Σάββατο 2 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΓΑ
Φασιστικές μεθοδεύσεις για απόκρυψη «παρανομιών»

Ο διοικητής του ΕΛΓΑ επιχειρεί να «κουκουλώσει» τα προεκλογικά ανομήματά του παριστάνοντας το δικτατορίσκο στους εργαζόμενους! 

Σε φασιστικές μεθοδεύσεις, εκφοβισμού και τρομοκράτησης των εργαζομένων στον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) καταφεύγει ο διοικητής Οργανισμού Μίλτος Τσόγκας προκειμένου να «κουκουλώσει» τα προεκλογικά «ανομήματά» του, ή με άλλα λόγια τις κραυγαλέες προεκλογικές εξυπηρετήσεις... που έκανε στους πολιτικούς προϊσταμένους του, το διάστημα πριν τις εκλογές της 9ης Απριλίου.

Οπως έχει γίνει γνωστό από τα μέσα του περασμένου Μάρτη ο διοικητής του ΕΛΓΑ επιχειρούσε να εξασφαλίσει την έγκριση ενός κονδυλίου που θα δινόταν ως συμπληρωματική αποζημίωση στους πληγέντες ροδακινοπαραγωγούς. Αφού προέκυψαν κάποια υπηρεσιακά εμπόδια στο υπουργείο Γεωργίας, ο διοικητής του ΕΛΓΑ υπέγραψε μόνος του μια απόφαση για την καταβολή 1,8 δισ. δραχμών για την καταβολή συμπληρωματικής επιχορήγησης στους πληγέντες ροδακινοπαραγωγούς. Τα χρήματα μοιράστηκαν στις 6 Απρίλη, μόλις τρεις μέρες πριν τις εκλογές, προφανώς όχι για λόγους στήριξης του εισοδήματος των πληγέντων ροδακινοπαραγωγών. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες από το ποσό των 1,8 δισ. δραχμών το 1,6 δισ. δραχμές μοιράστηκε στους νομούς Πέλλας και Ημαθίας.

Τον Ιούνη όμως, το τέταρτο τμήμα του Ελεγκτικού Συμβουλίου, έβγαλε τη συμπληρωματική αυτή επιχορήγηση, παράνομη. Οταν το θέμα έφτασε στη Βουλή από τη ΝΔ, ο υπουργός Γεωργίας έσπευσε να την καταγγείλει για δημιουργία εντυπώσεων, λέγοντας πως δεν έχει γίνει τίποτα αξιοκατάκριτο... αλλά ότι απλά ασκήθηκε πολιτική στήριξης του εισοδήματος των πληγέντων ροδακινοπαραγωγών. Οπως έγινε στη συνέχεια γνωστό, το υπουργείο Γεωργίας στις 18 του Οκτώβρη κατέθεσε αίτηση ανάκλησης κατά της προηγούμενης απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ομως, σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που αυτό το διάστημα καθαρογράφεται, θα είναι ξανά αρνητική. Το αιτιολογικό θα είναι πάλι ότι εγείρεται θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού με βάση τους σχετικούς κοινοτικούς κανονισμούς. Η ουσία πάντως είναι ότι έτσι κι αλλιώς υπάρχει μείζον θέμα προεκλογικού εμπαιγμού και ασύστολης ψηφοθηρίας, από την προεκλογική διανομή κάποιων επιπλέον ψευτοεπιχορηγήσεων μέσω του διοικητή του ΕΛΓΑ, στις ψευτοαποζημειώσεις που προηγουμένως δόθηκαν πάλι από τον ΕΛΓΑ στους πληγέντες από τον παγετό του 1999, ροδακινοπαραγωγούς.

Το θέμα αυτό που σέρνεται εδώ και μήνες, καταγγέλλεται στο ψήφισμα της γενικής συνέλευσης του Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού ΕΛΓΑ που πραγματοποιήθηκε στις 4 Νοέμβρη 2000. Το συγκεκριμένο ψήφισμα που επιδόθηκε στις 7/11 στον υπουργό Γεωργίας, επισημαίνει ανάμεσα σε άλλα: «Η καταβολή των 1.800.000.000 δρχ. την παραμονή των εκλογών ως "συμπληρωματική" επιχορήγηση, αποκλειστικά με απόφαση του διοικητή του ΕΛΓΑ χωρίς απόφαση του ΔΣ του ΕΛΓΑ και χωρίς συμμετοχή των υπηρεσιών του οργανισμού, αποτελεί κραυγαλέα περίπτωση παράβασης καθήκοντος και είναι αποτέλεσμα της περίεργης και ιδιότυπης αντίληψης που διέπει τη διοίκηση του ΕΛΓΑ, όσον αφορά την εφαρμογή των νομοθετικών και κανονιστικών διατάξεων που διέπουν τη λειτουργία του Οργανισμού». Παράλληλα, στο ψήφισμα χαρακτηρίζονται αναληθείς και επικίνδυνες οι απαντήσεις που δόθηκαν σχετικά από το υπουργείο Γεωργίας στη Βουλή.

Το συγκεκριμένο ψήφισμα θορύβησε το διοικητή του ΕΛΓΑ, ο οποίος ως μόνο τρόπο αντίδρασης επέλεξε τον εκφοβισμό και την τρομοκράτηση των εργαζομένων με αντιδημοκρατικές και παράνομες μεθοδεύσεις, που θυμίζουν «άλλες εποχές». Με έγγραφό του στις 10/11 ζήτησε από σωματείο των εργαζομένων να του γνωστοποιήσουν για ποιο λόγο το ψήφισμα της συνέλευσης, που φέρει τη σφραγίδα του συλλόγου, κοινοποιήθηκε στον υπουργό Γεωργίας. Το χειρότερο όμως ήταν ότι με ύφος δικτατορίσκου ζήτησε ακόμα να του γνωστοποιηθεί, η ημερήσια διάταξη, τα πρακτικά της γενικής συνέλευσης και η σύνθεση του προεδρείου. Και όχι μόνο αυτό, αλλά απαίτησε να του δοθεί και η κατάσταση των συμμετεχόντων στη γενική συνέλευση με τις υπογραφές τους, καθώς και η κατάσταση του συνόλου των εγγεγραμμένων μελών του συλλόγου. Πράγμα αδιανόητο στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Ο «δόκτορας» διοικητής του ΕΛΓΑ, αγνοώντας κάθε νόμο και νομίζοντας ότι βρίσκεται στο τσιφλίκι του, μετά την παρέλευση 5 ημερών, δηλαδή στις 15/11, απέστειλε και νέο έγγραφο - «διαταγή» στο σύλλογο επιστημονικού προσωπικού απαιτώντας εκβιαστικά και παρανόμως, πάλι τα ίδια! Αυτό θα πει μάλλον να είναι κανείς διοικητής... στη στρατιά των «εκσυγχρονιστών»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ