Σάββατο 2 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΚΕΒΕ
Στο πλευρό των κρεοπωλών και των αγροτοκτηνοτρόφων

Στο πλευρό των μικροεπαγγελματιών κρεοπωλών, αλλά και των αγροτών - κτηνοτρόφων τίθεται με ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Κίνηση Επαγγελματιών - Βιοτεχνών Εμπόρων» (ΔΗΚΕΒΕ), διαβεβαιώνοντας ότι θα στηρίξει τον αγώνα για τη διασφάλιση του εισοδήματός τους που πλήττεται, ιδιαίτερα μετά από το ξέσπασμα του σκανδάλου των «τρελών αγελάδων». Στην ανακοίνωση της ΔΗΚΕΒΕ επισημαίνεται ότι ο έλεγχος της διατροφικής ασφάλειας πρέπει να περάσει στα χέρια του λαού, ενώ καταδεικνύει ποιοι ευθύνονται για τα διατροφικά σκάνδαλα, καταγγέλλοντας το μεγάλο κεφάλαιο, την Ευρωπαϊκή Ενωση και την ελληνική κυβέρνηση.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται: «τελευταία, άλλο ένα διατροφικό σκάνδαλο (αυτή τη φορά), της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών απασχολεί την κοινωνία. Το χρονίζον πρόβλημα με τις "τρελές αγελάδες" και τα μεταλλαγμένα προϊόντα, περιτριγυρίζει τους καταναλωτές και κανείς δεν ξέρει τι ακόμα θα προκύψει από τον εμπορικό ανταγωνισμό των πολυεθνικών. Οι καταναλωτές ανάστατοι για την υγεία και τη ζωή τους, βρίσκονται αντιμέτωποι με την παγκοσμιοποιημένη οικονομία της "ελεύθερης αγοράς" και τους κανόνες που επιβάλλει το μεγάλο κεφάλαιο για να πετύχει το μέγιστο κέρδος».

Συνεχίζοντας, τονίζεται: «για άλλη μια φορά διαπιστώνουμε την ανοχή των κυβερνήσεων των χωρών της ΕΕ και της ελληνικής που μπροστά στην εξασφάλιση του κέρδους του μεγάλου κεφαλαίου, βάζουν σε δεύτερη μοίρα τα ζητήματα που συνδέονται με τη δημόσια υγεία και την καταλληλότητα των προϊόντων που κυκλοφορούν στην αγορά. Δεκαπέντε χρόνια τώρα (πότε οι "τρελές αγελάδες", πότε οι διοξίνες, πότε τα μεταλλαγμένα προϊόντα) με εγκληματική ανευθυνότητα, λύση στο πρόβλημα δε δίνεται».

Επίσης αναφέρει τα κατ' αρχήν θύματα αυτής της πολιτικής και των αντικρουόμενων συμφερόντων των πολυεθνικών, που είναι: «οι μικροεπαγγελματίες κρεοπώλες που καθημερινά το εισόδημά τους λιγοστεύει και αυξάνει η αβεβαιότητα για τη ζωή της μικρής επιχείρησής τους, οι αγρότες - κτηνοτρόφοι που πληρώνουν πρόστιμα για τις ποσοστώσεις που επιβάλλει η ΕΕ στο βόειο κρέας, που παράγεται πάνω από το 30% των αναγκών της χώρας και υποχρεώνει να εισάγουμε το υπόλοιπο 70% με τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις στην εθνική οικονομία και μειώνει τις δυνατότητες εκτροφής ζώων».

Προσδιορίζοντας τη στάση απέναντι στο όλο ζήτημα, η ΔΗΚΕΒΕ διαβεβαιώνει ότι «θα σταθεί δίπλα και θα στηρίξει τον αγώνα των μικροεπαγγελματιών κρεοπωλών για το εισόδημά τους σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση και την προστασία της υγείας των καταναλωτών. Οι ομοσπονδίες και τα πρωτοβάθμια σωματεία πρέπει να εντάξουν στα πλαίσια των διεκδικήσεών τους την προστασία της υγείας και την ποιότητα ζωής. Να απαιτήσουν το λαϊκό έλεγχο σε όλα τα επίπεδα και τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Καλεί τους επαγγελματίες - βιοτέχνες - εμπόρους μαζί με τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους συνταξιούχους και τη νεολαία, να πάρουν την υπόθεση της δημόσιας υγείας στα χέρια τους, να αποτρέψουν τους κινδύνους που εγκυμονούν τα ακατάλληλα τρόφιμα».

Τέλος, καλεί το σύνολο του ελληνικού λαού και όσοι πλήττονται «να καταδικάσουν τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, να αγωνιστούν για μια άλλη αντιμονοπωλιακή πολιτική λαϊκής οικονομίας που θα δίνει προτεραιότητα στον άνθρωπο, με σχεδιασμένη ανάπτυξη και την εφαρμογή κλαδικών πολιτικών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ