Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΤΑ ΣΚΑΡΙΑ Ο ΝΕΟΣ ΓΥΡΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ
Θέλουν να επιβάλουν δουλειά ήλιο με ήλιο!

Οι εφιαλτικές προτάσεις κυβέρνησης - τρόικας μαρτυρούν την ανάγκη να προετοιμαστεί γενική απεργία, τονίζει το ΠΑΜΕ

Από παλιότερη κινητοποίηση
Από παλιότερη κινητοποίηση
Μόνο οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους μπορούν να βάλουν τέλος στα βάρβαρα μέτρα που συναποφασίζουν κυβέρνηση, τρόικα και ΕΕ, υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ και καλεί τους εργάτες να δώσουν άμεση απάντηση με την προκήρυξη Γενικής Απεργίας. Σε σχόλιό του για τα νέα σχέδια που ανοίγουν το δρόμο για επιβολή μέχρι και 78 ωρών εργασίας τη βδομάδα, το Γραφείο Τύπου του ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Στα βάρβαρα μέτρα που συναποφασίζουν τρόικα-κυβέρνηση-ΕΕ και κεφάλαιο, δε θα υπάρξει τέλος αν δε τα σταματήσει με σθένος και αποφασιστικότητα ο λαϊκός παράγοντας, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, η νεολαία.

Η ζωή του λαού κάθε μέρα κάνει άλματα προς τα πίσω. Παίρνουν πίσω όχι μόνο δικαιώματα που κατακτήθηκαν βήμα-βήμα με αδιάκοπους αγώνες και αίμα αλλά μας γυρνούν στην εποχή του μαστίγιου, στην ασταμάτητη δουλειά ήλιο με ήλιο. Στο 2012 συζητούν για κατάργηση του 8ωρου, για 13 ώρες δουλειάς την ημέρα για ζωή-σκλαβιά.

Ο "νέος αέρας" που δήθεν φυσούσε στην Ευρώπη, μας φέρνει αγκαλιά με την πιο σκληρή δέσμη μέτρων. Εχουμε μια κυβέρνηση αδίστακτη που είναι γερά δεμένη στο άρμα των μονοπωλιακών ομίλων και η επίθεση αποδεικνύεται στην πράξη πως δεν μπορεί να σταματήσει ούτε με συνθήματα ούτε με μεγαλοστομίες και φλυαρίες. Είναι πόλεμος και στον πόλεμο χρειάζεται καθαρή ταξική στάση, οργάνωση, αντοχή, θυσίες. Οσο οι εργάτες θα αφήνουν στην άκρη τη δύναμή τους, το δίκιο δε θα γίνεται νόμος.

Τα σωματεία έχουν μεγάλη ευθύνη να σηκώσουν. Να καλεστούν παντού Γενικές Συνελεύσεις, να συζητήσουν οι εργάτες για την ανάγκη άμεσης απάντησης με ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ.

Να πάρουν και οι ίδιοι ευθύνη στις μάχες που πρέπει να δοθούν. Η επίθεση πρέπει να αποκρουστεί πρώτα και κύρια εκεί που σφάζεται κυριολεκτικά ο εργαζόμενος. Στους μοναδικούς κερδισμένους από αυτήν την επίθεση, στους μονοπωλιακούς ομίλους αλλά και σε κάθε τόπο δουλειάς και γειτονιά».

Τι ετοιμάζουν κυβέρνηση - τρόικα

Και η απάντηση αυτή γίνεται ακόμα πιο αναγκαία καθώς τα νέα μέτρα που προωθούν από κοινού κυβέρνηση, τρόικα και ΕΕ, συνιστούν το «ευαγγέλιο» της ευελιξίας προς χάριν της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, σμπαραλιάζουν τις εργασιακές σχέσεις, μετατρέπουν τους εργάτες σε σύγχρονους σκλάβους.

Οπως προκύπτει από το σχετικό κείμενο, κεντρικός στόχος είναι η κατάργηση κάθε κανονικότητας στον χρόνο εργασίας, κάθε δέσμευσης που μπορούν να έχουν οι επιχειρήσεις ακόμα και η πιο τυπική.

Στα μέτρα που προωθούνται περιλαμβάνονται:

  • Η αύξηση των ημερών εργασίας από 5 σε 6 σε όλες τις επιχειρήσεις.
  • Μεταξύ δύο περιόδων εργασίας μπορεί να μεσολαβεί διάστημα μόνο 11 ωρών. Καταργούνται όλοι οι περιορισμοί για τον ελάχιστο και μέγιστο χρόνο που μεσολαβεί μεταξύ πρωινών και απογευματινών βαρδιών.
  • Πιο ευέλικτα ωράρια-προγράμματα εργασίας με μέτρα για την παραπέρα διευκόλυνση της διευθέτησης του εργάσιμου χρόνου, της εκ περιτροπής εργασίας κ.λ.π.
  • Ανατροπές και στους όρους για τη λήψη της ετήσιας άδειας από τους εργαζόμενους.
  • Επιπλέον μειώσεις στις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης.
  • Μείωση των εργοδοτικών εισφορών στα ταμεία κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες.
  • Διαμόρφωση με απόφαση της κυβέρνησης ενός ελάχιστου μισθού, που δεν μπορεί να ξεπερνά τα σημερινά εξευτελιστικά επίπεδα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ