Σάββατο 2 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΗΣΤΡΙΚΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ
Στηρίζει την κερδοσκοπία η κυβέρνηση

Στο όνομα του ανταγωνισμού ο υφυπουργός Οικονομικών είπε ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία παρέμβαση. Με Επίκαιρη Ερώτηση ο Αντ. Σκυλλάκος κατήγγειλε ότι η νεοφιλελεύθερη πολιτική ληστεύει τους μικροκαταθέτες.

Σε καμία παρέμβαση δεν πρόκειται να προχωρήσει η κυβέρνηση για να προστατεύσει τους μικροκαταθέτες από την αρνητική πλέον απόδοση των τραπεζικών καταθέσεων λόγω της πτώσης των επιτοκίων.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Α. Φωτιάδης, απαντώντας χτες σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκου, είπε ότι τις εξελίξεις τις καθορίζει ο «ελεύθερος ανταγωνισμός και όχι οι κρατικές παρεμβάσεις». Ο υφυπουργός, υποστήριξε πως μέχρι το 1992 η σχέση μεταξύ επιτοκίου τραπεζών και πληθωρισμού ήταν αρνητική (ενώ αυτό δεν αληθεύει) και ότι από το 1993 και μετά άρχισε η αντίστροφη πορεία με αποτέλεσμα το 1999 να φθάσουμε «σε ένα ιστορικό ρεκόρ» θετικής απόδοσης 5,3% για τους αποταμιευτές.

Ο υφυπουργός απέφυγε να αναφερθεί στο γεγονός ότι με τις μειώσεις των επιτοκίων, από τον Οκτώβρη του 2000 τα επιτόκια καταθέσεων ταμιευτηρίου ξανάγιναν αρνητικά (μετά τη φορολογία των τόκων καταθέσεων είναι μικρότερα από τον πληθωρισμό) για να υποστηρίξει στη συνέχεια πως το 2000 η θετική απόδοση περιορίζεται στο 3% και ανέφερε ότι ταυτόχρονα υπάρχει όφελος και από την πτώση των επιτοκίων χορηγήσεων!

Η πολιτική σας είναι νεοφιλελεύθερη, είπε ο Αντ. Σκυλλάκος και γι' αυτό δεν μπορείτε να παρέμβειτε στις τράπεζες, γιατί η ελευθερία της αγοράς δεν το επιτρέπει και θα πέσουν έξω οι τράπεζες αν υποστηρίξετε τα λαϊκά συμφέροντα. Ο βουλευτής ανέφερε ότι οι 12 εμπορικές τράπεζες είχαν το 1999 αύξηση των κερδών κατά 200% και η ψαλίδα ανάμεσα στα δάνεια χορηγήσεων και στις καταθέσεις όλο και αυξάνει. Εφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι ενώ το 1994 τα καταναλωτικά δάνεια είχαν επιτόκιο 88% μεγαλύτερο από το επιτόκιο καταθέσεων, η διαφορά αυτή μεγάλωσε ακόμη και σήμερα έφτασε στο 200%!

Γι' αυτό οι τράπεζες έχουν τεράστια κέρδη, είπε ο Αντ. Σκυλλάκος και εσείς στηρίζετε τη ληστεία σε βάρος των μικροκαταθετών και τόνισε: «Μπορείτε να παρέμβετε αφού υπάρχουν οι κρατικές τράπεζες που είναι οι ισχυρότερες. Γιατί να κατεβάσουν τόσο τα επιτόκια καταθέσεων; Γιατί να κερδοσκοπούν σε βάρος των μικρών και των μεσαίων; Αν είχαν υψηλότερα επιτόκια καταθέσεων θα σέρνονταν και οι ιδιωτικές τράπεζες προς τα πάνω. Αλλά εσείς στηρίζετε αυτά τα κυκλώματα, γι' αυτό λέμε ότι είστε κόμμα του μεγάλου κεφαλαίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ