Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2012 ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΥΠΟΔΗΜΑ
Απαντούν με απεργία στη σκληρή δουλειά

Μέσα από γενικές συνελεύσεις εντάσσονται στην προετοιμασία του κλαδικού συνδικάτου και της ΟΕΚΙΔΕ

«Δεν παίρνεις ανάσα»! Με αυτά τα απλά λόγια οι εργαζόμενοι της υποδηματοποιίας ELITE, περιγράφουν στο «Ρ» τις συνθήκες εντατικοποίησης που επικρατούν στο εργοστάσιο. Χτες, οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε γενική συνέλευση όπου και ομόφωνα αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην απεργιακή κινητοποίηση της Τετάρτης μαζί με το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής και να κατέβουν σύσσωμοι στη συγκέντρωση της Ομόνοιας.

Ο «Ρ» ήταν εκεί και μίλησε με τους εργαζόμενους, την ώρα της εργασίας τους, οι οποίοι περιέγραψαν τις συνθήκες δουλειάς και τις δυσκολίες που έχουν. «Δουλεύω 20 χρόνια εδώ μέσα», μας λέει ο Νίκος, «και έχω έρθει σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Εχω δύο παιδιά και το ένα σπουδάζει στη Λάρισα. Τα βγάζουμε πολύ δύσκολα πέρα, με περικοπές ακόμη και στα βασικά».

Ερχονται τα παπούτσια μέσα στα καλαπόδια και αυτός καρφώνει μονότονα ένα καρφί. «Η εντατικοποίηση είναι τεράστια. Μεσαίωνας», συνεχίζει. «Παράγουμε τεράστιες ποσότητες και παίρνουμε ελάχιστα λεφτά». Το βδομαδιάτικο, μας εξηγεί, είναι 200 ευρώ - και αυτό το κατάφεραν κάτω από διαρκή πίεση στην εργοδοσία, η οποία μονότονα ισχυρίζεται ότι δεν έχει λεφτά. «Την προηγούμενη βδομάδα μόνο που δεν μας κάλεσε να δουλεύουμε τσάμπα για να στηρίξουμε την επιχείρηση. Οταν έβγαζε τα τρελά κέρδη το 2005 και το 2006, τότε, ήμασταν χώρια. Τώρα θέλει να δουλεύουμε για το καλό της εταιρείας».

«Θέλουν με λιγότερο κόσμο να βγάζουν διπλάσια παραγωγή...»

Η εργοδοσία θέλει να αυξήσει την παραγωγή, χωρίς να έχει γίνει κάποια αλλαγή στο μηχανολογικό εξοπλισμό του εργοστασίου. Απαίτησε απ' τους εργαζόμενους να φτάσουν τα 1.400 ζευγάρια τη μέρα από 950 που είναι τώρα, δηλαδή 130 ζευγάρια την ώρα. «Θέλουν με λιγότερο κόσμο να βγάζουν σχεδόν διπλάσια παραγωγή. Κανονική κινεζοποίηση», μας λέει ο Νίκος. Αλλωστε, ήδη σε μια σειρά τόπους δουλειάς του κλάδου, οι εργοδότες σκέφτονται να επιβάλλουν μέχρι και 13 ώρες δουλειάς τη μέρα. Οι εργαζόμενοι της ELITE, τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί τουλάχιστον στο μισό, αφού πολλοί αποχώρησαν με την απληρωσιά που τους είχε υποχρεώσει η εργοδοσία. Παρόλ' αυτά η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη αν οι εργαζόμενοι δεν ήταν οργανωμένοι στο κλαδικό τους συνδικάτο.

Απέναντι απ' το Νίκο, στη γραμμή παραγωγής, είναι ο Δημήτρης.

«Οταν πάει την παραγωγή στα 1.400 ζευγάρια, δε θα έχουμε χρόνο ούτε για νερό», μας λέει. Εκείνος, στο δικό του πόστο, ξακαλαποδιάζει τα παπούτσια, τα «καλτάρει» (σ.σ.: καρφώνει τα τακούνια), βάζει φερτινάκια στα τακούνια (σ.σ.: το πλαστικό στο κάτω μέρος του τακουνιού) και τέλος, βγάζει τα παπούτσια στο καροτσάκι. «Και να σου πω, δεν έχω πρόβλημα με τη δουλειά, αρκεί να υπάρχει μια κατανόηση». Και συμπληρώνει: «Και το ατύχημα μες στο πρόγραμμα είναι. Αυτή η μηχανή (σ.σ.: μας δείχνει τη μηχανή που ξεκαλαποδιάζει τα παπούτσια) αν κάνεις μια λάθος κίνηση μπορεί να σου "φάει" το χέρι»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ