ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εκρηκτική ηρεμία στην Ιερουσαλήμ, συγκρούσεις στα αυτόνομα
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΓΑΖΑ - ΡΑΜΑΛΑ

Σύλληψη Παλαιστινίου απο ισραηλίτες στρατιώτες

Associated Press

Σύλληψη Παλαιστινίου απο ισραηλίτες στρατιώτες
Υπό τα δρακόντεια μέτρα των ισραηλινών αρχών ασφαλείας, κύλησε η χτεσινή πρώτη Παρασκευή του Ραμαζανιού, του ιερού μήνα των μουσουλμάνων, αν και όχι αναίμακτη. Οι ισχυρότατες δυνάμεις της ισραηλινής αστυνομίας που είχαν αναπτυχθεί στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και στην περίμετρο του τεμένους Αλ Ακσά όπως και οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι του «Οίκου της Ανατολής» απέτρεψαν τα επεισόδια παρά το ηλεκτρισμένο κλίμα. Το ίδιο, όμως, δε συνέβηκε και στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη, που οι ανταλλαγές πυρών ήταν πολλές και τα επεισόδια σφοδρά, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, να χάσουν τη ζωή τους ένας 12χρονος και ένας 27χρονος Παλαιστίνιος.

Περισσότεροι από 3.000 Ισραηλινοί αστυνομικοί είχαν περικυκλώσει, από χθες τα ξημερώματα, τον τρίτο ιερότερο τόπο του Ισλάμ, στην Ιερή Πόλη, με στόχο να αποτραπεί η οποιαδήποτε ένταση, ενόψει των καθιερωμένων μουσουλμανικών προσευχών της Παρασκευής. Σε μια προσπάθεια να χαμηλώσουν οι τόνοι, οι ισραηλινές αρχές επέτρεψαν, ακόμη και στους Παλαιστινίους κάτω των 35 ετών, να προσεγγίσουν το Αλ Ακσά, αλλά η άδεια αυτή αφορούσε μόνο τους κατοίκους της Ιερουσαλήμ. Μετά το τέλος της προσευχής απειλήθηκαν επεισόδια, τα οποία, όμως, δεν πήραν διαστάσεις μετά από την παρέμβαση τόσο των αστυνομικών όσο και των δεκάδων αξιωματούχων του «Οίκου της Ανατολής», της επίσημης αντιπροσωπείας της ΟΑΠ στην Ιερουσαλήμ.

Την ίδια στιγμή, όμως, φωτιά έπαιρναν τα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη. Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν στην περίμετρο των αυτόνομων πόλεων της Δυτικής Οχθης αλλά και στη Λωρίδα της Γάζας. Ενας 12χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από σφαίρα στο λαιμό, στη Ράφα, κοντά στο μεθοριακό φυλάκιο ανάμεσα στη Γάζα και στην Αίγυπτο ενώ άλλος ένας 27χρονος Παλαιστίνιος έχασε τη ζωή του από σφαίρα στο κεφάλι στη Χεβρώνα. Σφοδρές ανταλλαγές πυρών σημειώθηκαν στη Ναμπλούς, στην Τζενίν και στη Ραμάλα, όπου η ένταση κλιμακώθηκε γρήγορα και ο ισραηλινός στρατός έβαλλε με τεθωρακισμένα εναντίον κτιρίων στην περίμετρο της πόλης και διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν, τουλάχιστον, 21 Παλαιστίνιοι. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων τραυματίστηκαν και 2 Ισραηλινοί στρατιώτες, ενώ χωρίς θύματα έληξε η επίθεση που δέχτηκε με αυτόματα όπλα από αγνώστους ισραηλινό λεωφορείο στη βόρεια Ιερουσαλήμ.

Επιμένει ο Μπαράκ

Ετοιμος να προχωρήσει σε σύναψη συμφωνίας ειρήνης με τους Παλαιστινίους επιμένει ότι είναι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπαράκ, μετά την παρουσίαση, την Πέμπτη, της πρότασής του. Ο Μπαράκ, αν και επέρριψε την ευθύνη των συγκρούσεων και του αδιεξόδου, στην «παλαιστινιακή αδιαλλαξία και στην επιλογή του δρόμου της βίας», τόνισε ότι ο Γιάσερ Αραφάτ παραμένει «αξιόπιστος συνομιλητής εφόσον εκπροσωπεί τους Παλαιστινίους».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, πάντως, απέφυγε να σχολιάσει τα αποτελέσματα δημοσκόπησης, που δημοσιεύτηκε χτες, σύμφωνα με τα οποία, η δημοτικότητά του είναι πολύ πιο μικρή από αυτήν του πρώην πρωθυπουργού και αρκετά πιθανού αντιπάλου του στις πρόωρες εκλογές της άνοιξης, Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Από την άλλη πλευρά, αξιωματούχοι της Παλαιστινιακής Αρχής επαναλάμβαναν την κατηγορηματική απόρριψη του σχεδίου ειρήνης που πρότεινε ο Εχούντ Μπαράκ, υπογραμμίζοντας ότι «όσα προσφέρει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είναι πολύ λιγότερα ακόμη και από όσα είχε προσφέρει στο Καμπ Ντέιβιντ και είχαν κριθεί ήδη ανεπαρκή σε σύγκριση με τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ».

Στο έλεος των σφαιρών τα παιδιά

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά ήταν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, με έκθεσή της από τη Γενεύη, η UNICEF για το ποιόν των εκατοντάδων νεκρών και των χιλιάδων τραυματιών των δίμηνων συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με τα στοιχεία της UNICEF, 310 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, αυτούς τους δύο μήνες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί Αραβες. Από αυτούς τους νεκρούς, οι 97 είναι παιδιά μικρότερα των 18 ετών!

Εξίσου σημαντικός είναι ο αριθμός των παιδιών που έχουν τραυματιστεί. Ο συνολικός αριθμός των τραυματιών έχει, πλέον, φθάσει τις 9.802, από τις οποίες οι 4.116 είναι παιδιά, πάλι μικρότερα των 18 ετών. Η ανακοίνωση της UNICEF επισημαίνει ότι ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποιεί «υπερβολική βία» εναντίον των Παλαιστινίων και καταρρίπτει τον ισχυρισμό ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβολούν μόνο όταν η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο, υπενθυμίζοντας ότι τα ανήλικα παιδιά με τις σφεντόνες δεν αποτελούν κίνδυνο για τη ζωή κανενός πάνοπλου στρατιώτη. Η UNICEF κλείνει την ανακοίνωσή της επαναλαμβάνοντας τη θέση που εξέφρασε η επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μέρι Ρόμπινσον, υπογραμμίζοντας ότι είναι περισσότερο από αναγκαία η ανάπτυξη κάποιου είδους διεθνούς δύναμης στην περιοχή που θα προστατεύει τους άοπλους διαδηλωτές και κυρίως τα παιδιά.

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Θέμιδος... υπερκόπωση

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΤΑΛΑΧΑΣΙ.-

Μόλις 90 λεπτά της ώρας κράτησε η «ιστορική», όπως χαρακτηρίστηκε, συνεδρίαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, που κλήθηκε να επιλύσει τη διαφωνία των δύο αντιμαχομένων για την Προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, όσον αφορά στην «πολύτιμη διά χειρός καταμέτρηση» των ψήφων τριών κομητειών της Φλόριντα...

Για πρώτη φορά το Ανώτατο Δικαστήριο στα 210 χρόνια από την ίδρυσή του καλείται να λύσει μία διένεξη που αφορά την Προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών και μάλιστα στην πιο «θερμή» αναμέτρηση όλων των εποχών. Αλλη μία φορά στην ιστορία του το Ανώτατο Δικαστήριο έχει κληθεί να λάβει κάποια απόφαση σε σχέση με το Λευκό Οίκο και αυτό είχε γίνει κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '70, εν μέσω του σκανδάλου Γουότεργκέιτ, επί Προεδρίας Ρίτσαρντ Νίξον, αν ο τότε Πρόεδρος υποχρεούτο να παραδώσει τις κασέτες όπου είχαν καταγραφεί στοιχεία του περίφημου σκανδάλου. Αυτό είχε οδηγήσει στην παραίτηση Νίξον...

Αυτή τη φορά, η απόφαση που καλείται να εκδώσει είναι ακόμη πιο κρίσιμη. Αφ' ενός θα μπορούσε μία ομόφωνη απόφασή του να καταδικάσει ή να ανεβάσει στα ουράνια έναν εκ των δύο αντιδίκων και υποψήφιων - ναι ακόμη υποψήφιων - μνηστήρων του προεδρικού θώκου και να δημιουργήσει μια πολιτική κρίση με δυσοίωνο μέλλον για τις ΗΠΑ. Αφ' ετέρου μια απόφαση που δεν έχει αποσπάσει την ομοφωνία και των εννέα δικαστών της έδρας, ειδικά σε μία περίπτωση απόφασης με 5 υπέρ και 4 κατά, θα υποθάλψει τα μάλα την ακεραιότητα και την εγκυρότητα του ίδιου του ανώτατου νομικού οργάνου των Ηνωμένων Πολιτειών, που σε συνδυασμό με την πολιτειακή κρίση που έχει ξεσπάσει μπορεί και αυτή η εκδοχή να έχει απρόβλεπτες συνέπειες...

Στις αρχές της βδομάδας...

Καμία απόφαση δεν πρόκειται να ανακοινωθεί τουλάχιστον πριν από την παρέλευση 4 εικοσιτετράωρων, καθώς αυτός είναι ο μικρότερος δυνατός χρόνος που απαιτούν τα εννέα μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για να εκδώσουν την απόφασή τους. Πάντως χτες έθεσαν τις ερωτήσεις τους στους συνηγόρους των υποψήφιων των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων, αναφορικά με τη μεταξύ τους διένεξη στο θέμα της καταμέτρησης με το χέρι των ψήφων για τον Πρόεδρο, στην πολιτεία της Φλόριντα, και άκουσαν επίσης την επιχειρηματολογία των δυο πλευρών, που εξέθεσαν τα νομικά επιχειρήματα τους γύρω από το ενδεχόμενο με την περάτωση της καταμέτρησης αυτής να βρεθούν οι εκατοντάδες ψήφοι που θα «δώσουν» στον Γκορ τη νίκη στη Φλόριντα και τους 25 «καθοριστικούς» εκλέκτορες της πολιτείας, όπως υποστήριξε η πλευρά Μπους, η οποία τόνισε ότι η αρχική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Φλόριντα για ανακαταμέτρηση δεν ήταν ορθή., καθώς όπως εξελίχθηκε η εκλογική διαδικασία στη Φλόριντα παραβιάστηκε ο νόμος της Πολιτείας, του 1887, που επιτάσσει οι εκλέκτορες της Πολιτείας να αναδεικνύονται βάσει νομικών διατάξεων εγκεκριμένων πριν από την προεδρική ψηφοφορία.

Από την άλλη πλευρά τις θέσεις των Δημοκρατικών ανέπτυξε ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ Λόρενς Τράιμπ, συνήγορος της πλευράς του υποψήφιου των Δημοκρατικών, που υπερασπίστηκε τους χειρισμούς που έκανε το Ανώτατο Δικαστήριο της Φλόριντα προκειμένου για την καταμέτρηση ψήφων της πολιτείας και της παράτασης της διορίας για το τέλος των καταμετρήσεων, που κατέστησε σαφές ότι οι σχετικοί νόμοι της Πολιτείας εμπεριέχουν πολλές αντιφάσεις και ήταν έτσι θεμιτό οι ανώτατοι δικαστές να προβούν στην ερμηνεία συγκεκριμένων «αντιφατικών» διατάξεων που όλες αφορούν την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος.

Στα χαρακώματα

Ο νομικός «τυφώνας» που πλήττει τη Φλόριντα, και κατά συνέπεια τις ΗΠΑ, όμως δεν τελειώνει εδώ. Σήμερα θα συνεδριάσει και το Ανώτατο Δικαστήριο της Φλόριντα, μετά από προσφυγή των Δημοκρατικών αυτή τη φορά, που ζητούν την επανακαταμέτρηση 14.000 ψήφων, μία διαδικασία που ευελπιστούν να ολοκληρωθεί -σε περίπτωση που είναι ευνοϊκή γι' αυτούς η απόφαση - μέχρι τις 12 Δεκέμβρη όπου αναμένεται να ανακοινωθούν οι 25 εκλέκτορες της Φλόριντα, όπου θα λάβουν μέρος στη συνεδρίαση του Εθνικού Εκλεκτορικού Κολεγίου στις 18 Δεκέμβρη, οπότε και θα εκλέξουν τον 43ο Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Παράλληλα, μία ακόμη νομική υπόθεση, που χαρακτηρίζεται και αυτή κρίσιμη, είναι η προσφυγή πολίτη αυτή τη φορά, που θα εκδικαστεί τη Δευτέρα στο περιφερειακό Δικαστήριο της Κομητείας Σιμενόουλ, όπου ζητά να μη συμπεριληφθούν υπόψη τα αποτελέσματα 15.000 επιστολικών ψήφων, όπου τη μερίδα του λέοντος έλαβε ο Τζορτζ Μπους, καθώς υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες για νοθεία εκ μέρους των ρεπουμπλικανών... Για το ίδιο θέμα υποβλήθηκε χτες και νέα μήνυση από πολίτη, στην Κομητεία Μάρτιν.

Τέλος, μία ακόμη ενέργεια πυροδότησε έναν ακόμη νέο γύρο πολέμου, αφού την Πέμπτη το Κογκρέσο της Φλόριντα εξέλεξαν - αν είναι ποτέ δυνατόν - τους 25 εκλέκτορες βάσει των αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε η υπουργός Εσωτερικών της Πολιτείας ΚάθρινΧάρις, μετά τις αλλεπάλληλες επανακαταμετρήσεις που έγιναν και όπου ο Μπους αναδεικνύεται νικητής με την τελική διαφορά ανάμεσα στον υποψήφιο των Δημοκρατικών και τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων στις 537 ψήφους.

Χτες, ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Τζεμπ Μπους - αδελφός του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου - δήλωσε ότι θα υποστηρίξει αυτή την ενέργεια και η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υποψήφιου αντιπροέδρου των Δημοκρατικών, Τζο Λίμπερμαν, που ζήτησε από το Κογκρέσο της Φλόριντα και τον κυβερνήτη Τζεμπ Μπους να παραιτηθούν από την «εσφαλμένη» πρότασή τους να επέμβουν στις προεδρικές εκλογές.

Πάντως, η αμερικανική κοινή γνώμη φαίνεται πάντως να το «διασκεδάζει», καθώς δημοσκόπηση του περιοδικού «Τάιμ» και του δικτύου CBS, έδειξε ότι οι Αμερικανοί δεν ανησυχούν υπερβολικά με το συνεχιζόμενο αδιέξοδο...

ΡΩΣΙΑ
Ξεκινά το 7ο Συνέδριο του ΚΚΡΟ

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Στις 2-3 Δεκέμβρη πραγματοποιείται το 7ο Συνέδριο του ΚΚΡΟ, του μεγαλύτερου κόμματος, που αριθμεί πάνω από 500.000 μέλη. Δυο μέρες εντατικής δουλιάς. Το Συνέδριο θα γίνει στη Μόσχα, στην αίθουσα των Κιόνων. 401 αντιπρόσωποι από 89 περιοχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας και με τη συμμετοχή μερικών εκατοντάδων προσκεκλημένων θα καθορίσουν τις βασικές θέσεις της στρατηγικής και της τακτικής του ΚΚΡΟ για τα επόμενα 3 χρόνια. Μεταξύ των προσκεκλημένων είναι εκπρόσωποι νεολαιίστικων οργανώσεων, συνδικαλιστικών οργανώσεων, εργάτες, αγρότες, εργαζόμενοι στον τομέα της επιστήμης, της παιδείας, του πολιτισμού, εκπρόσωποι των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι: 1. Πολιτική έκθεση. 2. Εκθεση της ΚΕΕ. 3. Η δουλιά των κομμουνιστών στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση της Ρωσικής Ομοσπονδίας (Συμβούλιο της Ομοσπονδίας και Κρατική Δούμα). 4. Εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής. 5. Εκλογή της Κεντρικής Εξελεγκτικής Επιτροπής. Αυτές τις δυο μέρες θα παρθούν αποφάσεις που θα έχουν σκοπό να βοηθήσουν τον εκσυγχρονισμό του κόμματος, να του δώσουν νέα πνοή, να επεξεργαστεί το μηχανισμό, που θα του επιτρέψει να πετύχει τα στρατηγικά καθήκοντα κατάκτησης της εξουσίας να συνδυαστούν με την επίλυση των ζωτικών, καθημερινών προβλημάτων.

Επίσης, θα γίνει η εκλογή των κεντρικών καθοδηγητικών οργάνων. Η Κεντρική Επιτροπή εξετάζει προσεκτικά τις προτάσεις των κομμουνιστών, ώστε να εκλεγούν τα καλύτερα και δοκιμασμένα στελέχη που στις δυσκολότατες μέρες πάλης ενάντια στο καθεστώς να μην έχουν το δικαίωμα λάθους. Προηγήθηκε έντονη πολύμηνη καρποφόρα προσυνεδριακή δραστηριότητα με τη συζήτηση των Θέσεων του κόμματος. Η Επιτροπή των Θέσεων ολοκλήρωσε τη δουλιά του πανρωσικού διαλόγου: οι προτάσεις που διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης των Θέσεων θα πρέπει να συμβάλουν στην ενίσχυση του κόμματος. Σχετικά μ' αυτό τα μέλη της Επιτροπής πρότειναν να υιοθετηθεί το ντοκουμέντο «Τα βασικά καθήκοντα του κόμματος για τα επόμενα τρία χρόνια». Στις παραμονές του Συνεδρίου συνήλθε η 19η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΡΟ, η Ολομέλεια της ΚΕΕ και η σύσκεψη των επικεφαλής των αντιπροσωπειών.

Στις εργασίες του Συνεδρίου έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν εκπρόσωποι αδελφών κομμάτων από 80 και πλέον χώρες του κόσμου - από την ΚΑΚ, τις Βαλτικές Δημοκρατίες, την Ευρώπη, την Ασία, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική, τη Βόρεια και Νότια Αμερική.

Οι κομμουνιστές της Ρωσίας έχουν ουσιαστική επιρροή στην κοινωνία. Από τις αποφάσεις του Συνεδρίου του ΚΚΡΟ και την εφαρμογή τους θα εξαρτηθούν πολλά στη ζωή της σημερινής Ρωσίας.

Διαδηλώσεις στο Σιάτλ για την επέτειο...

Associated Press

Ηταν Τετάρτη 30 του Νοέμβρη 1999, όταν ο πλανήτης κοιτούσε με απορία και έκπληξη δεκάδες χιλιάδες «αμερικανάκια», να παραλύουν μία ολόκληρη πόλη και κατορθώνουν να οδηγήσουν σε κατάρρευση τη Σύνοδο του Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου και το «Γύρο της χιλιετίας», όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις για το παγκόσμιο εμπόριο.

Ενα χρόνο μετά, χιλιάδες είναι αυτοί που προσπάθησαν και πάλι με δυναμικό τρόπο να επαναφέρουν στη μνήμη της οικουμένης τα γεγονότα του Σιάτλ και να αναβιώσουν την ατμόσφαιρα. Μπορεί η «Αμερική» που μας έμαθαν να αναγνωρίζουμε να κοιτά με αγωνία την πολιτεία της Φλόριντα για το ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος, όμως η άλλη Αμερική δίνει και πάλι το αγωνιστικό «παρών» με διαδηλώσεις, συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις κατά της «λαίλαπας» της παγκοσμιοποίησης, τόσο στο Σιάτλ όσο και σε δεκάδες άλλες πόλεις της αμερικανικής επικράτειας. Και επιμένουν παρά τα δρακόντεια μέτρα της αστυνομίας που έχει εξαπολύσει ένα πραγματικό ανθρωποκυνηγητό, προκειμένου να διαλύσει τις συγκεντρώσεις. Ενα ανελέητο κυνηγητό που έκανε το δικηγορικό σύλλογο του Σιάτλ να κάνει επείγουσα έκκληση σε συναδέλφους τους, να σπεύσουν γιατί οι συλλήψεις είναι εκατοντάδες καθημερινά και τα νομικά χέρια δε φτάνουν...

Αύριο η συναυλία συμπαράστασης στον παλαιστινιακό αγώνα

Στο γήπεδο του Σπόρτινγκ στις 19.00 με πρωτοβουλία  της Πολιτιστικής Παρέμβασης και Παλαιστινιακές Οργανώσεις στην Ελλάδα 

Λίγες ημέρες μετά την Παγκόσμια Ημέρα Αλληλεγγύης με τον Παλαιστινιακό Λαό, η «Πολιτιστική Παρέμβαση» σε συνεργασία με την Παλαιστινιακή Παροικία, τη Γενική Ενωση Παλαιστίνιων Φοιτητών Ελλάδας και τη Γενική Ενωση Παλαιστίνιων Γιατρών στην Ελλάδα, οργανώνουν εκδήλωση και συναυλία αύριο Κυριακή 3-12-2000, στις 19.00, στο γήπεδο ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ στα Πατήσια.

Στη συναυλία θα τραγουδήσουν οι: ΘΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΑΛΚΙΝΟΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, ΜΕΛΙΝΑ ΚΑΝΑ, ΟΡΦΕΑΣ ΠΕΡΙΔΗΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΗΒΑΙΟΣ, ΜΙΛΤΟΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ, ΕΝΔΕΛΕΧΕΙΑ, MAGIC DE SPEL.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν εκπρόσωποι από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, το ΚΚΕ, το ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ, καθώς και ο πρεσβευτής της Παλαιστίνης στην Ελλάδα κ. Αμπντάλα.

Εθνική γιορτή της Ρουμανίας

Ο ρουμανικός λαός γιορτάζει την 1 Δεκέμβρη την εθνική του γιορτή - την ολοκλήρωση της συγκρότησης του ενιαίου εθνικού κράτους και τη μεγάλη Ενωση με την επιστροφή της Τρανσυλβανίας στη χώρα - μάνα, τη Ρουμανία. Η πλήρης ένωση υπήρξε αποτέλεσμα των προσπαθειών και των αγώνων του ρουμανικού λαού ανά τους αιώνες για την πραγματοποίηση του μεγάλου ονείρου του να τεθεί για πάντα τέρμα στο χωρισμό. Μια πρώτη προσπάθεια για τη συνένωση των τριών ρουμανικών επαρχιών - Βλαχία, Μολδαβία και Τρανσυλβανία, αλλά για σύντομο χρονικό διάστημα, έκανε το 1600 ο ηγεμόνας της Βλαχίας, Μιχαήλ Βόδα ο Γενναίος, τον οποίο δολοφόνησαν οι Αυστριακοί. Ο αγώνας όμως των λαϊκών μαζών και των προοδευτικών δυνάμεων για την επίτευξη της Ενωσης ήταν μακρόχρονος, επίμονος και σκληρός. Ηταν αγώνας ενάντια στις εγχώριες αντιδραστικές αντιενωτικές δυνάμεις, οι οποίες, εξυπηρετώντας ξένα συμφέροντα και ακολουθώντας αντιλαϊκή πολιτική, έκαναν το παν για να εμποδίσουν και να τορπιλίσουν την πορεία προς την Ενωση. Το κίνημα της Ενωσης και της αναγέννησης της πατρίδας πήρε μεγάλη έκταση μετά τις αστικοδημοκρατικές επαναστάσεις του 1848 στη Βλαχία και τη Μολδαβία και στέφθηκε με επιτυχία: στις 5 Γενάρη 1859 στη Μολδαβία εκλέγεται ηγεμόνας ο γνωστός προοδευτικός παράγοντας της εποχής, συνταγματάρχης Αλεξάντρου Ι. Κούζα, συνεπής αγωνιστής για την Ενωση. Στις 24 Γενάρη ο λαός της Βλαχίας εκλέγει επίσης ηγεμόνα τον Κούζα. Το γεγονός αυτό επισφράγισε την ουσιαστική Ενωση των δυο Παραδουνάβιων Ηγεμονιών, όπως αποκαλούνταν τότε η Βλαχία και η Μολδαβία. Το 1977 μετά τη συμμετοχή της στο ρωσοτουρκικό πόλεμο, η Ρουμανία απόκτησε την κρατική ανεξαρτησία της. Ενα όμως μεγάλο κομμάτι ρουμανικής γης εξακολουθούσε να βρίσκεται υπό την κατοχή της Αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας. Την 1η Δεκέμβρη 1918 η Τρανσυλβανία ενώθηκε με τη Ρουμανία. Με απόφασή του, τον Ιούλη 1990, το Κοινοβούλιο της χώρας θεσμοθέτησε την 1 Δεκέμβρη ως εθνική γιορτή της Ρουμανίας.

Εκδήλωση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό

Την Τετάρτη, 13 Δεκέμβρη, από Επιτροπές Ειρήνης και τη Νεανική Δράση για την Ειρήνη 

Οι Επιτροπές Ειρήνης και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη Κέντρου Αθήνας, μαζί με τους μαζικούς φορείς της περιοχής και την προξενική παλαιστινιακή αρχή, καλούν όλους, την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2000 και ώρα 17.30 στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων, Βερανζέρου αρ. 1 (πλ. Κάνιγγος), στο 2ο όροφο, στην εκδήλωση συμπαράστασης στον αγώνα του ηρωικού παλαιστινιακού λαού για πατρίδα στα δικά τους εδάφη, που κατέχονται παράνομα από το Ισραήλ, με πλήρη κάλυψη των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα προβληθεί ταινία από το δράμα του παλαιστινιακού λαού.

Επίσης, θα γίνουν ομιλίες και χαιρετισμός από εκπρόσωπο της παλαιστινιακής αρχής και η εκδήλωση θα κλείσει με παλαιστινιακό χορευτικό συγκρότημα.

Συζήτηση για τη Μέση Ανατολή σήμερα

Στα γραφεία της ΚΟΒ Εργατοϋπαλλήλων  Πατησίων  

Συζήτηση για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή διοργανώνει σήμερα Σάββατο, 2 του Δεκέμβρη, στις 17.30, η ΚΟΒ Εργατοϋπαλλήλων Πατησίων, στα γραφεία της, Νεϊγύ 2 και Πατησίων, με ομιλητή τον δημοσιογράφο του «Ριζοσπάστη», Θανάση Παπαρήγα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ