Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Δυναμικό μήνυμα αντίστασης

Μαχητική συγκέντρωση στον Πειραιά, χτες, ενάντια στα αντεργατικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση 

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Μήνυμα ότι το νομοσχέδιο-«τερατούργημα» δε θα περάσει έστειλαν στην κυβέρνηση οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και οι νεολαίοι του Πειραιά, οι οποίοι χτες πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά και πορεία στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Οι διαδηλωτές ανανέωσαν το ραντεβού τους στην απεργιακή συγκέντρωση στις 7 του Δεκέμβρη, στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 19 του ίδιου μήνα αλλά και σε κάθε κινητοποίηση ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Ι. Πουντίδης, ο οποίος κατήγγειλε ότι αυτό το νομοσχέδιο επιδιώκει να γκρεμίσει τα θεμέλια όλου του οικοδομήματος των εργατικών κατακτήσεων. «Επιδιώκουν παράλληλα - τόνισε - να διαλύσουν την οργανωμένη συλλογική δράση». Αναφερόμενος στον καθορισμό των 138 ωρών εργασίας σε ετήσια βάση είπε ότι ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τους εργαζόμενους όσες ώρες θέλει και όποτε θέλει με βάση τις ανάγκες του. «Λέει - υπογράμμισε - ότι αυτό θα γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη του σωματείου. Αν όχι, με τη γενική συνέλευση και αν όχι, με την ένωση προσώπων. Τι είναι αυτή η ένωση; Θα μπορεί ο κάθε εργοδότης να κάνει ό,τι θέλει. Αυτή η ρύθμιση έρχεται να υποκαταστήσει το ρόλο εκπροσώπησης και διαπραγμάτευσης των εργαζομένων. Πρόκειται για μια πέρα για πέρα αντιδραστική ρύθμιση, που στόχο έχει τη διάλυση του συνδικαλιστικού κινήματος».

Σοβαρές ευθύνες, συνέχισε, έχουν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και ΕΚΠ, που με τη συμμετοχή τους στον ψευδεπίγραφο «διάλογο» νομιμοποιούν την κυβερνητική πολιτική. «Η απόφαση για την απεργία - τόνισε - στις 7 του Δεκέμβρη πάρθηκε κάτω από την πίεση των εργαζομένων. Πρέπει να ρίξουμε όλες μας τις δυνάμεις για τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργιακή κινητοποίηση και στην πορεία στη Βουλή. Πρέπει να γίνουν εξορμήσεις σε όλους τους χώρους δουλιάς και να πάρουμε όλα τα μέτρα για την επιτυχία της κινητοποίησης. Το ίδιο πρέπει να γίνει και για το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 19 του Δεκέμβρη».

Μετά το τέλος της συγκέντρωσης ακολούθησε πορεία στο ΥΕΝ με πλήθος συνθημάτων: «Τα δικαιώματά μας κερδήθηκαν με αίμα, δεν τα παραχωρούμε σε κανένα»,«Μ' αγώνες έχει γίνει το 8ωρο, δεν είναι για παζάρια και 12ωρο». Στη συγκέντρωση και πορεία παραβρέθηκαν ο Σ. Κωτσαντής, γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ, και ο Β. Ξένος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ