ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εικαστικά, παραδοσιακοί χοροί, θέατρο

Αφίσα για την έκθεση χαρακτικής
Αφίσα για την έκθεση χαρακτικής
Εκθέσεις έργων από τα εικαστικά εργαστήριά του παρουσιάζει ο Δήμος Πετρούπολης. Συγκεκριμένα παρουσιάζονται: Εκθεση του Εργαστηρίου Ζωγραφικής, (14-23 Σεπτεμβρίου), στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Πετρούπολης (Εθνικής Αντίστασης 61). Καλλιτεχνική Εκθεση Κεραμικής, (15-30 Σεπτεμβρίου), στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πετρούπολης (είσοδος από Αθανασίου Διάκου). Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ο Δήμος Πετρούπολης διοργανώνει το 2ο Διαδημοτικό Συναπάντημα Παραδοσιακών Χορών (16/9, 8 μ.μ.) στο θέατρο «Πέτρας» (ελεύθερη είσοδος). Εχοντας στο ενεργητικό του ο Δήμος Πετρούπολης, τριάντα πέντε και πλέον χρόνια αδιάκοπης παρουσίας στον τομέα των παραδοσιακών χορών, διοργανώνει ένα χορευτικό συναπάντημα παράδοσης, συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας. Συμμετέχουν: Πολιτιστικός Χορευτικός Σύλλογος Αλιάρτου, Μορφωτικός & εκπολιτιστικός σύλλογος Στρουσίου Ηλείας «Ο Περικλής», Σύνδεσμος «Αιγέας» Ανω Λιοσίων, Δήμος Ασπροπύργου, Λαογραφικός και Μουσικοχορευτικός Ομιλος Γλυφάδας «Χοροστάσι», Δήμος Καλλιθέας, Πολιτιστικός Σύλλογος Κερατσινίου «Θυμαιτάδαι», Εξωραϊστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Παλαιάς Φώκαιας «Η Αγία Ειρήνη», Χορευτικός Ομιλος Νέων και Φίλων Πάτμου, Δήμος Σαλαμίνας και ο Δήμος Πετρούπολης. Την παραδοσιακή ορχήστρα αποτελούν οι: Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος : Κλαρίνο, Κατερίνα Μητροπούλου: Τραγούδι και κρουστά, Γιάννης Παυλόπουλος : Βιολί και τραγούδι, Λευτέρης Φραγκιουδάκης: Λαούτο.

Μία παράσταση αφιερωμένη στην ελευθερία, με τίτλο «Παίρνω τη φωνή σου», θα δώσει το «Οικείο Θέατρο» (19/9, 9 μ.μ., είσοδος ελεύθερη) στο θέατρο «Πέτρα». Η παράσταση εμπνεόμενη από το μύθο του Προμηθέα, διατρέχει τον ιστορικό χρόνο, μέσα από κείμενα των Ευριπίδη, Καζαντζάκη, Μπρεχτ, Λόρκα και Ρίτσου (κυρίως από τον «Επιτάφιο»). Επιλογή - σύνθεση κειμένων: Σοφία Αδαμίδου. Σκηνοθεσία: Μίλτος Δημουλής. Σκηνικά - κοστούμια: Θεοδόσης Δαυλός. Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης. Χορογραφία: Αγγελική Πάρλα. Ενορχήστρωση: Πάρις Μαμμάς. Φωτισμός: Αντώνης Παναγιωτόπουλος. Διανομή: Μίλτος Δημουλής, Αννα Χρονοπούλου, Ανδρομάχη Δαυλού, Νίκος Σαράκης, Αθανασία Τσανάκα, Κατερίνα Μηλιώτη, Κωνσταντίνος Βασιλόπουλος, Μαρία Καλυβά. Μουσικοί: Πάρις Μαμμάς, Νίκος Γεωργίου, Θεόδωρος Βαφειάδης. Την παράσταση διοργανώνει η Περιφέρεια Αττικής - Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αθήνας, σε συνεργασία με τον Δήμο Πετρούπολης.

«Παίρνω τη φωνή σου»
«Παίρνω τη φωνή σου»
ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΤΡΑΣ
Πετυχημένο ταξίδι

Αφίσα από τις προβολές τον περασμένο Ιούλη, στο Ρέθυμνο
Αφίσα από τις προβολές τον περασμένο Ιούλη, στο Ρέθυμνο
Από το Σουφλί μέχρι τα Κύθηρα και από την Κάλυμνο μέχρι τα Τζουμέρκα «ταξίδεψαν» οι ταινίες που προβλήθηκαν τον Οκτώβριο του 2011 στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Πάτρας.

Μετά το πέρας της περσινής διοργάνωσης με 161 συμμετοχές από 36 χώρες ξεκίνησε το μεγάλο ταξίδι σε όλη την Ελλάδα με τις βραβευμένες ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος, έχοντας ως προτεραιότητα τη «διάδοση των ανεξάρτητων παραγωγών μακριά από τις αγκυλώσεις της γραφειοκρατίας και τις δεσμεύσεις της διανομής», όπως σημειώνουν οι διοργανωτές.

Οι ίδιοι προσθέτουν ότι οι προβολές ανά τη χώρα έγιναν χάρη στη συνεργασία των τοπικών πολιτιστικών φορέων, αφού, σε αυτήν την προσπάθεια δε βρήκαν την «"αυτονόητη" όπως θα έπρεπε υποστήριξη ούτε από το Δήμο Πατρέων, αλλά ούτε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος». Αντίθετα, ο κόσμος της Πάτρας αγκαλιάζει το φεστιβάλ και προσφέρει τη συμμετοχή του στη διοργάνωση.

«Η δημιουργική αμφισβήτηση κόντρα στη στασιμότητα και τον κομφορμισμό και ο σεβασμός στη διαφορετικότητα και στις ανθρωπιστικές αξίες που δυστυχώς δεν είναι αυτονόητες στο σήμερα, είναι οι "αποσκευές" του κινηματογραφικού φεστιβάλ της πόλης μας που ταξίδεψαν σε όλη τη χώρα. Αλλωστε, η αόριστη έννοια "πολιτισμός" και όσοι ασχολούνται με αυτόν δε σημαίνει ότι είναι και προοδευτισμός, μην ξεχνάμε ότι και οι Ναζί είχαν ορχήστρες που έπαιζαν Βάγκνερ στις εισόδους των στρατοπέδων συγκέντρωσης», σημειώνουν οι διοργανωτές.

Αφιέρωμα στο Ν. Βρεττάκο

Εκδήλωση τιμής και μνήμης του μεγάλου Λάκωνα ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, θα πραγματοποιήσει (18/9, 9μμ) στο Ηρώδειο, η Παλλακωνική Ομοσπονδία Ελλάδος. «Πυρήνας» της εκδήλωσης είναι το σπουδαίο, διαχρονικά επίκαιρο, ποίημά του «Γράμμα στο Ρόμπερτ Οπενχάιμερ». Ποίημα - «κατηγορώ» ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τα πυρηνικά όπλα, το οποίο ο Βρεττάκος απηύθυνε στον Αμερικανό πυρηνικό επιστήμονα, δημιουργό της ατομικής βόμβας, μετά τη χρησιμοποίησή της ενάντια στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

Το ποίημα αυτό, μελοποιημένο ως ορατόριο, από τον Νίκο Καλλίτση, έχει παρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία στο Μόντρεαλ, με Γαλλοκαναδούς συντελεστές. Στο Ηρώδειο, εκτός από αυτό το ορατόριο, ο Ν. Καλλίτσης θα παρουσιάσει και τα εξής, επίσης μελοποιημένα ποιήματα του Βρεττάκου, «Αν δε μου 'δινες την ποίηση Κύριε» (συμφωνικό ποίημα σε πρώτη εκτέλεση), «Μαζεύω τα πεσμένα στάχυα», «Της Σπάρτης οι πορτοκαλιές» και «Αγάπη».

Τα μελοποιημένα ποιήματα θα ερμηνεύσουν 200 μουσικοί και χορωδοί, η μεσόφωνος Μαρία Ζώη, ο τενόρος Ιωάννης Φράγκος και ο βαρύτονος Γιώργος Ματθαιακάκης. Απαγγέλλει ο Γρηγόρης Βαλτινός. Τη Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, την παιδική χορωδία «ROSARTE» και τη Χορωδία της ΕΡΤ διευθύνει ο Ανδρέας Πυλαρινός.

Εισιτήρια: 15 ευρώ, 10 ευρώ τα φοιτητικά διατίθενται στα ταμεία του Φεστιβάλ Αθηνών. Πανεπιστημίου 39, Στοά Πεσμαζόγλου, τηλ. 210.3272.000.

Φινάλε με τον «Περικλή»

Με τον «Περικλή» του Σαίξπηρ, από το Εθνικό Θέατρο, κλείνει την Κυριακή (16/9, 9 μ.μ.) η αυλαία του φεστιβάλ του δήμου Βύρωνα. Θέμα του «παραμυθικού» έργου είναι οι περιπέτειες του Περικλή, που εγκαταλείπει το βασίλειό του για να αποφύγει την οργή του βασιλιά Αντιόχου, χάνει τη γυναίκα και την κόρη του και ξανασμίγει μαζί τους αναπάντεχα. Το έργο «ταξιδεύει» σε όλη τη Μεσόγειο και διασχίζει μαγικά το χρόνο. Μια συλλογική αφήγηση, με συνεχείς μεταμορφώσεις, σε μια γυμνή αλλά «θαυματουργή» σκηνή, συνθέτουν την παράσταση που βασίζεται στην ερμηνεία εξαιρετικών ηθοποιών. Μετάφραση: Διονύσης Καψάλης, σκηνοθεσία: Γιάννης Χουβαρδάς, κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη, φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος, μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου. Παίζουν (αλφαβητικά): Κώστας Βασαρδάνης, Γιάννης Βογιατζής, Γιώργος Γλάστρας, Στεφανία Γουλιώτη, Γιώργος Κοτανίδης, Χρήστος Λούλης, Μανώλης Μαυροματάκης, Βασίλης Παπαγεωργίου, Δημήτρης Πιατάς, Μαρία Σκουλά, Λυδία Φωτοπούλου, Μηνάς Χατζησάββας.

Μουσικό ... καλωσόρισμα

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο συνεργασίας της με το ΑΠΘ, θα δώσει συναυλία, για την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς και το καλωσόρισμα των φοιτητών. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο της Διοίκησης του Πανεπιστημίου την Κυριακή (16/9, 8.30 μ.μ.), με ελεύθερη είσοδο. Θα διευθύνει ο μαέστρος Γεώργιος Βράνος.

Το πρόγραμμα αρχίζει με την Εισαγωγή από την όπερα «Μεταξένια σκάλα» του Τζοακίνο Ροσίνι. Στη συνέχεια οι ακροατές θα απολαύσουν σολιστικά την τούμπα, όργανο για το οποίο έχουν γραφτεί πολύ λίγα έργα, συγκριτικά με τα άλλα πνευστά. Το αισθαντικό «Κοντσέρτο για τούμπα» του Νορβηγού Αριλντ Πλάου ερμηνεύει ο κορυφαίος της ΚΟΘ, Παύλος Γεωργιάδης.

Στο δεύτερο μέρος θα εκτελεστεί μία από τις σημαντικότερες συμφωνίες στην ιστορία της μουσικής, η «Συμφωνία αρ. 40 σε σολ ελάσσονα KV550» του Μότσαρτ, έργο που έχει χαρακτηριστεί «κατάδυση στην άβυσσο της ψυχής». Σε περίπτωση βροχής η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ.

Νέοι, Βαλκάνιοι, καλλιτέχνες

«Transform 2012» τιτλοφορείται η έκθεση φοιτητών των Ακαδημιών και Σχολών Καλών Τεχνών των πρωτευουσών των βαλκανικών κρατών, που οργάνωσε και παρουσιάζει η Σχολή Καλών Τεχνών, καθώς και το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης - Μονή Λαζαριστών (έως 7/10). Η φετινή διοργάνωση περιλαμβάνει επίσης εκθέσεις στο Τελλόγλειο Ιδρυμα του ΑΠΘ, έκθεση χαρακτικής στο Κέντρο Χαρακτικής «Ηλιος» του Δήμου Νεάπολης - Συκεών και στον πολυχώρο «Remezzo».

Θεματική αφορμή των φετινών φοιτητικών έργων ήταν ο μύθος της Πανδώρας, με τίτλο «Το κουτί της Πανδώρας». Με αφορμή το μύθο, τα έργα των νέων καλλιτεχνών προβληματίζονται για τον άνθρωπο, τα δεινά και την ελπίδα, τις διεξόδους και τις μορφές αντιπαράθεσης με όσους σκοτώνουν τα «όνειρα».

Στη διοργάνωση συμμετέχουν οι Σχολές Καλών Τεχνών: Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Βελιγραδίου, Σκοπίων, Ζάγκρεμπ, Λουμπλιάνας, Βουκουρεστίου, Κωνσταντινούπολης, Σόφιας. Με ιδιαίτερη πρόσκληση συμμετέχει και το Τμήμα Εικαστικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (καθώς βρίσκεται πολύ κοντύτερα στα Βαλκάνια, από όλα τα ελληνικά ΑΕΙ Τέχνης).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ