Σάββατο 2 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Θέμιδος... υπερκόπωση

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΤΑΛΑΧΑΣΙ.-

Μόλις 90 λεπτά της ώρας κράτησε η «ιστορική», όπως χαρακτηρίστηκε, συνεδρίαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, που κλήθηκε να επιλύσει τη διαφωνία των δύο αντιμαχομένων για την Προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, όσον αφορά στην «πολύτιμη διά χειρός καταμέτρηση» των ψήφων τριών κομητειών της Φλόριντα...

Για πρώτη φορά το Ανώτατο Δικαστήριο στα 210 χρόνια από την ίδρυσή του καλείται να λύσει μία διένεξη που αφορά την Προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών και μάλιστα στην πιο «θερμή» αναμέτρηση όλων των εποχών. Αλλη μία φορά στην ιστορία του το Ανώτατο Δικαστήριο έχει κληθεί να λάβει κάποια απόφαση σε σχέση με το Λευκό Οίκο και αυτό είχε γίνει κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '70, εν μέσω του σκανδάλου Γουότεργκέιτ, επί Προεδρίας Ρίτσαρντ Νίξον, αν ο τότε Πρόεδρος υποχρεούτο να παραδώσει τις κασέτες όπου είχαν καταγραφεί στοιχεία του περίφημου σκανδάλου. Αυτό είχε οδηγήσει στην παραίτηση Νίξον...

Αυτή τη φορά, η απόφαση που καλείται να εκδώσει είναι ακόμη πιο κρίσιμη. Αφ' ενός θα μπορούσε μία ομόφωνη απόφασή του να καταδικάσει ή να ανεβάσει στα ουράνια έναν εκ των δύο αντιδίκων και υποψήφιων - ναι ακόμη υποψήφιων - μνηστήρων του προεδρικού θώκου και να δημιουργήσει μια πολιτική κρίση με δυσοίωνο μέλλον για τις ΗΠΑ. Αφ' ετέρου μια απόφαση που δεν έχει αποσπάσει την ομοφωνία και των εννέα δικαστών της έδρας, ειδικά σε μία περίπτωση απόφασης με 5 υπέρ και 4 κατά, θα υποθάλψει τα μάλα την ακεραιότητα και την εγκυρότητα του ίδιου του ανώτατου νομικού οργάνου των Ηνωμένων Πολιτειών, που σε συνδυασμό με την πολιτειακή κρίση που έχει ξεσπάσει μπορεί και αυτή η εκδοχή να έχει απρόβλεπτες συνέπειες...

Στις αρχές της βδομάδας...

Καμία απόφαση δεν πρόκειται να ανακοινωθεί τουλάχιστον πριν από την παρέλευση 4 εικοσιτετράωρων, καθώς αυτός είναι ο μικρότερος δυνατός χρόνος που απαιτούν τα εννέα μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για να εκδώσουν την απόφασή τους. Πάντως χτες έθεσαν τις ερωτήσεις τους στους συνηγόρους των υποψήφιων των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων, αναφορικά με τη μεταξύ τους διένεξη στο θέμα της καταμέτρησης με το χέρι των ψήφων για τον Πρόεδρο, στην πολιτεία της Φλόριντα, και άκουσαν επίσης την επιχειρηματολογία των δυο πλευρών, που εξέθεσαν τα νομικά επιχειρήματα τους γύρω από το ενδεχόμενο με την περάτωση της καταμέτρησης αυτής να βρεθούν οι εκατοντάδες ψήφοι που θα «δώσουν» στον Γκορ τη νίκη στη Φλόριντα και τους 25 «καθοριστικούς» εκλέκτορες της πολιτείας, όπως υποστήριξε η πλευρά Μπους, η οποία τόνισε ότι η αρχική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Φλόριντα για ανακαταμέτρηση δεν ήταν ορθή., καθώς όπως εξελίχθηκε η εκλογική διαδικασία στη Φλόριντα παραβιάστηκε ο νόμος της Πολιτείας, του 1887, που επιτάσσει οι εκλέκτορες της Πολιτείας να αναδεικνύονται βάσει νομικών διατάξεων εγκεκριμένων πριν από την προεδρική ψηφοφορία.

Από την άλλη πλευρά τις θέσεις των Δημοκρατικών ανέπτυξε ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ Λόρενς Τράιμπ, συνήγορος της πλευράς του υποψήφιου των Δημοκρατικών, που υπερασπίστηκε τους χειρισμούς που έκανε το Ανώτατο Δικαστήριο της Φλόριντα προκειμένου για την καταμέτρηση ψήφων της πολιτείας και της παράτασης της διορίας για το τέλος των καταμετρήσεων, που κατέστησε σαφές ότι οι σχετικοί νόμοι της Πολιτείας εμπεριέχουν πολλές αντιφάσεις και ήταν έτσι θεμιτό οι ανώτατοι δικαστές να προβούν στην ερμηνεία συγκεκριμένων «αντιφατικών» διατάξεων που όλες αφορούν την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος.

Στα χαρακώματα

Ο νομικός «τυφώνας» που πλήττει τη Φλόριντα, και κατά συνέπεια τις ΗΠΑ, όμως δεν τελειώνει εδώ. Σήμερα θα συνεδριάσει και το Ανώτατο Δικαστήριο της Φλόριντα, μετά από προσφυγή των Δημοκρατικών αυτή τη φορά, που ζητούν την επανακαταμέτρηση 14.000 ψήφων, μία διαδικασία που ευελπιστούν να ολοκληρωθεί -σε περίπτωση που είναι ευνοϊκή γι' αυτούς η απόφαση - μέχρι τις 12 Δεκέμβρη όπου αναμένεται να ανακοινωθούν οι 25 εκλέκτορες της Φλόριντα, όπου θα λάβουν μέρος στη συνεδρίαση του Εθνικού Εκλεκτορικού Κολεγίου στις 18 Δεκέμβρη, οπότε και θα εκλέξουν τον 43ο Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Παράλληλα, μία ακόμη νομική υπόθεση, που χαρακτηρίζεται και αυτή κρίσιμη, είναι η προσφυγή πολίτη αυτή τη φορά, που θα εκδικαστεί τη Δευτέρα στο περιφερειακό Δικαστήριο της Κομητείας Σιμενόουλ, όπου ζητά να μη συμπεριληφθούν υπόψη τα αποτελέσματα 15.000 επιστολικών ψήφων, όπου τη μερίδα του λέοντος έλαβε ο Τζορτζ Μπους, καθώς υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες για νοθεία εκ μέρους των ρεπουμπλικανών... Για το ίδιο θέμα υποβλήθηκε χτες και νέα μήνυση από πολίτη, στην Κομητεία Μάρτιν.

Τέλος, μία ακόμη ενέργεια πυροδότησε έναν ακόμη νέο γύρο πολέμου, αφού την Πέμπτη το Κογκρέσο της Φλόριντα εξέλεξαν - αν είναι ποτέ δυνατόν - τους 25 εκλέκτορες βάσει των αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε η υπουργός Εσωτερικών της Πολιτείας ΚάθρινΧάρις, μετά τις αλλεπάλληλες επανακαταμετρήσεις που έγιναν και όπου ο Μπους αναδεικνύεται νικητής με την τελική διαφορά ανάμεσα στον υποψήφιο των Δημοκρατικών και τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων στις 537 ψήφους.

Χτες, ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Τζεμπ Μπους - αδελφός του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου - δήλωσε ότι θα υποστηρίξει αυτή την ενέργεια και η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υποψήφιου αντιπροέδρου των Δημοκρατικών, Τζο Λίμπερμαν, που ζήτησε από το Κογκρέσο της Φλόριντα και τον κυβερνήτη Τζεμπ Μπους να παραιτηθούν από την «εσφαλμένη» πρότασή τους να επέμβουν στις προεδρικές εκλογές.

Πάντως, η αμερικανική κοινή γνώμη φαίνεται πάντως να το «διασκεδάζει», καθώς δημοσκόπηση του περιοδικού «Τάιμ» και του δικτύου CBS, έδειξε ότι οι Αμερικανοί δεν ανησυχούν υπερβολικά με το συνεχιζόμενο αδιέξοδο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ