ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /32
Ετοιμασίες με στόχο να βαθύνουν οι δεσμοί με τα συνδικάτα

Σύσκεψη για την οργάνωση της απεργιακής μάχης οργάνωσε χτες το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας

Ειδικό βάρος να δοθεί στην οργάνωση των ανέργων, τονίστηκε στη σύσκεψη
Ειδικό βάρος να δοθεί στην οργάνωση των ανέργων, τονίστηκε στη σύσκεψη
Με στόχο την καλύτερη προετοιμασία της γενικής απεργίας που θα καταγράψει βήματα στο βάθεμα των δεσμών των συνδικάτων με τον κλάδο, πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα σύσκεψη των διοικήσεων των συνδικάτων στον κατασκευαστικό τομέα στην Αθήνα. Τη σύσκεψη κάλεσε το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και συμμετείχαν τα 13 παραρτήματα του Συνδικάτου, το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου, η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής, μισθωτοί τεχνικοί και άλλοι εργαζόμενοι του κλάδου.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην ανάγκη τα Συνδικάτα να απευθυνθούν πλατιά ενόψει της απεργίας σε εργαζόμενους και ανέργους του κλάδου. Σε αυτή την κατεύθυνση αποφασίστηκε:

  • Να γίνουν εξορμήσεις σε χαρτογραφημένα μεγάλα εργοτάξια που υπάρχουν στην Αττική (π.χ. στο εργοτάξιο της COSMOTE στην Παιανία).
  • Να γίνουν εξορμήσεις στους κατά τόπους ΟΑΕΔ και τα τοπικά υποκαταστήματα του ΙΚΑ, με καθημερινή παρουσία, μοίρασμα υλικού και συζητήσεις. Ιδιαίτερη βαρύτητα να δοθεί στους μεγάλους ΟΑΕΔ (Π.Χ. Ιλιον, Περιστέρι, Αιγάλεω, Καλλιθέα και Μαρούσι).
  • Να αξιοποιηθούν τα μητρώα των Συνδικάτων και των Παραρτημάτων, ώστε να βρεθούν όσο το δυνατό περισσότεροι εργαζόμενοι και άνεργοι του κλάδου. Σε αυτό το πλαίσιο να γίνουν και συσκέψεις όπου είναι δυνατό. Να γίνουν εξορμήσεις σε γιαπιά των περιοχών από τα παραρτήματα.
  • Να γίνουν μαζικές πικετοφορίες σε εμπορικά κέντρα, σε γειτονιές της Αθήνας, με ντουντούκες και μοίρασμα υλικού, βάζοντας στο επίκεντρο την απεργιακή μάχη. Ηδη έχει γίνει σε μια σειρά περιοχές, όπως στο Βύρωνα, αλλά να ενταθεί.
Αγώνας όχι μόνο «για μια μέρα»

Ξεχωριστό πρόβλημα αναδείχθηκε η ανεργία και η ανάγκη να μπουν οι άνεργοι στη μάχη της απεργίας. Να σημειωθεί πως στους οικοδόμους η ανεργία φτάνει το 80%, στον τεχνικό τομέα των ξυλουργών στα ίδια επίπεδα, ενώ στους ανειδίκευτους ξυλουργούς γύρω στο 50%. Απ' την άλλη, στους ηλεκτροτεχνίτες, η εργοδοτική αυθαιρεσία κυριολεκτικά οργιάζει.

Σε αυτή τη μάχη, τονίστηκε σε όλους τους τόνους, πρέπει να μπουν νέοι εργαζόμενοι, όχι όμως μόνο για «μια μέρα», μόνο για την απεργία, αλλά να τραβηχτούν δυνάμεις στο δρόμο του αγώνα, χτυπώντας την ιδεολογική επιρροή του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, αλλά και τις ρατσιστικές αντιλήψεις.

Δράση για την οργάνωση της απεργίας στον κλάδο έχει αναλάβει και η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας. Τις προηγούμενες μέρες, μαζί με τα αντίστοιχα κλαδικά συνδικάτα, προχώρησε σε κλαδικές συσκέψεις με εργαζόμενους στις κατασκευές (οικοδόμους, ξυλουργούς, ηλεκτρολόγους κ.λπ.), σε Θεσσαλονίκη, Αγρίνιο και άλλες πόλεις της χώρας. Παρά τις δυσκολίες λόγω της τεράστιας ανεργίας -που ειδικά στον κατασκευαστικό κλάδο αγγίζει μέχρι και το 80%- οι εργαζόμενοι στις κατασκευές μπαίνουν στη συζήτηση για το χαρακτήρα και την προετοιμασία της απεργιακής μάχης.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ»
Συμμετέχουν με ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης

Από τη συνέλευση στην «Παπουτσάνης»
Από τη συνέλευση στην «Παπουτσάνης»
Την αξία που έχουν οι Γενικές Συνελεύσεις, ως συλλογικές διαδικασίες για την οργάνωση της δράσης ενάντια στην αντεργατική επίθεση, αναδεικνύουν οι δυσκολίες αλλά και τα βήματα που σημειώνονται μέσα από την προετοιμασία της γενικής απεργίας στις 26 Σεπτέμβρη. Η ίδια η προετοιμασία της Γενικής Συνέλευσης σε τόπους δουλειάς (και κλάδους) απαιτεί μια σειρά μέτρα για τη μαζική και ενεργό συμμετοχή των εργαζομένων, για να πουν γνώμη, να αναλάβουν ευθύνη, να καταρτιστεί σχέδιο δράσης, να εξασφαλιστεί η υλοποίησή του αλλά και να αποτιμηθεί η πείρα.

Μέσα από τέτοιες συλλογικές διαδικασίες γίνεται προσπάθεια να οργανωθεί η απεργιακή μάχη και στα εργοστάσια ελαιουργοσαπουνοποιίας, ώστε οι Γενικές Συνελεύσεις των εργαζομένων να πάρουν θέση και να αξιοποιήσουν την απόφαση της διοίκησης του κλαδικού τους Σωματείου για συμμετοχή στην 24ωρη απεργία με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ. Αλλά και με στόχο η απεργία αυτή να αποτελέσει εφαλτήριο για την κλιμάκωση των αγώνων σε γραμμή ρήξης και σύγκρουσης με την αντιλαϊκή πολιτική και τους φορείς της.

«Δεν είναι τυπική διαδικασία η συνέλευση...»

Χτες, είχαν σειρά οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο «ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ» που βρίσκεται στη Ριτσώνα.

Στις 2 το μεσημέρι, που είχε οριστεί να γίνει η Γενική Συνέλευση, στην αίθουσα της τραπεζαρίας οι εργαζόμενοι είχαν ήδη πάρει τις θέσεις τους.

Πριν ακόμα ξεκινήσει η διαδικασία η κουβέντα με εργαζόμενους ανέδειξε ότι πρόκειται για κλάδο με σημαντικές κατακτήσεις (σε μισθούς, μέτρα προστασίας, κ.ά.), όμως η κυριότερη κατάκτηση είναι η ταξική τους ενότητα που ατσαλώνεται συνεχώς με την αποφασιστική τους συσπείρωση στο ταξικό τους σωματείο, την Ενωση Εργαζομένων Ελαιουργοσαπουνοποιών, περιφρουρώντας τα δικαιώματά τους. Παρακαταθήκη τους ο επί 11 βδομάδες απεργιακός αγώνας τους το 2009, που ανάγκασε την εργοδοσία να ανακαλέσει 9 απολύσεις, δείχνοντας ότι το κεφάλαιο δεν είναι ανίκητο.

«Για μας η συνέλευση δεν είναι μια τυπική υπόθεση. Είναι η κορύφωση μιας επίμονης διαδικασίας. Ηδη έχουμε περάσει από όλα τα πόστα, έχουμε μοιράσει την ανακοίνωση. Εχουμε συζητήσει με κάθε συνάδελφο ξεχωριστά για όλα. Την επίθεση που αντιμετωπίζουμε και τι πρέπει να γίνει», ανέφερε στον «Ρ» - που βρέθηκε στο εργοστάσιο - η Τασία, εργαζόμενη και μέλος της σωματειακής επιτροπής.

«Δεν περιμένουμε τη συνέλευση να ενημερωθούμε, αλλά να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε», συμπλήρωσε ένας συνάδελφός της. «Η ουσιαστική συμμετοχή των συναδέλφων - συνέχισε - στη συνέλευση είναι μία διαρκής προσπάθεια, μία συνεχής αντιπαράθεση με την επιδίωξη από τους εργοδότες, τους μηχανισμούς του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων να καλλιεργήσουν την ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία, να μη βλέπουμε οι εργαζόμενοι τη δύναμή μας όταν είμαστε οργανωμένοι και αγωνιζόμαστε για το δίκιο μας».

Η εισήγηση στη Γενική Συνέλευση έγινε από τον πρόεδρο του κλαδικού Σωματείου, Νίκο Ξουράφη, ο οποίος έκανε καθαρό: «Αυτή την απεργία να την πάρουμε στα δικά μας χέρια. Δεν είναι μόνο να μην περάσουν τα μέτρα που ήδη προετοιμάζονται, αλλά ανεξάρτητα τι ψήφισε ο καθένας να αγωνιστούμε στην κατεύθυνση για να επιβάλουμε άλλη κατάσταση, άλλη, φιλολαϊκή πολιτική, που θα υπηρετεί τις δικές μας ανάγκες και όχι του κεφαλαίου. Να ριχτούμε στη μάχη ώστε η απεργία αυτή να δώσει το έναυσμα για τη συνέχιση της πάλης για την ανατροπή της βαρβαρότητας που βιώνουμε». Πρόταση που εγκρίθηκε ομόφωνα.

Συσκέψεις και συνελεύσεις

Απόφαση συμμετοχής στη Γενική Απεργία πήρε η διοίκηση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ) καθώς και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Αντίστοιχα, στην προχτεσινή γενική εκλογοαπολογιστική τους συνέλευση οι εργαζόμενοι της ΕΒΓΑ αποφάσισαν συμμετοχή στην απεργία.

Σήμερα Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη, για την προετοιμασία της απεργίας:

-- Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου προχωρά σε σύσκεψη ενόψει της απεργίας, στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου, στις 7.30 μ.μ.

-- Στο εργοστάσιο της ELITE (τσαγκαράδικο) πραγματοποιείται γενική συνέλευση, ενόψει της απεργίας, στις 12 το μεσημέρι.

-- Η Επιτροπή Αγώνα Μοσχάτου - Ταύρου καλεί σε ανοιχτή σύσκεψη στις 7 μ.μ., στην αίθουσα 7 (Σφαγεία Ταύρος, Πειραιώς και Επταλόφου έναντι Δημαρχείου Ταύρου).

  • Αύριο Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη:

-- Το Συνδικάτο εργαζομένων στις Κατασκευές Πάτρας καλεί σε σύσκεψη στις 7.30 μ.μ. στον Παμμικρασιατικό Σύλλογο.

-- Οι εργαζόμενοι της FINTEXPORT πραγματοποιούν γενική συνέλευση στις 10 π.μ., στα γραφεία της ΟΕΚΙΔΕ (Χαλκοκονδύλη 37, 4ος όροφος) και στη συνέχεια (12 το μεσημέρι) θα προχωρήσουν σε κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας, απαιτώντας άμεση λύση στα οξυμένα προβλήματά τους, αφού παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 9 μήνες - από το Δεκέμβρη του 2011 - ενώ το εργοστάσιο υπολειτουργεί εδώ και πέντε μήνες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ