ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Αυγούστου 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Εντονο παρασκήνιο ενώ μαίνονται οι συγκρούσεις

Εδραιώνεται μέρα με τη μέρα η διάχυση του πολέμου της Συρίας και στο γειτονικό βόρειο Λίβανο. Στην Τρίπολη συγκρούονται σουνίτες - υποστηρικτές της συριακής αντιπολίτευσης και αλαουίτες - υποστηρικτές της συριακής ηγεσίας, με απολογισμό ήδη 17 νεκρούς και πάνω από 100 τραυματίες
Εδραιώνεται μέρα με τη μέρα η διάχυση του πολέμου της Συρίας και στο γειτονικό βόρειο Λίβανο. Στην Τρίπολη συγκρούονται σουνίτες - υποστηρικτές της συριακής αντιπολίτευσης και αλαουίτες - υποστηρικτές της συριακής ηγεσίας, με απολογισμό ήδη 17 νεκρούς και πάνω από 100 τραυματίες
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΗΡΥΤΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Σφοδρές συγκρούσεις μαίνονται για πολλοστή μέρα σε συνοικίες της Δαμασκού, στο Χαλέπι αλλά και στην επαρχία Ιντλίμπ, ενώ μοιάζει να εδραιώνεται η διάχυση της κρίσης στο γειτονικό βόρειο Λίβανο. Παράλληλα, εντείνονται οι, κυρίως, παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και των περιφερειακών τους συμμάχων για το πώς θα προωθηθούν αποτελεσματικότερα οι σχεδιασμοί τους για την αραβική χώρα και ευρύτερα.

Για δεύτερη φορά, μέσα σε λίγα 24ωρα, κατέρρευσε η συμφωνία κατάπαυσης πυρός που πέτυχε ο λιβανικός στρατός στην Τρίπολη, ανάμεσα σε ένοπλους σουνίτες, από τη μία, που υποστηρίζουν τη συριακή αντιπολίτευση και σε αλαουίτες, από την άλλη, που υποστηρίζουν τη συριακή ηγεσία. Πυρά και όλμοι άρχισαν και πάλι να συγκλονίζουν κυρίως τις ανατολικές συνοικίες της πόλης, οι οποίες έχουν υποστεί πλέον σημαντικές ζημιές από τις μάχες. Τουλάχιστον 2 άνθρωποι ακόμη σκοτώθηκαν και άλλοι 17 τραυματίστηκαν, ανεβάζοντας το συνολικό απολογισμό της τελευταίας βδομάδας στη λιβανική πόλη σε 17 νεκρούς και περισσότερους από 100 τραυματίες.

Με σφοδρότητα συνεχίζονται οι μάχες και εντός Συρίας με επίκεντρο τις συνοικίες Νταράγια, Σμπάινεχ, Ασάλι, Κατάνα, Κάνταμ και Χάτζαντ αλ Ασουάντ της Δαμασκού, όπου αναφέρονται, από όλες τις πηγές, δεκάδες νεκροί των οποίων η ακριβής ιδιότητα και ο αριθμός δεν μπορεί να επιβεβαιωθούν. Σφοδρές συγκρούσεις μαίνονται και σε διάφορα σημεία της επαρχίας Ιντλίμπ, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, στο Χαλέπι και στη Χάμα, ενώ όπως φαίνεται σκληρή μάχη γίνεται για τον έλεγχο της πόλης αλ Μπουκάμαλ, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, καθώς όποιος την ελέγχει ουσιαστικά ελέγχει και τη συρο-ιρακινή μεθόριο στη συγκεκριμένη περιοχή, κάτι εξαιρετικά σημαντικό από συμβολική και πρακτική άποψη.

Σε διπλωματικό επίπεδο, ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρ. Ολάντ και η Γερμανίδα καγκελάριος, Α. Μέρκελ, κατά τη συνάντησή τους, φέρεται να συμφώνησαν ότι θα πρέπει ν' αναληφθεί πρωτοβουλία για τη λήψη απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της «δραματικής ανθρωπιστικής κατάστασης στη Συρία». Χτες, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι, με βάση εκτιμήσεις, περισσότεροι από 200.000 Σύροι έχουν γίνει πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες και άλλοι τόσοι έχουν μετακινηθεί εσωτερικά.

Η γαλλική πλευρά, διά στόματος υπουργού Αμυνας, Ζαν Ιβ λε Ντριάν, έθιξε την προοπτική εγκαθίδρυσης κάποιου είδους «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων» ή «ουδέτερης ζώνης», ενδεχόμενο που με επιμέλεια θέτουν και ξαναθέτουν επί τάπητος η Ουάσιγκτον και η Τουρκία, των οποίων αντιπροσωπείες (διπλωματικές, μυστικών υπηρεσιών και ασφαλείας) ολοκλήρωσαν έναν πρώτο γύρο συναντήσεων στην Αγκυρα για την εξέταση «όλων των πιθανών σεναρίων».

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, από την άλλη, διαβεβαίωνε ότι προσχήματα «τύπου χημικών όπλων» δε θα υπάρξουν, υποστηρίζοντας ότι η Δαμασκός έχει βεβαιώσει πως δε θα χρησιμοποιήσει τέτοιου είδους όπλα.

«Ανακάλυψαν» ξένους μαχητές

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εξέλιξη είναι ότι «αίφνης» μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα που έχουν υιοθετήσει την επιχειρηματολογία της αντιπολίτευσης - το «Αλ Τζαζίρα» και το «Ρόιτερς» - ανακάλυψαν τους «ξένους μαχητές» στη Συρία, για την παρουσία των οποίων φιλοξενούν εκτενή ρεπορτάζ.

Σύμφωνα με τα όσα γράφουν, στο πλευρό της αντιπολίτευσης πολεμούν «έμπειροι μουτζαχεντίν που έχουν δοκιμαστεί στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ» από αραβικές χώρες, όπως Σ. Αραβία, Κουβέιτ, Ιορδανία, Κατάρ, ΗΑΕ κ.ά. αλλά και «μουτζαχεντίν» από μη αραβικές χώρες, όπως είναι η Τσετσενία! Πρόκειται για «στροφή» στον πόλεμο προπαγάνδας που βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς η αναφορά πληροφοριών περί «ισλαμιστών και Αλ Κάιντα» είναι προφανές ότι δημιουργεί αρνητικό κλίμα ως προς την ενίσχυση της βοήθειας προς την αντιπολίτευση, γεγονός που σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα σηματοδοτούν κάποια νέα τακτική από την πλευρά ορισμένων τουλάχιστον ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Σύμφωνα, εξάλλου, με τη βρετανική εφημερίδα «Sunday Times» και τη γερμανική «Bild am Sonntag», οι βρετανικές βάσεις Ακρωτηρίου και Δεκέλειας στην Κύπρο έχουν άμεση εμπλοκή στον εμφύλιο της Συρίας καθώς «βοηθούν κατασκοπευτικά τους Σύρους αντικαθεστωτικούς». Η πληροφορία επιβεβαιώνεται εμμέσως από τις δηλώσεις Βρετανού αξιωματούχου στην εφημερίδα «Times», ο οποίος είπε ότι λόγω του δημοσιεύματος οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο είναι τώρα περισσότερο εκτεθειμένες να δεχθούν επίθεση σε μία γενικότερη ανάφλεξη και ότι «κάποιος ανόητος στις μυστικές υπηρεσίες καυχήθηκε σχετικά με το πώς λειτουργούν οι βάσεις».

Αντίδραση υπήρξε από την Κύπρο, όπου χτες η υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου - Μαρκουλλή, σε δηλώσεις της στο κρατικό ραδιόφωνο, είπε ότι έδωσε εντολή για διερεύνηση του θέματος.

ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ - ΗΠΑ
Στρατιωτικοποίηση του Ειρηνικού

Τα ρωσικά ΜΜΕ εστιάζουν την προσοχή τους στις πληροφορίες της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, πως οι ΗΠΑ επιδιώκουν να περικυκλώσουν με ένα σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, όχι μόνο τη Ρωσία, αλλά και την Κίνα!

Για το λόγο αυτό, οι ΗΠΑ, πέρα από τη λεγόμενη «αντιπυραυλική ασπίδα» του ΝΑΤΟ, που σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν στην Ευρώπη, σχεδιάζουν και ασιατικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει πλοία και ραντάρ στη στεριά. Αυτό το αντιπυραυλικό σύστημα θα καλύπτει το μεγαλύτερο τμήμα της Ασίας. Στη βάση αυτών των σχεδίων, προβλέπεται να αυξηθεί ο αριθμός των αμερικανικών ραντάρ σε Ιαπωνία, Φιλιππίνες και άλλες χώρες της περιοχής. Τα συστήματα ραντάρ θα συνδέονται με τα πλοία και τις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στην περιοχή του Ειρηνικού, όπου θα βρίσκονται οι αναχαιτιστές πυραύλων. Μ' αυτόν τον τρόπο οι ΗΠΑ επιδιώκουν να ενισχύσουν σημαντικά την αντιπυραυλική άμυνα στην Ασία, προσπαθώντας να εξουδετερώσουν την αυξανόμενη στρατιωτική ισχύ της Κίνας.

Ως πρόσχημα για τη δημιουργία της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ασία, οι ΗΠΑ επικαλούνται τη «συγκράτηση της Βόρειας Κορέας», ωστόσο ο βασικός στόχος τους είναι η εξουδετέρωση των κινέζικων πυραύλων που μπορούν να χτυπήσουν τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα και τις στρατιωτικές βάσεις.

Το σχέδιο αυτό αποτελεί ένα μέρος του νέου πολεμικού δόγματος των ΗΠΑ, που πρόσφατα ανακοίνωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, και προβλέπει την ενίσχυση της αμερικανο-ΝΑΤΟικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού. Οι ΗΠΑ έχουν μόνιμα στην περιοχή 26 πολεμικά πλοία κι αναμένεται έως το 2018 να έχουν στην περιοχή 36, ενώ - ρόλο κλειδί παίζουν τα αεροπλανοφόρα τους.

Να σημειωθεί πως, όπως μεταδίδει η «Φωνή της Ρωσίας», η Κίνα δοκίμασε πρόσφατα έναν σύγχρονο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (DF-41), ικανό να φθάσει σε οποιοδήποτε σημείο στο έδαφος των ΗΠΑ. Ο πύραυλος είναι εξοπλισμένος με πρόσθιο τμήμα διασπώμενο σε πυρηνικές κεφαλές, που η καθεμία μπορεί να ακολουθήσει ανεξάρτητη κατεύθυνση, καθώς και μέσα αντίκρουσης των συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας. Οι Κινέζοι ειδικοί διαψεύδουν το γεγονός της δοκιμής του DF-41, ωστόσο επιβεβαιώνουν ότι το Πεκίνο αναπτύσσει ένα διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο νέας γενιάς με αυτά τα χαρακτηριστικά. Υπολογίζεται πως η Κίνα διαθέτει 70 διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους και 410 πυρηνικές κεφαλές, ενώ αναμένεται να αποκτήσει και το πρώτο της αεροπλανοφόρο μέχρι τα τέλη του Σεπτέμβρη.


Ι. Π.

IΑΠΩΝΙΑ
Σε επαγρύπνηση μετά την ένταση με Σεούλ και Πεκίνο

ΤΟΚΙΟ.--

Παρατείνεται η ένταση στις σχέσεις της Ιαπωνίας με τη Νότια Κορέα και την Κίνα αναφορικά με τη διεκδίκηση διαφιλονικούμενων βραχονησίδων με σημαντικά υποθαλάσσια κοιτάσματα πετρελαίου.

Χτες, το ιαπωνικό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα που χαρακτηρίζει «εξαιρετικά λυπηρές» τις ενέργειες Σεούλ και Πεκίνου αναφορικά με τις επίμαχες βραχονησίδες. Παράλληλα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα δήλωσε χτες πως «θα εμποδίζει» στο μέλλον παρόμοιες κινήσεις, όπως η επίσκεψη που πραγματοποίησε στις 10 του μήνα ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Λι Μιουνγκ Μπακ στις νησίδες Ντόκντο (νοτιοκορεατικά) ή Τακεσίμα (στα ιαπωνικά), που βρίσκονται στη Θάλασσα της Ιαπωνίας...

Σε μία προσπάθεια να δείξει το Τόκιο πως είναι αποφασισμένο να εντείνει τις πιέσεις ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Τζουν Αζούμι εμφανίστηκε διστακτικός στο να προχωρήσει η χώρα του στην αγορά νοτιοκορεατικών ομολόγων τον ερχόμενο Οκτώβρη επειδή, όπως είπε, «δυσκολεύεται» να πείσει τον ιαπωνικό λαό πως οι οικονομικές σχέσεις Τόκιο και Σεούλ δεν συνδέονται με τις διμερείς πολιτικές, διπλωματικές σχέσεις...

Η ιαπωνική εφημερίδα «Γιομιούρι» σημείωσε νωρίτερα ότι το Τόκιο σκοπεύει να παγώσει την αγορά νοτιοκορεατικών κρατικών ομολόγων τουλάχιστον ως τέλος του χρόνου και πως ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίρο Νόντα θα προβεί σύντομα σε διάγγελμα σχετικά με τις εδαφικές διαφορές του Τόκιο με Σεούλ και Πεκίνο.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Διαδήλωση κατά των «Αδελφών Μουσουλμάνων»

KΑΪΡΟ.--

Διαδήλωση κατά του Προέδρου Μουχάμαντ αλ Μούρσι και γενικότερα κατά της ισλαμιστικής οργάνωσής του, των «Αδελφών Μουσουλμάνων», πραγματοποίησαν, την Παρασκευή νωρίς το απόγευμα, αρκετές οργανώσεις της αντιπολίτευσης. Αιτία της διαμαρτυρίας η ολοένα πιο ολοκληρωτική παρουσία της οργάνωσης στα πολιτικά πράγματα της χώρας με τον Πρόεδρο, μάλιστα, να μην αναιρεί καμία από τις επιπλέον εξουσίες που είχε θεσπίσει ο στρατός για να ελέγχει τη χώρα. Αφορμή το θρησκευτικό διάταγμα - φάτουα - που εξέδωσε ιεροδιδάσκαλος των «Αδελφών Μουσουλμάνων», που προβλέπει ότι «είναι επιτρεπτό στις αρχές να σκοτώνουν διαδηλωτές εφόσον πρόκειται για μη ισλαμιστές!»

Η αντιπολίτευση κάλεσε τον Πρόεδρο Μούρσι να καταγγείλει αυτού του είδους τις προκλήσεις και τις διχαστικές λογικές. Ο ίδιος αρκέστηκε να δηλώσει ότι είναι απολύτως «υγιές» να διαδηλώνει κανείς και ότι δεν πρόκειται να απαγορευτεί.

Επίσης, οι διαδηλωτές ζητούν να δοθούν στη δημοσιότητα οι ροές χρηματοδότησης των «Αδελφών Μουσουλμάνων», οι οποίοι παρά την παρανομία στην οποία δρούσαν επί Μουμπάρακ είχαν τη δυνατότητα να διατηρούν εκτεταμένο κοινωνικό δίκτυο και να διαχειρίζονται τεράστια χρηματικά ποσά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ