ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Παράνομη η αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες

Ενα ουσιαστικό βήμα για να λήξει το θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες θα γίνει αύριο στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Οι εισηγητές σύμβουλοι Επικρατείας Θεοφ. Χατζηπαύλου και Δημ. Πετρούλιας θα συμφωνήσουν με την απάλειψη του θρησκεύματος από τις αστυνομικές ταυτότητες και θα προτείνουν ότι η αναγραφή είναι κατάφωρα αντισυνταγματική και αντίθετη με την κοινοτική οδηγία 95/46ΕΚ.

Οι δικαστές του ΣτΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αποκρούσουν όλους τους ισχυρισμούς του πρωτοπρεσβύτερου Γ. Μεταλληνού και των δικηγόρων των παραθρησκευτικών οργανώσεων.

Ειδικότερα, οι Θ. Χατζηπαύλου και Δ. Πετρούλιας θα υποστηρίξουν ότι η προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος προσβάλλει τη συνταγματική κατοχυρωμένη θρησκευτική ελευθερία. Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας θα ισχυριστούν ότι είναι αντισυνταγματικοί όλοι οι νόμοι, όπως οι ΝΔ 127/69, 1599/86 και 1988/91, που προέβλεπαν την αναγραφή του θρησκεύματος προαιρετικά ή υποχρεωτικά. Αλλά και οι διατάξεις των παραπάνω νόμων θεωρούνται καταργημένες σε όποια σημεία είναι αντίθετες στο νόμο 2472/97, επειδή ο νόμος αυτός έχει υπερνομοθετική ισχύ, καθώς εκδόθηκε προς συμμόρφωση σε κοινοτική οδηγία.

Σχετικά με την ιθαγένεια, οι δύο δικαστές δέχονται ότι πρέπει να γράφεται στο δελτίο ταυτότητας, γιατί αποτελεί ταξιδιωτικό έγγραφο στην Ευρωπαϊκή Ενωση και, επομένως, χρειάζεται η αναγραφή της ιθαγένειας. Είναι, όμως, αβάσιμοι οι ισχυρισμοί πως, χωρίς την αναγραφή της ιθαγένειας, θίγεται η συνταγματική προστασία της ανθρώπινης αξίας και της ανάπτυξης της προσωπικότητας.

Οι νομικοί εκπρόσωποι της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων θα αναφέρουν ότι το θέμα με τις αστυνομικές ταυτότητες δεν ξέσπασε τώρα τελευταία, αλλά συζητείται εδώ και δέκα χρόνια πριν από τη συγκρότηση της Αρχής, η οποία συστήθηκε το Νοέμβριο του 1997.

Επίθεση Παντελεήμονα κατά Χριστόδουλου

Επίθεση κατά του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου εξαπέλυσε ο μητροπολίτης Κορίνθου, Παντελεήμων, με συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ», όπου τον χαρακτηρίζει «χουντικό» και «σατραπίσκο» και θέτει ερωτήματα για το ρόλο που έπαιξαν στην εκλογή του αρχιεπισκόπου παραεκκλησιαστικές οργανώσεις, αλλά και επιχειρηματίες.

«Περιμέναμε, αναφέρει ο μητροπολίτης Κορίνθου, πάρα πολλά από τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Εγώ δε, όλως ιδιαιτέρως. Οφείλει πάρα πολλά σε μένα, διότι, αν έγινε αρχιεπίσκοπος, οφείλεται κατά ένα μέγιστο ποσοστό σε μένα. Υστερα από τόσες ευεργεσίες που έκανα για εκείνον, ύστερα από τόσα τα οποία έκανα και τον κάλυψα που ήταν χουντικός!.. Δυστυχώς όμως, διεψεύσθην άρδην!».

Σχετικά με το θέμα των ταυτοτήτων, επισημαίνει ότι «δεν είναι θέμα δογματικό, ούτε έχει σχέση με τη σωτηρία μας και αναρωτιέμαι, αξίζει τον κόπο να γίνει όλος αυτός ο διχασμός για ένα τέτοιο θέμα;». Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο μητροπολίτης Κορίνθου καυτηριάζει τη συχνή παρουσία του αρχιεπισκόπου στα Μέσα Ενημέρωσης και επισημαίνει ότι αυτό υποδηλώνει «λαϊκισμό και εκκοσμίκευση». Επίσης προτείνει το χωρισμό κράτους - Εκκλησίας και σημειώνει ότι η Εκκλησία «ήδη έχει εκτραπεί και έχει πολύ προτεσταντικό και καθολικιστικό πνεύμα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ