ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΩΔΕΚΑ ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΠΑΝΤΟΥΝ
Το Κόμμα πάντα προχωρεί, οι πρώην μένουν στα αζήτητα

Αφαλής, Ζώτας, Καπουτσής, Κωστόπουλος,  Μαυρίδης, Μπούσιος, Νικολαΐδης, Παναγιωτίδης, Παπαδόπουλος, Παπαθανασίου, Παπαθεοδώρου και Σαχίνης γράφουν στο «Ρ» για τους 4 πρώην

Δώδεκα παλαίμαχοι κομμουνιστές από τη Βόρεια Ελλάδα, με μέσο όρο κομματικής ηλικίας 59,5 χρόνια και με συνολικό αριθμό χρόνων φυλάκισης και εξορίας 153 χρόνια, έστειλαν στο «Ρ» το παρακάτω σημείωμα, τονίζοντας εισαγωγικά τα εξής: «Από τα στοιχεία αυτά της κομματικής μας ταυτότητας - είμαστε και σήμερα ενεργά μέλη του Κόμματος - πηγάζει η υποχρέωση και θεμελιώνεται το δικαίωμά μας ν' απαντήσουμε στην έκκληση των τεσσάρων πρώην». Το κείμενο έστειλαν οι παρακάτω σύντροφοι:

1. Αφαλής Παναγιώτης - κομματική ηλικία 65 χρόνια, φυλακές και εξορίες 15 χρόνια.

2. Ζώτας Δήμος - κομματική ηλικία 58 χρόνια - ΕΛΑΣ, ΔΣΕ.

3. Καπουτσής Παν.- κομματική ηλικία 59 χρόνια, ΕΛΑΣ, ΔΣΕ.

4. Κωστόπουλος Σωτήρης - κομματική ηλικία 58 χρόνια, φυλακές, εξορία 22 χρόνια.

5. Μαυρίδης Κώστας - κομματική ηλικία 57 χρόνια, φυλακές, εξορία 16 χρόνια.

6. Μπούσιος Χαρίλαος - κομματική ηλικία 61 χρόνια, φυλακές εξορία 9 χρόνια.

7. Νικολαΐδης Νίκος - κομματική ηλικία 57 χρόνια, φυλακές εξορία 20 χρόνια.

8. Παναγιωτίδης Γιάν. - κομματική ηλικία 67 χρόνια, φυλακές, εξορία 25 χρόνια.

9. Παπαδόπουλος Νίκος - κομματική ηλικία 59 χρόνια, φυλακές, εξορία, Μακρόνησο 20 χρόνια.

10. Παπαθανασίου Θανάσης - κομματική ηλικία 58 χρόνια, φυλακές, εξορία, Μακρόνησο, 13 χρόνια.

11. Παπαθεοδώρου Ανδρέας - κομματική ηλικία 58 χρόνια, ΕΛΑΣ, ΔΣΕ.

12. Σαχίνης Μήτσος - κομματική ηλικία 57 χρόνια, φυλακές εξορία 13 χρόνια.

Ολόκληρο το κείμενο έχει ως ακολούθως:

«Κωστόπουλε, Θεωνά, Ντρέκο, Μαντζουράνη,

Απαντούμε στην έκκλησή σας, προσπαθώντας να συγκρατήσουμε την αγανάκτησή μας, για να μη μας θολώσει την ψύχραιμη και νηφάλια κρίση και σας αδικήσουμε.

Πώς σας πέρασε η σκέψη ότι θα συγκροτούσαμε μαζί σας μέτωπο εναντίον του Κόμματος; Δεν ξέρετε ότι κι εμείς και όλοι οι κομμουνιστές ένα μέτωπο προσπαθούμε να συγκροτήσουμε, το Μέτωπο εναντίον του ιμπεριαλισμού, το ΑΑΔΜ, με το οποίο εσείς διαφωνείτε;

Το γνωρίζετε πολύ καλά και ακριβώς γι' αυτό απευθύνεστε σε μας:

- Για να στρέψετε όχι μόνο τους βετεράνους, αλλά και όλο το Κόμμα εναντίον της δημοκρατικά εκλεγμένης και αποδεδειγμένα άξιας ηγεσίας του.

- Για να παρεμβάλετε εμπόδια στην προσυνεδριακή διαδικασία και να ματαιώσετε το ίδιο το 16ο Συνέδριο.

- Για να αποπροσανατολίσετε το Κόμμα από τα προβλήματα και τους αγώνες και να κατατρίβεται με τα προβλήματα που εσείς δημιουργείτε.

Αυτά τα σχέδιά σας αποκαλύπτονται από τη χρονική στιγμή που επιλέξατε να εγκαταλείψετε το Κόμμα και να συγκροτήσετε ομάδα αντικομματική. Μάταιος ο κόπος σας! Σας περιμένει η ίδια τύχη με όσους, πριν από σας, επιχείρησαν τα αδύνατα: να διαλύσουν το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Και οι σημερινοί σας φίλοι - χτεσινοί σας αντίπαλοι - θα σας χρησιμοποιήσουν για τους δικούς τους σκοπούς και ύστερα...

Στη μακρόχρονη κομματική μας ζωή και δράση, πολλά διδαχτήκαμε. Ανάμεσα σ' αυτά και τα εξής, σχετικά με την περίπτωση τη δική σας:

- Σε όλες τις αποστασίες και τις διασπάσεις που ζήσαμε, οι αυτουργοί τους υποστήριζαν ότι σκοπός τους ήταν να... σώσουν το Κόμμα!

- Οσοι σε δύσκολες στιγμές εγκατέλειψαν τα χαρακώματα του Κόμματος, έριχναν τις ευθύνες της πράξης τους στην ηγεσία του Κόμματος, στην πολιτική του ή στην καθοδήγησή τους!

Δεν περιμέναμε εσείς ν' αποτελέσετε εξαίρεση, πολύ περισσότερο που μας θυμίσατε απόψεις άλλων αποστατών. Π.χ. στη συζήτηση της 6ης Ολομέλειας της ΚΕ (1956), στις φυλακές 4-5 σύντροφοι υποστήριξαν ότι "πρέπει να φύγουν όλα τα στελέχη, σημερινά και παλιότερα, να μπούνε νέοι, που δεν ευθύνονται για την κατάσταση που δημιουργήθηκε στο Κόμμα μας και να ξεκινήσουμε απ' την αρχή!!!".

Πρώην σύντροφοι,

Δεν ξέρουμε τι πήρατε εσείς από το Κόμμα και αν σας έμεινε κάτι... Εμείς μέσα στο Κόμμα μάθαμε ότι:

1. Κομμουνιστής, μέλος του Κόμματος, δεν είναι όποιος ισχυρίζεται ότι είναι, αλλά εκείνος που ανήκει σε μια Κομματική Οργάνωση, τηρεί το Καταστατικό, δέχεται το Πρόγραμμα του Κόμματος και παλεύει για την προώθηση της πολιτικής του, την υλοποίηση των αποφάσεων κλπ. Εσείς σήμερα, δεν είστε μέλη του Κόμματος και οι ενέργειες, δηλώσεις, δραστηριότητές σας δε συμβιβάζονται με την ιδιότητα του κομμουνιστή. Αν επιμένετε να οικειοποιείστε τον τίτλο που δεν έχετε, το κάνετε, γιατί έτσι υπηρετούνται τα αντικουκουέ σχέδια, που δεν είναι μόνο δικά σας...

2. Ο κομμουνιστής λύνει το όποιο πρόβλημα άποψης, διαφορετικής γνώμης, διαφωνίας κλπ., μέσα στα κομματικά πλαίσια και με τις διαδικασίες που προβλέπει το Καταστατικό και σε καμιά περίπτωση δεν το δημοσιοποιεί και μάλιστα για να του δώσει το δίκιο, που δήθεν δεν το βρίσκει στο Κόμμα, ο ταξικός αντίπαλος! Αυτά τα ξέρει το κάθε μέλος του Κόμματος. Εσείς, όμως, ή τα θεωρείτε ξεπερασμένα ή όχι υποχρεωτικά για όλα τα μέλη του Κόμματος. Γι' αυτό τα αγνοείτε, τα καταργείτε, υποστηρίζοντας ότι σ' αυτό σας αναγκάζει η καθοδήγηση του Κόμματος!

3. Ο κομμουνιστής τις σχέσεις του με τον αντίπαλο τις στηρίζει στη βάση των διαμετρικά αντίθετων ταξικών συμφερόντων, επόμενα δεν μπορεί να είναι παρά μόνο σχέσεις αντιπαλότητας, σύγκρουσης, αντιπαράθεσης ως την τελική νίκη.

Είναι, λοιπόν:

Πρώτο, οξύμωρο, αδιανόητο, απαράδεκτο να εμφανίζεστε δημόσια, πλαισιωμένοι από στελέχη άλλων πολιτικών χώρων (κι όχι μόνο), στο ρόλο του υπερασπιστή της δημοκρατίας μέσα στο Κόμμα, στο ρόλο του υπέρμαχου των δικαιωμάτων των μελών του και να... ανησυχείτε για την "επόμενη μέρα".

Δεύτερο, ανόητο, προβοκατόρικο και υποτιμητικό της νοημοσύνης των συντρόφων το να διεξάγετε την επίθεσή σας κατά του ΚΚΕ, ανεμίζοντας την τιμημένη σημαία του (ποιος θα πιστέψει ότι την κόκκινη σημαία που βλέπει στην παράταξη του εχθρού την κρατάνε χέρια κομμουνιστών;). Πρόσφατη είναι η εικόνα συγκεντρώσεων του ΠΑΣΟΚ όπου ορισμένες κόκκινες σημαίες φιγουράριζαν μέσα στην πράσινη πλαστική θάλασσα.

Σε όποιον είναι γνωστή, έστω σε γενικές γραμμές, η ιστορία του ΚΚΕ και του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος, δε μένει καμιά αμφιβολία ότι ο οπορτουνισμός έχει τις αιτίες του στην πολύμορφη, ιδιαίτερα την ιδεολογική, πίεση του ταξικού αντιπάλου, σε συνδυασμό με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το κομμουνιστικό κίνημα και που αποτελούν το γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη του οπορτουνισμού και γενικά των παρεκκλίσεων στο Κόμμα. "Η καπιταλιστική περικύκλωση, η ύπαρξη στη χώρα τεράστιου αριθμού μικροαστών, αποτελούσαν την πηγή που έτρεφε τον οπορτουνισμό και το φραξιονισμό μέσα στο Κόμμα" (10ο Συνέδριο του ΚΚΡ(ΜΠ), Μάρτης 1921).

Μην παριστάνετε τα θύματα. Μην επινοείτε "ανωμαλίες" στο Κόμμα, που τάχα πασχίζετε να ορθώσετε. Μην ψεύδεστε ότι δήθεν σας διέγραψαν για τις απόψεις σας. Μη χρησιμοποιείτε το ξεθωριασμένο και ύπουλο "χαρτί": Καλή βάση - κακή καθοδήγηση. Μην επιχειρείτε (Θεωνά) να εκβιάσετε το Κόμμα, να του θέσετε όρους σχετικά με την παραίτησή σας...

Ποιο κόμμα, ποια ηγεσία του σας αδίκησε, πρώην σύντροφοι; Εκείνη που σας ανέδειξε σε υψηλά αξιώματα, ακόμα και όταν είχατε εκφράσει διαφορετικές, αντίθετες από τις θέσεις του Κόμματος απόψεις (Κωστόπουλε και Θεωνά); Για τις απόψεις σας διαγραφτήκατε ή με τις αντικομματικές δραστηριότητές σας θέσατε οι ίδιοι τον εαυτόν σας εκτός Κόμματος;

Ας δεχτούμε, όμως, σαν γεγονός κάτι που δεν αληθεύει, ότι δηλαδή αδικηθήκατε από το Κόμμα. Ετσι έπρεπε να αντιδράσετε; Αυτό μάθατε τόσα χρόνια μέσα στις γραμμές του ΚΚΕ; Οχι, φυσικά. Δε λέει αυτό ούτε το Καταστατικό, ούτε οι αρχές λειτουργίας του Κόμματος, ο Δημοκρατικός Συγκεντρωτισμός, η κριτική και αυτοκριτική και όλα τα άλλα που κι εσείς διδάσκατε, όταν ζούσατε την κομματική ζωή. Αυτά λένε τα Καταστατικά και οι αρχές. Αν δε σας είναι αρκετά, υπάρχει και η ζωή, η πράξη, η συμπεριφορά των κομμουνιστών, σε περίπτωση που πραγματικά αδικούνται.

Γνωρίσαμε συντρόφους, ευτυχώς ελάχιστους, στις φυλακές, που με βάση πληροφορίες λαθεμένες, θεωρήθηκαν συμβιβασμένοι με τον αντίπαλο. Στις συνθήκες εκείνες δεν ήταν δυνατή η σύντομη διασταύρωση των πληροφοριών, η επαλήθευση ή η διάψευσή τους. Οι σύντροφοι αυτοί, παρά την κατάφωρη αδικία και την ανάλογη μεταχείρισή τους, δεν εγκατέλειψαν το μετερίζι τους, περίμεναν με υπομονή, σίγουροι για τη δικαίωση και την αποκατάστασή τους, όπως και έγινε.

Αυτοί, θα πείτε, ήταν νέοι τότε, δεν είχαν αξιώματα στο Κόμμα, έμεναν απλοί στρατιώτες του και ίσως να μην τους θεωρείτε παράδειγμα άξιο για μίμηση... Πώς όμως στελέχη εσείς, ξεχάσατε το ανώτερο στέλεχος του Κόμματος, τον μοναδικό και στους πάντες γνωστό Πλουμπίδη, που έπεσε κρατώντας ψηλά τη σημαία και την τιμή του Κόμματος, κι ας τον είχε η ηγεσία του χαρακτηρίσει πράκτορα του εχθρού;

Ακούστε, τώρα, τη δική μας έκκληση:

Μην τρέφετε αυταπάτες για το αύριο! Κοιτάξτε στ' αριστερά σας: 15 αστέρια σε φάλαγγα μάχης και πίσω τους γεννιέται το νεότερο, το 16ο μέσα στο φως των συνδιασκέψεων...

Δέστε και το βάραθρο μπροστά σας, σκοτεινό κι απύθμενο! Αναλογιστείτε τι σας περιμένει, συνέλθετε, έστω και την τελευταία στιγμή, και σταματήστε, την ξέφρενη κατρακύλα σας!

Και μην ξεχνάτε: Το Κόμμα προχωρεί μπροστά, οι πρώην καταλήγουν στα αζήτητα!».

ΜΑΡΙΝΟΣ ΠΕΤΡΟΥΝΙΑΣ
Το Μέτωπο, η δημοκρατία και οι 4 πρώην

Ο Μαρίνος Πετρούνιας, παλαίμαχος κομμουνιστής, παλιό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και επί πολλά χρόνια πρόεδρος της Κεντρικής Εξελεγκτικής Επιτροπής του Κόμματος, γράφει στο «Ρ» για την επίθεση που δέχεται σήμερα το ΚΚΕ

1. Ο προσυνεδριακός διάλογος του ΚΚΕ προχωρεί σταθερά και αναπτύσσεται δημιουργικά με τη λαϊκή συμμετοχή του κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται για την επιβίωση του εργαζόμενου λαού και την προκοπή του τόπου. Καθημερινά γίνεται προσφορότερος (συγκεντρώσεις, άρθρα του «Ρ»). Η συμμετοχή και η πλούσια επιχειρηματολογία του φωτίζουν και δυναμώνουν τη μεγαλοσύνη του ΚΚΕ να συνεχίσει την πορεία του, την πραγματοποίηση του 16ου Συνεδρίου, την ολοκλήρωση του διαλόγου, να βγάλει συμπεράσματα και να πάρει τις αποφάσεις του για το δρόμο που θα χαράξει στην πορεία ανάπτυξης της πάλης του.

Η επιτυχία του 16ου Συνεδρίου, οδηγός, για το ΚΚΕ, συσπείρωσης κοινωνικοπολιτικών δυνάμεων, παραγόντων και πολιτικών προσωπικοτήτων. Με το ΑΑΔΜ, να εφαρμόσει την «πολιτική των συμμαχιών», να γίνει σταθμός και αφετηρία της επαναστατικής του πάλης για το γκρέμισμα της καπιταλιστικής εξουσίας και την επιβολή της λαϊκής πολιτικής εξουσίας, της λαϊκής οικονομίας- του σοσιαλισμού.

2. Πολύ κοιλοπόνησαν οι ταξικοί μας αντίπαλοι πως δε θα γίνει κατορθωτό το 16ο Συνέδριο στο 2000.

Ωστόσο, πρώτον η πραγματοποίησή του είναι γεγονός, δεύτερον εκείνο δε ιδιαίτερα που τους ανησύχησε ήταν η απόφαση του προηγούμενου 15ου Συνεδρίου για το ΑΑΔΜ.

Βρήκε πλατιά αποδοχή η απόφαση του ΚΚΕ - από τότε μέχρι σήμερα, επιβεβαιώνοντας την ορθότητά της, στην ανάπτυξη της πάλης μας για την εφαρμογή της. Σημάδι πικρόχολο για τον καπιταλισμό, που ανησύχησε βλέποντας να έρχεται το φάσμα της καταδίκης του, να γίνεται μεγάλη συσπείρωση του κόσμου στο Λαϊκό Μέτωπο, του έγινε εφιάλτης, ότι ο κίνδυνος είναι ορατός, εισέρχεται στην τροχιά του αφανισμού του, δεν πάει άλλο, «έχει φάει τα ψωμιά του» (λέει ο λαός μας). Στην αγωνία τους οι καπιταλιστές, αντιμετωπίζοντας τον άμεσα επερχόμενο κίνδυνο, είπαν κατηγορηματικά: Το ΚΚΕ έφτασε στα «όριά» του (δηλαδή εδώ και μη παρέκει), έχει σκοπό την κατάλυση της δημοκρατίας και την κατάκτηση της πολιτικής εξουσίας με τη δικτατορία του προλεταριάτου.

Αυτό το «σανίδι να πιαστούν», να χτυπήσουν το ΚΚΕ, τους το έδωσαν και οι πρώην 4 της παρέας «σύντροφοι», πονεμένοι για τη σωτηρία του Κόμματος, την «κακή καθοδήγησή» του, θρεμμένοι στον κόρφο μας, γίνανε παιχνίδι στην προπαγάνδα τους και μας πολεμάνε μαζί με τα ΜΜΕ.

Βέβαια, δεν υποτιμάω τη νοημοσύνη τους. Αισθάνονται πολύ καλά οι «πρώην»; Να τους χαιρόμαστε για το πόσο πολύ «πονάνε» το Κόμμα και θέλουν το «καλό» του.

Οι καπιταλιστές τη δημοκρατία τους υπερασπίζουν! Για δημοκρατικές ελευθερίες φωνάζουν! Οι ανθρωπιστές! Αυτοί οι ίδιοι που έχουν κάνει τόσα εγκλήματα. Αλλά καλύτερα ας δούμε την πολιτική των καπιταλιστών (εχθρών των λαών), των εξουσιαστών ξένων (ιμπεριαλιστών) και των συμπαρομαρτούντων ντόπιων υπηρετών τους (γεγονότα της γειτονικής μας χώρας ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, χωρίς να δυσκολευόμαστε να βρούμε παρόμοια γεγονότα ή και ακόμα χειρότερα σε άλλες πολλές χώρες του πλανήτη μας, την εξόντωση των λαών τους). Οι ιμπεριαλιστές- καπιταλιστές, προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη τους, χρησιμοποιούν όλα τα μέσα, ακόμα και τα πιο βάρβαρα.

Ωστόσο, το ζήτημα της δημοκρατίας είναι ξεκαθαρισμένο στη συνείδηση κάθε κομμουνιστή και καλόπιστου πολίτη. Γιατί η προλεταριακή δημοκρατία υπηρετεί τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού. «Η προλεταριακή δημοκρατία είναι χίλιες φορές καλύτερη από την αστική-(καπιταλιστική)» (ΛΕΝΙΝ).

Ολα τα ξέρουν πολύ καλά οι 4 της παρέας. Αλλά τα ποδοπάτησαν, μπροστά στον παθολογικό εγωκεντρισμό τους, στην άμετρη φιλοδοξία τους, στο λιγότερο, αν μη τι άλλο - κόπτονται για τη δημοκρατική λειτουργία του Κόμματος, κάνουν τους Μεσσίες, να σώσουν το ΚΚΕ από την κακή ηγεσία του!

Θέλω, όμως, να σας ρωτήσω, «αγαπητοί» μου Κωστόπουλε και Θεωνά, όταν μπήκατε στο ΚΚΕ, πρώτα πρώτα διαβάσατε το πρόγραμμά του και το καταστατικό του, μετά γίνατε μέλη του, γιατί συμφωνήσατε, ανεβήκατε, πήρατε ανώτερες κομματικές θέσεις. Ολοι είμαστε περήφανοι για το τιμημένο κόμμα μας και χαιρόμαστε μαζί τις μεγάλες ή μικρές μάχες που κερδίζαμε με τον αγώνα, με βάση τις καταστατικές αρχές λειτουργίας μας. Αυτές σας δώσανε τις ανώτερες θέσεις που αποκτήσατε. Τώρα τις ξεχνάτε. Τις είχατε μόνο για να πουλάτε καθοδήγηση και να αυτοπροβάλλεστε, να φτάσετε εκεί που ήσαστε; Ετσι κάνατε τις αρχές μας λάστιχο (όπως σας κάνει κέφι). Δεν υπάρχουν αρχές πια για σας. Αυτό το «κοστούμι» νομίσατε σας στένεψε; Ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός, η συλλογικότητα, η κριτική, η αυτοκριτική, η αλληλεγγύη; Βγήκατε έξω από το κοστούμι σας, αυτή είναι όμως η δύναμη του κομμουνιστή και τη χάσατε. Μήπως είδατε τη σκιά σας το ηλιοβασίλεμα πολύ μεγάλη και τρομάξατε; `Η ότι αποκτήσατε τέτοια δύναμη και πήρανε τα μυαλά σας αέρα;

Προσγειωθείτε. Γίνατε ζηλωτές τώρα αυτών που και σεις καταδικάσατε. Εγιναν στυμμένες λεμονόκουπες του καπιταλισμού και φτάσανε στον πάτο του βαρελιού. Εκεί ήταν η κατάληξή τους. Προσέξτε. Κατρακυλήσατε άσχημα.

Οι βετεράνοι, που επικαλείστε, είναι τα ιερά και τα όσια του ΚΚΕ, γιατί το αγαπάνε, πάνω από τη ζωή τους. Αυτό έκαναν περνώντας πολλές σκληρές δοκιμασίες και τη μόνη συμβουλή που μπορούν να σας δώσουν στην «επίκλησή» σας - αν δεν την κάνετε εκ του «πονηρού» - δείξτε έστω μικρή παλικαριά και σταματήστε την κατρακύλα σας. Είναι κοινός ο πάτος του βαρελιού των οπορτουνιστών. Δεν υποτιμούμε τη νοημοσύνη σας, έχετε γίνει όμως παιχνίδι στα χέρια των καπιταλιστών, σας γυρνοβολάνε να παίξετε την προπαγάνδα τους εδώ και εκεί, σαν κομπογιαννίτες στα πανηγύρια. Ρίξτε την κομπορρημοσύνη σας, δεν το καταλαβαίνετε; Πολεμάτε το Κόμμα - γίνατε αντίπαλοί μας.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, η κατάσταση σήμερα είναι πολύ ρευστή, η εξωτερική και εσωτερική. Οι ιμπεριαλιστές στο κυνήγι του κέρδους χρησιμοποιούν τα πιο απάνθρωπα μέσα και χάνονται εκατομμύρια άνθρωποι. Σπρώχνουν τους λαούς στην καταστροφή (τον εξολοθρεμό). Στην τραγική εξέλιξη οδηγείται η ανθρωπότητα. Οι λαοί δε δέχονται μοιρολατρικά την καταστροφή τους, δε σταυρώνουν τα χέρια, αφυπνίζονται, αγωνίζονται. Οι ιμπεριαλιστές με τους υποτακτικούς τους στη χώρα μας έχουν δημιουργήσει ατμόσφαιρα πρωτόγνωρη, αποπνικτικής ραφιναρισμένης τρομοκρατίας, με τη διαφθορά, την εξαγορά, την καταστολή. Η κατάσταση αυτή να διαρκέσει πολύ δεν έχει περιθώρια, αντίθετα έχει μεγάλα περιθώρια αλλαγής. Ο εργαζόμενος λαός μας δεν το βάζει κάτω και διεκδικεί τη ζωή του. Ανοίξαμε καλό δρόμο, θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, συσπειρωμένοι με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές και κοντά τους ο λαός μας θα νικήσει, θα κερδίσει τη ζωή του.

Τέλος, θέλω να κάνω μια πρόταση που με έχει συγκλονίσει από τα παλιά χρόνια. Η θυσία της απέραντης παλικαριάς του ακριβού μας συντρόφου, δημοσιογράφου-παράδειγμα, του ήρωα Κώστα Βιδάλη. Επιτρέψτε μου να κάνω πρόταση προς το Συνέδριο την πρώτη νέα ΚΟΒ που θα φτιάξουμε μετά τη λήξη του να την ονομάσουμε «Κώστας Βιδάλης».

Εκδηλώσεις για την παρουσίαση των Θέσεων

Στην τελική ευθεία για τη διεξαγωγή του 16ου Συνεδρίου του, βρίσκεται πλέον το ΚΚΕ και οι Κομματικές Οργανώσεις του, μαζί και οι Οργανώσεις της ΚΝΕ, συνεχίζουν το πλατύ άνοιγμα στον ελληνικό λαό και τη νεολαία, προκειμένου οι Θέσεις της ΚΕ για το Συνέδριο να φτάσουν παντού, να συζητηθούν, να αποτελέσουν το έναυσμα για την ανάπτυξη πλατιού διαλόγου και γόνιμου προβληματισμού.

Στα πλαίσια αυτά, εντάσσονται και οι συγκεντρώσεις και συσκέψεις που διοργανώνονται από τις Κομματικές και Κνίτικες Οργανώσεις για τη συζήτηση και την ανάλυση των Θέσεων, στις οποίες καλούνται όλοι οι φίλοι και οι οπαδοί του Κόμματος και της ΚΝΕ να συμμετάσχουν, για να ενημερωθούν, να καταθέσουν τις απόψεις τους και να ασκήσουν καλοπροαίρετη κριτική.

Ετσι, με αντικείμενο πάντα την παρουσίαση και συζήτηση των Θέσεων, αλλά και την ανάλυση των θέσεων του ΚΚΕ για ιδιαίτερα ζητήματα, όπως οι εργασιακές σχέσεις, η Παιδεία κ.ά. από κλαδικές ΚΟΒ, προγραμματίζονται εκδηλώσεις:

ΣήμεραΠέμπτη:

- Από την ΚΟΒ ΕΥΔΑΠ του ΚΚΕ, στις 6 μ.μ., στην οδό Ζήνωνος 4, στο 2ο όροφο, με ομιλητή τον Γ. Σκιαδιώτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Από την Κομματική Οργάνωση Ναυτεργατών του ΚΚΕ, στις 11 το πρωί, στα γραφεία της ΚΟΠ.

Αύριο Παρασκευή:

- Από την ΤΟ Βορείων Προαστίων της ΚΝΕ, στο «Κουτούκι του Κώστα», οδός Πεντέλης 104 (προέκταση λεωφόρου Δημοκρατίας), στα Μελίσσια, στις 10 το βράδυ (παρουσίαση και συνεστίαση).

- Από την Τομεακή Οργάνωση Α` Πειραιά της ΚΝΕ στο κέντρο «Συντροφιά», στις 9.30 το βράδυ (συνεστίαση προς τιμήν του Συνεδρίου).

Στις 4 Δεκέμβρη:

- Από την ΚΟΒ Μελισσίων του ΚΚΕ, στις 6.30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου (17ης Νοέμβρη και Αγίου Γεωργίου), με ομιλητή τον Μπάμπη Αγγουράκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Από την ΚΟΒ Πετρελαίου του ΚΚΕ, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της ΚΟΑ, με ομιλητή τον Δήμο Κουμπούρη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Από την ΚΟΒ Τοπικής Αυτοδιοίκησης Δήμου Ζωγράφου του ΚΚΕ, στις 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ζωγράφου (Ανακρέοντος 60), με ομιλητή τον Σπύρο Στριφτάρη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Σύσκεψη γυναικών από την ΚΟΒ Τοπικής Αυτοδιοίκησης Βύρωνα του ΚΚΕ στις 5.30 μ.μ., στα γραφεία του Κόμματος.

- Από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Φωκίδας και την Κομματική Οργάνωση Αμφισσας του ΚΚΕ, στην αίθουσα Σορώκου, στις 6 μ.μ.

- Γλεντάει αυτό το Σάββατο η Τομεακή Οργάνωση Βορειοανατολικών Συνοικιών Αθήνας της ΚΝΕ και προσκαλεί γνωστούς και φίλους, από τις 9.30 το βράδυ στα γραφεία του ΚΚΕ στην Αγία Παρασκευή για να «το κάψουνε» όλοι μαζί.

Στις 5 Δεκέμβρη:

- Από την ΚΟΒ Παιδείας Κοκκινιάς - Κορυδαλλού του ΚΚΕ στις 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Κορυδαλλού, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου (Γρ. Λαμπράκη και Καρυταίνης), με ομιλήτρια την Ρίτα Νικολαΐδου, μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Από την ΚΟΒ Παιδείας Βύρωνα του ΚΚΕ στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου στην πρώην πλατεία Ταπητουργείου, στις 6.30 μ.μ.

Στις 7 Δεκέμβρη:

- Από την Κομματική Οργάνωση Δικηγόρων του ΚΚΕ στις 7.30 μ.μ, στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ», με ομιλητή τον βουλευτή του ΚΚΕ Αντώνη Σκυλλάκο.

- Από την Αχτίδα Χρηματοπιστωτικού Συστήματος του ΚΚΕ στα γραφεία της ΟΤΟΕ (Σίνα και Βησσαρίωνος 9), στις 4.30 μ.μ., με ομιλητή τον Σπύρο Χαλβατζή, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στις 8 Δεκέμβρη:

- Από την Περιαστική Αχτίδα Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ στην ταβέρνα «ΒΑΓΓΕΛΗΣ» στο Χορτιάτη (συνεστίαση προς τιμήν και για την ενίσχυση του Συνεδρίου).

Στις 10 Δεκέμβρη:

- Από τις ΚΟ Κυψέλης του ΚΚΕ στην ταβέρνα «Το Αμπελόφυλλο», Σαμοθράκης 3 και Λέλας Καραγιάννη, στις 10.30 το πρωί.

Στις 11 Δεκέμβρη:

- Από την ΚΟΒ Αμαρουσίου του ΚΚΕ στις 6.30 μ.μ., στο παλιό Δημαρχείο στην πλατεία Ηρώων, με ομιλήτρια την Ελένη Κατροδαύλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Από τις ΚΟ Βύρωνα του ΚΚΕ στο κινηματοθέατρο «Λουίζα», στις 6 μ.μ., με ομιλητή τον Γιώργο Μαυρίκο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Από την ΚΟΒ Παιδείας Ζωγράφου του ΚΚΕ στις 6.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου (Ανακρέοντος 60).

ΚΝΕ
Αποφασιστικά στην εξόρμηση προς τιμήν του Συνεδρίου

Στο 44% έφτασε το ποσοστό κάλυψης του στόχου της ΚΝΕ για την ένταξη νέων μελών στις γραμμές της, προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ. Η Οργάνωση βρίσκεται σε δίμηνη εξόρμηση στρατολογίας για τους μήνες Νοέμβρη και Δεκέμβρη και κάνοντας ένα αποφασιστικό άνοιγμα στη νέα γενιά, κερδίζει όλο και περισσότερους νέους, μέσα από την καθημερινή κι ακούραστη δράση της.

Πριν ακόμα τελειώσει ο πρώτος μήνας της εξόρμησης αρκετές οργανώσεις έχουν ξεπεράσει ή βρίσκονται κοντά στο 50% του πλάνου τους, ενώ και οι υπόλοιπες που ακολουθούν, εντείνουν τους ρυθμούς στρατολογίας. Στην άμιλλα μεταξύ των Οργανώσεων της ΚΝΕ την πρώτη θέση έχει η Οργάνωση Θεσσαλονίκης, που έχει καλύψει το πλάνο στρατολογίας της κατά 69% κι ακολουθούν η Σπουδάζουσα Αθήνας με 66% και η ΣπουδάζουσαΘεσσαλονίκης με 61,5%. Αμέσως μετά είναι η Οργάνωση της Αθήνας που έχει φτάσει σε ποσοστό 51% στην κάλυψη των στόχων της, ακολουθεί η Δυτική Πελοπόννησος με ποσοστό 47% και η Κεντροδυτική Μακεδονία με 35%.

Παράλληλα, το δίμηνο Νοέμβρη - Δεκέμβρη, η ΚΝΕ πραγματοποιεί και οικονομική εξόρμηση, με εντυπωσιακά αποτελέσματα, καθώς το συνολικό πλάνο της Οργάνωσης έχει φτάσει το 57%. Το κάλεσμα που απευθύνει η ΚΝΕ, ιδιαίτερα στη νεολαία, να ενισχύσει και με αυτό τον τρόπο το Κόμμα που υπερασπίζεται και παλεύει για τα δικαιώματά της, το Κόμμα της εργατικής τάξης, βρίσκει ανταπόκριση και πάνω από τις μισές οργανώσεις έχουν ξεπεράσει το 50% του πλάνου τους, ενώ κάποιες προσεγγίζουν ήδη το 100% και αναμένεται μέχρι το τέλος του διμήνου της εξόρμησης να το υπερκαλύψουν.

Αναλυτικά, το ποσοστό κάλυψης του πλάνου κάθε οργάνωσης της ΚΝΕ για την Οικονομική Εξόρμηση έχει ως εξής: Δυτική Πελοπόννησος 91,5%, Σπουδάζουσα Θεσσαλονίκης 90,9%, Θεσσαλονίκη 87,3%, Σπουδάζουσα Αθήνας 87%, Ανατολική Μακεδονία - Θράκη 70,9%, Θεσσαλία 70%, Κρήτη 56,1%, Αττική 53,7%, Αθήνα 51,5%, Κεντροδυτική Μακεδονία 49,4%, Πειραιάς 48,1%, Βορειοδυτική Ελλάδα 45,5%, Αιγαίο 29,5%, ΟΒ Ριζοσπάστη 28%, Ανατολική Πελοπόννησος 26%, Ανατολική Στερεά - Εύβοια 19,1%, οργανώσεις εξωτερικού 14,8%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ