ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
Η κοροϊδία συνεχίζεται

Από παλιότερη κινητοποίηση των σπουδαστών ΙΕΚ για τη διεξαγωγή εκλογών για την ανάδειξη του ΔΣ του Συλλόγου
Από παλιότερη κινητοποίηση των σπουδαστών ΙΕΚ για τη διεξαγωγή εκλογών για την ανάδειξη του ΔΣ του Συλλόγου
Την αντίθεσή τους στη συνεχιζόμενη αδιαφορία των αρμοδίων για τη λειτουργία των ιδιωτικών σχολών, την ασύδοτη αυθαιρεσία των σχολαρχών για την προκλητική παραβίαση των δικαιωμάτων τους στη γνώση, την επιστημονική κατάρτιση και τα εργασιακά δικαιώματα, διατράνωσαν χτες το πρωί οι σπουδαστές και μέλη του Συλλόγου Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών, οι οποίοι πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εμπορίου. Εκεί δηλαδή που τους παρέπεμψε πριν λίγες μέρες κάποιος... αναρμόδιος του υπουργείου Παιδείας.

Οι σπουδαστές συναντήθηκαν με την κ. Πανταζή, Γενική Διευθύντρια Εσωτερικών και της παρουσίασαν τα αιτήματά τους, όπως να μην υπάρξει καμιά αύξηση των διδάκτρων στις σχολές, να γίνεται δωρεάν παροχή βιβλίων, συγγραμμάτων και αναλώσιμου υλικού. Οπως ήταν αναμενόμενο, και αυτή δήλωσε αναρμόδια!

«Η διευθύντρια μετέθεσε τις ευθύνες από το ένα υπουργείο στο άλλο. Ουσιαστικά, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν παραβάσεις και παρατυπίες της νομοθεσίας σχετικά με τα υπέρογκα δίδακτρα και παρ' όλα αυτά η ηγεσία του υπουργείου δεν έχει προβεί σε κάποιες κυρώσεις απέναντι σε αυτές τις σχολές. Αντίθετα έδωσε άλλοθι στους σχολάρχες, λέγοντας ότι πρόκειται να μειώσουν τα δίδακτρα το επόμενο εξάμηνο. Στην ουσία κάνει πλάτες στα συμφέροντα των σχολαρχών», σημείωσε στο «Ρ» ο Νίκος Σφαντός, πρόεδρος του Συλλόγου.

Το ρεσιτάλ αυταρχισμού που έδωσε πριν λίγες μέρες ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αθήνας και διευθυντής της σχολής «ΚΟΡΕΛΚΟ», κ. Κορέλας, που είχε προβεί στις 27/11 σε βάρος σπουδαστών, απαντώντας στο αίτημά τους να μην αποδεχτούν το ιδιότυπο φακέλωμα που τους επιβάλλει και να δημοσιοποιήσουν αυτή ακριβώς την αντίθεσή τους, καταγγέλλουν οι σπουδαστές. «Οι απειλές σε βάρος μελών του ΣΥΣΠΙΣ, αλλά και σε βάρος άλλων σπουδαστών, η αδιαλλαξία ορισμένων σχολαρχών και η υποδειγματική τραμπουκίστικη συμπεριφορά δεν μπορούν να παρεμποδίσουν την αγωνιστική διάθεση των σπουδαστών», επισημαίνεται στην καταγγελία τους.

Για το ίδιο ζήτημα τα μέλη του Συλλόγου επισκέφθηκαν χτες τη Νομαρχία Αθήνας και συναντήθηκαν με την πρόεδρο της Νομαρχιακής Επιτροπής για την Παιδεία κ. Βαλσαμάκη, η οποία δεσμεύτηκε ότι θα φέρει το θέμα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο. Οι σπουδαστές δημοσίων ΙΕΚ και ιδιωτικών σχολών πρόκειται να πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στο Νομαρχιακό Συμβούλιο προκειμένου να συζητηθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ωστόσο, οι επαφές του Συλλόγου θα συνεχιστούν με τους φορείς της ιδιωτικής εκπαίδευσης και ταυτόχρονα θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις μέσα στις σχολές για να ενημερωθούν όλοι οι σπουδαστές για τις θέσεις του Συλλόγου. Παράλληλα, ο σύλλογος θα συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις των εργατικών σωματείων ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα που προσπαθεί να επιβάλει η κατευθυνόμενη αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Σε έξι χρόνια θα... εξαλειφθεί η διπλοβάρδια

Υποσχέσεις για επίλυση του προβλήματος σχολικής στέγης μοίρασε χτες ο υφυπουργός Παιδείας Φιλ. Πετσάλνικος, που επισκέφτηκε το Ηράκλειο Κρήτης και είχε συναντήσεις με εκπροσώπους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και στελέχη της εκπαίδευσης. Ο υφυπουργός Παιδείας εξήγγειλε νέο πενταετές στεγαστικό πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από το 2ο ΕΠΕΑΕΚ και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για να λειτουργούν όλα τα σχολεία του νομού σε πρωινή βάρδια. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι η διπλοβάρδια δε θα εκλείψει από το Ηράκλειο πριν το 2006.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, κατά το εξαετές πρόγραμμα 1995-2000 παραδόθηκαν 557 αίθουσες και διατέθηκαν 18 δισ. και έχουν στεγαστεί σε δικό τους κτίριο 63 σχολικές μονάδες από τις οποίες 25 νηπιαγωγεία, 21 δημοτικά και 17 γυμνάσια και λύκεια. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται από το υπουργείο Παιδείας στην κατασκευή εργαστηρίων φυσικών επιστημόνων σε 29 από τα 33 λύκεια.

Ωστόσο, σύμφωνα με καταγγελίες εκπαιδευτικών, υπήρξε και περίπτωση που το εργαστήριο εξασφαλίστηκε από το διπλανό γυμνάσιο το οποίο με τη σειρά του έμεινε χωρίς εργαστήριο. Η λύση του προβλήματος της διπλοβάρδιας όπως φαίνεται δε σημαίνει και οριστική λύση του προβλήματος της σχολικής στέγης στην πόλη. Ιδιαίτερα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση δε λείπουν οι περιπτώσεις όπου σχολεία στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα σπίτια ή μαγαζιά, ενώ ακραίο παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση δημοτικού σχολείου το οποίο στεγάζεται σε δύο αντικριστά κτίρια τα οποία χωρίζει ο δρόμος στον οποίο κάνουν διάλειμμα οι μικροί μαθητές!

ΕΛΜΕ ΛΑΡΙΣΑΣ
Ανοδος της «ΕΣΑΚ - ΔΕΕ - Συνεργαζόμενοι»

Σημαντική άνοδο σε ψήφους και σε έδρες σημείωσαν οι δυνάμεις «ΕΣΑΚ - ΔΕΕ - Συνεργαζόμενοι» στις εκλογές που έγιναν στην ΕΛΜΕ Λάρισας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα η παράταξη της «ΕΣΑΚ - ΔΕΕ - Συνεργαζόμενοι» έλαβε 267 ψήφους, ποσοστό 19% και 2 έδρες από 124 ψήφους, ποσοστό 14,6% και 1 έδρα που είχε λάβει στις εκλογές του 1999. Οσον αφορά στ' αποτελέσματα των άλλων παρατάξεων, η ΠΑΣΚΕ έλαβε 647 ψήφους, ποσοστό 46% και 4 έδρες από 382 ψήφους, ποσοστό 45% και 4 έδρες που είχε και η ΔΑΚΕ έλαβε 493 ψήφους, ποσοστό 35% και 3 έδρες, από 341 ψήφους, ποσοστό 40% και 4 έδρες που είχε. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή των καθηγητών στις φετινές εκλογές ήταν αυξημένη. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρσι συμμετείχαν 897 εκπαιδευτικοί και φέτος 1.564.

Σε ανακοίνωση για τ' αποτελέσματα των εκλογών, αλλά και τη σημαντική άνοδο των δυνάμεών της, η «ΕΣΑΚ - ΔΕΕ - Συνεργαζόμενοι» επισημαίνει: «Η άνοδος της ΕΣΑΚ - ΔΕΕ - Συνεργαζόμενοι δείχνει τη ριζοσπαστική στροφή στο εκλογικό σώμα των καθηγητών. Η συνεπής στάση της παράταξης και η αταλάντευτη πάλη της ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, ήταν οι βασικοί λόγοι της αύξησής μας σε ψήφους και σε έδρες.

Η αυξημένη συμμετοχή στις εκλογές είναι για μας θετικό γεγονός. Επισημαίνουμε ταυτόχρονα ότι αυτό θα πρέπει να μετατραπεί σε αγωνιστική διεκδίκηση και προοπτική απέναντι στη λαίλαπα των μέτρων που έρχονται σε ασφαλιστικό και οικονομικά. Η ενότητα και η συσπείρωση που αναπτύχθηκε γύρω από τις θέσεις μας αποτελεί για μας υποχρέωση να συνεχίσουμε πιο αποφασιστικά στην ίδια πορεία».

ΒΟΛΟΣ
Με τη σκούπα στο χέρι οι μαθητές του ΟΑΕΔ

Σε κατάληψη του κτιρίου που στεγάζονται οι σχολές τους προειδοποιούν ότι θα προχωρήσουν οι 600 μαθητές του ΟΑΕΔ στο Βόλο, διαμαρτυρόμενοι για τις απαράδεκτες συνθήκες που εξαναγκάζονται να κάνουν τα μαθήματά τους. Συγκεκριμένα, καταγγέλλουν ότι η διοίκηση του ΟΑΕΔ δε λαμβάνει κανένα μέτρο για τη βελτίωση των συνθηκών, δεδομένου ότι ο υπερεργολάβος Οικονόμου, ενώ υποτίθεται ότι έχει αναλάβει την ανακαίνιση του κτιρίου από το 1998, οι χώροι μαθητείας μένουν χωρίς θέρμανση, χωρίς κυλικείο και οι συνθήκες υγιεινής που επικρατούν είναι απαράδεκτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχουν καθαρίστριες για τον καθαρισμό του κτιριακού συγκροτήματος με αποτέλεσμα οι μαθητές να κρατούν, πολλές φορές, σκούπα και όχι βιβλία!!!

Οι μαθητές καταγγέλλουν, δε, ότι έχουν γίνει μπαλάκι από την περιφερειακή διοίκηση του ΟΑΕΔ, που ισχυρίζεται ότι ασκεί πιέσεις προς την κεντρική διοίκηση του Οργανισμό, η οποία, ωστόσο, δε δίνει καμία ουσιαστική απάντηση.

2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Κινητοποιούνται σήμερα γονείς και μαθητές

Συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο του Αγ. Δημητρίου και τον αποκλεισμό της Λεωφόρου Αγίου Δημητρίου θα πραγματοποιήσουν σήμερα το πρωίοι γονείς και οι μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου της περιοχής. Η κινητοποίηση αποφασίστηκε από την Εκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.

Οπως επισημαίνουν οι γονείς, κάθε σχολική χρονιά τα προβλήματα διογκώνονται. Ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν, σύμφωνα με τους γονείς, οι μικροί μαθητές από τη συστέγασή τους με δύο τεχνικά σχολεία, το 1ο ΤΕΕ Αγ. Δημητρίου - απογευματινό και το 2ο εσπερινό ΤΕΕ καθώς και ένα ΣΕΚ. «Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος είναι να υπάρχουν μεγάλα προβλήματα για τα μικρά παιδιά του Δημοτικού, κάθε πρωί που πηγαίνουν στο σχολείο», επισημαίνει ο Σύλλογος σε σχετική ανακοίνωση.

Δίωξη εκπαιδευτικού στην Αχαΐα

Ενας ακόμα συνδικαλιστής εκπαιδευτικός σέρνεται στα δικαστήρια την Τετάρτη 6 του Δεκέμβρη. Πρόκειται για τον πρώην πρόεδρο της Α' ΕΛΜΕ Αχαϊας Α. Αναγνωστάκη, ο οποίος κατηγορείται για παράνομη κατοχή όπλου επειδή δεν παρέδωσε άσκαστο χημικό στην αστυνομία κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Η Α' ΕΛΜΕ Αχαΐας διοργανώνει την Τετάρτη 6 του Δεκέμβρη, μέρα πραγματοποίησης της δίκης, τρίωρη στάση εργασίας και κινητοποίηση στα δικαστήρια.

Ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας τα ονόματα των εισαγομένων στα τμήματα και τις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την κατηγορία των αθλητών, λόγω αθλητικής διάκρισης που έχουν πετύχει. Οι επιτυχόντες θα πρέπει να υποβάλουν αυτοπροσώπως ή με νόμιμα εξουσιοδοτημένο πρόσωπο σχετική αίτηση στο τμήμα εισαγωγής τους μέχρι και τις 8 Δεκέμβρη 2000.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ