ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παρέμβαση για την εξισωτική αποζημίωση

Κατατέθηκε Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή

Το πρόβλημα των καθυστερήσεων στην πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης στους αγροτοκτηνοτρόφους έφερε το ΚΚΕ στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του Κόμματος Ν. Μωραΐτης. Η Επίκαιρη Ερώτηση έχει ως εξής:

«Οργή και αγανάκτηση κυριαρχεί στο μεγαλύτερο ποσοστό των κτηνοτρόφων, γιατί παρά τις εξαγγελίες για την πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης που δικαιούνται και έπρεπε να είχαν λάβει πριν μήνες, βρήκαν άδειους τους λογαριασμούς τους, δηλαδή δεν έλαβαν τίποτα. Ενώ σε άλλες περιπτώσεις η αποζημίωση ήταν δραστικά μειωμένη σε σχέση με το ποσό που δικαιούνται και ελάμβαναν τις προηγούμενες χρονιές.

Χαρακτηριστικά, στο Νομό Αργολίδας από τους 1.500 περίπου δικαιούχους μόνο οι 620 είχαν στους λογαριασμούς τους όχι όσα δικαιούνταν, το ίδιο ισχύει στις περισσότερες περιοχές. Αν και δεν προκύπτει στις περισσότερες περιπτώσεις ότι είχαν δώσει ελλιπή στοιχεία, ωστόσο τους ζητούν εκ νέου στοιχεία που έχουν ήδη καταθέσει (εκκαθαριστικό, μόνιμη κατοικία, Ε1 κ.λπ.) ή τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει η δυνατότητα ενημέρωσης για το τι πρόσθετα δικαιολογητικά χρειάζονται. Αφού, οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) ακόμα δεν έχουν ενημερωθεί και ταυτόχρονα ο αριθμός των δικαιούχων κτηνοτρόφων που ζητούν διευκρινίσεις είναι μεγάλος.

Ολα αυτά θα είχαν αποφευχθεί και δε θα υπήρχε ταλαιπωρία και καθυστέρηση, αν είχαν ειδοποιηθεί μερικές μέρες νωρίτερα, αφού έχουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους.

Επίσης, σε εκκρεμότητα είναι πληρωμές εξισωτικής αποζημίωσης σε δικαιούχους προηγούμενων ετών λόγω λαθών, αν και θα μπορούσαν αυτά να έχουν πληρωθεί για να αγοράσουν έγκαιρα και πιο φθηνά τις ζωοτροφές για το χειμώνα. Δεδομένων των οξυμένων προβλημάτων στην κτηνοτροφία (αύξηση κόστους παραγωγής, αύξηση ζωοτροφών κ.ά.), των χαμηλών τιμών στο γάλα και των πολύμηνων καθυστερήσεων στις πληρωμές από το καρτέλ στο γάλα (γαλακτοβιομηχανίες) προς τους κτηνοτρόφους, η έλλειψη ρευστότητας και αδυναμίας των κτηνοτρόφων να εφοδιαστούν έγκαιρα με τις αναγκαίες ζωοτροφές για το χειμώνα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός, τι μέτρα θα λάβει ώστε οι κτηνοτρόφοι να πάρουν άμεσα όλα τα χρήματα της εξισωτικής αποζημίωσης που δικαιούνται, τα οποία έπρεπε να είχαν πάρει από τα τέλη του Μάρτη του 2012 και να μη μείνουν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης στα λόγια, καθώς και να τους δοθούν όλα όσα τους οφείλονται από τα προηγούμενα χρόνια».

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Αύριο η σύσκεψη

Στον Παλαμά της Καρδίτσας στις 7.30 το απόγευμα

Ευρεία σύσκεψη αγροτών οργανώνουν, αύριο Πέμπτη, στις 7.30 μ.μ., στον Παλαμά της Καρδίτσας (αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου), οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων. Στη σύσκεψη θα συζητηθούν και θα ληφθούν μέτρα για την οργάνωση και το συντονισμό της πάλης των μικρομεσαίων αγροτών της Θεσσαλίας με στόχο την ικανοποίηση των διεκδικήσεων του αγωνιστικού αγροτικού κινήματος που σχετίζονται με τις μεγάλες ζημιές που, για τρίτη συνεχή χρονιά, προκάλεσε στα βαμβακοχώραφα το πράσινο σκουλήκι, καθώς και με άλλα αγροτικά προβλήματα (υπέρογκες τιμές στα αγροτικά μέσα και εφόδια, άγρια φορολόγηση των αγροτών - χαράτσια, πενιχρές αγροτικές συντάξεις κ.ά.), ενώ θα γίνει συζήτηση και για τις επιπτώσεις από την αναθεώρηση της ΚΑΠ για το 2014-2020.

Σχετικά με το πράσινο σκουλήκι, οι αγρότες της περιοχής ζητούν:

  • Αμεσες εκτιμήσεις των ζημιών στα χωράφια και δίκαιες και γρήγορες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για το σύνολο των καταστροφών στην παραγωγή.
  • Καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης στους βαμβακοπαραγωγούς που, λόγω των ζημιών από το πράσινο σκουλήκι, δεν θα καλύψουν το πλαφόν στρεμματικής παραγωγής που έχει τεθεί, με βάση τις εκτιμήσεις των εκτιμητών του ΕΛΓΑ.

Θεωρούν, δε, ότι αποτελεί αισχρή κοροϊδία σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών η θέση της κυβέρνησης ότι μπορεί να δοθούν αποζημιώσεις μέσω ΠΣΕΑ, καθώς είναι γνωστό πως αυτές σημαίνουν, κυριολεκτικά, ψίχουλα, τα οποία, μάλιστα, καθυστερούν πάρα πολύ να φτάσουν στους παραγωγούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τις ζημιές που έγιναν το 2010 οι παραγωγοί δεν ξέρουν ακόμα αν και πόσα θα εισπράξουν ως αποζημίωση από τα ΠΣΕΑ, αφού τα χαρτιά πηγαινοέρχονται, συνεχώς, μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών, χωρίς να λαμβάνεται συγκεκριμένη απόφαση.

ΑΓΡΟΤΟΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΔ
Δε διαφωνούν με την ιδιωτικοποίηση της «Δωδώνης»

«Κόντρες» για τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης και την επιλογή του αγοραστή

Τη διαμαρτυρία τους για τον αποκλεισμό της ηπειρωτικής πρότασης εξαγοράς της «ΔΩΔΩΝΗΣ» εκφράζουν με ανακοίνωσή τους οι «γαλαζοπράσινες» διοικήσεις των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηπείρου καταγγέλλοντας «αδιαφανείς διαδικασίες και μεροληπτική μεταχείριση των υποψηφίων αγοραστών» στον υπό εξέλιξη διαγωνισμό.

Οι αγροτοσυνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δε διαφωνούν με την ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗΣ. Αγανακτούν γιατί η διαδικασία πώλησης της γαλακτοβιομηχανίας δε γίνεται λένε με «διαφάνεια» και οδήγησε εκτός διαγωνισμού το «στρατηγικό επενδυτή» «ΒΙΚΟ» (εταιρεία εμφιαλώσεως νερού) με τον οποίο οι «αγροτοπατέρες» συνέπραξαν μνημόνιο εξαγοράς της «ΔΩΔΩΝΗΣ».

Τα έχει αυτά η όξυνση του καπιταλιστικού ανταγωνισμού. Η πολιτική που από κοινού υποστηρίζουν, του γενικού ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και ιδιωτικοποίησης των πάντων, δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για συναλλαγή μεταξύ πολιτικής εξουσίας και μονοπωλίων, με δεδομένη τη σύμφυση που πάντα υπάρχει μεταξύ τους στον καπιταλισμό. Αν και εδώ που τα λέμε, διαφανείς ή αδιαφανείς οι διαδικασίες, το «ζουμί» είναι οι ιδιωτικοποιήσεις. Που διαφανώς ή αδιαφανώς είναι «διεφθαρμένες» γιατί το κεφάλαιο που δεν έχει πατρίδα υπηρετούν, τα επιχειρηματική κέρδη που αναζητούν ζωτικό χώρο για να αυξηθούν προστατεύουν. Γι' αυτό και οι διαμαρτυρίες για τη διαδικασία που ακολουθείται στην ιδιωτικοποίηση της «ΔΩΔΩΝΗΣ», όπως και οι «κόντρες» μεταξύ αγροτοσυνδικαλιστών στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών και του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ηπείρου για τον αγοραστή της «ΔΩΔΩΝΗΣ», τη μορφή και το σχήμα ιδιωτικοποίησης, δε συνιστούν τίποτα άλλο παρά πρόκληση και εμπαιγμό για τα συμφέροντα των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων. Επιβεβαιώνουν την ανάγκη οι κτηνοτρόφοι να απαλλαγούν από όσους επιδιώκουν να αποσπάσουν μέχρι την τελευταία στιγμή τη συμμετοχή τους στην ιδιωτικοποίηση της «ΔΩΔΩΝΗΣ».

ΦΥΓΑΔΕΥΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ
Εμπαιγμός με τις καταθέσεις στην Ελβετία

Εμπαιγμό και επιχείρηση συσκότισης της πραγματικότητας αποτελεί η κυβερνητική προπαγάνδα τάχα για τη «φορολόγηση» καταθέσεων που βρίσκονται στην Ελβετία, των κεφαλαίων που στο πλαίσιο της «ελεύθερης διακίνησης» φυγαδεύονται από τη χώρα και διακινούνται στους διαφόρους φορολογικούς παραδείσους της πλουτοκρατίας.

Για σχετική διαβούλευση βρίσκεται στην Ελβετία ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, ο οποίος συναντήθηκε με εκπροσώπους των ελβετικών τραπεζών και της κυβέρνησης. Στόχος είναι η εξεύρεση «ρύθμισης» με τη μορφή διακρατικής συμφωνίας, ανάλογης με αυτή που συμφωνήθηκε ανάμεσα στις ελβετικές αρχές και τις κυβερνήσεις Γερμανίας, Αυστρίας κ.ά. Ο ντόρος γίνεται αποκλειστικά και μόνο για την επίσημα χαρακτηριζόμενη φοροδιαφυγή. Οι όροι της συμφωνίας, στο βαθμό που επιτευχθεί, θα περιλαμβάνουν την ανωνυμία των τρωκτικών - μεγαλοπελατών. Οι ελβετικές τράπεζες, θα «υπολογίζουν» το φόρο, στη συνέχεια θα το αποδίδουν στις ελβετικές αρχές, που με τη σειρά τους θα αποδίδουν στην ελληνική κυβέρνηση. Να σημειωθεί πως ο κουρνιαχτός με τις καταθέσεις στην Ελβετία ξεσηκώθηκε εδώ και αρκετά χρόνια. Ετσι τα διάφορα αρπακτικά, πάντα στο πλαίσιο της ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων, είχαν όλο το χρόνο να τις μεταφέρουν σε άλλους παραδείσους...

ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
Εντοκα γραμμάτια 1,1 δισ. ευρώ

Για δανεικά στους ντόπιους τραπεζίτες, μέσω έκδοσης εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας, προχώρησε ξανά χτες το υπουργείο Οικονομικών. Επί της ουσίας πρόκειται για πρακτικές «ανακύκλωσης» του υπερσυσωρευμένου κρατικού χρέους, για ροές κεφαλαίων από το κράτος προς τις τράπεζες και αντίθετα προκειμένου να αποπληρωθούν οι τοκοχρεολυτικές δόσεις των δανείων που λήγουν.

Η συγκυβέρνηση μέσω της χτεσινής δημοπρασίας δανείστηκε ποσό ύψους 1,1 δισ. ευρώ με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 4,54% (από 4,68% στην προηγούμενη έκδοση τον Αύγουστο).

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (Ιούλης 2012) το εμφανιζόμενο κρατικό χρέος έφτασε στα 303,5 δισ. ευρώ από 280,3 δισ. ευρώ στο τέλος Μάρτη του 2012. Ετσι, μέσα σε ένα τρίμηνο -μετά και το «κούρεμα»- καταγράφει διόγκωση ύψους 23,2 δισ. ευρώ και σε ποσοστό 8,3%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ