ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΥΠΟΔΗΜΑ
Απαντούν με απεργία στη σκληρή δουλειά

Μέσα από γενικές συνελεύσεις εντάσσονται στην προετοιμασία του κλαδικού συνδικάτου και της ΟΕΚΙΔΕ

«Δεν παίρνεις ανάσα»! Με αυτά τα απλά λόγια οι εργαζόμενοι της υποδηματοποιίας ELITE, περιγράφουν στο «Ρ» τις συνθήκες εντατικοποίησης που επικρατούν στο εργοστάσιο. Χτες, οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε γενική συνέλευση όπου και ομόφωνα αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην απεργιακή κινητοποίηση της Τετάρτης μαζί με το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής και να κατέβουν σύσσωμοι στη συγκέντρωση της Ομόνοιας.

Ο «Ρ» ήταν εκεί και μίλησε με τους εργαζόμενους, την ώρα της εργασίας τους, οι οποίοι περιέγραψαν τις συνθήκες δουλειάς και τις δυσκολίες που έχουν. «Δουλεύω 20 χρόνια εδώ μέσα», μας λέει ο Νίκος, «και έχω έρθει σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Εχω δύο παιδιά και το ένα σπουδάζει στη Λάρισα. Τα βγάζουμε πολύ δύσκολα πέρα, με περικοπές ακόμη και στα βασικά».

Ερχονται τα παπούτσια μέσα στα καλαπόδια και αυτός καρφώνει μονότονα ένα καρφί. «Η εντατικοποίηση είναι τεράστια. Μεσαίωνας», συνεχίζει. «Παράγουμε τεράστιες ποσότητες και παίρνουμε ελάχιστα λεφτά». Το βδομαδιάτικο, μας εξηγεί, είναι 200 ευρώ - και αυτό το κατάφεραν κάτω από διαρκή πίεση στην εργοδοσία, η οποία μονότονα ισχυρίζεται ότι δεν έχει λεφτά. «Την προηγούμενη βδομάδα μόνο που δεν μας κάλεσε να δουλεύουμε τσάμπα για να στηρίξουμε την επιχείρηση. Οταν έβγαζε τα τρελά κέρδη το 2005 και το 2006, τότε, ήμασταν χώρια. Τώρα θέλει να δουλεύουμε για το καλό της εταιρείας».

«Θέλουν με λιγότερο κόσμο να βγάζουν διπλάσια παραγωγή...»

Η εργοδοσία θέλει να αυξήσει την παραγωγή, χωρίς να έχει γίνει κάποια αλλαγή στο μηχανολογικό εξοπλισμό του εργοστασίου. Απαίτησε απ' τους εργαζόμενους να φτάσουν τα 1.400 ζευγάρια τη μέρα από 950 που είναι τώρα, δηλαδή 130 ζευγάρια την ώρα. «Θέλουν με λιγότερο κόσμο να βγάζουν σχεδόν διπλάσια παραγωγή. Κανονική κινεζοποίηση», μας λέει ο Νίκος. Αλλωστε, ήδη σε μια σειρά τόπους δουλειάς του κλάδου, οι εργοδότες σκέφτονται να επιβάλλουν μέχρι και 13 ώρες δουλειάς τη μέρα. Οι εργαζόμενοι της ELITE, τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί τουλάχιστον στο μισό, αφού πολλοί αποχώρησαν με την απληρωσιά που τους είχε υποχρεώσει η εργοδοσία. Παρόλ' αυτά η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη αν οι εργαζόμενοι δεν ήταν οργανωμένοι στο κλαδικό τους συνδικάτο.

Απέναντι απ' το Νίκο, στη γραμμή παραγωγής, είναι ο Δημήτρης.

«Οταν πάει την παραγωγή στα 1.400 ζευγάρια, δε θα έχουμε χρόνο ούτε για νερό», μας λέει. Εκείνος, στο δικό του πόστο, ξακαλαποδιάζει τα παπούτσια, τα «καλτάρει» (σ.σ.: καρφώνει τα τακούνια), βάζει φερτινάκια στα τακούνια (σ.σ.: το πλαστικό στο κάτω μέρος του τακουνιού) και τέλος, βγάζει τα παπούτσια στο καροτσάκι. «Και να σου πω, δεν έχω πρόβλημα με τη δουλειά, αρκεί να υπάρχει μια κατανόηση». Και συμπληρώνει: «Και το ατύχημα μες στο πρόγραμμα είναι. Αυτή η μηχανή (σ.σ.: μας δείχνει τη μηχανή που ξεκαλαποδιάζει τα παπούτσια) αν κάνεις μια λάθος κίνηση μπορεί να σου "φάει" το χέρι»...

ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
Πάνω από 35 στους 100 εργαζόμενους δουλεύουν «μαύρα»

Την οικονομική αστυνομία επιστρατεύουν υποκριτικά τα αρμόδια υπουργεία

Την οικονομική Αστυνομία επιστρατεύει η συγκυβέρνηση για την αντιμετώπιση - υποτίθεται - της «μαύρης» εργασίας. Την ίδια ώρα, το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας είναι τόσο υποστελεχωμένο, ώστε το προσωπικό να επαρκεί για να ελέγχεται μια επιχείρηση κάθε 32 χρόνια, κι αυτό σύμφωνα με στοιχεία του 2010.

Η σχετική ανακοίνωση έγινε χτες από τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης - Προστασίας του Πολίτη, Ν. Δένδια και Εργασίας - Κοινωνικής Ασφάλισης - Πρόνοιας, Γ. Βρούτση και θα ακολουθήσει σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Οπως δήλωσε ο Γ. Βρούτσης, «σύμφωνα με τα στοιχεία των ελέγχων που διενεργούνται από τα μεικτά κλιμάκια που αποτελούνται από υπαλλήλους της Εθνικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης του ΙΚΑ και του ΣΔΟΕ, όπου απαιτείται, αλλά και του ΣΕΠΕ που γίνονται έλεγχοι στους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, έχουμε ποσοστιαία στοιχεία (σ.σ. για την ανασφάλιστη εργασία), τα οποία όμως δεν είναι ποσοτικοποιημένα σε επίπεδο τελικού μεγέθους. Ενδεικτικά θα σας πω ότι το πρώτο επτάμηνο του 2012, η ανασφάλιστη εργασία σε συγκεκριμένους κλάδους που έχουν γίνει έλεγχοι έχει φτάσει στο 35,4%, από 30,6% το 2011 και 27,9% το 2010 στην ίδια περίοδο. Οσον αφορά τους αλλοδαπούς ανασφάλιστους και μη καταχωρημένους στα ειδικά βιβλία νεοπροσλαμβανόμενου προσωπικού, το ποσοστό είναι 47% για το 2012 έναντι 38,9% το 2011 και 37,1 % το 2010, σε σχέση με τους συνολικά εργαζόμενους αλλοδαπούς σε επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν».

Πρόκειται, στην ουσία, για επικοινωνιακό πυροτέχνημα, αφού ο Γ. Βρούτσης άνοιξε αμέσως «παράθυρο» στην εφαρμογή των σχετικών μέτρων, λέγοντας πως «θα είμαστε καταρχήν επιεικείς σε συμπτώματα παραβατικότητας που δεν υποκρύπτουν συστηματικό δόλο, αλλά οφείλονται π.χ. σε ελλιπή γνώση της νομοθεσίας ή άλλους συγκυριακούς λόγους». Εκλεισε έτσι πονηρά το μάτι σε όσους μεγαλοεπιχειρηματίες παρανομούν. Αλλωστε, το υποκριτικό ενδιαφέρον για την προστασία των ανασφάλιστων εργατών βεβαιώνει και ο νόμος που πέρασε πέρυσι για το ΣΕΠΕ, σύμφωνα με τον οποίο, οι εργοδότες που κάνουν χρήση της «ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας» (καταγράφει τα ένσημα) έχουν έκπτωση στις ασφαλιστικές εισφορές, ενώ πληρώνει πρόστιμο και ο ανασφάλιστος εργαζόμενος αυτών των επιχειρήσεων!

Χαρακτηριστικό της ...αποτελεσματικότητας του κρατικού μηχανισμού σε αυτόν τον τομέα, είναι ότι ο Γ. Βρούτσης παραδέχτηκε ότι μέχρι σήμερα οι αρχές έχουν κλείσει εννέα καταστήματα για παράβαση του νόμου περί απασχόλησης μεταναστών χωρίς χαρτιά.

ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ
Απεργία στις 25 και 26 Σεπτέμβρη

Την αυταπάτη ότι θα εξαιρεθούν από την αντιλαϊκή θύελλα και τις περικοπές διέδιδαν στον κλάδο οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ, της ΠΑΣΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ

Απόφαση συμμετοχής στην πανεργατική απεργία στις 26 Σεπτέμβρη και απεργία του κλάδου στις 25 Σεπτέμβρη με συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας και στους κατά τόπους ΕΟΠΥΥ, αποφάσισε το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ). Ωστόσο, είναι χαρακτηριστικό πως η πλειοψηφία του Συλλόγου (ΔΑΚΕ), όπως και οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και Κίνηση Προοδευτικών Φυσικοθεραπευτών (ΣΥΡΙΖΑ) αρνούνταν όλους τους προηγούμενους μήνες τις προτάσεις της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Φυσικοθεραπευτών» για αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στα εκρηκτικά προβλήματα του κλάδου σε συστράτευση με τους ασφαλισμένους και τα ΑμΕΑ.

Αντ' αυτού, ο ΠΣΦ επέλεξε να απομονώσει τον κλάδο από τους υπόλοιπους εργαζόμενους σε Υγεία - Πρόνοια, αλλά και από τους αποδέκτες των υπηρεσιών, λες και οι φυσικοθεραπευτές θα εξαιρούνταν από την αντιλαϊκή θύελλα και τις δραματικές περικοπές σε Υγεία - Πρόνοια. Επέλεξε να θέσει τα προβλήματα των φυσικοθεραπευτών ...υπόψιν του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Μ. Σαλμά και του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, Γερ. Βουδούρη, μήπως και δεν τα γνωρίζουν... Ο Μ. Σαλμάς τους είπε πως η οικονομική κατάσταση είναι δεδομένη και οι συμβεβλημένοι φυσικοθεραπευτές θα πληρώνονται 15 ευρώ τη συνεδρία (σ.σ. από 20 ευρώ) και «κούρεμα» των χρωστούμενων του ΕΟΠΥΥ, ενώ από πλευράς ΕΟΠΥΥ ενημερώθηκαν πως χρειάζεται εξορθολογισμός της δαπάνης του Οργανισμού για τους φυσικοθεραπευτές. Η φαεινή ιδέα όλων των παρατάξεων -εκτός από την «Αγωνιστική Συσπείρωση»- ήταν να στείλουν εξώδικο στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ γιατί πληρώνει τους άλλους κλάδους (φαρμακοποιούς, γιατρούς κ.λπ.) και θέλει να διαλύσει τον κλάδο των φυσικοθεραπευτών! Καμία κουβέντα για το χαρακτήρα των μέτρων, για τη χρεοκοπία του ΕΟΠΥΥ και την ανάγκη να χρηματοδοτηθεί άμεσα από το κράτος, για τις περικοπές στους ασφαλισμένους που έχουν ανάγκη φυσικοθεραπείας. Μάλιστα, όλες οι παρατάξεις -πλην της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης»- συμφώνησαν να συμμετέχουν στο λεγόμενο «Πανελλαδικό Μέτωπο Υγείας», που αρνείται την εξασφάλιση δωρεάν Υγείας - Πρόνοιας - Φαρμάκων για όλους και ζητά «συμμετοχή των ασφαλισμένων σε εξετάσεις φάρμακα βάσει εισοδηματικών - φορολογικών κριτηρίων και κριτηρίων επιβίωσης»!

  • Η Αγωνιστική Συσπείρωση Φυσικοθεραπευτών καλεί σε σύσκεψη την Κυριακή 23 Σεπτέμβρη στις 11:00 π.μ. στα γραφεία του ΠΣΦ, (Λ. Αλεξάνδρας 34, 1ος όροφος).
Απεργία στα μέσα σταθερής τροχιάς

Εγινε χτες η 24ωρη απεργία που είχαν κηρύξει τα σωματεία στα μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό, ηλεκτρικός, τραμ) με ζητήματα αιχμής την τιμή των εισιτηρίων και τους μισθούς. Στο πλαίσιο της απεργίας πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος και λίγο αργότερα αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών.

Η αντιπροσωπεία έθεσε το αίτημα της μείωσης του εισιτηρίου και να μην εφαρμοστεί το ενιαίο μισθολογίου του Δημοσίου στον κλάδο, καθώς αυτό θα σημάνει παραπέρα μείωση των μισθών. Ηδη οι μισθοί έχουν μειωθεί με τις περικοπές των τελευταίων ετών μέχρι και πάνω από 40% ενώ η συνολική μισθολογική δαπάνη έχει μειωθεί κατά 48% -σύμφωνα με τα σωματεία- λόγω και της μείωσης του προσωπικού.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου αρκέστηκε να δηλώσει ότι θα μεταφέρει τα αιτήματά τους στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ