτικά αυτό που θα κάνουν είναι να λένε στους γονείς που τα παιδιά τους θα διώχνονται από τους παιδικούς σταθμούς πως δεν υπάρχουν χρήματα για τη λειτουργία των σταθμών γιατί δόθηκαν για να πληρωθούν τα επιδόματα των ΑμΕΑ. Μια άλλη έκδοση του κοινωνικού αυτοματισμού ή εκφασισμού.

«Ομως λεφτά υπάρχουν και δίνονται αφειδώς για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, όπως τα 200 δισ. ευρώ που έχουν χαρίσει οι κυβερνήσεις στις τράπεζες» τονίζουν στην κοινή ανακοίνωσή τους η ΣΕΑΑΝ και ο Ενιαίος Σύλλογος. Η ΣΕΑΑΝ και ο Ενιαίος Σύλλογος καλούν όλους τους ανάπηρους, τους χρονίως πάσχοντες και τις οικογένειες τους στην ύψιστη δυνατή ετοιμότητα, γιατί δεν είναι σίγουρο αν τελικά θα καταβληθούν τα επιδόματα σε όλους ανεξαιρέτως.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ Σ. ΠΕΡΕΣ
Στην Αθήνα το «γεράκι του πολέμου»

Νέα ώθηση στη στρατηγική σχέση με αιχμή τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Αθήνας - Τελ Αβίβ αναμένεται να δώσει η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου του Ισραήλ Σιμόν Πέρες στις 6-8 Αυγούστου. Η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μια στιγμή που πυκνώνουν τα σύννεφα πολέμου και ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων σε Συρία και Ιράν, εξαιτίας της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων στην ευρύτερη περιοχή και της διαμάχης για τον έλεγχο των ενεργειακών αποθεμάτων, γεγονός που ενισχύει τις ανησυχίες για ενεργότερη ανάμειξη της εγχώριας πλουτοκρατίας και της τρικομματικής κυβέρνησης σε τυχοδιωκτικές ενέργειες. Αλλωστε, η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ έχει ενισχυθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Πρόσφατα, άλλωστε, πραγματοποιήθηκε κοινή ελληνοϊσραηλινή άσκηση στο Αιγαίο, ενώ δύο σκάφη του ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού στάθμευσαν στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας.

Οπως ανακοινώθηκε χτες από το πρωθυπουργικό γραφείο, ο Αντ. Σαμαράς θα παραστεί στις 10.30 το πρωί της Δευτέρας στην υποδοχή του Σ. Πέρες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ το μεσημέρι θα έχει συνάντηση μαζί του στο Μέγαρο Μαξίμου και θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας.

Επιπλέον, ο κ. Παπούλιας αναμένεται να μεταβεί μαζί με τον Πέρες στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στα Ιωάννινα, ώστε ο δεύτερος να επισκεφθεί την εβραϊκή κοινότητα των Ρωμανιωτών. Είναι η δεύτερη επίσκεψη Ισραηλινού Προέδρου από το 2006 και γίνεται σε ανταπόδοση της επίσκεψης του Κ. Παπούλια στο Ισραήλ τον Ιούλη του 2011.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε χτες ο Ισραηλινός πρόεδρος στον τηλεοπτικό σταθμό «Μέγκα» για την επικείμενη τριήμερη επίσκεψή του στην Ελλάδα επιβεβαίωσε την στρατηγικού χαρακτήρα σχέση των δύο αστικών τάξεων. Ερωτηθείς για την πιθανότητα ενός νέου δικτύου αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, ο Ισραηλινός πρόεδρος δεν απέκλεισε μία τέτοια εξέλιξη στο μέλλον, λέγοντας ότι «το επιτάσσει η γεωγραφία και η οικονομία».

Σε άλλη ερώτηση απέρριψε ότι «είναι πιθανή η πολιτική επιβίωση του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Ασαντ», προτείνοντας ως εναλλακτική λύση το «σχηματισμό μίας νέας κυβέρνησης μέσω του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τουλάχιστον δύο χρόνια».

Αποφεύγοντας να απαντήσει σε ερώτηση για τα ισραηλινά πυρηνικά όπλα, επέλεξε να στηλιτεύσει το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, ισχυριζόμενος ότι αυτό έχει «ηγεμονικές και αυτοκρατορικές φιλοδοξίες» για την επιβολή της δικής του εκδοχής του ισλάμ στον κόσμο.

67 ΧΡΟΝΙΑ ΧΙΡΟΣΙΜΑ - ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ
Την Τρίτη η αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση στην Ακρόπολη

Την Τρίτη 7 Αυγούστου στις 7.30 μ.μ. πραγματοποιείται η αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση που διοργανώνει η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης με αφορμή τη συμπλήρωση 67 χρόνων από το έγκλημα των Αμερικανών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι με τη ρίψη των πυρηνικών βομβών.

Στο κάλεσμά της η ΕΕΔΥΕ καλεί το λαό της Αθήνας και του Πειραιά στη συγκέντρωση - εκδήλωση με τα εξής αιτήματα:

-- Καταδικάζουμε τα εγκλήματα και τα σχέδια του ιμπεριαλισμού.

-- Καμιά συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που προετοιμάζονται για Συρία και Ιράν.

-- Δυναμώνουμε την αντιιμπεριαλιστική πάλη.

-- ΟΧΙ σε όλα τα πυρηνικά.

-- Εξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

-- Ζήτω η φιλία και η αλληλεγγύη των λαών!

Μετά το τέλος της εκδήλωσης θα ακολουθήσει πορεία προς το Σύνταγμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ