Σάββατο 2 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εκρηκτική ηρεμία στην Ιερουσαλήμ, συγκρούσεις στα αυτόνομα
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΓΑΖΑ - ΡΑΜΑΛΑ

Σύλληψη Παλαιστινίου απο ισραηλίτες στρατιώτες

Associated Press

Σύλληψη Παλαιστινίου απο ισραηλίτες στρατιώτες
Υπό τα δρακόντεια μέτρα των ισραηλινών αρχών ασφαλείας, κύλησε η χτεσινή πρώτη Παρασκευή του Ραμαζανιού, του ιερού μήνα των μουσουλμάνων, αν και όχι αναίμακτη. Οι ισχυρότατες δυνάμεις της ισραηλινής αστυνομίας που είχαν αναπτυχθεί στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και στην περίμετρο του τεμένους Αλ Ακσά όπως και οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι του «Οίκου της Ανατολής» απέτρεψαν τα επεισόδια παρά το ηλεκτρισμένο κλίμα. Το ίδιο, όμως, δε συνέβηκε και στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη, που οι ανταλλαγές πυρών ήταν πολλές και τα επεισόδια σφοδρά, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, να χάσουν τη ζωή τους ένας 12χρονος και ένας 27χρονος Παλαιστίνιος.

Περισσότεροι από 3.000 Ισραηλινοί αστυνομικοί είχαν περικυκλώσει, από χθες τα ξημερώματα, τον τρίτο ιερότερο τόπο του Ισλάμ, στην Ιερή Πόλη, με στόχο να αποτραπεί η οποιαδήποτε ένταση, ενόψει των καθιερωμένων μουσουλμανικών προσευχών της Παρασκευής. Σε μια προσπάθεια να χαμηλώσουν οι τόνοι, οι ισραηλινές αρχές επέτρεψαν, ακόμη και στους Παλαιστινίους κάτω των 35 ετών, να προσεγγίσουν το Αλ Ακσά, αλλά η άδεια αυτή αφορούσε μόνο τους κατοίκους της Ιερουσαλήμ. Μετά το τέλος της προσευχής απειλήθηκαν επεισόδια, τα οποία, όμως, δεν πήραν διαστάσεις μετά από την παρέμβαση τόσο των αστυνομικών όσο και των δεκάδων αξιωματούχων του «Οίκου της Ανατολής», της επίσημης αντιπροσωπείας της ΟΑΠ στην Ιερουσαλήμ.

Την ίδια στιγμή, όμως, φωτιά έπαιρναν τα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη. Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν στην περίμετρο των αυτόνομων πόλεων της Δυτικής Οχθης αλλά και στη Λωρίδα της Γάζας. Ενας 12χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από σφαίρα στο λαιμό, στη Ράφα, κοντά στο μεθοριακό φυλάκιο ανάμεσα στη Γάζα και στην Αίγυπτο ενώ άλλος ένας 27χρονος Παλαιστίνιος έχασε τη ζωή του από σφαίρα στο κεφάλι στη Χεβρώνα. Σφοδρές ανταλλαγές πυρών σημειώθηκαν στη Ναμπλούς, στην Τζενίν και στη Ραμάλα, όπου η ένταση κλιμακώθηκε γρήγορα και ο ισραηλινός στρατός έβαλλε με τεθωρακισμένα εναντίον κτιρίων στην περίμετρο της πόλης και διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν, τουλάχιστον, 21 Παλαιστίνιοι. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων τραυματίστηκαν και 2 Ισραηλινοί στρατιώτες, ενώ χωρίς θύματα έληξε η επίθεση που δέχτηκε με αυτόματα όπλα από αγνώστους ισραηλινό λεωφορείο στη βόρεια Ιερουσαλήμ.

Επιμένει ο Μπαράκ

Ετοιμος να προχωρήσει σε σύναψη συμφωνίας ειρήνης με τους Παλαιστινίους επιμένει ότι είναι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπαράκ, μετά την παρουσίαση, την Πέμπτη, της πρότασής του. Ο Μπαράκ, αν και επέρριψε την ευθύνη των συγκρούσεων και του αδιεξόδου, στην «παλαιστινιακή αδιαλλαξία και στην επιλογή του δρόμου της βίας», τόνισε ότι ο Γιάσερ Αραφάτ παραμένει «αξιόπιστος συνομιλητής εφόσον εκπροσωπεί τους Παλαιστινίους».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, πάντως, απέφυγε να σχολιάσει τα αποτελέσματα δημοσκόπησης, που δημοσιεύτηκε χτες, σύμφωνα με τα οποία, η δημοτικότητά του είναι πολύ πιο μικρή από αυτήν του πρώην πρωθυπουργού και αρκετά πιθανού αντιπάλου του στις πρόωρες εκλογές της άνοιξης, Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Από την άλλη πλευρά, αξιωματούχοι της Παλαιστινιακής Αρχής επαναλάμβαναν την κατηγορηματική απόρριψη του σχεδίου ειρήνης που πρότεινε ο Εχούντ Μπαράκ, υπογραμμίζοντας ότι «όσα προσφέρει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είναι πολύ λιγότερα ακόμη και από όσα είχε προσφέρει στο Καμπ Ντέιβιντ και είχαν κριθεί ήδη ανεπαρκή σε σύγκριση με τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ».

Στο έλεος των σφαιρών τα παιδιά

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά ήταν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, με έκθεσή της από τη Γενεύη, η UNICEF για το ποιόν των εκατοντάδων νεκρών και των χιλιάδων τραυματιών των δίμηνων συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με τα στοιχεία της UNICEF, 310 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, αυτούς τους δύο μήνες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί Αραβες. Από αυτούς τους νεκρούς, οι 97 είναι παιδιά μικρότερα των 18 ετών!

Εξίσου σημαντικός είναι ο αριθμός των παιδιών που έχουν τραυματιστεί. Ο συνολικός αριθμός των τραυματιών έχει, πλέον, φθάσει τις 9.802, από τις οποίες οι 4.116 είναι παιδιά, πάλι μικρότερα των 18 ετών. Η ανακοίνωση της UNICEF επισημαίνει ότι ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποιεί «υπερβολική βία» εναντίον των Παλαιστινίων και καταρρίπτει τον ισχυρισμό ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβολούν μόνο όταν η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο, υπενθυμίζοντας ότι τα ανήλικα παιδιά με τις σφεντόνες δεν αποτελούν κίνδυνο για τη ζωή κανενός πάνοπλου στρατιώτη. Η UNICEF κλείνει την ανακοίνωσή της επαναλαμβάνοντας τη θέση που εξέφρασε η επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μέρι Ρόμπινσον, υπογραμμίζοντας ότι είναι περισσότερο από αναγκαία η ανάπτυξη κάποιου είδους διεθνούς δύναμης στην περιοχή που θα προστατεύει τους άοπλους διαδηλωτές και κυρίως τα παιδιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ