ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΚΟΥΡΕΜΑ» ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Ρούφηξαν και το μεδούλι των Ταμείων

Το μέγεθος της ληστείας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ των ασφαλιστικών ταμείων των εργαζομένων, μέσω του αποκαλούμενου «κουρέματος» των αποθεματικών, επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή απαντώντας σε σχετική Ερώτηση.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία η ονομαστική αξία των ομολόγων ελληνικού δημοσίου που κατείχαν τα ασφαλιστικά ταμεία πριν από το «κούρεμα» (δηλαδή, πριν το Μάρτη του 2012) ανερχόταν στα 23,6 δισ. ευρώ. Μετά το «κούρεμα» η ονομαστική τους αξία έφθασε τα 10,7 δισ. ευρώ (περίπου μείον 54%). Ακόμα χειρότερα, η τρέχουσα αξία των ομολόγων (δηλαδή, το αντίτιμο που θα εισπράξει ο κάτοχός τους αν τα πουλήσει τώρα) είναι πολύ πιο χαμηλή αφού έχει πέσει στα 5,9 δισ. ευρώ! Δηλαδή, το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του αφαίρεσαν ουσιαστικά από τα Ταμεία, σχεδόν μέσα σε μια νύκτα, τα 3/4 των αποθεματικών τους, που ήταν επενδεδυμένα σε ομόλογα ελληνικού δημοσίου.

Η τεράστια αυτή λεηλασία έρχεται να προστεθεί σωρρευτικά στη διαχρονική ληστεία που έχουν υποστεί τα Ταμεία των εργαζομένων οδηγώντας τα σε ασφυκτική οικονομική κατάσταση. Αυτήν την κατάσταση, κρύβοντας τα αίτιά της, αξιοποιούν σήμερα με περισσό θράσος κυβέρνηση και αστικά μέσα ενημέρωσης για να δικαιολογήσουν τη νέα σφαγή σε συντάξεις, κύριες και επικουρικές, σε εφάπαξ.

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΠΙΔΟΜΑ
Η κατάργησή του θα προκαλέσει ασφυξία σε χιλιάδες οικογένειες

Κινητοποίηση ενάντια στην κατάργησή του οργανώνει αύριο το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας στις 11 π.μ. στο υπουργείο

Δεκάδες χιλιάδες είναι οι άνεργοι οικοδόμοι. Η κατάργηση του επιδόματος θα τους βυθίσει ακόμα περισσότερο στην ανέχεια
Δεκάδες χιλιάδες είναι οι άνεργοι οικοδόμοι. Η κατάργηση του επιδόματος θα τους βυθίσει ακόμα περισσότερο στην ανέχεια
Με την απαίτηση να μην καταργηθεί το χειμερινό επίδομα των οικοδόμων, όπως απεργάζεται η συγκυβέρνηση, εντείνοντας την αντιλαϊκή και αντεργατική της επίθεση, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας καλεί σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας, αύριο Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη, στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29) στις 11 π.μ.

Ταυτόχρονα, προχτές συνεδρίασε η κεντρική διοίκηση του Συνδικάτου, όπου και συμμετείχαν τα μέλη των ΔΣ των 13 παραρτημάτων του Συνδικάτου. Στη συζήτηση, αφού αναδείχθηκε το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της κατάργησης του χειμερινού επιδόματος, ενώ τονίστηκε η ανάγκη οργάνωσης του αγώνα για την υπεράσπιση της ζωής των εργαζομένων και των ανέργων οικοδόμων. Αναδείχθηκε, δε, η ανάγκη για την πραγματοποίηση γενικής απεργίας ενάντια στα νέα αντιλαϊκά μέτρα.

«Σήμερα, δεν μπορούμε να μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα» σημείωσε στο «Ρ» ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. «Την ίδια ώρα που ο κλάδος βογκά απ' την ανεργία που ακόμη και όσοι εργάζονται, δουλεύουν απλήρωτοι, χωρίς να τηρείται η συλλογική σύμβαση, χωρίς ασφάλιση, η συγκυβέρνηση έρχεται να κόψει ακόμη και αυτή την ανάσα για τους οικοδόμους» τόνισε. «Και γιατί είναι ανάσα; Διότι με αυτά τα χρήματα οι οικοδόμοι μπορούσαν να "μπαλώσουν" κάποιες "τρύπες" στον οικογενειακό τους προϋπολογισμό. Κάποιοι με αυτά τα λεφτά θα μπορούσαν να πάνε τα παιδιά τους στον παιδικό σταθμό, ή να βάλουν πετρέλαιο το χειμώνα, ή ακόμη και να πληρώσουν το ενοίκιο. Και γιατί παίρνει αυτά τα μέτρα η κυβέρνηση; Γιατί κόβει ακόμη και αυτό το πενιχρό χειμερινό επίδομα; Για να χρηματοδοτήσει με αυτά τα χρήματα τις τράπεζες και τους μεγαλοκατασκευαστές. Τα παίρνει δηλαδή απ' τους εργαζόμενους και τα δίνει σε μια χούφτα παράσιτα».

Ο Γ. Τασιούλας, επισημαίνει, σε αυτό το πλαίσιο, πως πάγιο αίτημα των οικοδόμων είναι όχι μόνο να μην καταργηθεί το χειμερινό επίδομα, αλλά αντιθέτως να επεκταθεί. Σημειώνεται πως το επίδομα δίνει σε οικοδόμους που έχουν κάνει την προηγούμενη χρονιά 73 έως 163 ένσημα, ενώ το συνδικάτο διεκδικεί επέκταση και από τα 50 έως τα 250 ένσημα. Ταυτόχρονα, απαιτεί να δοθεί έκτακτη ενίσχυση σε όλους τους άνεργους οικοδόμους, σε μια περίοδο που η ανεργία στην οικοδομή θερίζει (αγγίζει το 80% - 90%). «Το βοήθημα στους οικοδόμους, δεν είναι προνόμιο. Είναι λεφτά των οικοδόμων που κρατούνται από το μισθό τους», σημειώνει ο Γ. Τασιούλας.

«Και αυτό το μέτρο έρχεται σε αντιστοίχηση με το σύνολο των βάρβαρων μέτρων που στόχο έχουν πιο φτηνή την εργατική δύναμη για να βγει όσο το δυνατό πιο αλώβητο το κεφάλαιο», συνεχίζει. «Με αυτήν την έννοια το πρόβλημα δεν είναι αποσπασμένο από τα συνολικά. Σε αυτό το πλαίσιο, θέλουμε ν' απευθυνθούμε πλατιά στον κλάδο και να καλέσουμε τους οικοδόμους να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, να υπερασπιστούμε τη ζωή μας».

ΑΠ - ΠΑΣΚΕ ΣΤΟΝ ΠΑΣΕΝΤ
Υπέγραψε ΣΣΕ με μείωση των αποδοχών

Μείωση των αποδοχών έως και 175 ευρώ για τους εργαζόμενους με προϋπηρεσία μέχρι τέσσερα χρόνια (4 κλιμάκια). Για τα υπόλοιπα κλιμάκια (εργαζόμενους με προϋπηρεσία πάνω από 4 έτη) απαγορεύεται οποιαδήποτε αύξηση και παγώνουν οι μισθοί στα επίπεδα του 2009, καθώς οι αυξήσεις το 2010 και 2011 ήταν μηδενικές. Αυτά προβλέπει η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψε πρόσφατα η πλειοψηφία (ΑΠ - ΠΑΣΚΕ) της διοίκησης του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εργαζομένων στη Ναυτιλία και τον Τουρισμό (ΠΑΣΕΝΤ), με πρόεδρο τον Θ. Βασιλόπουλο, επικεφαλής της ΑΠ στη ΓΣΕΕ, με την εργοδοτική Διεθνή Ναυτική Ενωση (ΔΝΕ). Η σύμβαση αυτή, η οποία αφορά τους ναυτιλιακούς υπαλλήλους στις ναυτιλιακές εταιρείες μεταφοράς κοντέινερς, είναι διετής, θα ισχύει μέχρι τον Ιούνη του 2014 και μετά τη λήξη της κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει. Και όχι μόνο αυτό. Η πλειοψηφία ΑΠ, ΠΑΣΚΕ, όχι μόνο φρόντισε το πετσόκομμα των αποδοχών των εργαζομένων, προσφέροντας καθαρά τις υπηρεσίες της στο εφοπλιστικό κεφάλαιο, αλλά και παραβίασε απόφαση της γενικής συνέλευσης που προέβλεπε ότι η υπογραφή των Συλλογικών Συμβάσεων του κλάδου θα αποφασίζεται από γενική συνέλευση.

Η αγωνιστική παράταξη ΔΑΣ Ναυτιλιακών - Τουριστικών Υπαλλήλων καταγγέλλει την πλειοψηφία και τη Σύμβαση που υπέγραψε, προειδοποιώντας τον κλάδο ότι θα αποτελέσει «πιλότο» και για τις άλλες 5 Συμβάσεις που υπογράφει ο ΠΑΣΕΝΤ και επισημαίνει: «Είναι επικίνδυνοι και τρομερά επιζήμιοι για την ανάπτυξη των αγώνων. Αυτόνομη Παρέμβαση (ΣΥΡΙΖΑ) και ΠΑΣΚΕ (ΠΑΣΟΚ) συμβάλλουν στην κατάλυση δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Είναι επικίνδυνοι και επιζήμιοι για τα συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα. Με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας να ριχτούμε στη μάχη για την απάντηση στη βαρβαρότητα με Γενική Απεργία με την ανακοίνωση των μέτρων και με αποφάσεις μέσα από μαζικές συλλογικές διαδικασίες. Είμαστε σε ετοιμότητα σε κάθε χώρο δουλειάς, οργανώνουμε την πάλη μας για ζωή με δικαιώματα για μας και τα παιδιά μας. Οι εργαζόμενοι πρέπει τώρα να τους στείλουν από εκεί που ήρθαν μαζί με τα κόμματα που ανήκουν. Τώρα συμπόρευση με τη ΔΑΣ, συμπόρευση με το ΠΑΜΕ».

ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ - ΓΟΝΕΙΣ ΑμεΑ
Οργανώνουν βδομάδα κινητοποιήσεων

Οι ανάπηροι, οι γονείς και κηδεμόνες των ΑμεΑ σε όλους τους χώρους παίρνουν την υπόθεση της οργάνωσης του αγώνα για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους στα δικά τους χέρια. Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Αττικής έχουν προγραμματίσει τις εξής αγωνιστικές πρωτοβουλίες:

  • Σήμερα στις 4 μ.μ. στην αίθουσα του Φάρου Τυφλών Ελλάδος (Αθηνάς 14 και Δοϊράνης, Καλλιθέα) συγκέντρωση των τυφλών.
  • Πέμπτη, 6/9 στις 6.30 μ.μ. στη Χαλκοκονδύλη 37 (2ος όροφος) συγκέντρωση των χρονίως πασχόντων.
  • Κυριακή, 9/9 στις 10.00 π.μ. γενική συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

Στο μεταξύ, διακινούνται λαχνοί των 2 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση της ΣΕΑΑΝ. Οπως σημειώνεται στο κάλεσμα της ΣΕΑΑΝ, η οικονομική ενίσχυση πρέπει να γίνει υπόθεση κάθε ανάπηρου και των οικογενειών για να στηριχθεί η δράση που αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στο «να οργανώνουμε και να στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις μας, αλλά και να μπορέσουμε να στηρίξουμε τους συναδέλφους μας που κινδυνεύουν ή θα κινδυνέψουν να μείνουν χωρίς φάρμακα, τις αναγκαίες θεραπείες, χωρίς επιδόματα ή σύνταξη, να απολυθούν ή να μείνουν χωρίς ρεύμα αλλά και χωρίς το φαγητό στο τραπέζι του σπιτιού τους».

Η λαχειοφόρος για την οικονομική ενίσχυση της ΣΕΑΑΝ λήγει στις 20 Νοέμβρη οπότε θα γίνει κλήρωση. Πρώτο δώρο: Μια εξαήμερη κρουαζιέρα στο Αιγαίο για δύο άτομα με όλα τα έξοδα πληρωμένα. Δεύτερο δώρο: Ενας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής (Laptop). Τρίτο δώρο: Μια πρέσα σιδερώματος. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 5221.411, 698.3284.997.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Συναυλία - αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι

Συναυλία - αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι οργανώνει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής. Η συναυλία θα γίνει, με τη συνεργασία γνωστών καλλιτεχνών, στο Θέατρο Πέτρας, στην Πετρούπολη, το Σάββατο 8 Σεπτέμβρη στις 9 μ.μ. Η είσοδος είναι ελεύθερη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ