ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Να αποσυρθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο

Τη μάχη  για  την    απόσυρση του νομοσχεδίου   καλούνται, από   το ΠΑΜΕ, να δώσουν οι εργαζόμενοι  στην  πανεργατική απεργία 

«Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, να μην περάσουν τ' αντεργατικά μέτρα»! Σε αυτό το αίτημα, οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις συμπυκνώνουν το νόημα της απεργιακής κινητοποίησης στις 7 Δεκέμβρη, με αυτό το σύνθημα καλούν τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα να υπερασπιστούν αταλάντευτα τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους. Και ενώ στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής συζητείται ήδη το αντεργατικό τερατούργημα, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και σωματεία δίνουν τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας και με ανακοινώσεις τους καταδικάζουν το νομοσχέδιο.

Η απεργιακή προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα γίνει στην πλατεία Κάνιγγος στις 11 το πρωί. Στελέχη του ΠΑΜΕ «οργώνουν» στο μεταξύ τους χώρους δουλιάς και καλούν τους εργαζόμενους να υπερασπίσουν το οχτάωρο, τις αμοιβές τους, το δικαίωμα στη δουλιά. Και αύριο συνεχίζεται το πρόγραμμα των περιοδειών και συγκεντρώσεων σε χώρους δουλιάς. Περιοδείες θα γίνουν στο «Χίλτον» στα μαγαζιά της Αιόλου και στο «Πράκτικερ», στους ΟΤΑ των δήμων Ζωγράφου και Παπάγου, στη βιομηχανία «Αλμπα», στα τσαγκαράδικα «Μπουρνάζος», «Λεμονής», στα πλεκτήρια «Μπαρκό». Επίσης, στελέχη της Ομοσπονδίας Οικοδόμων θα επισκεφθούν εργοτάξια στον Κηφισό, στην Αττική Οδό, στο Μέγαρο Μουσικής και αλλού.

«Να καταδικάσουμε όλοι το αντεργατικό τερατούργημα να στρατευτούμε μέχρι τέλους στον αγώνα για να μην περάσουν τα μέτρα», κάλεσε τα στελέχη των Ομοσπονδιών ο Γ. Σταυρόπουλος, μέλος της ΕΕ, μιλώντας χτες στη σύσκεψη που οργανώθηκε στη ΓΣΕΕ για την προετοιμασία της απεργίας. Στο ίδιο πνεύμα μίλησαν και πολλοί εκπρόσωποι των ομοσπονδιών αν και η πλειοψηφία της διοίκησης της Συνομοσπονδίας, για άλλη μια φορά, αφού «ευλόγησε τα γένια της», επέμεινε στο απονευρωμένο και ελαχιστοποιημένο πλαίσιό της. Κινούμενη στη λογική των μικροβελτιώσεων, και της «διαπραγμάτευσης» χωρίς όρια, αρνήθηκε να θέσει το αίτημα της απόσυρσης του νομοσχεδίου.

Ο Γ. Σταυρόπουλος υπογράμμισε ότι «το θέμα της διευθέτησης, οι απολύσεις που αυξάνονται, η μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, η αύξηση του ημερήσιου χρόνου εργασίας, αλλά και τα άρθρα που περικόπτουν δικαιώματα, δεν παίρνουν από βελτιώσεις. Γι' αυτό το εργατικό κίνημα, πρέπει να επιμείνει στο αίτημα της απόσυρσης και αν ακόμα ψηφιστεί, να μην επιτρέψει την εφαρμογή του όπως έκανε με τον Ν. 330 και τόσους άλλους νόμους στο παρελθόν». Τέλος, κάλεσε τους παρευρισκόμενους να κάνουν την απεργία υπόθεση των πρωτοβάθμιων σωματείων οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μέσα από συνελεύσεις και συγκεντρώσεις να συζητήσουν για το νομοσχέδιο και ν' αποφασίσουν τη συμμετοχή στην απεργία.

«Η επίθεση από την εργοδοσία και την κυβέρνηση είναι ολομέτωπη, χτυπάει όλους τους εργαζόμενους», υπογραμμίζει η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού ΔέρματοςΕλλάδας (ΟΕΚΙΔΕ) και καλεί τα σωματεία της δύναμής της, να οργανώσουν την ενημέρωση του κλάδου. «Κάθε εργοστάσιο, κάθε βιοτεχνία να γίνει χώρος αντίστασης κατά των αντεργατικών μέτρων» σημειώνει η Διοίκηση της ΟΕΚΙΔΕ και απαιτεί την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Στην πανεργατική απεργία καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων Μισθωτών Γραφικών Τεχνών -Τύπου και Συναφών Επαγγελμάτων με βασικό αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου και τη διεκδίκηση 35ωρου, 7ωρου, πενθήμερου, σύνταξη στην 35ετία με 10.500 ένσημα χωρίς χρονικές προϋποθέσεις. Η προσυγκέντρωση γίνεται στις 10.30 το πρωί στα γραφεία του σωματείου.

Με απόφαση της γενικής συνέλευσης του σωματείου ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας συμμετέχει στην απεργία απαιτώντας 35ωρο, 7ωρο, 5θήμερο με αύξηση των αποδοχών και των κοινωνικών παροχών, κατάργηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, της μερικής απασχόλησης και του ωρομισθίου.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Δυναμικό μήνυμα αντίστασης

Μαχητική συγκέντρωση στον Πειραιά, χτες, ενάντια στα αντεργατικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση 

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Μήνυμα ότι το νομοσχέδιο-«τερατούργημα» δε θα περάσει έστειλαν στην κυβέρνηση οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και οι νεολαίοι του Πειραιά, οι οποίοι χτες πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά και πορεία στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Οι διαδηλωτές ανανέωσαν το ραντεβού τους στην απεργιακή συγκέντρωση στις 7 του Δεκέμβρη, στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 19 του ίδιου μήνα αλλά και σε κάθε κινητοποίηση ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Ι. Πουντίδης, ο οποίος κατήγγειλε ότι αυτό το νομοσχέδιο επιδιώκει να γκρεμίσει τα θεμέλια όλου του οικοδομήματος των εργατικών κατακτήσεων. «Επιδιώκουν παράλληλα - τόνισε - να διαλύσουν την οργανωμένη συλλογική δράση». Αναφερόμενος στον καθορισμό των 138 ωρών εργασίας σε ετήσια βάση είπε ότι ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τους εργαζόμενους όσες ώρες θέλει και όποτε θέλει με βάση τις ανάγκες του. «Λέει - υπογράμμισε - ότι αυτό θα γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη του σωματείου. Αν όχι, με τη γενική συνέλευση και αν όχι, με την ένωση προσώπων. Τι είναι αυτή η ένωση; Θα μπορεί ο κάθε εργοδότης να κάνει ό,τι θέλει. Αυτή η ρύθμιση έρχεται να υποκαταστήσει το ρόλο εκπροσώπησης και διαπραγμάτευσης των εργαζομένων. Πρόκειται για μια πέρα για πέρα αντιδραστική ρύθμιση, που στόχο έχει τη διάλυση του συνδικαλιστικού κινήματος».

Σοβαρές ευθύνες, συνέχισε, έχουν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και ΕΚΠ, που με τη συμμετοχή τους στον ψευδεπίγραφο «διάλογο» νομιμοποιούν την κυβερνητική πολιτική. «Η απόφαση για την απεργία - τόνισε - στις 7 του Δεκέμβρη πάρθηκε κάτω από την πίεση των εργαζομένων. Πρέπει να ρίξουμε όλες μας τις δυνάμεις για τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργιακή κινητοποίηση και στην πορεία στη Βουλή. Πρέπει να γίνουν εξορμήσεις σε όλους τους χώρους δουλιάς και να πάρουμε όλα τα μέτρα για την επιτυχία της κινητοποίησης. Το ίδιο πρέπει να γίνει και για το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 19 του Δεκέμβρη».

Μετά το τέλος της συγκέντρωσης ακολούθησε πορεία στο ΥΕΝ με πλήθος συνθημάτων: «Τα δικαιώματά μας κερδήθηκαν με αίμα, δεν τα παραχωρούμε σε κανένα»,«Μ' αγώνες έχει γίνει το 8ωρο, δεν είναι για παζάρια και 12ωρο». Στη συγκέντρωση και πορεία παραβρέθηκαν ο Σ. Κωτσαντής, γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ, και ο Β. Ξένος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Πλάτες» στο τερατούργημα

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ παρουσιάστηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής με επιμέρους μόνο παρατηρήσεις, λέγοντας ότι υπάρχουν και θετικές διατάξεις

Με την ακρόαση φορέων συνεχίστηκε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η συζήτηση του νομοσχεδίου για «τις εργασιακές σχέσεις» και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος με την τοποθέτησή του ουσιαστικά «έβαλε πλάτες» για να περάσει το νομοσχέδιο.

Στην ομιλία του αλλά και στις απαντήσεις του σε ερωτήσεις βουλευτών, αρκέστηκε σε επιμέρους παρατηρήσεις για διατάξεις του νομοσχεδίου στο οποίο είπε ότι υπάρχουν και διατάξεις που λύνουν υπαρκτά προβλήματα. Αποφεύγοντας να το καταδικάσει είπε ότι ο ίδιος δε χρησιμοποιεί εκφράσεις όπως «κατακρεουργούνται δικαιώματα» ή ότι «γκρεμίζονται τα πάντα».

Το νομοσχέδιο, ισχυρίστηκε, μπορεί να συμβάλει στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης της ανεργίας σε συνδυασμό με άλλες πολιτικές.

Αναφερόμενος στις «ελαστικές μορφές απασχόλησης», είπε ότι αυτές δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχουν αλλά πρέπει να ποσοστικοποιηθούν και να λειτουργούν επικουρικά στην πλήρη απασχόληση. Υπεραμύνθηκε του «κοινωνικού διαλόγου» τον οποίο τόνισε ότι πρέπει «να τον προσέχουμε περισσότερο» και ότι έπρεπε να υπάρξει ρύθμιση για τη σταδιακή μείωση του εργάσιμου χρόνου με προοπτική την καθιέρωση του 35ωρου. Για το τελευταίο και απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Α. Τζέκη, τόνισε ότι υπάρχουν βιομηχανίες οι οποίες λειτουργούν σε τρεις βάρδιες και στις οποίες πρέπει να υπάρχει συμφωνία για τη διευθέτηση και την επιστροφή χρόνου.

Οσο δε για τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, είπε ότι αυτή πρέπει να συνδυαστεί με την αύξηση της απασχόλησης και όχι για να κερδοσκοπήσουν οι βιομήχανοι. Χαρακτηριστικό της στάσης του είναι ότι όταν ρωτήθηκε από βουλευτή εάν θα πρέπει να ψηφιστεί ή όχι το νομοσχέδιο, απέφυγε να προτείνει την καταψήφισή του λέγοντας απλώς ότι οι βουλευτές πρέπει να δεχτούν τις προτάσεις της ΓΣΕΕ.

Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Τρίτη.

ΦΩΚΙΔΑ
ΟΧΙ στον εργασιακό μεσαίωνα

«Αυτό το νομοσχέδιο το αντεργατικό θα αποσυρθεί με αγώνα ταξικό». Με αυτό το σύνθημα οι εργαζόμενοι της Φωκίδας έστειλαν χτες το βράδυ, από την πλατεία Λαού της Αμφισσας, μήνυμα αποφασιστικότητας και αντίστασης στον εργασιακό μεσαίωνα που ετοιμάζει η κυβέρνηση κατ' εντολήν της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του μεγάλου κεφαλαίου.

Με μπροστάρη το ταξικό εργατικό κίνημα και το Εργατικό Κέντρο της πόλης οι εργαζόμενοι της Αμφισσας απαίτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου, κανένα κοινωνικό διάλογο της απάτης, καμία υποχώρηση.

«Μπροστά στη φωτιά που προσπαθεί να ανάψει η κυβέρνηση για να κάψει ό,τι με αίμα κέρδισε η εργατική τάξη, το συνδικαλιστικό κίνημα δεν μπορεί απλώς να διαπιστώνει το μέγεθος της καταστροφής που έρχεται», τόνισε ο Γιάννης Γκελαούζος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας, στην ομιλία του και συνέχισε: «Η κυβέρνηση μας κήρυξε τον πόλεμο και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε ανάλογα. Στη φωτιά της κυβέρνησης να ανάψουμε τη φωτιά της ταξικής πάλης. Παίρνοντας για παράδειγμα τις επιτυχημένες κινητοποιήσεις που έγιναν τον Οκτώβρη, πρέπει και τώρα όλοι μας να πάρουμε αγωνιστικά μέρος στην απεργία της 7ης Δεκέμβρη».

Στη συγκέντρωση χαιρέτισε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων ΦωκίδαςΘανάσης Αγγελέτος, ενώ διαβάστηκε το ψήφισμα καταδίκης του εργατικού τερατουργήματος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αμφισσας και της ΕΛΜΕ Φωκίδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ