Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΚΟΥΡΕΜΑ» ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Ρούφηξαν και το μεδούλι των Ταμείων

Το μέγεθος της ληστείας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ των ασφαλιστικών ταμείων των εργαζομένων, μέσω του αποκαλούμενου «κουρέματος» των αποθεματικών, επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή απαντώντας σε σχετική Ερώτηση.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία η ονομαστική αξία των ομολόγων ελληνικού δημοσίου που κατείχαν τα ασφαλιστικά ταμεία πριν από το «κούρεμα» (δηλαδή, πριν το Μάρτη του 2012) ανερχόταν στα 23,6 δισ. ευρώ. Μετά το «κούρεμα» η ονομαστική τους αξία έφθασε τα 10,7 δισ. ευρώ (περίπου μείον 54%). Ακόμα χειρότερα, η τρέχουσα αξία των ομολόγων (δηλαδή, το αντίτιμο που θα εισπράξει ο κάτοχός τους αν τα πουλήσει τώρα) είναι πολύ πιο χαμηλή αφού έχει πέσει στα 5,9 δισ. ευρώ! Δηλαδή, το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του αφαίρεσαν ουσιαστικά από τα Ταμεία, σχεδόν μέσα σε μια νύκτα, τα 3/4 των αποθεματικών τους, που ήταν επενδεδυμένα σε ομόλογα ελληνικού δημοσίου.

Η τεράστια αυτή λεηλασία έρχεται να προστεθεί σωρρευτικά στη διαχρονική ληστεία που έχουν υποστεί τα Ταμεία των εργαζομένων οδηγώντας τα σε ασφυκτική οικονομική κατάσταση. Αυτήν την κατάσταση, κρύβοντας τα αίτιά της, αξιοποιούν σήμερα με περισσό θράσος κυβέρνηση και αστικά μέσα ενημέρωσης για να δικαιολογήσουν τη νέα σφαγή σε συντάξεις, κύριες και επικουρικές, σε εφάπαξ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ