Σάββατο 4 Αυγούστου 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ Σ. ΠΕΡΕΣ
Στην Αθήνα το «γεράκι του πολέμου»

Νέα ώθηση στη στρατηγική σχέση με αιχμή τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Αθήνας - Τελ Αβίβ αναμένεται να δώσει η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου του Ισραήλ Σιμόν Πέρες στις 6-8 Αυγούστου. Η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μια στιγμή που πυκνώνουν τα σύννεφα πολέμου και ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων σε Συρία και Ιράν, εξαιτίας της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων στην ευρύτερη περιοχή και της διαμάχης για τον έλεγχο των ενεργειακών αποθεμάτων, γεγονός που ενισχύει τις ανησυχίες για ενεργότερη ανάμειξη της εγχώριας πλουτοκρατίας και της τρικομματικής κυβέρνησης σε τυχοδιωκτικές ενέργειες. Αλλωστε, η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ έχει ενισχυθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Πρόσφατα, άλλωστε, πραγματοποιήθηκε κοινή ελληνοϊσραηλινή άσκηση στο Αιγαίο, ενώ δύο σκάφη του ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού στάθμευσαν στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας.

Οπως ανακοινώθηκε χτες από το πρωθυπουργικό γραφείο, ο Αντ. Σαμαράς θα παραστεί στις 10.30 το πρωί της Δευτέρας στην υποδοχή του Σ. Πέρες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ το μεσημέρι θα έχει συνάντηση μαζί του στο Μέγαρο Μαξίμου και θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας.

Επιπλέον, ο κ. Παπούλιας αναμένεται να μεταβεί μαζί με τον Πέρες στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στα Ιωάννινα, ώστε ο δεύτερος να επισκεφθεί την εβραϊκή κοινότητα των Ρωμανιωτών. Είναι η δεύτερη επίσκεψη Ισραηλινού Προέδρου από το 2006 και γίνεται σε ανταπόδοση της επίσκεψης του Κ. Παπούλια στο Ισραήλ τον Ιούλη του 2011.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε χτες ο Ισραηλινός πρόεδρος στον τηλεοπτικό σταθμό «Μέγκα» για την επικείμενη τριήμερη επίσκεψή του στην Ελλάδα επιβεβαίωσε την στρατηγικού χαρακτήρα σχέση των δύο αστικών τάξεων. Ερωτηθείς για την πιθανότητα ενός νέου δικτύου αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, ο Ισραηλινός πρόεδρος δεν απέκλεισε μία τέτοια εξέλιξη στο μέλλον, λέγοντας ότι «το επιτάσσει η γεωγραφία και η οικονομία».

Σε άλλη ερώτηση απέρριψε ότι «είναι πιθανή η πολιτική επιβίωση του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Ασαντ», προτείνοντας ως εναλλακτική λύση το «σχηματισμό μίας νέας κυβέρνησης μέσω του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τουλάχιστον δύο χρόνια».

Αποφεύγοντας να απαντήσει σε ερώτηση για τα ισραηλινά πυρηνικά όπλα, επέλεξε να στηλιτεύσει το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, ισχυριζόμενος ότι αυτό έχει «ηγεμονικές και αυτοκρατορικές φιλοδοξίες» για την επιβολή της δικής του εκδοχής του ισλάμ στον κόσμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ