ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΛΛΑΝΔΙΑ - ΕΚΛΟΓΕΣ
Μία από τα ίδια για το λαό

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.--

Τη συνέχιση της ακολουθούμενης αντιλαϊκής πολιτικής σηματοδοτεί το αποτέλεσμα των πρόωρων εκλογών στην Ολλανδία για το 150μελές κοινοβούλιο που πραγματοποιήθηκαν τη Τετάρτη. Το Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε αναδείχτηκε πρώτο με 41 έδρες και 26,4% των ψήφων (+ 6%) και δεύτερο το Εργατικό Κόμμα του Ντίντερικ Σάμσον με 39 έδρες και το 24,7% των ψήφων (+ 5,1%). Το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας του Χέερτ Βίλντερς έλαβε 15 έδρες και το 10,1% των ψήφων (- 5,41%), το οπορτουνιστικό Σοσιαλιστικό Κόμμα(«αδερφό» κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που το εμφάνιζε ως αυτό που θα έφερνε την «νέα δυναμική στην Ευρώπη») έμεινε σταθερό στις 15 έδρες και 9,7% (- 0,2%) και ακολουθεί η Χριστιανοδημοκρατική Εκκληση με 13 έδρες και 8,5% (-5,2%), οι Δημοκράτες 66 με 12 έδρες και 7,9% (+ 1%) κ.ά. Η συμμετοχή έφθασε στο 74%, ενώ τα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν στις 17 Σεπτέμβρη.

Χτες, ο Ρούτε ξεκίνησε διαβουλεύσεις για την αναζήτηση κυβερνητικού εταίρου. Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, πιο πιθανός φαίνεται ένας σχηματισμός ανάμεσα στο Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία και το Εργατικό Κόμμα, ενώ πιθανολογείται να ζητηθεί και η συμμετοχή των Δημοκρατών 66 για μια άνετη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Το αποτέλεσμα των εκλογών δε θα φέρει τίποτα καλύτερο για την πλειοψηφία του λαού, καθώς θα συνεχιστεί η πολιτική λιτότητας, με αύξηση της ανεργίας ιδιαίτερα στις νέες ηλικίες, με τις επισφαλείς θέσεις εργασίας χωρίς δικαιώματα και με μερική απασχόληση να κυριαρχούν. Ηδη από το 2007 έχουν παρθεί αντιλαϊκά μέτρα, με ιδιωτικοποίηση του συστήματος Υγείας, κατάργηση παροχών που αφορούσαν στη λαϊκή στέγη, διάλυση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, κ.ά.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Κατά των απεργιών τάχθηκε ο Πρόεδρος Ζούμα...

Από τις συνεχείς κινητοποιήσεις των ανθρακωρύχων στη Νότια Αφρική
Από τις συνεχείς κινητοποιήσεις των ανθρακωρύχων στη Νότια Αφρική
ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.--

Με τους απεργούς μεταλλωρύχους τα έβαλε χτες ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα, ο οποίος απαντώντας σε Ερώτηση στη Βουλή σχετικά με τις συνεχιζόμενες απεργίες σε ορυχεία χρυσού και πλατίνας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι «παράνομες απεργίες και οι εκφοβισμοί που εξαπλώνονται στον τομέα των ορυχείων δε θα βοηθήσουν τους εργαζόμενους και θα χειροτερέψουν την κατάσταση και γι' αυτούς και για τη χώρα». Ο ίδιος πάντως, δεν είπε την παραμικρή λέξη κατά των πολυεθνικών εταιρειών χρυσού και πλατίνας που κερδοσκοπούν ασύστολα σε βάρος των εργατών που παίζουν τη ζωή τους κορόνα - γράμματα έναντι μισθών πείνας.

Το ίδιο 24ωρο, ο ΓΓ του ANC (Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου) Γκουέντε Μαντάσε αρνήθηκε ότι υπάρχει «γενικευμένος πανικός» από ξένους επενδυτές και εταιρείες στη Ν. Αφρική εξαιτίας του απεργιακού πυρετού σε ορυχεία πολύτιμων μετάλλων στη χώρα, διαβεβαιώνοντας ότι οι αρμόδιες αρχές παίρνουν «προσεκτικά μέτρα» για να αποφευχθούν ζημιές και θάνατοι μετά την τραγωδία της 16ης Αυγούστου στο ορυχείο Μαρικάνα όπου 34 απεργοί σκοτώθηκαν από τις σφαίρες των αστυνομικών.

Λίγες ώρες πριν τη δήλωση του Νοτιοαφρικανού Προέδρου και του γγ του ΑNC, ο Μαμετλούε Σεμπέι, επικεφαλής απεργών μεταλλεργατών σε μεγάλο ορυχείο πλατίνας στο Ράστενμπουργκ, παρότρυνε πλήθος χιλιάδων συναδέλφων του που είχαν συγκεντρωθεί σε στάδιο ποδοσφαίρου της περιοχής να κλιμακώσουν «από την ερχόμενη Κυριακή γενική απεργία που θα γονατίσει τις εταιρείες εξόρυξης».

Νωρίτερα, εκπρόσωπος της αστυνομίας επιβεβαίωσε ότι βρέθηκε νεκρός ένας 51χρονος συνδικαλιστής της Εθνικής Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων (NUM) 300 μέτρα μακριά από το χώρο συγκέντρωσης απεργών του ορυχείου πλατίνας Μαρικάνα στο Ράστενμπουργκ φέροντας σοβαρά τραύματα από ματσέτα στο κεφάλι. Από τις αρχές Αυγούστου ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στο συγκεκριμένο ορυχείο ανέρχεται σε 45 άτομα.

Ωστόσο, δε χάνονται εργάτες μόνο λόγω της βίαιης επέμβασης των δυνάμεων καταστολής αλλά και από τα εργατικά δυστυχήματα στα λαγούμια των πολυεθνικών χρυσού. Η εταιρεία «Harmony Gold» ανακοίνωσε χτες ότι σταματά προσωρινά τις εργασίες εξόρυξης στο χρυσωρυχείο Τζόελ μετά από έκρηξη που σημειώθηκε προχτές προκαλώντας το θάνατο δύο εργατών και το σοβαρό τραυματισμό άλλων δύο...

Σύμφωνα με στοιχεία των νοτιοαφρικανικών αρχών τα οποία επικαλούνται διεθνή πρακτορεία, μόνο από τον περασμένο Ιούλιο έχουν σκοτωθεί σε ορυχεία της Ν. Αφρικής 63 εργάτες και έχουν τραυματιστεί πάνω από 1.450 άλλοι.

ΓΕΩΡΓΙΑ - ΗΠΑ
Νέα βήματα προς το ΝΑΤΟ

Στις 12 Σεπτέμβρη στη Γεωργία έφτασε η πρώτη ομάδα εμπειρογνωμόνων από τις ΗΠΑ για ζητήματα αντιπυραυλικής άμυνας. Οπως δήλωσε ο υπουργός Αμυνας της Γεωργίας, Ντμίτρι Σάσκιν, η επίσκεψη των Αμερικανών εμπειρογνωμόνων έχει ενημερωτικούς σκοπούς, οι ειδικοί θα εξετάσουν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας της χώρας. Στο δεύτερο στάδιο, σύμφωνα με τα λόγια του υπουργού, «με βάση τους πιθανούς κινδύνους» θα εκπονηθεί ένα ανάλογο δόγμα, ενώ στο τρίτο στάδιο «θα τεθεί σε εφαρμογή το δόγμα, στο οποίο θα περιγράφονται αναλυτικά οι δραστηριότητες για τη βελτίωση και την περαιτέρω ανάπτυξη του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας της Γεωργίας». Επιπλέον, η Τιφλίδα περιμένει βοήθεια από την Ουάσιγκτον για τον εκσυγχρονισμό του στόλου των στρατιωτικών ελικοπτέρων και την εκπαίδευση των στρατιωτικών αυτού του τομέα, καθώς και του τομέα στρατιωτικής μηχανικής. Αναμένεται πως σύντομα για την υλοποίηση αυτών των σχεδίων στη Γεωργία θα φτάσουν εξειδικευμένες ομάδες εμπειρογνωμόνων από τις ΗΠΑ. Η πρώτη ομάδα των Αμερικανών ειδικών ήδη ξεκίνησε να εξερευνά τις δυνατότητες και τις ανάγκες της Γεωργίας για τη διασφάλιση της αντιπυραυλικής άμυνας σ' ολόκληρη την επικράτεια, καθώς και στις θαλάσσιες περιοχές.

Η απόφαση των ΗΠΑ για την άμεση παροχή βοήθειας στις ένοπλες γεωργιανές δυνάμεις και ειδικότερα για τη δημιουργία συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας συνδέεται με την προώθηση της παραπέρα ενσωμάτωσης της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ, και στα αμερικανο-ΝΑΤΟικά σχέδια της εγκατάστασης «αντιπυραυλικής ασπίδας» στην Ευρώπη, με το πρόσχημα της «ιρανικής απειλής».


Ι.Π.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Εκτός ελέγχου είναι πλέον στη ΛΔ Κονγκό η επιδημία του αιμορραγικού ιού Εμπολα καθώς μέσα στην τελευταία βδομάδα υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο αυξάνοντας τους νεκρούς σε 31. Εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτήρισε την κατάσταση «εξαιρετικά σοβαρή».

ΝΙΑΜΕΪ.-- Φονικές αποδεικνύονται τις τελευταίες βδομάδες οι πλημμύρες στο Νίγηρα, καθώς σε συνδυασμό με επιδημία χολέρας προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 160 ατόμων. Από τον περασμένο Αύγουστο οι πλημμυροπαθείς ξεπερνούν τους 527.000 ενώ τα σοβαρά προβλήματα που καταγράφονται σχεδόν σε όλες τις υποδομές της χώρας οδήγησαν στην αναβολή έναρξης της σχολικής χρονιάς αντί στις 17 στις 27 Οκτώβρη...

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Ισχυρές βροχοπτώσεις που πλήττουν από την Τετάρτη την Κροατία προκάλεσαν πλημμύρες και συγκοινωνιακά προβλήματα σε αρκετές πόλεις της χώρας, όπως η Ριέκα, το Σπλιτ, το Ζάνταρ και την Τσρνι Λουγκ.

ΣΙΔΝΕΪ.-- Κατηγορίες για παράβαση της νομοθεσίας περί τρομοκρατίας απήγγειλαν χτες οι αυστραλιανές διωκτικές αρχές σε βάρος ενός 23χρονου άνδρα καθώς έπειτα από έφοδο στο διαμέρισμα όπου διέμενε κατάσχεσαν «βίαιο εξτρεμιστικό υλικό», πιστόλια, πυροβόλα όπλα και ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Χτες επίσης η «αντιτρομοκρατική» υπηρεσία έκανε έρευνες στο Ισλαμικό Πληροφοριακό Κέντρο Αλ Φουρκάν και σε άλλα κτίρια προαστίων της Μελβούρνης.

UNICEF
Εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν από κοινές ασθένειες

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Σε δυσθεώρητα ύψη παραμένει η παιδική θνησιμότητα, σύμφωνα με τα στοιχεία της UNICEF, που αναφέρουν ότι 6,9 εκατομμύρια παιδιά έχασαν τη ζωή τους το 2011 λόγω κοινών ασθενειών και ασιτίας στον πλανήτη, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας με τις πιο απλές μολύνσεις να μετατρέπονται γι' αυτούς αιτία θανάτου, παρά τις τεράστιες παραγωγικές και επιστημονικές δυνατότητες της εποχής. Τα παιδιά κάτω των πέντε ετών, που πεθαίνουν καθημερινά φτάνουν τις 19.000!

Η UNICEF αναγνωρίζει «μείωση» της παιδικής θνησιμότητας από το 1990, που έφτανε τα 12 εκατομμύρια παιδιά ετησίως, υποστηρίζοντας ότι η «ξένη βοήθεια» αποδίδει, καθώς επίσης σημειώνει ότι η μείωση οφείλεται στο ότι κάποιες από τις φτωχότερες χώρες γίνονται «πλουσιότερες». Βεβαίως, όσο στην εξουσία είναι τα μονοπώλια, μπορεί να πλουτίζουν οι λίγοι αλλά οι λαοί θα παραμένουν εξαθλιωμένοι, με τραγικότερα θύματα τα παιδιά. Μεγάλα ποσοστά παιδικής θνησιμότητας παρατηρήθηκαν στην Ινδία, στη Νιγηρία, στη ΛΔ Κονγκό, στο Πακιστάν, στην Κίνα, στο Τσαντ, στο Μάλι, στο Καμερούν και τη Μπουρκίνα Φάσο.

ΣΛΟΒΑΚΙΑ
Σε απεργία οι εκπαιδευτικοί

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ.--

Χιλιάδες εκπαιδευτικοί στη Σλοβακία πραγματοποίησαν χτες 24ωρη απεργία, μία από τις μεγαλύτερες των τελευταίων 10 χρόνων, απαιτώντας αύξηση κατά 10% των μισθών τους, καθώς ο σημερινός μισθός δεν επαρκεί για την επιβίωσή τους, αλλά και περισσότερες δαπάνες για την παιδεία. Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών - από τα Νηπιαγωγεία έως και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση - κυμάνθηκε στο 80-90%, ενώ στο χώρο των πανεπιστημίων έφτασε στο 30%.

Ο μέσος μισθός των εκπαιδευτικών στη Σλοβακία φτάνει τα 687 ευρώ και όπως δηλώνουν οι ίδιοι είναι αναγκασμένοι πολλές φορές να αναζητήσουν και δεύτερη δουλειά. Επιπρόσθετα, οι γονείς καλούνται να πληρώσουν πολλά έξοδα του σχολείου, καθώς οι δαπάνες για την παιδεία έχουν μειωθεί εξαιτίας της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας που εφαρμόζει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίκο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ