ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Ανάσα ζωής η εκτροπή του Αχελώου!
  •   Απεργούν την Τρίτη οι εργαζόμενοι στα εργοτάξια της Δρακότρυπας και του Πετρωτού, αντιδρώντας στις απολύσεις που εξήγγειλε η Κοινοπραξία κι απαιτώντας τη συνέχιση του έργου
  • Ανακοίνωση της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής για την εκτροπή του Ανω Ρου

Ούτε δραχμή δε δίνει η κυβέρνηση για τη συνέχιση του έργου της εκτροπής του Ανω Ρου του Αχελώου
Ούτε δραχμή δε δίνει η κυβέρνηση για τη συνέχιση του έργου της εκτροπής του Ανω Ρου του Αχελώου
Σε 24ωρη απεργία προχωρούν την Τρίτη οι 300 περίπου εργαζόμενοι στα εργοτάξια της Δρακότρυπας και του Πετρωτού, αντιδρώντας στην απόφαση να σταματήσουν τα έργα εκτροπής του Αχελώου και στην πρόθεση της εργοδοσίας να προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση δε στέλνει ούτε δραχμή για τη συνέχιση του έργου της εκτροπής του Ανω Ρου του Αχελώου, με αποτέλεσμα η κοινοπραξία «IMPREGILO - ΓΝΩΜΩΝ - ΤΕΓΚ», που έχει αναλάβει τα έργα, να σταματήσει τις εργασίες και να απειλεί με απολύσεις τους εργαζόμενους, οι οποίοι έχουν υπογράψει σύμβαση εργασίας μέχρι το 2003. Μάλιστα, την περασμένη βδομάδα τους είχε δώσει υποχρεωτικές άδειες, τις οποίες αργότερα αναγκάστηκε να πάρει πίσω κάτω από τις έντονες πιέσεις των εργαζομένων, των συνδικαλιστικών και μαζικών φορέων της περιοχής.

Την ημέρα της απεργιακής κινητοποίησης οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν στις 10 π.μ. συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας.

Το διεκδικητικό πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που κήρυξε με απόφασή του το Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας είναι:

  • Να μην προχωρήσει η κοινοπραξία σε απολύσεις των εργαζομένων στα έργα της εκτροπής του Αχελώου.
  • Να υπάρχει συνεχής ροή χρηματοδότησης των έργων από το αρμόδιο υπουργείο.
  • Να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα που οφείλονται μέχρι σήμερα στους εργαζόμενους.
  • Να υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες απασχόλησης.
  • Να υπάρχει κάλυψη, καθημερινά, με γιατρό εργασίας και να παίρνονται τ' απαραίτητα μέτρα πρόληψης για τα ατυχήματα.
  • Να οριστεί ημερομηνία λήξης στα έργα εκτροπής του Αχελώου, ιδιαίτερα σήμερα που η Θεσσαλία βρίσκεται σε δεινή θέση λόγω της έλλειψης υδάτινων πόρων.

Τη Δευτέρα στις 9 π.μ. οι εργαζόμενοι και η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας θα έχουν συνάντηση στο εργοτάξιο με τους εκπροσώπους της επιχείρησης και αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους θα κλιμακώσουν τον αγώνα με 24ωρες και 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες και κατάληψη των εργοταξίων.

Η ΠΑΣΕ

Σε ανακοίνωσή της σχετικά με τις νέες αρνητικές εξελίξεις η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή για την Εκτροπή του Ανω Ρου του Αχελώου (ΠΑΣΕ) - συμμετέχουν νομάρχες, δήμαρχοι, εκπρόσωποι του ΤΕΕ, του ΓΕΩΤΕΕ, αγροτικών και εργατικών οργανώσεων και πολλών άλλων μαζικών φορέων της Θεσσαλίας - αφού επισημαίνει ότι όσο παραμένει άλυτο το πρόβλημα λειψυδρίας στη Θεσσαλία τόσο το περιβάλλον επηρεάζεται επικίνδυνα, εκτιμά ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται, επιβεβαιώνει την αδήριτη ανάγκη ολοκλήρωσης των έργων εκτροπής του Αχελώου, καθώς και των άλλων έργων (Σμόκοβος, Ταμιευτήρας της Κάρλας κ.ά.) και δικαιώνει τον περιβαλλοντικό, πρωτίστως, χαρακτήρας τους, αφού αποτελούν τη μόνη διέξοδο για την αποφυγή ερημοποίησης του θεσσαλικού κάμπου.

Ρυθμοί χελώνας

Στη συνέχεια η ανακοίνωση αναφέρεται στους αργούς ρυθμούς υλοποίησης των έργων, υπογραμμίζοντας: «Οι συνεχείς εμπλοκές στην πορεία των έργων συμβαδίζει, πλέον, με τον υπαρκτό κίνδυνο να δημιουργηθεί μια δυσμενής, μη αντιστρεπτή, κατάσταση για το περιβάλλον της Θεσσαλίας. Ειδικότερα τα έργα της εκτροπής του Ανω Ρου του Αχελώου καρκινοβατούν. Οι ρυθμοί υλοποίησης των δύο βασικών έργων κεφαλής (Ταμιευτήρας Συκιάς, σήραγγα εκτροπής), είναι πολύ χαμηλοί. Μετά από 46 και 40 μήνες αντίστοιχα από την υπογραφή των συμβάσεων των δύο έργων, τα ποσοστά προόδου των εργασιών και οι αντίστοιχες απορροφήσεις των πιστώσεων καθιστούν αναξιόπιστα τα ισχύοντα χρονοδιαγράμματα. Εάν, όμως, για τη μικρή πρόοδο των έργων, μπορούσε κάποιος να επικαλεστεί τις υπαρκτές, οπωσδήποτε, τεχνικές δυσκολίες, για την ελλιπή χρηματοδότησή τους, δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία, όταν στη Θεσσαλία όλοι έχουμε γνωρίσει το «όνειδος» του φράγματος Σμοκόβου που δημοπρατήθηκε εδώ και δύο δεκαετίες και ακόμα εκτελείται. Ταυτόχρονα αναμένουμε ακόμη και τους αρμόδιους του ΥΠΕΧΩΔΕ και της ΔΕΗ να ολοκληρώσουν το σχεδιασμό όλου του έργου και ειδικότερα για τα έργα κεφαλής κατάντη της εξόδου της σήραγγας εκτροπής (Πευκόφυτο), καθώς και για τα έργα στο θεσσαλικό κάμπο».

ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΛΑΛΙΩΤΗ
Συκοφαντεί αντί να απολογείται

Ο   Γ. Πατάκης ζήτησε με Επίκαιρη Ερώτηση την επίσπευση του έργου της εκτροπής του Αχελώου και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ τον κατηγόρησε για «δημαγωγία»!

Προκλητικός χτες στη Βουλή ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης, όπου αντί να απολογηθεί για τη νέα σοβαρή εμπλοκή στο έργο της εκτροπής του Αχελώου επιχείρησε να συκοφαντήσει το βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Πατάκη που έκανε την Επίκαιρη Ερώτηση, λέγοντας ότι «δημαγωγεί»!

Ο Γ. Πατάκης κατήγγειλε ότι με το σταμάτημα των εργασιών στα εργοτάξια Δρακότρυπας και Πετρωπού Καρδίτσας μπαίνει σε κίνδυνο ένα επιτακτικό έργο για τη Θεσσαλία.

Χωρίς να απαντήσει συγκεκριμένα ο Κ. Λαλιώτης είπε ότι η κυβέρνηση έχει διασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους για το έργο, ότι δεν υπάρχουν αργοί ρυθμοί και απλώς μία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την προστασία του μοναστηριού του Αγίου Γεωργίου δημιούργησε κάποια καθυστέρηση...

Δεν πείθουν κανέναν τα όσα λέει ο υπουργός, τόνισε ο Γ. Πατάκης, υπογραμμίζοντας ότι 20 χρόνια οι κυβερνήσεις με διάφορες φιέστες ισχυρίζονται ότι το έργο προχωράει αλλά τα χρήματα που δίνονται είναι «αλατοπίπερο». Χαρακτηριστικά, είπε, με το σημερινό ρυθμό χρηματοδότησης το φράγμα της Συκιάς και η σήραγγα εκτροπής θα χρειαστούν 45 με 50 χρόνια για να ολοκληρωθούν. Ο βουλευτής είπε ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας «ήρθε γάντι» στην κυβέρνηση και μάλιστα συνήγορος υπεράσπισης της προσφυγής είναι σύμβουλος του πρωθυπουργού.

«Ο λαός της Θεσσαλίας, είπε, είναι έτοιμος και θα σας αναγκάσει να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί το έργο που είναι ζωή όχι μόνο του θεσσαλικού κάμπου αλλά όλου του λαού».

Η υπόσχεση αγωνιστικής διεκδίκησης του έργου ενόχλησε τον Κ. Λαλιώτη που έκανε λόγο για «δημαγωγία», φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να πει ότι ο Γ. Πατάκης «νομίζει ότι βγάζει λόγο σε κάποια πλατεία για να χειροκροτηθεί» και λέγοντας ότι «δεν μπορούν να γίνουν έργα με απειλές». Συνεχίζοντας το παραλήρημά του είπε ότι «δε χρειάζονται προστάτες της Θεσσαλίας» και οι πολίτες της γνωρίζουν ότι «ο Λαλιώτης απαντά με την αλήθεια και την προοπτική του έργου και με τη διασφάλιση των πόρων και εσείς απαντάτε με τη δημαγωγία». Μετά από αυτά και χωρίς να δεσμευτεί χρονικά, είπε ότι το έργο θα γίνει με κάθε θυσία, αλλά, όπως παρατήρησε εύστοχα ο Γ. Πατάκης, «μέχρι τότε δε θα υπάρχει Θεσσαλός αφού ούτε νερό δεν έχουν να πιουν».

«Θυσία» στο βωμό της Ολυμπιάδας!

Εκεί που πολλοί είχαν πιστέψει ότι το έργο εκτροπής του Αχελώου «είχε μπει κανονικά στ' αυλάκι», οι εργασίες προχωρούσαν κι οσονούπω θα ολοκληρώνονταν, είδαν, ξαφνικά, την Κοινοπραξία που το έχει αναλάβει να διακόπτει τις εργασίες κατασκευής, αναγκάζοντας τους 300 και πλέον εργαζόμενους να πάρουν άδεια άνευ αποδοχών. Τι συνέβη πάλι και οδηγηθήκαμε σε νέα αρνητική κι επικίνδυνη εξέλιξη; Τι φταίει; Η γνωστή αφερεγγυότητα των ελληνικών κυβερνήσεων - ιδίως αυτών του ΠΑΣΟΚ - που κατατρέχει, χρόνια, το έργο; Η «κατάρα» των «οικολόγων» που θέτουν συνεχώς κι αδιαλείπτως εμπόδια, χρησιμοποιώντας πότε όργανα της ΕΕ, πότε το Συμβούλιο της Επικρατείας και πότε τα πολιτικά στηρίγματα που διαθέτουν στην κυβέρνηση και σ άλλα κόμματα; Είναι όλα αυτά και πολλά άλλα.

***

Για το νέο πρόβλημα που παρουσιάστηκε, όμως, την ευθύνη έχει αποκλειστικά ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης. Οχι μόνο διότι, για το σταμάτημα των εργασιών, η Κοινοπραξία επικαλείται την ελλιπή χρηματοδότηση, που είχε ως αποτέλεσμα, επί 4 σχεδόν χρόνια, το έργο προχωράει με ρυθμούς χελώνας. Αλλά και γιατί η κυβέρνηση δε θέλησε να θωρακίσει την εκτροπή του Αχελώου έναντι διαφόρων επιβουλέων του και κινδύνων. Δεν το θωράκισε οικονομικά από ενδεχόμενο εκβιασμό της Κοινοπραξίας, η οποία μπορεί και να πιέζει για πρόσθετη χρηματοδότηση - να ληφθεί υπόψη ότι ανέλαβε το έργο με έκπτωση 57% (!) - χρησιμοποιώντας ως «ομήρους» τους εργαζόμενους. Δεν το θωράκισε νομικά, μ' αποτέλεσμα να υπάρξει η τελευταία απόφαση του ΣτΕ, με την οποία ζητείται νέα περιβαλλοντική μελέτη για τη σωτηρία μιας μικρής εκκλησίας από τα νερά της εκτροπής. Δεν το θωράκισε πολιτικά, αφήνοντάς το έρμαιο πολιτικών παρεμβάσεων που διενεργούνται εντός και εκτός Ελλάδας.

***

Είναι, όμως και πολλοί που υποστηρίζουν πως ο ίδιος ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης, επιθυμεί σφόδρα να σταματήσει το έργο του Αχελώου. Για να πετύχει, δε, το στόχο του χρησιμοποιεί, ως προσχήματα, τις «οικολογικές» ευαισθησίες και αντιδράσεις και εκμεταλλεύεται τα πολιτικά και νομικά εμπόδια που τίθενται. Γιατί; Για να εξοικονομήσει το ΥΠΕΧΩΔΕ τα χρήματα που έχει αποφασιστεί να δοθούν για τον Αχελώο και να τα χρησιμοποιήσει στα έργα για την Ολυμπιάδα. Ο Κ. Λαλιώτης «στοιχημάτισε» δημοσίως ότι τα ολυμπιακά έργα, τα οποία ο ίδιος ανέλαβε, θα ολοκληρωθούν και, μάλιστα, πριν από τις προθεσμίες που έχουν καθοριστεί. Το πόσο τον ενδιαφέρει να κερδίσει αυτό το «στοίχημα» - που είναι κυβερνητικό, αλλά και προσωπικό και ενδεχόμενη «επιτυχία» θα τη χρησιμοποιήσει καταλλήλως όταν έρθει το «πλήρωμα του χρόνου» - φαίνεται από τη δήλωσή του ότι θεωρεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως τη «Νέα Μεγάλη Ιδέα του Εθνους». Προκειμένου, λοιπόν, να υλοποιηθεί η «Νέα Μεγάλη Ιδέα» ο Κ. Λαλιώτης επιχειρεί ν' αναβάλει, ή και να ματαιώσει την εκτροπή του Αχελώου. Φυσικά ούτε η πρώτη φορά θα είναι, ούτε η μόνη περίπτωση. Αλλωστε, ο Αχελώος αποτελεί το συνώνυμο της κυβερνητικής εξαπάτησης - οι πάμπολλες προεκλογικές υποσχέσεις και εξαγγελίες για την εκτροπή του, δεν υλοποιήθηκαν ποτέ - ενώ είναι γνωστό πως υπάρχουν πολλά άλλα μεγάλα αναπτυξιακά έργα που καρκινοβατούν. Π.χ. το «όνειδος» του φράγματος του Σμόκοβου στην Καρδίτσα, που ξεκίνησε εδώ και 20 χρόνια να κατασκευάζεται κι ακόμα δεν ολοκληρώθηκε.

***

Αλλά, μάλλον, ο Κ. Λαλιώτης «λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο». Και «ξενοδόχος», εν προκειμένω, είναι οι αγρότες και γενικότερα ο λαός της Θεσσαλίας που, θεωρoύν την εκτροπή του Αχελώου ένα έργο πνοής, το οποίο θα συμβάλει στη διατήρηση και την ανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, θα λύσει προβλήματα ύδρευσης πόλεων και χωριών, θα σώσει το περιβάλλον που υποβαθμίζεται δραματικά, κυρίως, εξαιτίας της έλλειψης νερού. Γι' αυτό οι Θεσσαλοί δηλώνουν έτοιμοι ν' αγωνιστούν για να επιβάλλουν την κατασκευή του. Και οι Θεσσαλοί κρατούν το λόγο τους και ξέρουν ν' αγωνίζονται σκληρά κι επίμονα μέχρι την τελική δικαίωση...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ