Σάββατο 4 Αυγούστου 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
AYΞANONTAI OI ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΡΙΑ
Κυνηγημένοι από τη χώρα τους αναζητούν μια καλύτερη ζωή

Αρθρο της FRONTEX πιστοποιεί ότι: Η Ελλάδα πρώτος σταθμός στον αγώνα τους να πάνε αλλού στην Ευρώπη. Εγκλωβισμένοι από Σένγκεν-«Δουβλίνο», γίνονται έρμαια κυκλωμάτων

Icon

Καθώς αυξάνονται (ή επίτηδες διαχέονται) οι πληροφορίες ότι κύματα προσφύγων από τη Συρία καταφτάνουν στα ελληνικά σύνορα, άρθρο που φιλοξενείται στην κεντρική ιστοσελίδα της FRONTEX (ευρωενωσιακή υπηρεσία επιτήρησης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, συντονίζει διασυνοριακές επιχειρήσεις συνοριοφύλαξης, εντοπισμούς, συλλήψεις μεταναστών) επιβεβαιώνει (άθελά του) όσα χρόνια ολόκληρα υπογραμμίζει το ΚΚΕ:

-- Οτι τους μετανάστες και πρόσφυγες τους φέρνουν εδώ ιμπεριαλιστικές στρατιωτικές επεμβάσεις και πόλεμοι που έσπειραν ΕΕ και ΝΑΤΟ, όπου συμμετείχε με συγκεκριμένο καταμερισμό η άρχουσα τάξη της Ελλάδας, οι ελληνικές κυβερνήσεις. Οτι η όξυνση της επιθετικότητας και του ανταγωνισμού του κεφαλαίου, όπως εκδηλώθηκε σε Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Ιράκ, Λιβύη, προκάλεσε τεράστια κύματα μετανάστευσης και προσφυγιάς. Το ίδιο κάνουν οι υποκινούμενες εμφύλιες συρράξεις σε Σομαλία, Σουδάν. Ανάλογα κύματα κυνηγημένων έρχονται τώρα από τη Συρία.

-- Οτι η πλειοψηφία τους δε θέλει να παραμείνει εδώ, αναζητά διακαώς (νομότυπα ή «παράνομα») να διαφύγει προς Κεντρική, Βόρεια, Δυτική Ευρώπη. Ωστόσο, το ευρωενωσιακό νομικό πλέγμα (με αιχμές Συνθήκη Σένγκεν και Κανονισμό «Δουβλίνο 2») δεν επιτρέπει στους μετανάστες ελεύθερα να φτάσουν στη χώρα που επιθυμούν. Αντίθετα, και να καταφέρουν να φύγουν από Ελλάδα (π.χ. για Ιταλία), μόλις συλληφθούν εκεί επαναπροωθούνται άμεσα στη χώρα «πρώτης εισόδου», πίσω στην Ελλάδα. Αποτέλεσμα να εγκλωβίζονται εδώ κατά χιλιάδες καθώς η χώρα λόγω γεωγραφικής θέσης αποτελεί βασική πύλη εισόδου τους στην ΕΕ.

-- Οτι εγκλωβισμένοι στρέφονται στα δουλεμπορικά κυκλώματα για να «εξασφαλίσουν» έξοδο από την Ελλάδα, πληρώνοντας υπέρογκα ποσά. Για να συγκεντρώσουν τα χρήματα δουλεύουν στις πιο δύσκολες δουλειές και συνθήκες ή γίνονται υποχείρια μαφιών.

Ηδη 467% πάνω οι Σύροι πρόσφυγες

Συγκεκριμένα το άρθρο με τίτλο «Τέσσερις εποχές - Οι εναλλασσόμενες εποχές της μετανάστευσης» τονίζει:

«Συνολικά, ο αριθμός εντοπισμών μεταναστών στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα, με πάνω από 21.000 αφίξεις μεταναστών το πρώτο εξάμηνο 2012, ήταν περίπου 10% υψηλότερος συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Αλλά τον Ιούνη σημειώθηκαν πάνω από 4.800 διελεύσεις, 33% παραπάνω συγκριτικά με τον Ιούνη 2011. Οι πρώτοι τρεις μήνες του έτους είχαν μόνο 4.000 εντοπισμούς, αλλά οι αριθμοί των μεταναστών άρχισαν να αυξάνονται μέσα Απρίλη με περίπου 1.000 διελεύσεις συνόρων κάθε εβδομάδα έκτοτε».

«Ο Marius Visenescu, Ρουμάνος αστυνομικός, αποσπασμένος στη συντονιζόμενη από την Frontex επιχείρηση "Poseidon" (σ.σ. στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα) δέκα μήνες τα τελευταία δύο χρόνια, έχει πάρει συνέντευξη από πολλούς μετανάστες αυτό το διάστημα. Ανέφερε στα κεντρικά του FRONTEX: "Αυτή τη στιγμή βλέπουμε κυρίως μετανάστες από Αφγανιστάν, Πακιστάν, Μπαγκλαντές, αλλά σημειώνεται και αύξηση του αριθμού των μεταναστών από Συρία. Συγκριτικά με το προηγούμενο έτος υπάρχουν σίγουρα λιγότεροι μετανάστες από χώρες της Βόρειας Αφρικής".

»Η αναταραχή του περασμένου έτους με την "Αραβική Ανοιξη" έγινε σίγουρα αισθητή στην περιοχή του Εβρου με την αύξηση αφίξεων Βορειοαφρικανών. Φέτος, καθώς η αλλαγή εστιάζεται στη Συρία, αυξάνονται οι αριθμοί των Σύρων. Εκθεση για το πρώτο τρίμηνο του έτους από το Δίκτυο Ανάλυσης Κινδύνων της Frontex (FRAN) προσδιόρισε την αύξηση αφίξεων Σύρων τους πρώτους τρεις μήνες συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι σε ποσοστό 467%. Αν και η ποσοστιαία αύξηση ήταν υψηλή, οι αριθμοί σε απόλυτες τιμές παρέμειναν ακόμα σχετικά μικροί, περίπου 2.000 εντοπισμοί το πρώτο μισό του έτους. Ωστόσο η κατάσταση δεν είναι ποτέ στατική και η αστάθεια στη Συρία είχε ως αποτέλεσμα ο αριθμός να αυξηθεί σε 3.449 μέχρι τα τέλη Ιούλη (σ.σ. συν 1.500 Σύροι πρόσφυγες μέσα σε ένα μήνα!), οπότε η κατάσταση στη Συρία επιδεινώθηκε».

Θέλουν να πάνε αλλού

Ο Visenescu διευκρινίζει: «Είναι κυρίως νεαροί άνδρες που έχουν ήδη υπηρετήσει στο στρατό και τους ζητήθηκε να επεκτείνουν τη θητεία τους. Αντ' αυτού επέλεξαν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Μεταξύ των μεταναστών της Συρίας, υπάρχουν επίσης κάποιες οικογένειες που ελπίζουν να φτάσουν στους συγγενείς τους, κυρίως στη Γερμανία (...) Οι μετανάστες διασχίζουν τα σύνορα Συρίας - Τουρκίας σκαρφαλώνοντας ένα συρματόπλεγμα που χωρίζει τις δύο χώρες. Μετά πηγαίνουν Κωνσταντινούπολη όπου έρχονται σε επαφή με διαμεσολαβητές. Μένουν σε ξενοδοχεία μέχρι να μεταφερθούν στα σύνορα με φορτηγά. Διασχίζουν τον ποταμό Εβρο, όπως οι άλλοι μετανάστες, χρησιμοποιώντας φουσκωτές βάρκες το βράδυ».

Το άρθρο συνεχίζει: «Μόλις βρεθούν στην ΕΕ (σ.σ. Ελλάδα), οι περισσότεροι μετανάστες έχουν στόχο να συνεχίσουν το ταξίδι τους, και αυτές οι "δευτερογενείς μετακινήσεις" δημιουργούν μια άλλη ροή εσόδων για τις ομάδες οργανωμένου εγκλήματος που διακινούν μετανάστες (...) Αρθρο του "EU Οbserver" τον Ιούνη γι' αυτές τις δευτερογενείς μετακινήσεις από την Ελλάδα (σ.σ. προς άλλες χώρες της ΕΕ) σημείωνε ότι οι μετανάστες πλήρωναν μέχρι και 5.000 ευρώ ο καθένας για να μετακινηθεί λαθραία στην Ιταλία, μεταξύ άλλων προορισμών. Ανέφερε επίσης ότι οι διακινητές συχνά απαιτούν οι μετανάστες να αφήσουν πίσω τα παιδιά τους ως "προκαταβολή"».

Πάλι ο Visenescu τονίζει: «Η μεγαλύτερη ομάδα μεταναστών είναι ακόμη Αφγανοί . Η πλειοψηφία τους προέρχονται από το Ιράν, όπου έχουν ζήσει για δύο ή τρεις γενιές, αν και ποτέ οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν αποκτήσει νόμιμο στάτους. Εκτιμάται ότι πάνω από ενάμισι εκατομμύριο Αφγανών υπηκόων ζουν στο Ιράν. Λόγω της πίεσης από τις ιρανικές αρχές, πολλοί Αφγανοί είναι τώρα αναγκασμένοι να εγκαταλείψουν τη χώρα. Μερικοί επιλέγουν να έρθουν στην Ευρώπη. Οταν ταξιδεύουν από το Ιράν μέσω Τουρκίας, διακινητές τούς παρέχουν πλαστές τουρκικές ταυτότητες ή πλαστά ιρανικά διαβατήρια. Πληρώνουν τους διακινητές τουλάχιστον 3.000 δολάρια για να τους οδηγήσουν στην Ελλάδα. Από την Ελλάδα ελπίζουν να πάνε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως Σουηδία, Νορβηγία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ