ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΧΑΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ
Η φάρσα επαναλήφθηκε!

Οι εκπρόσωποι των μεγάλων καπιταλιστικών κρατών οδήγησαν σε πλήρη αποτυχία τη Διάσκεψη της Χάγης, ικανοποιώντας πλήρως τις επιθυμίες του μεγάλου κεφαλαίου

Με τους πολιτικούς εκπροσώπους των πολυεθνικών να ρίχνουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλον για τη μη επίτευξη συμφωνίας για τη μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου (υπερθέρμανση του πλανήτη), ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή η Παγκόσμια Διάσκεψη - παρωδία για τις κλιματικές αλλαγές.

Οι «κραυγές» αγωνίας από τους εκπροσώπους των μεγάλων καπιταλιστικών κρατών για το μέλλον του πλανήτη από την αλλαγή του κλίματος, που πολυδιαφημίζονταν πριν τη διάσκεψη της Χάγης, αποδείχτηκαν για άλλη μια φορά υποκριτικές. Οπως ακριβώς στο Κιότο το 1997, έτσι και φέτος στη Χάγη η Διάσκεψη για τις κλιματικές αλλαγές, μετατράπηκε σε «τραγική φάρσα» με ευθύνη των κυρίαρχων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Πώς αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Τζον Πρέσκοτ θεωρεί υπεύθυνη για την αποτυχία της διάσκεψης την υπουργό Περιβάλλοντος της Γαλλίας Ντομινίκ Βουανέ; Οτι η υπουργός Περιβάλλοντος της Γαλλίας, δήλωσε ότι οι προτάσεις για πολιτική συμφωνία και διάλογο αποτελούν «ένα βήμα προς τα πίσω», σε σχέση με τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο Κιότο, πριν από τρία χρόνια; Οτι οι Γάλλοι επικρίνουν Αμερικανούς και Ιάπωνες για την αποτυχία της διάσκεψης; Οτι οι ΗΠΑ κατέθεσαν πρόταση με την οποία ζητούν να επιτραπεί στις αναπτυσσόμενες χώρες να παράγουν αέρια του θερμοκηπίου, ώστε οι ΗΠΑ να μπορούν να «αγοράσουν» την καθαρότητά τους από αυτές, παραβιάζοντας ουσιαστικά τη συμφωνία του Κιότο του 1997 που έθετε ως στόχο τη μείωση των αερίων κατά 5,2% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990;

Και ύστερα από όλα αυτά, αποφασίστηκε να επαναληφθούν οι συζητήσεις για τις κλιματολογικές συνθήκες το Μάη του 2001 στη Βόννη... Τα παραπάνω ανάγκασαν τον πρόεδρο της διάσκεψης, Ολλανδό υπουργό Περιβάλλοντος, Γ. Προνκ, μία μέρα μετά το τέλος της Διάσκεψης, να ομολογήσει: «Δεν πετύχαμε. Οι 181 σύνεδροι έφυγαν με άδεια χέρια από τη Χάγη. Οι περισσότεροι όμως πιστεύουν ότι οι διαφωνίες τους για τους τρόπους μείωσης του φαινομένου του θερμοκηπίου είναι σχεδόν ανυπέρβλητες»... Και μπορεί οι σύνεδροι να έφυγαν με άδεια χέρια, δε συμβαίνει όμως το ίδιο και για τους εκπροσώπους των επιχειρηματικών κολοσσών που ελέγχουν απόλυτα τους εκπροσώπους των μεγάλων καπιταλιστικών κρατών.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται μετά το αδιέξοδο που παρουσιάστηκε στη Διάσκεψη της Χάγης, να βρει «έδαφος» για υλοποίηση η πρόταση που κατέθεσε ο Μ. Μάρβιν, πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου για την Ανανεώσιμη Ενέργεια και εκπρόσωπος 100 μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων. Να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, οι ίδιες οι επιχειρήσεις που είναι υπεύθυνες, για την ένταση του φαινομένου!

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
Συντήρηση του θορύβου και των εντυπώσεων

Να αξιοποιήσει τη «ρευστότητα» στο πολιτικό σκηνικό επιχειρεί ο δήμαρχος Αθήνας, αλλά δε φαίνεται έτοιμος για δημιουργία κόμματος στο άμεσο μέλλον

Οι «χαιρετούρες» θα μεταφερθούν από το Δημαρχείο στην κεντρική πολιτική σκηνή;
Οι «χαιρετούρες» θα μεταφερθούν από το Δημαρχείο στην κεντρική πολιτική σκηνή;
Τακτική συντήρησης των πολιτικών σχεδίων του για «επάνοδο στην κεντρική πολιτική σκηνή» ακολουθεί ο Δ. Αβραμόπουλος, αποφεύγοντας όμως να προσδιορίσει αν και πότε θα προχωρήσει στη δημιουργία νέου κόμματος. Η κυβέρνηση δείχνει να προκαλεί και εξωθεί το δήμαρχο Αθήνας να προχωρήσει στην «επόμενη κίνηση», ενώ η ηγεσία της ΝΔ τηρεί επίσημα τακτική επιδεικτικής αδιαφορίας. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο δήμαρχος δε φαίνεται έτοιμος να προχωρήσει στο εγγύς μέλλον σε αποφασιστικές κινήσεις και περιορίζεται στο παιχνίδι με τις εντυπώσεις, επιχειρώντας να αξιοποιήσει τη φιλολογία περί ρευστότητας στο πολιτικό σκηνικό και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τις επόμενες κινήσεις του. Στα άμεσα σχέδιά του περιλαμβάνεται η δημιουργία πολιτικού γραφείου, πιθανόν μέσα στον επόμενο μήνα, ενώ συνεργάτες του διαδίδουν ότι στα πολιτικά σχέδιά του είναι η δημιουργία κόμματος λίγο πριν τη λήξη της θητείας του στο δήμο Αθήνας!

Από την Πάτρα, όπου μίλησε σε εκδήλωση του Συνδέσμου Πληροφορικής, ο Δ. Αβραμόπουλος παρουσίασε, ακόμα μια φορά, την πολιτική πλατφόρμα τού υπό δημιουργία κόμματός του, η οποία δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια επιθετική διαχείριση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Βασικό σύνθημά του είναι η «συναίνεση όλων» απέναντι όχι μόνο σε αυτή την πολιτική, αλλά και στις μεθόδους επιβολής της. Προκειμένου να δικαιολογήσει την πολιτική παρουσία του επανέλαβε τις θέσεις του περί κρίσης του πολιτικού συστήματος, κατήγγειλε ότι «εξακολουθεί να κυριαρχεί μια αναχρονιστική αντίληψη εξουσίας» και τόνισε ότι «η νέα πολιτική πρόταση είναι αναμενόμενη, προσδοκώμενη και αναγκαία». Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων είπε ότι «η δική μου πολιτική παρουσία συνιστά και πολιτική πρόταση», ενώ όταν ρωτήθηκε πότε θα προχωρήσει στη δημιουργία νέου κόμματος απάντησε ότι «οι όποιες δικές μου πολιτικές αποφάσεις, θα ανακοινωθούν μετά την ολοκλήρωση της θητείας μου στο δήμο».

Η Ρηγίλλης αποφεύγει επίσημα να σχολιάσει τις κινήσεις του δημάρχου, επικαλούμενη ότι πρόκειται για «υποθετικά σενάρια», ενώ η ίδια ασχολείται με τα «μεγάλα προβλήματα»! Πάντως, ολοένα και περισσότερα στελέχη εκτιμούν ότι ο Δ. Αβραμόπουλος έχει χαράξει τη δική του πορεία και θεωρούν πολύ πιθανή τη δημιουργία νέου κόμματος. Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει η χτεσινή δήλωση του Μ. Εβερτ, ο οποίος εκτίμησε ότι δε θα κάνει κανένα βήμα ο δήμαρχος πριν τη λήξη της θητείας του και πρόσθεσε: «Εν πάση περιπτώσει αυτό που με ενδιαφέρει είναι ποιος θα τον διαδεχτεί και πιστεύω ότι η πρόταση για την κυρία Αγγελοπούλου είναι μια σωστή πρόταση, που μπορεί να προχωρήσει»! Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής αναμενόταν να τοποθετηθεί στο θέμα σε συνέντευξή του λίγο πριν τα μεσάνυχτα στο «Μέγκα».

Η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι παρακινεί το δήμαρχο να προχωρήσει. «Το πολιτικό σύστημα είναι "ευρύχωρο" και δίνει τη δυνατότητα σε όλους να εκφράζουν τις απόψεις τους και να διεκδικούν το δικαίωμα της εκπροσώπησης των πολιτών» είπε ο Δ. Ρέππας και πρόσθεσε: «Ιδού, λοιπόν, στάδιον δόξης λαμπρόν». Περισσότερο σαφής ο Κ. Λαλιώτης, ο οποίος αφού διαπίστωσε ότι ο δήμαρχος του δίνει «την εντύπωση και την εικόνα, ενός ανθρώπου που μαδάει μαργαρίτες», πρόσθεσε: «Εν πάση περιπτώσει, αυτό πρέπει να τελειώνει. Ας πάρει μια απόφαση και να πει αν κάνει κόμμα ή δεν κάνει. Ακόμη να μας πει και πότε θα το κάνει, γιατί ο ελληνικός λαός έχει αρχίσει να κουράζεται μ' αυτή την αμφισημία».

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΙΝΔΟΣ
Το έχει εγκαταλείψει η κυβέρνηση

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή, Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Α. Τζέκη

Αμεσο κίνδυνο να κλείσει ή να πουληθεί στους ιδιώτες αντιμετωπίζει το εργοστάσιο παραγωγής ινοσανίδων ΠΙΝΔΟΣ στα Γρεβενά, λόγω της εγκατάλειψής του από την κυβέρνηση, κατήγγειλε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης.

Ο υφυπουργός Γεωργίας Φ. Χατζημιχάλης στην απάντησή του ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση στηρίζει όσο γίνεται το συγκεκριμένο εργοστάσιο στο μετοχικό κεφάλαιο του οποίου μετέχουν η ΑΤΕ, η ΕΤΒΑ και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί Γρεβενών και Καστοριάς. Ισχυρίστηκε ότι η ΑΤΕ διέγραψε χρέη του συγκεκριμένου εργοστασίου ύψους ενός δισ. δρχ ενώ το χρηματοδότησε και με πάνω από δύο δισ. δρχ. για κεφάλαιο κίνησης. Η κυβέρνηση, είπε, συζητάει με όλους τους φορείς της περιοχής, για να βρεθεί τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων του εργοστασίου.

Είναι τόσο το ενδιαφέρον της κυβέρνησης, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης που μέσα σε δέκα χρόνια από την ίδρυση του εργοστασίου σήμερα αυτό να κινδυνεύει να κλείσει. Υπενθύμισε μάλιστα ότι οι βουλευτές του ΚΚΕ και πέρσι είχαν καταθέσει Επίκαιρη Ερώτηση για το ίδιο θέμα και ο τότε υπουργός έλεγε τα ίδια για στήριξη του εργοστασίου και επίλυση των προβλημάτων που αυτό αντιμετώπιζε χωρίς όμως να γίνει τίποτα.

Για την υπόθεση κατήγγειλε, ενδιαφέρονται και διάφοροι μεγαλοεισαγωγείς, ενώ οι φορείς της περιοχής έχουν καταγγείλει ότι η χρηματοδότηση γινόταν με καταστροφικούς όρους και με ψηλά επιτόκια.

Ο Α. Τζέκης ζήτησε να υπάρξει στήριξη για την προώθηση της παραγωγής, ενώ είπε ότι πρέπει να βοηθηθεί το εργοστάσιο και από το Γ` ΚΠΣ, ενώ κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει το παραμικρό για την ενίσχυσή του, την ίδια στιγμή που με περισσή ευκολία προχωράει σε διακανονισμούς και χαριστικές ρυθμίσεις σε διάφορους μεγαλοκαρχαρίες.

Σήμερα στον 902 «TV»

Παρακολουθήστε σήμερα στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 16.00 το πρώτο μέρος από την ιδρυτική συγκέντρωση της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις δημοκρατικές ελευθερίες και την αλληλεγγύη. Επιμέλεια: Κ. Τσίφτης.
  • Στις 18.10, στα πλαίσια της εκπομπής «Ματιές στον κόσμο», μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για τις απάνθρωπες συνθήκες των φυλακών της Τουρκίας. Επιμέλεια - παρουσίαση: Αννα Μπαλλή.
  • Στις 22.00, στα πλαίσια του 16ου Συνεδρίου και της εκπομπής «Προεκτάσεις», μια συζήτηση με θέμα: «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την υγεία». Επιμέλεια - παρουσίαση: Κ. Καραχάλιος.
  • Στις 23.00 τον ποδοσφαιρικό αγώνα ΑΕΚ - ΠΑΣ Γιάννινα.
ΠΑΣΟΚ
Τα οργανωτικά στο ΕΓ

Μέχρι αργά χτες το βράδυ συνεχιζόταν η συνεδρίαση του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ με θέμα την οργανωτική σύνοδο του κυβερνώντος κόμματος που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος της βδομάδας. Στη συνεδρίαση επρόκειτο να γίνει η παρουσίαση της εισήγησης του γραμματέα Οργανωτικού Μ. Νεονάκη - η οποία έχει συναντήσει τα επικριτικά σχόλια των φίλα προσκείμενων στον Α. Τσοχατζόπουλο - που όπως έλεγαν στελέχη της, θα κάνουν «διακριτή» τη δική τους άποψη κατά τη διάρκεια της Συνδιάσκεψης...

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση των Σημίτη - Πάγκαλου μετά την αποπομπή του δεύτερου, όπως έλεγαν συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν ήταν στις προθέσεις του να ανακινήσει το θέμα, ακόμα και στην περίπτωση που το επιδίωκε ο πρώην υπουργός. Αλλωστε σε ανάλογη τακτική, την τακτική των ήπιων τόνων θα επιχειρήσει να κινηθεί ο Κ. Σημίτης και στη Συνδιάσκεψη. Ο τελευταίος, δε, εισέπραξε και τη στήριξη του Ε. Βενιζέλου, ο οποίος σε συνέντευξή του (στα ΝΕΑ) τάχθηκε κατά της διαρχίας στο ΠΑΣΟΚ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ