ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σε γενική απεργία καλούν όλο και περισσότερα συνδικάτα

Οι αιτίες των προβλημάτων που «πνίγουν» τη λαϊκή οικογένεια να συζητηθούν σε κάθε τόπο δουλειάς, να παρθούν αποφάσεις για γενική απεργία (φωτ. από τη χτεσινή κινητοποίηση των συνταξιούχων)
Οι αιτίες των προβλημάτων που «πνίγουν» τη λαϊκή οικογένεια να συζητηθούν σε κάθε τόπο δουλειάς, να παρθούν αποφάσεις για γενική απεργία (φωτ. από τη χτεσινή κινητοποίηση των συνταξιούχων)
Αυξάνονται σε όλη τη χώρα οι αγωνιστικές αποφάσεις και παρεμβάσεις για να οργανωθεί γενική απεργία.

Την κήρυξη 24ωρης πανεργατικής απεργίας σε κοινή δράση και ημερομηνία με άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις αποφάσισε σε συνεδρίασή του το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου.

Ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας (ΕΚΛ), σε συνεδρίασή της, αποφάσισε ομόφωνα:

1. Να κηρύξει 24ωρη πανεργατική απεργία με ανοιχτή ημερομηνία, καλώντας να κάνουν το ίδιο όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις.

2. Να διοργανώσει συγκέντρωση, την Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ, στην κεντρική πλατεία, ενάντια στα νέα αντιλαϊκά μέτρα.

3. Να συμμετάσχει στην πικετοφορία του ΠΑΜΕ, την Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ που θα ξεκινήσει από το Εργατικό Κέντρο.

Σταθμός και αφετηρία

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΔΣ του ΕΚΛ, ανάμεσα σε άλλα, σημειώνει: «Η εξαγγελία των νέων αντιλαϊκών μέτρων της συγκυβέρνησης, που θα αφαιρέσει 23,5 δισεκατομμύρια από τις τσέπες του λαού και θα είναι έτοιμη για ένα νέο γύρο μέτρων, πρέπει να αποτελέσει την πρώτη μετεκλογική αναμέτρηση του εργαζόμενου λαού. Η νέα επίθεση πρέπει να πάρει την κατάλληλη σε μορφή και μαζικότητα απάντηση, όπως είναι η μορφή της γενικής απεργίας, που μπορεί να αποτελέσει, κάτω από προϋποθέσεις, αφετηρία κλιμάκωσης του αγώνα».

Αναφερόμενη στην απεργία η ανακοίνωση επισημαίνει ότι «δεν πρέπει να είναι μια ακόμα απεργία, αλλά να είναι απάντηση αντίστοιχη της επίθεσης και αφετηρία πολιτικών εξελίξεων, κλιμάκωση του αγώνα με πιο οξυμένες μορφές πάλης», και υπογραμμίζει: «Το περιεχόμενο της απεργίας να είναι:

  • Καταδίκη, καταψήφιση των μέτρων και των πολιτικών της κυβέρνησης, που στηρίζουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, ενισχύουν τη δικτατορία του και οδηγούν το λαό στην πτώχευση. Αρνηση των θυσιών. Τέρμα οι θυσίες για τα κέρδη των καπιταλιστών και των δανειστών.
  • Ανάπτυξη για το λαό και όχι για τα μονοπώλια.
  • Μονομερής διαγραφή του χρέους, αποδέσμευση από την ΕΕ, κατάργηση των μνημονίων και των αντεργατικών μέτρων, κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, εργατική - λαϊκή εξουσία.

Η απεργία πρέπει να ξεκινήσει με αποφάσεις από τα κάτω, να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων. Κλάδο τον κλάδο, σωματείο το σωματείο, επιχείρηση την επιχείρηση, συνοικία τη συνοικία. Με συνεδριάσεις ΔΣ, συνελεύσεις, συγκεντρώσεις, με απεργιακές επιτροπές, με ενεργοποίηση των μελών των σωματείων. Θέλουμε όχι απλά τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία της απεργίας, αλλά και να δημιουργηθούν προϋποθέσεις συνέχειας. Ολα αυτά σημαίνουν εντατική οργανωτική δουλειά κάθε σωματείου, σωματειακής επιτροπής, πρωτοβουλία, πειθαρχημένη και ανυποχώρητη στάση. Να συνδυάζεται η προετοιμασία της απεργίας με μέτρα για την οργάνωση των ασυνδικάλιστων εργατών στα σωματεία, για τη δημιουργία σωματειακών επιτροπών, την αντιμετώπιση του οικονομικού προβλήματος των σωματείων. Κάθε σωματείο να οργανώσει πρόγραμμα παρεμβάσεων και προπαγάνδας που θα δημιουργεί κλίμα για την απεργία».

Το ΕΚΛ επισημαίνει ότι στην πορεία προς την απεργία θα οργανώσει αγωνιστικές παρεμβάσεις από κοινού με σωματεία, Λαϊκές Επιτροπές, το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ, την ΟΓΕ και το ΜΑΣ, για το σύνολο των λαϊκών προβλημάτων που οξύνονται συνέχεια.

Δράσεις και αποφάσεις

Απεργιακές αποφάσεις πήραν ακόμα ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας (καλεί σε Γενική Συνέλευση στις 26 του Σεπτέμβρη), η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης. Επίσης, ο Σύλλογος Εργαζομένων στους ΟΤΑ και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Νομού Θεσσαλονίκης.

Ακόμα, συνελεύσεις για τη συμμετοχή σε γενική απεργία προγραμματίζουν:

Το Σωματείο Εργαζομένων σε ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ - ΝΤΙΑ στις 30/9. Το Σωματείο του ΛΙΝΤΛ στις 23/9. Το Συνδικάτο Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Αττικής στις 19/9, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (πλατεία Κάνιγγος, Βερανζέρου 1, 2ος όροφος).

Στην προετοιμασία γενικής απεργίας εντάσσονται και μια σειρά αγωνιστικές παρεμβάσεις που προετοιμάζονται σε διάφορες περιοχές. Συγκεκριμένα:

  • Η Γραμματεία Σάμου του ΠΑΜΕ οργανώνει συσκέψεις σήμερα, Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ. στο Βαθύ (Εργατικό Κέντρο) και μεθαύριο, Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στο Καρλόβασι (οδό Γοργύρας).
  • Η Γραμματεία Αχαΐας του ΠΑΜΕ, αύριο, Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη, οργανώνει κινητοποίηση για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η λαϊκή οικογένεια, στις 11 π.μ., στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου.
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Καλούν σε αποφάσεις για κλιμάκωση

Η οργάνωση γενικής απεργίας είναι υπόθεση μονίμων και συμβασιούχων

Να πάρουν απόφαση για κινητοποίηση και γενική απεργία για να αποτραπεί η ψήφιση και η υλοποίηση των νέων αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου, της τρόικας και της εργοδοσίας, καλούν τα ΔΣ των σωματείων στους δήμους, οι πρόεδροι 13 σωματείων με κείμενό τους. Το κείμενο αυτό μοιράστηκε χτες στα ΔΣ των σωματείων που συμμετείχαν σε χτεσινή παναττική σύσκεψη της ΠΟΕ - ΟΤΑ.

Στο κείμενο τονίζεται πως «η κατά 30% μείωση της χρηματοδότησης των δήμων από τον Αύγουστο και μέχρι το τέλος του χρόνου οδηγεί τις υπηρεσίες των δήμων σε αδιέξοδο, συρρικνώνει κοινωνικές υπηρεσίες για το παιδί, τους γέροντες κ.λπ. Η "αξιολόγηση" υπηρεσιών και εργαζομένων γίνεται το όχημα για τις απολύσεις εργαζομένων στα δύο επόμενα χρόνια, για την εκχώρηση υπηρεσιών σε ιδιώτες που θα αποβεί σε βάρος του λαού. Συνειδητά κυβέρνηση - Δήμαρχοι παραδίδουν υπηρεσίες στους ιδιώτες. Η σύμπραξή τους σήμερα με τις ΜΚΟ είναι "πρόβα τζενεράλε" για την είσοδο των ιδιωτών στους Δήμους».

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση η απάντηση πρέπει να είναι καθολική. Η οργάνωση της γενική απεργίας «είναι υπόθεση όλων μας, μόνιμων και συμβασιούχων».

Οι πρόεδροι των σωματείων καλούν στη διεκδίκηση αιτημάτων όπως: Καμιά εφεδρεία, καμιά διαθεσιμότητα, καμιά απόλυση. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, μονιμοποίηση των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αμεση και πλήρη χρηματοδότηση των Δήμων και των Υπηρεσιών τους από τον Κρατικό Προϋπολογισμό κυρίως στις κοινωνικές υπηρεσίες (παιδικούς σταθμούς, κ.λπ.). Καμιά ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών των Δήμων και άλλα.

Οι συνδικαλιστές που απευθύνουν το κάλεσμα είναι πρόεδροι στα σωματεία Ελευσίνας - Ασπρόπυργου, Βύρωνα, Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Ηλιούπολης, Πετρούπολης, Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Καισαριανής, Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας, Περάματος, ΣΔΚΥ Αττικής, Δάφνης, Ελληνικού, Κορυδαλλού.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑΟΥΣΑΣ
Σύσκεψη για την Υγεία

Την ανάγκη, η κλιμάκωση της πάλης μέσα και από την προετοιμασία της γενικής απεργίας να ξεχωρίσει την εκρηκτική κατάσταση που γεννούν για το λαό οι περικοπές σε Υγεία - Φάρμακο αναδεικνύει το περιεχόμενο που δίνει το Εργατικό Κέντρο Νάουσας στη σύσκεψη που οργανώνει την Τρίτη 11 Σεπτέμβρη, 8.30 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο. Η σύσκεψη θα γίνει με στόχο την οργάνωση κινητοποίησης - πανναουσαϊκής απεργίας για το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν Υγεία με αναβαθμισμένες και σύγχρονες υπηρεσίες για όλο το λαό.

Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας καλεί όλους τους φορείς σε συντονισμό και οργάνωση του αγώνα για να μη συγχωνευτούν - κλείσουν Νοσοκομείο και ΙΚΑ Νάουσας, να στελεχωθούν με το απαραίτητο προσωπικό όλες οι κλινικές και οι υπηρεσίες, έτσι ώστε να καλύπτουν πλήρως όλες τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής. Να παλέψουν συλλογικά - οργανωμένα, με αποφάσεις όλων των φορέων, σωματείων, συλλόγων για να μη μείνει κανένας αγιάτρευτος και χωρίς φάρμακα στο νοσοκομείο - ΙΚΑ είτε είναι ασφαλισμένος είτε όχι. Σε ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων σημειώνει: «Η ίδια η ζωή έδειξε πως τα προβλήματα και στην Υγεία δε λύνονται με δημόσιες σχέσεις, γνωριμίες και κοινωνικούς διάλογους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ