ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Εργοδοτικό έγκλημα σε κλωστοϋφαντουργία

Το γκέτο που έγινε ο τάφος των εργατών
Το γκέτο που έγινε ο τάφος των εργατών
ΚΑΡΑΤΣΙ, ΛΑΧΩΡΗ.--

Σε τραγωδία εξελίχθηκε η πυρκαγιά σε εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας στο Καράτσι, η οποία εκδηλώθηκε προχτές το βράδυ, με αποτέλεσμα εκατοντάδες εργαζόμενοι να χάσουν τη ζωή τους. Ο αριθμός των νεκρών χτες έφτανε τους 289 και αναμενόταν να αυξηθεί, καθώς οι πυροσβέστες και τα σωστικά συνεργεία αναζητούν θύματα στα απομεινάρια του κτιρίου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι εργαζόμενοι δεν μπορούσαν να διαφύγουν εύκολα, καθώς στα τζάμια υπήρχαν κάγκελα, τα οποία έσπασαν για να διαφύγουν.

Δεκάδες πτώματα βρέθηκαν στο υπόγειο του εργοστασίου, ενώ ο υπουργός Βιομηχανίας της επαρχίας Σιντ, Ραούφ Σιντίκι, δήλωσε ότι διεξάγεται έρευνα σε βάρος του ιδιοκτήτη για «αμέλεια», τόσο για τα αίτια της πυρκαγιάς όσο και «γιατί δεν υπήρχαν έξοδοι κινδύνου».

Η πυρκαγιά στο Καράτσι θεωρείται το χειρότερο εργατικό «ατύχημα», στην πραγματικότητα εργοδοτικό έγκλημα, των τελευταίων 10 ετών στο Πακιστάν, όπου εργατική νομοθεσία δεν υπάρχει, κανόνες ασφαλείας δεν τηρούνται και οι εργαζόμενοι έχουν υπάρξει καταγγελίες ότι δουλεύουν σαν σκλάβοι, ακόμα και αλυσοδεμένοι, με στόχο τη μεγιστοποίηση του κέρδους των εταιρειών. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρα από τις συχνές πυρκαγιές που οφείλονται σε κακή κατασκευή, αρκετά εργοστάσια καταρρέουν, παρασύροντας στο θάνατο δεκάδες ανθρώπους, λόγω επίσης κακοτεχνιών.

Σε δεύτερη πυρκαγιά που ξέσπασε σε εργοστάσιο υποδηματοποιίας στη Λαχώρη σκοτώθηκαν ακόμα 30 εργαζόμενοι, ενώ οι αρχές του Πακιστάν διέταξαν έρευνα και για αυτό το περιστατικό.

ΡΩΣΙΑ - ΕΕ
«Μάχη» για το ποιος θα πληρώσει την κρίση

Κρατική προστασία στην Gazprom

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε απάντηση στις κινήσεις της ΕΕ σε βάρος του ρωσικού ενεργειακού μονοπωλίου της Gazprom. Συγκεκριμένα, με προεδρικό διάταγμά του, έθεσε υπό τον έλεγχο και την προστασία του ρωσικού κράτους τις «στρατηγικές» εταιρείες της χώρας, που αναπτύσσουν επιχειρηματικές δραστηριότητες στο εξωτερικό. Η ενέργεια αυτή του Β. Πούτιν έρχεται λίγες μέρες μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ξεκινήσει έρευνα για την Gazprom, την οποία η ΕΕ υποψιάζεται ότι καταπατά την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία. Αυτό σημαίνει ότι το ρωσικό μονοπώλιο απειλείται από την ΕΕ με πρόστιμο 10 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις εξαγωγές φυσικού αερίου σε Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Gazprom βασικός στόχος της ΕΕ είναι να ασκηθεί πίεση στην εταιρεία, ώστε αυτή να προχωρήσει σε μειώσεις των τιμολογίων της.

Από τη μεριά του, ο Ρώσος Πρόεδρος, σε συνέντευξη Τύπου που είχε δώσει στις 9/9, στο περιθώριο της συνάντησης των χωρών Ασίας - Ειρηνικού στο Βλαδιβοστόκ, είχε κατηγορήσει τη Δύση ότι επιδιώκει, σε συνθήκες εμβάθυνσης της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη, να διατηρήσει την πολιτική επιρροή στην Ανατολική Ευρώπη, βάζοντας την ίδια ώρα τη Ρωσία να αναλάβει το βάρος της χρηματοδότησης των οικονομιών της Ανατολικής Ευρώπης. Ο ίδιος κατηγορηματικά απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο κι όπως δείχνει το διάταγμα που υπέγραψε, ορίζει και τυπικά στο εξής το ρωσικό κράτος ως θεματοφύλακα των ρωσικών μονοπωλίων στο εξωτερικό. Στην πραγματικότητα, πιστοποιεί κάτι που είναι εδώ και καιρό γνωστό.

Ετσι, σύμφωνα με το διάταγμα, στο εξής η παροχή πληροφοριών από τις ίδιες τις εταιρείες στις υπηρεσίες ξένων χωρών σχετικά με τις δραστηριότητές τους, μπορεί να γίνει μόνον μετά την έγκριση των ρωσικών αρχών.

Ο εκπρόσωπος της Gazprom Σεργκέι Κουπριάνοφ δήλωσε πως «όπως αναφέρει το διάταγμα, η Gazprom δεν θα παρέχει πλέον πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητές της ή τις μειώσεις τιμών, παρά μόνον μετά από προηγούμενη συμφωνία με τις αρμόδιες αρχές».

Επίσης, το ρωσικό κράτος θα εγκρίνει στο εξής την οποιαδήποτε μεταβίβαση μετοχών που κατέχονται από αυτές τις επιχειρήσεις σε αλλοδαπές εταιρείες, των δικαιωμάτων σε εμπορικές δραστηριότητες στο εξωτερικό ή των ακινήτων στο εξωτερικό. Ενώ μπορεί να αρνηθεί να εγκρίνει τέτοια μέτρα, αν αυτά θεωρήσει ότι είναι «πιθανό να θίξουν τα οικονομικά συμφέροντα της Ρωσικής Ομοσπονδίας», όπως σημειώνεται στο διάταγμα.

Από τη μεριά του, ο Α. Ντβορκόβιτς, αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, δήλωσε πως η κυβέρνησή του θα επιδιώξει συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να αποτραπούν οικονομικές ζημιές και για τις δύο πλευρές και δεν παρέλειψε να προσθέσει πως «στη συγκεκριμένη περίπτωση η Ευρώπη επιδιώκει να λύσει τα προβλήματά της χρησιμοποιώντας τα ρωσικά αποθέματα. Δεν πιστεύω ότι αυτό είναι ο σωστός δρόμος».


Ι.Π.

ΠΕΝΤΕ ΚΟΥΒΑΝΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
Μαζική απαίτηση η απελευθέρωσή τους

Συμπληρώθηκαν χτες 14 χρόνια από τη σύλληψή τους στις ΗΠΑ

ΑΒΑΝΑ.--

Πολύμορφες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες σε δεκάδες χώρες με απαίτηση την αποφυλάκιση των πέντε Κουβανών αγωνιστών, με αφορμή τη χτεσινή επέτειο της συμπλήρωσης 14 χρόνων από τη μέρα της σύλληψής τους στις ΗΠΑ επειδή ξεσκέπασαν τα επιθετικά σχέδια αντικουβανικών ομάδων κατά του Νησιού της Επανάστασης.

Οι Χεράρδο Ερνάντες, Ρενέ Γκονζάλες, Ραμόν Λαμπανίνο, Φερνάντο Γκονσάλες και Αντόνιο Γκερέρο κατάφεραν να αποτρέψουν ενέργειες που σχεδιάζονται και οργανώνονται σε αμερικανικό έδαφος με την ανοχή και την υποστήριξη του κράτους. Τέτοιου είδους επιθέσεις, δολιοφθορές και άλλες εγκληματικές πράξεις, εκτελεσμένες από αντεπαναστατικές, αντικουβανικές οργανώσεις, που δρουν ανενόχλητα στο Μαϊάμι με τη συνεργασία της CIA και του FBI, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 3.500 ανθρώπους, έχουν αφήσει χιλιάδες άλλους ανάπηρους και έχουν προκαλέσει σημαντικές ζημιές στην οικονομία του νησιού.

Σύμφωνα με την Γκρασιέλα Ραμίρες, συντονίστρια της Διεθνούς Επιτροπής για την Απελευθέρωση των Πέντε, πάνω από 100 πολύμορφες δραστηριότητες πραγματοποιούνται σε περισσότερες από 31 χώρες αυτές τις μέρες. Εχουν προγραμματιστεί και διεξάγονται ήδη συγκεντρώσεις έξω από πρεσβείες των ΗΠΑ, εκθέσεις φωτογραφίας, συναυλίες, συζητήσεις, προβολή ντοκουμέντων, κ.ά. Τέτοιες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χτες στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και τη Γερμανία, ενώ προγραμματίζονται και σε: Αυστρία, Ελβετία, Ιταλία, Ρωσία, Ουκρανία, Βρετανία, Σλοβενία, Δομινικανή Δημοκρατία, Τζαμάικα, Αϊτή, Παραγουάη, Βραζιλία, Αργεντινή, Μπαχάμες, Ελ Σαλβαδόρ, Ονδούρα, Κόστα Ρίκα, ΗΠΑ, Καναδά, Πουέρτο Ρίκο, Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία, Ιαπωνία, Ν. Αφρική, Λίβανο και Αιθιοπία.

NOTIA AΦΡΙΚΗ - ΟΡΥΧΕΙΑ
Εντείνονται οι εργατικές κινητοποιήσεις

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ._

Η αδιαλλαξία των πολυεθνικών χρυσού και πλατίνας απέναντι στο βασικό αίτημα των μεταλλωρύχων για αξιοπρεπείς μισθούς ύψους 12.500 ραντ και ασφαλείς εργασιακές συνθήκες, φουντώνει το κύμα αγανάκτησης, εντείνει τις εργατικές κινητοποιήσεις και εξαπλώνει τον απεργιακό αγώνα στα ορυχεία της χώρας. Η μαζική απεργία πολλών χιλιάδων εργατών στο ορυχείο πλατίνας Μαρικάνα της εταιρείας Λονμίν μετρά ήδη τις 5,5 βδομάδες, με τους εργάτες να πιέζουν συνδικαλιστές, εργοδοσία και κυβέρνηση για σοβαρές μισθολογικές αυξήσεις και να εντείνουν τη συνεννόηση και τη συνεργασία με συναδέλφους τους από άλλα ορυχεία της ευρύτερης περιοχής του Ράστενμπουργκ για να κλιμακωθεί η απεργιακή δράση μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα σε όλα τα ορυχεία...

Το θερμόμετρο της έντασης ανέβηκε χτες και στο ορυχείο KDC της εταιρείας Gold Fields στο Κάρλετονβιλ (βόρεια περιφέρεια Γκοτένγκ) όπου χιλιάδες απεργοί εργάτες ήρθαν στα χέρια με σεκιουριτάδες που προσπάθησαν να τους κλείσουν την είσοδο στο χώρο. Παρόμοια κατάσταση επικράτησε το πρωί και σε άλλο ορυχείο χρυσού της βόρειας περιφέρειας Γκοτένγκ, το οποίο ανήκει στη μεγαλύτερη πολυεθνική χρυσού και λευκόχρυσου στον κόσμο (AngloAmerican Plat ). Και εκεί οι σεκιουριτάδες εμπόδισαν τους περίπου 1.500 απεργούς εργάτες του ορυχείου Μπαθοπέλε να πλησιάσουν ρίχνοντας δακρυγόνα... Και εκεί το βασικό αίτημα των απεργών ήταν αύξηση του μισθού στα 12.500 ραντ. Aργότερα, η Anglo American Platinum ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις δραστηριότητές της στη βόρεια περιφέρεια του Ρούστενμπουργκ της Νότιας Αφρικής, εξαιτίας «αναταραχών» στα ορυχεία της.

Μπροστά στον εργατικό αναβρασμό, συνεχίζονται διαμεσολαβητικές επαφές κυβέρνησης και συνδικάτων για επιστροφή των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς χωρίς από ό,τι φαίνεται να ασκούν πραγματικές πιέσεις στις πολυεθνικές χρυσού να ικανοποιήσουν τα βασικά αιτήματα των εργατών. Επιπλέον, ο Νοτιοαφρικανός υπουργός Αμυνας Νοσιβίν Μαπίσα Ενκούλα παραδέχθηκε χτες ότι έθεσε σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας τις στρατιωτικές βάσεις σε όλη τη χώρα ενόψει της ομιλίας του πρώην επικεφαλής της νεολαίας του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου, Τζούλιους Μαλέμα, σε πλήθος απολυμένων στρατιωτικών κοντά στο Γιοχάνεσμπουργκ.

ΗΠΑ
Συνεχίζουν την απεργία οι εκπαιδευτικοί

ΣΙΚΑΓΟ.--

Συνέχισαν και χτες, για τρίτη ημέρα, την απεργία τους οι εκπαιδευτικοί των δημοσίων σχολείων του Σικάγου, διαμαρτυρόμενοι ενάντια στις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο δήμαρχος Εμάνουελ Ραμ, πρώην επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος και πρώην προσωπάρχης του Λευκού Οίκου. Πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που αυξάνουν το εργάσιμο ωράριο κατά 20% με αύξηση των αποδοχών τους κατά μόλις 2%, αυξάνουν τις εισφορές για υγειονομική περίθαλψη, περικόπτονται μισθοί, συνδέεται το σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών με το αποτέλεσμα των επιδόσεων των μαθητών.

Χιλιάδες εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές συγκεντρώθηκαν την Τρίτη το απόγευμα έξω από το δημαρχείο της πόλης και πορεύτηκαν προς την έδρα της σχολικής περιφέρειας. Χωρίς αποτέλεσμα έληξαν και την Τρίτη το βράδυ οι συνομιλίες ανάμεσα στους συνδικαλιστές και τις αρχές της πόλης σε ό,τι αφορά τα αιτήματα των εκπαιδευτικών, ενώ νέα συνάντηση είχε καθοριστεί για χτες το πρωί (τοπική ώρα).

Τέλος, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε η εφημερίδα «Chicago Sun - Times», το 47% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ του αγώνα των εκπαιδευτικών, το 39% κατά της απεργίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ