ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Ο καθείς εφ' ω ετάχθη και ο επίτιμος στο πλευρό του τέως!

Αφήνοντας κατά μέρος τη «γλώσσα της διπλωματίας» ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ετάχθη χτες ανοιχτά στο πλευρό του Κ. Γλύξμπουργκ, εγκαλώντας όσους «στρέφονται εναντίον ενός ανθρώπου, που επιτέλους δεν έχει τη δυνατότητα να αμυνθεί»!!!

Ο Κ. Μητσοτάκης με μια εκτενή δήλωσή του κάλεσε την κυβέρνηση να προβεί σε συμβιβασμό με τον τέως, υπεραμυνόμενος τους χειρισμούς της δικής του κυβέρνησης και καταλογίζοντας στον πρωθυπουργό «βαρύ πολιτικό λάθος» στην περίπτωση που «δεν ενεργεί ηθελημένα, υψώνοντας το θέμα της βασιλικής περιουσίας και αναζωπυρώνοντας παλαιά πάθη, για να καλύψει τα μεγάλα προβλήματα και την τραγική αποτυχία της κυβέρνησής του».

Επιπλέον, υπενθυμίζει στην κυβέρνηση πως δεν μπορεί να αγνοήσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου «του οποίου την απόφαση, άλλωστε, εφήρμοσε εις βάρος του ελληνικού δημοσίου σε αρκετές περιπτώσεις» και υπογραμμίζει «είναι προφανώς προς το συμφέρον της χώρας να επωφεληθεί του εξαμήνου και να έρθει σε ένα θεμιτό συμβιβασμό, στον οποίο άλλωστε είχαν καταλήξει τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προς του 1989».

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ δε διστάζει να διευκρινίσει και το πώς εννοεί το «θεμιτό συμβιβασμό», αναφέροντας πως η κυβέρνηση της ΝΔ είχε προχωρήσει στην παραχώρηση στον τέως του 60% της κυριότητας του Τατοΐου! Ακολούθως ο Κ. Μητσοτάκης κατήγγειλε τον υφυπουργό Τύπου Τηλέμαχο Χυτήρη για τις δηλώσεις του προχτές σχετικά με τους θησαυρούς που με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη παραδόθηκαν στον Κ. Γλύξμπουργκ.

«'Η ψεύστηκε αδίστακτα ή ενήργησε με ασυγχώρητη για κυβερνητικό εκπρόσωπο επιπολαιότητα, ισχυριζόμενος ότι εξήχθη αρχαιολογικός θησαυρός στο εξωτερικό», αναφέρει συγκεκριμένα και προκαλεί «να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρωτόκολλα παραδόσεως και παραλαβής με τις υπογραφές και τις σφραγίδες όλων των αρμοδίων υπηρεσιών, για να βεβαιωθούν οι πάντες ότι όλα έγιναν νόμιμα»! Προφανώς ο Κ. Μητσοτάκης δε βρίσκει τίποτε το μεμπτό στην πράξη αυτή καθεαυτή, της παράδοσης δηλαδή ανεκτίμητης αξίας αντικειμένων στον Κ. Γλύξμπουργκ.

Η παρακάτω άποψη του Κ. Μητσοτάκη ας μείνει ασχολίαστη, δε χρήζει άλλωστε σχολίων: «Η δημιουργία οξύτητας, οι χυδαίες επιθέσεις και οι ανακρίβειες που γράφονται εναντίον ενός ανθρώπου που επιτέλους δεν έχει τη δυνατότητα να αμυνθεί, ούτε λεβεντιά δείχνουν ούτε και στη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων που δεν έχουν τον ίδιο ακραίο φανατισμό, λειτουργούν θετικά υπέρ της κυβέρνησης. Αντίθετα, κινδυνεύει να δημιουργήσει θέμα εκεί που δεν υπάρχει και να καλλιεργήσει συμπάθειες σε ανθρώπους που δεν ανέχονται τον παραλογισμό και την αδικία»!!!

Τέλος, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ εγκαλεί ακόμα μια φορά όσους «χρησιμοποιούν μια εμπαθή και μονόπλευρη ερμηνεία της ιστορίας, για να δικαιολογήσουν τις απαράδεκτες νομικές μεθοδεύσεις του ΠΑΣΟΚ» και τολμά να τους επαναφέρει στην τάξη με την «εμπνευσμένη» όσο και προκλητική του επισήμανση πως «η εθνική ενότητα και συμφιλίωση των Ελλήνων πρέπει να εφαρμόζεται προς όλες τις κατευθύνσεις και από την ώρα που γεφυρώθηκε το χάσμα από τη μια πλευρά, ανάλογη στάση πρέπει να ισχύει και προς την άλλη»!!!

Ο Κ. Καραμανλής

Προσεκτικότερος στις διατυπώσεις του, αλλά πάντα στη γραμμή του συμβιβασμού με τον τέως, ήταν ο πρόεδρος της ΝΔ σε συνέντευξή του. Κάλεσε την κυβέρνηση να σεβαστεί τη διεθνή νομιμότητα και η όποια λύση να έχει το μικρότερο δυνατό κόστος για τον Ελληνα φορολογούμενο. Ανέφερε ακόμα πως το θέμα, στην πολιτική του διάσταση, έχει λήξει και ανήκει στο παρελθόν, συμπληρώνοντας πως «η ελληνική δημοκρατία δεν κινδυνεύει από κανέναν».

Η απάντηση του Τ. Χυτήρη

«Για το ποιος λέει ψέματα ή αλήθεια, το γνωρίζει πολύ καλά ο ελληνικός λαός», ήταν η ολιγόλογη απάντηση στον Κ. Μητσοτάκη του υφυπουργού Τύπου και ΜΜΕ Τηλέμαχου Χυτήρη, αναφορικά με το αν και πώς φυγαδεύτηκαν και παραδόθηκαν στον Κ. Γλύξμπουργκ τα περιβόητα κοντέινερς με πολύτιμα αντικείμενα.

Ο Ν. Χριστοδουλάκης

Στο όλο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες και κατά την οποία δήλωσε πως «θα πρέπει να εξηγηθεί πώς διέφυγε όλος αυτός ο θησαυρός, εάν έχει καταμετρηθεί, ποια είναι η αξία του, ποια η ιδιοκτησιακή του προέλευση».

Διευκρίνισε πως «πρόκειται για περιουσία του ελληνικού κράτους η οποία διετέθη και διαμορφώθηκε κυρίως λόγω των αναγκών θεσμικής χρήσεως και λόγω των θεσμικών πλεονεκτημάτων που υπήρχαν», συμπλήρωσε πως ο Κωνσταντίνος κατάφερε με την προσφυγή του «να εξευτελίσει το θεσμό, έτι περισσότερο από ό,τι η ιστορία έχει κάνει ως σήμερα».

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Την Τρίτη το... δεύτερο μέρος

  Η Διακυβερνητική, η εταιρική σχέση ΕΕ -Τουρκίας, ο πληθωρισμός, το Χρηματιστήριο, αλλά και η υπόθεση Σφηνιά,  τα θέματα που εξετάστηκαν

Την εικόνα μιας κυβέρνησης που... εργάζεται επιχείρησε τελικά να φιλοτεχνήσει η χτεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, αφού κατά τα άλλα δεν κατέστη δυνατόν να καταλήξει σε αποφάσεις για τα δύσκολα προβλήματα της συγκυρίας που έχουν ανακύψει για το ΠΑΣΟΚ. Για το λόγο αυτό, όπως γνωστοποιήθηκε, η συνεδρίαση θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τρίτη...

Στο μεταξύ θα έχει προηγηθεί η διήμερη σύνοδος του ΠΑΣΟΚ για τα οργανωτικά (αρχίζει σήμερα), όπου και δεν αποκλείεται να επανακάμψει η γκρίνια, γεγονός που αναγκάζει τον πρωθυπουργό να προσέρχεται σήμερα στο βήμα της συνόδου με διάθεση να τηρηθούν «χαμηλοί τόνοι».

Οσον αφορά τη χτεσινή συνεδρίαση, το θέμα που κυριάρχησε ήταν η επικείμενη Διακυβερνητική Διάσκεψη και κυρίως οι συζητήσεις για την εταιρική σχέση ΕΕ - Τουρκίας, ενόψει του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, την ερχόμενη Δευτέρα. Οπως ανακοινώθηκε αργότερα, η κυβέρνηση επαναβεβαίωσε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης την «εμμονή» της στο κείμενο της εταιρικής σχέσης να επαναλαμβάνεται «αυτούσια» η διατύπωση του Ελσίνκι.

Πριν από τη συζήτηση για την εταιρική σχέση υπήρξε ενημέρωση της Κυβερνητικής Επιτροπής από τον Γ. Παπαντωνίου, για τις εξελίξεις στο Χρηματιστήριο και για τον πληθωρισμό. Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, το Χρηματιστήριο αποτελεί «θύμα διεθνών συγκυριών», ενώ σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό εκτίμησε ότι την ερχόμενη περίοδο, και για όσο θα διατηρηθεί η ανοδική πορεία του πετρελαίου και του δολαρίου, θα παρουσιάζει αυξητική τάση. Ωστόσο, όπως ισχυρίστηκε, τα προβλήματα θα αντιμετωπιστούν... Πάντως για τα θέματα της οικονομίας δεν υπήρξε περαιτέρω συζήτηση, αφού ο Γ. Παπαντωνίου κλήθηκε από τον Απ. Κακλαμάνη να παραστεί στη συζήτηση που γινόταν στη Βουλή εκείνη την ώρα για τα πανωτόκια, με συνέπεια να αποχωρήσει από την Κυβερνητική Επιτροπή, η οποία την Τρίτη θα συνεχίσει τις εργασίες της με το ίδιο θέμα.

Στη σύσκεψη έγινε επίσης αναφορά από τον Δ. Ρέππα για την επικοινωνιακή διάσταση που έλαβε τις τελευταίες ώρες η υπόθεση με την αυτοκτονία του Π. Σφηνιά. Οπως ειπώθηκε, οι συμμετέχοντες εξέφρασαν τη λύπη τους για το γεγονός, ενώ ο Κ. Σημίτης φέρεται να περιορίστηκε στην επισήμανση ότι πρέπει να υπάρξει προσεκτική μελέτη των υπηρεσιών για το τι πραγματικά συνέβη. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν παράλληλα ότι το κλίμα που απέπνεε η αναφορά στην εν λόγω υπόθεση είναι ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει πως πρόκειται για ένα συμβάν που «επιβαρύνει την πολιτική ζωή».

Τέλος, συνεργάτες του πρωθυπουργού διέψευδαν χτες τις πληροφορίες ότι υπήρξε οποιαδήποτε αναφορά του Κ. Σημίτη στη συνεδρίαση σχετικά με τους 61 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που συνυπέγραψαν την Ερώτηση για την «Ολυμπιακή», σε αντίθεση με τις πληροφορίες που ήθελαν τον πρωθυπουργό να έχει εμφανιστεί ενοχλημένος, επειδή οι βουλευτές «παίρνουν γραμμή από συνδικαλιστές».

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Πρωτοπόρος» στις διαρθρωτικές αλλαγές

Την άσκηση «ασφυκτικής πίεσης» στην κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσει στην άμεση υλοποίηση των νεοφιλελεύθερων διαρθρωτικών αλλαγών, αναδεικνύει ως βασικό στόχο της αντιπολιτευτικής τακτικής του κόμματός του ο Κ. Καραμανλής, επιβεβαιώνοντας έτσι το ρόλο του κόμματός του ως συμπληρωματικού στηρίγματος της κυβερνητικής πολιτικής.

Σε συνέντευξή του χτες στους ξένους ανταποκριτές, ο πρόεδρος της ΝΔ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση γιατί οκτώ μήνες μετά τις εκλογές δεν έχει προχωρήσει στις «μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία» και μάλιστα φρόντισε να τις προσδιορίσει με σαφήνεια. Αναφερόμενος στις αποκρατικοποιήσεις, είπε ότι «άλλο μετοχοποίηση και άλλο αποκρατικοποίηση», γιατί αποκρατικοποίηση σημαίνει «ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και ιδιωτικό μάνατζμεντ». Επίσης ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην απελευθέρωση των αγορών ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, στη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και να προχωρήσει σε «προσαρμογή» της Παιδείας στα δεδομένα της νέας οικονομίας. Με βάση αυτά, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση δεν έχει βούληση προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών, σε «αντίθεση» με το κόμμα του, το οποίο εμφάνισε ως αυθεντικό εκφραστή της ελεύθερης οικονομίας και αγοράς.

Κατά τα λοιπά, απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Κ. Καραμανλής απέφυγε να αποσαφηνίσει τη στάση του κόμματός του απέναντι στο υπό ίδρυση κόμμα Αβραμόπουλου και περιορίστηκε να δηλώσει πως «ό,τι είχα να πω γι' αυτό το θέμα, το έχω πει και δεν έχω να προσθέσω τίποτα άλλο». Παράλληλα, όμως, απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, τόνισε ότι στόχος της ΝΔ είναι μια ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση. Επανέλαβε ότι δε ζητά πρόωρες εκλογές γιατί, εκτός των άλλων, δεν μπορεί να της επιβάλει, αλλά άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι χρησιμοποιεί το χαρτί της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες για να μεγαλώσει την πίεση στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην «παραγωγή έργου». «Εμείς», είπε χαρακτηριστικά, «θα συνεχίσουμε την ασφυκτική πίεση προς την κυβέρνηση στους τομείς που πιστεύουμε ότι έχει ευθύνες». Οσον αφορά το πόρισμα Ντογιάκου, είπε ότι περιμένει την ερχόμενη Πέμπτη την απόφαση του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου και στη συνέχεια θα φέρει το θέμα στη Βουλή.

ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ
Εγκληματικοί οι στόχοι της διάτρητης ΚΕΠΑΑ

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ σε σχετική συζήτηση, στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 

Με τον πιο δριμύ τρόπο καταδίκασε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας τη δρομολογούμενη προσπάθεια πλήρους στρατιωτικοποίησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της Ολομέλειας του ΕΚ σχετικά με την Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας (ΚΕΠΑΑ).

Στην παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε τα εξής:

«Ενας συντηρητικός Γερμανός, ο κ. Μπροκ, και μια Γαλλίδα σοσιαλίστρια ενώθηκαν σε έναν αμαρτωλό άξονα για να μας παρουσιάσουν δύο αλληλοσυμπληρούμενες εκθέσεις και προτάσεις ψηφισμάτων που συναγωνίζονται σε επεμβατικό μιλιταρισμό. Τα ψηφίσματα αυτά συμπληρωμένα με τις παρεμβάσεις της προεδρίας υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για το βάθεμα της στρατιωτικοποίησης της ΕΕ.

Και οι δυο προτάσεις στηρίζουν με πάθος τη δημιουργία μιας τρομερής στρατιωτικής μηχανής, με αιχμή του δόρατος τη δύναμη ταχείας αντίδρασης, 50.000 - 60.000 ανδρών - 100.000 μάς λέει ο κ. Ρισάρ (ΥΠΕΘΑ) - με υποστήριξη αεροπορική και ναυτική και κινητοποίηση ακόμα και αεροπλανοφόρων. Στόχος διακηρυσσόμενος, ομολογώ με ανατριχιαστικό κυνισμό, είναι η στρατιωτική επέμβαση για την πρόληψη και διαχείριση των κρίσεων που απειλούν τις ευρωπαϊκές αξίες και συμφέροντα της ΕΕ στο έδαφος τρίτων χωρών, χωρίς καν απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά με απλή έκκληση του Γενικού Γραμματέα του.

Και για του λόγου το ασφαλές, τα δύο ψηφίσματα, διευκρινίζοντας τους εγκληματικούς στόχους της διάτρητης κοινής ΚΕΠΑΑ, προτείνουν επαγγελματικούς, δηλαδή μισθοφορικούς στρατούς σε όλες τις χώρες της ΕΕ που θα εκτελούν, φυσικά, τυφλά, αδίσταχτα τις διαταγές που θα παίρνουν.

Ετσι, μάς λένε, επιχειρήσεις όπως αυτή των εγκληματικών βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας και της κατοχής του Κοσσυφοπεδίου που συνεχίζεται, θα διεξάγονται με ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία και με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ενωσης με σύμπνοια και συμπληρωματικότητα με το ΝΑΤΟ.

Δεν μπορεί να μη σημειώσω ότι κατά τον κ. Μπροκ, στόχος της ΚΕΠΑΑ είναι να αντιμετωπιστεί "μαζική επίθεση του σοβιετικού μπλοκ". Προφανώς δεν έχει ενημερωθεί ακόμη ότι, δυστυχώς για την ανθρωπότητα, δεν υπάρχει πια αυτό το μπλοκ.

Η αλήθεια είναι μία: όπως πριν το 1990, έτσι και σήμερα, για τους εισηγητές μας όπως και για τους ιθύνοντες της ΕΕ, εχθρός είναι οι λαοί που δε σκύβουν το κεφάλι στη νέα ιμπεριαλιστική τάξη, οι λαοί που αγωνίζονται εναντίον της. Είναι το λαϊκό κίνημα που θα αναπτύσσεται ενάντια στη βάρβαρη εξωτερική, οικονομική και κοινωνική πολιτική της ΕΕ που προκαλεί μίση ανάμεσα στους λαούς, πολέμους, ανεργία και εξαθλίωση. Ενάντια σε αυτόν τον εχθρό στρέφεται η ΚΕΠΑΑ σας.

Θέλω τέλος, να καταδικάσω τον συνεχιζόμενο εκβιασμό κατά του σερβικού λαού που τόσο κατά την εισήγηση Μπροκ, όσο και κατά τον κ. Βεντρίν, θα έχει μπει στη δημοκρατία μόνο αν οι υποταγμένοι κερδίσουν τις εκλογές της 23ης Δεκεμβρίου.

Οπως καταλαβαίνετε, καταψηφίζουμε τις δύο εκθέσεις και δεσμευόμαστε να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις ενάντια στην πολιτική που εκφράζουν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ