ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Με ταξικό μένος στον πόλεμο ενάντια στο λαό

Ο Ε. Βενιζέλος κάλεσε βουλευτές και στελέχη να πρωτοστατήσουν στην ψήφιση και εφαρμογή των βάρβαρων μέτρων

Το ΠΑΣΟΚ είναι στυλοβάτης στη σφαγή του λαού, ο ξεσηκωμός του οποίου είναι προϋπόθεση για να επιβιώσει
Το ΠΑΣΟΚ είναι στυλοβάτης στη σφαγή του λαού, ο ξεσηκωμός του οποίου είναι προϋπόθεση για να επιβιώσει
Την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ψήφιση και την επιβολή των μέτρων ύψους 11,9 δισ. ευρώ έθεσε ως προτεραιότητα της συγκυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ ο Ε. Βενιζέλος, μιλώντας χτες στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, της Πολιτικής Γραμματείας και της Οργανωτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ. Στην ομιλία του προς τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ υπεραμύνθηκε των περικοπών, ύψους περίπου 8 δισ. ευρώ από το σύνολο του πακέτου, σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα και κάλεσε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να στηρίξουν την εφαρμογή τους.

Ο Ε. Βενιζέλος ανήγαγε «σε εθνική στρατηγική» τη σωτηρία του κεφαλαίου με τσάκισμα του λαού και απευθυνόμενος στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ σημείωσε: «Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε αν θέλουμε να ολοκληρωθεί και να δικαιωθεί η πολιτική μας ή θεωρούμε ότι κάναμε λάθος επιλογή». Ξεκαθάρισε ακόμα ότι «δεν νοείται να υπάρξει καθυστέρηση στις αποφάσεις για την οριστικοποίηση» του πακέτου των μέτρων. «Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι επιτάχυνση και ολοκλήρωση των διαδικασιών, πριν το Γιούρογκρουπ της 8ης Οκτωβρίου και φυσικά πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου και σε κάθε περίπτωση πριν από τις αμερικανικές εκλογές».

Εμπαίζοντας τα λαϊκά στρώματα και για να δημιουργήσει εντυπώσεις ότι δίνει, τάχα, μάχη για τα συμφέροντά τους, ισχυρίστηκε σε άλλο σημείο ότι «κανείς δεν θα μας φέρει προ τετελεσμένων γεγονότων» και ότι «δεν πρέπει να δεχτούμε καμία καθυστέρηση στην ενημέρωση και κανένα τετελεσμένο γεγονός». Στελέχη της Ιπποκράτους υποστήριζαν ότι ο Ε. Βενιζέλος είναι «ενοχλημένος», επειδή δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για τα μέτρα, σε μια προσπάθεια να κρύψουν ότι το ΠΑΣΟΚ τα έχει προσυπογράψει στο σύνολό τους.

Ταυτόχρονα, έθεσε έμμεσα ζήτημα «κομματικής πειθαρχίας» κατά την ψήφιση των μέτρων στη Βουλή, λέγοντας ότι «δεν έχουν νόημα ατομικές κόκκινες γραμμές (...) που δεν έχουν κανένα αντίκρισμα σε ιδεολογικές και πολιτικές διαφωνίες». Δηλαδή, στην κοινή στρατηγική υπεράσπισης της φιλομονοπωλιακής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ. Χτες, έγινε δεκτή από τον Ε. Βενιζέλο η πρόταση του Κ. Σκανδαλίδη να συνεδριάσει η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ πριν την ψήφιση των μέτρων.

Αλλεπάλληλα κύματα επίθεσης

Ο Ε. Βενιζέλος ισχυρίστηκε ότι τα μέτρα είναι απαραίτητα «προκειμένου η χώρα να αποκτήσει πρωτογενές πλεόνασμα 4,5%, το οποίο σε συνδυασμό με σταθερό ρυθμό ανάπτυξης 2,5% κατ' έτος και για πολλά χρόνια, θα οδηγήσει σε ανάκαμψη και αναπτυξιακή τροχιά». Σ' αυτό το πλαίσιο, επιστράτευσε την κυβερνητική προπαγάνδα περί διετούς «παράτασης της δημοσιονομικής προσαρμογής», ισχυριζόμενος ότι μέσω αυτής θα δοθεί «η δυνατότητα να καταστούν ηπιότερα ή να μην εφαρμοστούν μέτρα περικοπών της δεύτερης διετίας».

Ωστόσο, έκανε λόγο για λήψη μέτρων σε «δύο φάσεις, σε δύο διετίες», αποδεικνύοντας ότι η πρώτη φάση θα είναι τα μέτρα των 11,9 δισ. ευρώ και στη δεύτερη όσα προβλέπονται από το μνημόνιο και δε θα συμπεριληφθούν στο συγκεκριμένο πακέτο. Οπως υποστήριξε για να ξεγελάσει το λαό, για «να αποφύγουμε τα μέτρα της δεύτερης φάσης», θα πρέπει να έχει να «αναπνεύσει η οικονομία» και να «έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».

Παράλληλα, ο Ε. Βενιζέλος έθεσε ως βασικές στρατηγικές του ΠΑΣΟΚ τη «συνεργασία και τη συμπόρευση με τη ΔΗΜΑΡ» με στόχο την αναπαλαίωση της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας, που, όπως είπε, θα πρέπει να έχει «καθαρό μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ», στη διαπάλη για την πρωτοκαθεδρία στο συγκεκριμένο χώρο. Στη χτεσινή σύσκεψη δεν προσήλθε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Α. Λοβέρδος, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες για οριστική ρήξη με τη σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

ΔΗΜ.ΑΡ.
Πρωταγωνιστεί σε εκβιασμούς και κοροϊδία

Στον απροκάλυπτο εκβιασμό του λαού πρωτοστατεί η ΔΗΜ.ΑΡ., για να δικαιολογήσει τη στήριξη που προσφέρει στον ορυμαγδό των νέων μέτρων. Χτες, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Α. Παπαδόπουλος, μιλώντας στο ρ/σ «ΦΛΑΣ», αφού αναμάσησε φληναφήματα περί δήθεν προσπαθειών που καταβάλλουν «να περισώσουμε ό,τι μπορούμε, καταθέτοντας ένα πακέτο εναλλακτικών προτάσεων και ισοδύναμων μέτρων», πρόσθεσε:

«Επειδή θέλουμε να πάρουμε τη δόση, γι' αυτό θέλουμε να περάσει και το πακέτο των μέτρων (...) αναγκαζόμαστε επειδή ακριβώς θέλουμε να πάρουμε το πακέτο των 31,5 δισεκατομμυρίων ευρώ (...) Εγώ προτιμώ ο εργαζόμενος να παίρνει 650 ευρώ παρά, αν δεν πάρει τη δόση, να παίρνει 100».

Στο ίδιο πνεύμα, ο Δ. Χατζησωκράτης έσπευσε χτες να ανακοινώσει το αντιλαϊκό χρονοδιάγραμμα, εκτιμώντας πως με «βάση τα προβλεπόμενα στις 24 του μήνα -άντε στις 25- θα κατατεθεί το πακέτο», έτσι ώστε, στο επόμενο Γιούρογκρουπ (8 Οκτώβρη) η «κυβέρνηση να έχει ξεκαθαρίσει το θέμα».

Στο μεταξύ, σχεδόν βέβαιη θεωρείται η διαφοροποίηση των βουλευτών Οδ. Βουδούρη και Γ. Μιχελογιαννάκη κατά τη διαδικασία ψήφισης των μέτρων στη Βουλή. Σε συνέντευξή του χτες, ο Οδ. Βουδούρης δήλωσε ότι δε θα ψηφίσει τα μέτρα.

Ν/Σ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΤΟΛΗ ΔΑΠΑΝΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Περικοπές στην υπηρεσία της προπαγάνδας

Το τυρί στη φάκα, προκειμένου να παγιδευτεί ο λαός και να αποδεχτεί τα βάρβαρα μέτρα, είναι το νομοσχέδιο της τρικομματικής κυβέρνησης για την περιστολή των δημόσιων δαπανών, που από χτες συζητείται στην Ολομέλεια.

Προβλέπει «εξοικονόμηση δαπανών» από τη μείωση των μισθωμάτων του δημοσίου, τη μείωση ειδικών γραμματειών, την κατάργηση των εξόδων παράστασης του προέδρου της Βουλής, του πρωθυπουργού, των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς και τη μείωση της αμοιβής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος κατήγγειλε την κυβερνητική προπαγάνδα, τονίζοντας ότι πάει να περάσει τη λογική ότι θυσίες κάνουν όλοι, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό, μέχρι τον τελευταίο εργαζόμενο. Αυτό, τόνισε, γίνεται για να δεχθεί ο λαός τις βάρβαρες μειώσεις από τα αντιλαϊκά μέτρα, στη λογική ότι «είμαστε δίκαιοι με όλους», «κόβουμε από όλους» και άρα να συνεχιστούν τα αντιλαϊκά μέτρα.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος ξεκαθάρισε ότι «δε λέμε να μην περισταλούν οι κυβερνητικές δαπάνες που περιγράφονται, αλλά καλούμε το λαό να μην δεχθεί τη χειραγώγηση και την κίβδηλη προπαγάνδα». Καταλήγοντας, κατήγγειλε ότι στο νομοσχέδιο υπάρχει διάταξη για το πλωτό μουσείο «Νεράιδα» του εφοπλιστή Λάτση, στο οποίο δίνονται φοροαπαλλαγές και χρηματοδοτείται ο εφοπλιστής, μπαίνει ιδιώτης επενδυτής στα κτίρια της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού και μειώνονται ακόμα περισσότερο τα ψίχουλα που πλήρωναν οι ιδιοκτήτες σκαφών.

Μάλιστα, με τροπολογία, την απόσυρσή της οποίας ζήτησε το ΚΚΕ, επικυρώνονται νομοθετικά οι προδιαγραφές της «Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων», προκειμένου τα λιμάνια να ξεπουληθούν πιο εύκολα στους ιδιώτες.

Χυδαίοι και επικίνδυνοι

Η επικίνδυνη θεωρία «των άκρων» και η ταύτιση «κομμουνισμού - φασισμού», παράγεται και αναπαράγεται με ευθύνη της κυβέρνησης, επιβεβαιώνοντας ότι παίζει παιχνίδια με τη «Χρυσή Αυγή» για να συκοφαντήσει το ΚΚΕ και το ταξικό κίνημα. Τρανή απόδειξη το χτεσινό παραλήρημα του βουλευτή της ΝΔ Α. Γεωργιάδη, ο οποίος σε ένα συγκεκριμένο άρθρο συζητούμενου νομοσχεδίου, «είδε» ταύτιση ΚΚΕ - «Χρυσής Αυγής», παρά το γεγονός ότι η κριτική ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη. Επικαλούμενος την αντικομμουνιστική «Καθημερινή», που σε προχτεσινό της δημοσίευμα αποθέωνε τη «Χρυσή Αυγή» για τις υπηρεσίες της στο σύστημα, είπε ότι το εν λόγω φασιστικό μόρφωμα κυκλοφόρησε το 1990 βιβλίο σύμφωνα με το οποίο «ο εθνικοσοσιαλισμός είναι κίνημα της αριστεράς». Ξεπερνώντας κάθε όριο χυδαιότητας, κάλεσε προκλητικά τους βουλευτές του ΚΚΕ πάνε στα έδρανα της «Χρυσής Αυγής» γιατί, όπως είπε, «εμείς είμαστε δεξιοί». Στο παραλήρημα απάντησε άμεσα ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος. Σε κάθε περίπτωση, ο λαός πρέπει να βγάλει συμπεράσματα για το πώς κυβέρνηση - αστοί και «Χρυσή Αυγή» νίβουν ο ένας το χέρι του άλλου και όλοι μαζί το απεχθές πρόσωπο ενός συστήματος που θέλει τους εργαζόμενους δούλους, γι' αυτό εχθρεύεται και συκοφαντεί το ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ