Σάββατο 2 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Θυσία» στο βωμό της Ολυμπιάδας!

Εκεί που πολλοί είχαν πιστέψει ότι το έργο εκτροπής του Αχελώου «είχε μπει κανονικά στ' αυλάκι», οι εργασίες προχωρούσαν κι οσονούπω θα ολοκληρώνονταν, είδαν, ξαφνικά, την Κοινοπραξία που το έχει αναλάβει να διακόπτει τις εργασίες κατασκευής, αναγκάζοντας τους 300 και πλέον εργαζόμενους να πάρουν άδεια άνευ αποδοχών. Τι συνέβη πάλι και οδηγηθήκαμε σε νέα αρνητική κι επικίνδυνη εξέλιξη; Τι φταίει; Η γνωστή αφερεγγυότητα των ελληνικών κυβερνήσεων - ιδίως αυτών του ΠΑΣΟΚ - που κατατρέχει, χρόνια, το έργο; Η «κατάρα» των «οικολόγων» που θέτουν συνεχώς κι αδιαλείπτως εμπόδια, χρησιμοποιώντας πότε όργανα της ΕΕ, πότε το Συμβούλιο της Επικρατείας και πότε τα πολιτικά στηρίγματα που διαθέτουν στην κυβέρνηση και σ άλλα κόμματα; Είναι όλα αυτά και πολλά άλλα.

***

Για το νέο πρόβλημα που παρουσιάστηκε, όμως, την ευθύνη έχει αποκλειστικά ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης. Οχι μόνο διότι, για το σταμάτημα των εργασιών, η Κοινοπραξία επικαλείται την ελλιπή χρηματοδότηση, που είχε ως αποτέλεσμα, επί 4 σχεδόν χρόνια, το έργο προχωράει με ρυθμούς χελώνας. Αλλά και γιατί η κυβέρνηση δε θέλησε να θωρακίσει την εκτροπή του Αχελώου έναντι διαφόρων επιβουλέων του και κινδύνων. Δεν το θωράκισε οικονομικά από ενδεχόμενο εκβιασμό της Κοινοπραξίας, η οποία μπορεί και να πιέζει για πρόσθετη χρηματοδότηση - να ληφθεί υπόψη ότι ανέλαβε το έργο με έκπτωση 57% (!) - χρησιμοποιώντας ως «ομήρους» τους εργαζόμενους. Δεν το θωράκισε νομικά, μ' αποτέλεσμα να υπάρξει η τελευταία απόφαση του ΣτΕ, με την οποία ζητείται νέα περιβαλλοντική μελέτη για τη σωτηρία μιας μικρής εκκλησίας από τα νερά της εκτροπής. Δεν το θωράκισε πολιτικά, αφήνοντάς το έρμαιο πολιτικών παρεμβάσεων που διενεργούνται εντός και εκτός Ελλάδας.

***

Είναι, όμως και πολλοί που υποστηρίζουν πως ο ίδιος ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης, επιθυμεί σφόδρα να σταματήσει το έργο του Αχελώου. Για να πετύχει, δε, το στόχο του χρησιμοποιεί, ως προσχήματα, τις «οικολογικές» ευαισθησίες και αντιδράσεις και εκμεταλλεύεται τα πολιτικά και νομικά εμπόδια που τίθενται. Γιατί; Για να εξοικονομήσει το ΥΠΕΧΩΔΕ τα χρήματα που έχει αποφασιστεί να δοθούν για τον Αχελώο και να τα χρησιμοποιήσει στα έργα για την Ολυμπιάδα. Ο Κ. Λαλιώτης «στοιχημάτισε» δημοσίως ότι τα ολυμπιακά έργα, τα οποία ο ίδιος ανέλαβε, θα ολοκληρωθούν και, μάλιστα, πριν από τις προθεσμίες που έχουν καθοριστεί. Το πόσο τον ενδιαφέρει να κερδίσει αυτό το «στοίχημα» - που είναι κυβερνητικό, αλλά και προσωπικό και ενδεχόμενη «επιτυχία» θα τη χρησιμοποιήσει καταλλήλως όταν έρθει το «πλήρωμα του χρόνου» - φαίνεται από τη δήλωσή του ότι θεωρεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως τη «Νέα Μεγάλη Ιδέα του Εθνους». Προκειμένου, λοιπόν, να υλοποιηθεί η «Νέα Μεγάλη Ιδέα» ο Κ. Λαλιώτης επιχειρεί ν' αναβάλει, ή και να ματαιώσει την εκτροπή του Αχελώου. Φυσικά ούτε η πρώτη φορά θα είναι, ούτε η μόνη περίπτωση. Αλλωστε, ο Αχελώος αποτελεί το συνώνυμο της κυβερνητικής εξαπάτησης - οι πάμπολλες προεκλογικές υποσχέσεις και εξαγγελίες για την εκτροπή του, δεν υλοποιήθηκαν ποτέ - ενώ είναι γνωστό πως υπάρχουν πολλά άλλα μεγάλα αναπτυξιακά έργα που καρκινοβατούν. Π.χ. το «όνειδος» του φράγματος του Σμόκοβου στην Καρδίτσα, που ξεκίνησε εδώ και 20 χρόνια να κατασκευάζεται κι ακόμα δεν ολοκληρώθηκε.

***

Αλλά, μάλλον, ο Κ. Λαλιώτης «λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο». Και «ξενοδόχος», εν προκειμένω, είναι οι αγρότες και γενικότερα ο λαός της Θεσσαλίας που, θεωρoύν την εκτροπή του Αχελώου ένα έργο πνοής, το οποίο θα συμβάλει στη διατήρηση και την ανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, θα λύσει προβλήματα ύδρευσης πόλεων και χωριών, θα σώσει το περιβάλλον που υποβαθμίζεται δραματικά, κυρίως, εξαιτίας της έλλειψης νερού. Γι' αυτό οι Θεσσαλοί δηλώνουν έτοιμοι ν' αγωνιστούν για να επιβάλλουν την κατασκευή του. Και οι Θεσσαλοί κρατούν το λόγο τους και ξέρουν ν' αγωνίζονται σκληρά κι επίμονα μέχρι την τελική δικαίωση...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ