ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΒΕ
Αγωνιστική απάντηση στη νέα φοροεπιδρομή

Η ΠΑΣΕΒΕ καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης

Την κυβερνητική μεθόδευση για κατάργηση του αφορολόγητου ορίου στους αυτοαπασχολούμενους καταγγέλλει η ΠΑΣΕΒΕ και καλεί στη Γενική Απεργία και το κλείσιμο των καταστημάτων, στις 26 του Σεπτέμβρη. Στην ανακοίνωσή της επισημαίνει:

«Συνάδελφοι επαγγελματίες, βιοτέχνες, μικροί έμποροι, αυτοκινητιστές. Και η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ μαζί με την ΕΕ και την τρόικα βάζουν νέους φόρους. Καταργούν το αφορολόγητο όριο για τους αυτοαπασχολούμενους. Η επιβάρυνση θα είναι ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 500 ευρώ επιπλέον φόρος. Ετοιμάζουν νέα δήθεν αντικειμενικά κριτήρια. Ετοιμάζουν ενιαίο φορολογικό συντελεστή 30% από το πρώτο ευρώ.

Είναι τρισάθλιο ψέμα η προπαγάνδα κυβέρνησης και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ότι αν είχαν εισπράξει περισσότερα από τους αυτοαπασχολούμενους, δε θα χρειαζόταν να πάρουν τα μέτρα των μνημονίων. Η άγρια φορολόγηση των αυτοαπασχολούμενων, όπως και η μείωση μισθών και συντάξεων γίνονται για να ενισχυθούν τα μονοπώλια και να σωθούν οι τράπεζες και ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οσο και να αυξήσουν τη φορολογία στους αυτοαπασχολούμενους ένα σημαντικό κομμάτι δεν έχει και δεν μπορεί να πληρώσει.

Αποδείχτηκε στην πράξη ότι το λεγόμενο κυνήγι των αποδείξεων, εξυπηρέτησε μόνο την ψεύτικη προπαγάνδα που θέλει να παρουσιάσει τους ελεύθερους επαγγελματίες σαν τους μοναδικούς υπεύθυνους για τα χρέη και τα ελλείμματα, να κρύψει τις πραγματικές αιτίες της οικονομικής κρίσης που προκλήθηκε από την υπερσυσσώρευση κερδών και κεφαλαίων και τις σκανδαλώδεις επιδοτήσεις σε βιομήχανους, τραπεζίτες, εφοπλιστές.

Αποδείχτηκε ότι όσο δυναμώνει η φορολογική επίθεση σε εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους, όσο μπαίνουν νέα χαράτσια, φόροι αλληλεγγύης, τέλη επιτηδεύματος, αντικειμενικά κριτήρια κ.λπ., τόσο θα μεγαλώνει και το κομμάτι των μικρών αυτοαπασχολούμενων που δε θα πληρώνει, γιατί δεν τα βγάζει πέρα, γιατί δεν μπορεί να καλύψει ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες και υποχρεώσεις, γιατί τον έχουν πνίξει τα χρέη.

Ηδη 500.000 αυτοαπασχολούμενοι δεν μπορούν να πληρώσουν και χρωστάνε τις εισφορές στον ΟΑΕΕ. Ολα όσα θα επιχειρήσουν να εισπράξουν με την αύξηση της φορολογίας και την κατάργηση του αφορολόγητου, θα τα χαρίσουν σαν Δώρο στους τραπεζίτες και τους δανειστές που δημιούργησαν την κρίση.

Να δώσουμε αγωνιστική απάντηση στη νέα φοροεπιδρομή. Να δυναμώσουμε την πάλη μας μέσα από τα σωματεία, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Οχι στη νέα φοροληστεία. Δεν έχουμε να πληρώσουμε άλλο. Να φορολογηθεί με 45% το μεγάλο κεφάλαιο. Απορρίπτουμε τα μέτρα σας και τα μνημόνιά σας. Να καταργηθούν όλα τα μνημόνια και όλοι οι αντιλαϊκοί νόμοι. Καμία αναγνώριση των χρεών. Να διαγραφούν. Κάθε διαπραγμάτευση, σημαίνει νέα μνημόνια. Εξω από τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ.

Δίνουμε αγωνιστικό "παρών" την Τετάρτη 26 Σεπτέμβρη μαζί με τους εργαζόμενους. Συμμετέχουμε μαζικά στην απεργία και το κλείσιμο των καταστημάτων».

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Ποιος φταίει για τις υψηλές τιμές

Φταίνε τα μονοπώλια, αλλά πρέπει να ενισχύσουμε τη φιλομονοπωλιακή πολιτική, λέει η ΕΣΕΕ

Οι υψηλοί φόροι, η δράση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και η διατήρηση των υψηλών ποσοστών επιχειρηματικού κέρδους, συγκαταλέγονται στις κύριες αιτίες εξαιτίας των οποίων δεν «σπάνε» οι τιμές στην αγορά, παρά τη βαθιά και παρατεταμένη οικονομική κρίση.

Τα παραπάνω προκύπτουν και από τις διαπιστώσεις που κάνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, μετά από σχετική της έρευνα.

Χωρίς να μπορεί να ξεφύγει από την αστική λογική που (ψευδώς) υποστηρίζει ότι χαμηλές τιμές μπορούν να εξασφαλιστούν με την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς και κάνοντας ότι δεν αντιλαμβάνεται ότι η λεγόμενη «απελευθέρωση» ευνοεί τη συγκέντρωση των κεφαλαίων, τη συγκεντροποίηση της οικονομικής δραστηριότητας και άρα τη δύναμη της επιβολής των συμφερόντων των ισχυρών σε όλο το φάσμα των οικονομικών σχέσεων, η ΕΣΕΕ διατυπώνει σωστές εκτιμήσεις για τα αίτια της ακρίβειας, εκτιμήσεις οι οποίες ωστόσο «σβήνουν» στην πορεία της ανάλυσης που κάνει.

Σαν παράγοντες που συμβάλλουν στη διατήρηση των υψηλών τιμών αναφέρονται:

  • οι υψηλοί συντελεστές του ΦΠΑ
  • οι ενδοομιλικές συναλλαγές των πολυεθνικών, που συστηματικά «πειράζουν» τα τιμολόγια τους, προκειμένου να αποφύγουν τη φορολογία στην Ελλάδα
  • η ολιγοπωλιακή διάρθρωση της αγοράς χονδρικού και λιανικού εμπορίου, η ύπαρξη - κυριαρχία, δηλαδή, μεγάλων επιχειρήσεων και επιχειρηματικών αλυσίδων που κανονίζουν την πορεία των τιμών (γάλα, κοτόπουλα, οπωροκηπευτικά)
  • η διατήρηση υψηλών περιθωρίων κέρδους σε τμήμα της εγχώριας αγοράς παρά την ύφεση, επειδή ακριβώς κυριαρχούν οι μεγάλες μονάδες

Κοντά σε αυτούς τους υπαρκτούς και σημαντικούς παράγοντες, αναφέρονται αντικειμενικοί λόγοι όπως η μεγάλη εξάρτηση από τις διακυμάνσεις των διεθνών τιμών πετρελαίου, ή οι τιμές των υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις, αλλά στο διά ταύτα οι εκπρόσωποι της Συνομοσπονδίας σχεδόν ταυτίζονται με τις αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου και μιλούν για για τις «ρήτρες απαγόρευσης παράλληλων εισαγωγών», για τις «στρεβλώσεις στις μεταφορές» τους «πολεοδομικούς περιορισμούς στις προδιαγραφές των κτηρίων», στο καθεστώς των μόνιμων εκπτώσεων κ.ο.κ.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την «πτώση του μισθολογικού κόστους αλλά και του κόστους μίσθωσης επαγγελματικής στέγης», υποστηρίζεται η άποψη ότι «αντισταθμίστηκε πλήρως, αφ' ενός από την αύξηση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ και αφ' ετέρου από την άνοδο των επιτοκίων δανεισμού των επιχειρήσεων».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παρέμβαση για τους αμπελουργούς

Στην καταστροφή οδηγείται η αμπελοκαλλιέργεια στη χώρα μας σαν αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΕ μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής κατήγγειλε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Μωραΐτης. Οπως τόνισε, με βάση σχετική κοινοτική οδηγία για την απαγόρευση νέων φυτεύσεων αμπελώνων περίπου 32.000 στρέμματα χαρακτηρίζονται ως παράνομα και οι παραγωγοί καλούνται να τα ξεριζώσουν.

Απαντώντας ο αναπληρωτής υπουργός Γεωργικής Ανάπτυξης Μ. Χαρακόπουλος υπερασπίστηκε πλήρως την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ που υλοποιεί πιστά και η σημερινή κυβέρνηση. Ισχυρίστηκε ότι το καθεστώς των απαγορεύσεων των νέων φυτεύσεων είναι προς όφελος της χώρας και είπε ότι εκριζώσεις θα πρέπει να γίνουν για να μην κληθεί η κυβέρνηση να πληρώσει μεγάλα πρόστιμα στην ΕΕ.

Μαύρα είναι τα μαντάνα για τους αμπελουργούς, τόνισε στην παρέμβασή του ο Ν. Μωραΐτης, καταγγέλλοντας ότι μας τιμωρούν γιατί παράγουμε. Δεν πρέπει, είπε, να ξεριζωθεί ούτε ένα αμπέλι και κάλεσε τους αγρότες να συστρατευθούν με το ταξικό, λαϊκό κίνημα και να δώσουν μια πρώτη απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική στην απεργία στις 26 Σεπτέμβρη.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ζητά μηδενικό ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης

«Να μηδενίσει τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης» και να «μειώσει δραστικά τον ΕΦΚ στα άλλα καύσιμα», καλεί την κυβέρνηση η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας (ΟΒΕ), τονίζοντας ότι η τιμή του πετρελαίου δεν αποκλείεται να φτάσει και τα 1,60 ευρώ ανά λίτρο! Υπογραμμίζει ότι «χιλιάδες συνάνθρωποί μας, άρρωστοι, παιδιά και ηλικιωμένοι, κινδυνεύουν από το ψύχος τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Οι ζωές των ανθρώπων αυτών είναι πάνω απ' όλα και δεν μπορεί να συμψηφιστούν με κανένα "δημοσιονομικό όφελος" ούτε με κανένα πλασματικό "κοινωνικό συμφέρον" ή επίκληση της λεγόμενης "υπέρτατης ανάγκης" της χώρας. Από την πλευρά μας, δεν πρόκειται να γίνουμε συνεργοί και συνένοχοι σε ένα ετοιμαζόμενο και προαναγγελθέν κοινωνικό έγκλημα».

Η Ομοσπονδία προσθέτει ακόμη ότι «ανεξάρτητα από διακηρύξεις περί "επιδόματος θέρμανσης" η ουσία είναι ότι αυτό, εάν δοθεί, δεν πρόκειται να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες των καταναλωτών. Από τις ως τώρα παλινωδίες της κυβέρνησης για το επίδομα και οι απαγορευτικοί όροι που συζητούνται συμπεραίνουμε ότι ελάχιστοι θα το πάρουν και η μεγάλη μάζα των φτωχών καταναλωτών θα κληθεί να πληρώσει ακριβά το πετρέλαιο θέρμανσης από το ανύπαρκτο εισόδημά της». Σημειώνει ότι «σε κάθε περίπτωση επισημαίνουμε ότι θα υπάρξει κάθετη πτώση της κατανάλωσης και των εσόδων του κράτους ενώ παράλληλα οι κοινωνικές, οικονομικές, και περιβαλλοντικές επιπτώσεις θα είναι τραγικές».

Η ΟΒΕ θεωρεί απαράδεκτη κάθε αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα, αναφέροντας ότι «οργιάζει το λαθρεμπόριο καυσίμων που προέρχονται από λαθραίες εισαγωγές, από εικονικές εξαγωγές και εικονικούς εφοδιασμούς πλοίων με ατελώνιστο πετρέλαιο». Ζητά επίσης ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου στον εφοδιασμό.

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ζητά ενισχύσεις για ανακαινίσεις

Την άποψη ότι ο υφιστάμενος επενδυτικός νόμος έρχεται σε αντίθεση με τις «πάγιες θέσεις» του, εξέφρασε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας στη συνάντηση που είχε χτες με τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Κ. Χατζηδάκη. Αυτό που ζήτησαν οι ξενοδόχοι είναι -κατά βάση- λεφτά για ανακαινίσεις, με ανάλογες τροποποιήσεις στους χρονικούς περιορισμούς που ισχύουν, αλλά και στις γενικότερες προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα της υποχρέωσης μετάταξης στην επόμενη κατηγορία, στις περιπτώσεις αναβαθμίσεων - ανακαινίσεων ξενοδοχειακών μονάδων.

Οι εκπρόσωποι του φορέα εμφανίζονται να σκέφτονται τη δυσκολία των μικρότερων μονάδων (μέχρι τριών αστεριών) να συμμετάσχουν στις προκηρύξεις του νόμου με τέτοιες προϋποθέσεις. Ωστόσο, ταυτόχρονα εκδήλωσαν την αντίθεσή τους με τη δυνατότητα ενίσχυσης επενδυτικών σχεδίων δημιουργίας νέων μονάδων τρίτης κατηγορίας, με το σκεπτικό ότι ανάλογες ενισχύσεις για τα υπερπολυτελή ξενοδοχεία είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων μονάδων σε ήδη ανεπτυγμένες τουριστικά περιοχές, π.χ. Ρόδος. Με προφανή σκοπό να περιορίσουν τον ...ανταγωνισμό, σε μια έτσι κι αλλιώς υπεραναπτυγμένη αγορά που δεν μπορεί να «ταΐσει» όλα της τα στόματα, ιδίως σε περίοδο ύφεσης και κρίσης, οι ξενοδόχοι ζητούν επαναφορά των αποφάσεων για τις περιοχές υψηλής τουριστικής πυκνότητας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ