Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΛΛΑΝΔΙΑ - ΕΚΛΟΓΕΣ
Μία από τα ίδια για το λαό

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.--

Τη συνέχιση της ακολουθούμενης αντιλαϊκής πολιτικής σηματοδοτεί το αποτέλεσμα των πρόωρων εκλογών στην Ολλανδία για το 150μελές κοινοβούλιο που πραγματοποιήθηκαν τη Τετάρτη. Το Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε αναδείχτηκε πρώτο με 41 έδρες και 26,4% των ψήφων (+ 6%) και δεύτερο το Εργατικό Κόμμα του Ντίντερικ Σάμσον με 39 έδρες και το 24,7% των ψήφων (+ 5,1%). Το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας του Χέερτ Βίλντερς έλαβε 15 έδρες και το 10,1% των ψήφων (- 5,41%), το οπορτουνιστικό Σοσιαλιστικό Κόμμα(«αδερφό» κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που το εμφάνιζε ως αυτό που θα έφερνε την «νέα δυναμική στην Ευρώπη») έμεινε σταθερό στις 15 έδρες και 9,7% (- 0,2%) και ακολουθεί η Χριστιανοδημοκρατική Εκκληση με 13 έδρες και 8,5% (-5,2%), οι Δημοκράτες 66 με 12 έδρες και 7,9% (+ 1%) κ.ά. Η συμμετοχή έφθασε στο 74%, ενώ τα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν στις 17 Σεπτέμβρη.

Χτες, ο Ρούτε ξεκίνησε διαβουλεύσεις για την αναζήτηση κυβερνητικού εταίρου. Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, πιο πιθανός φαίνεται ένας σχηματισμός ανάμεσα στο Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία και το Εργατικό Κόμμα, ενώ πιθανολογείται να ζητηθεί και η συμμετοχή των Δημοκρατών 66 για μια άνετη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Το αποτέλεσμα των εκλογών δε θα φέρει τίποτα καλύτερο για την πλειοψηφία του λαού, καθώς θα συνεχιστεί η πολιτική λιτότητας, με αύξηση της ανεργίας ιδιαίτερα στις νέες ηλικίες, με τις επισφαλείς θέσεις εργασίας χωρίς δικαιώματα και με μερική απασχόληση να κυριαρχούν. Ηδη από το 2007 έχουν παρθεί αντιλαϊκά μέτρα, με ιδιωτικοποίηση του συστήματος Υγείας, κατάργηση παροχών που αφορούσαν στη λαϊκή στέγη, διάλυση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ