ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΪΤΖ
Η πρόληψη δρα αποτελεσματικά

Παγκόσμια ημέρα κατά του Εϊτζ η χτεσινή, αλλά τα στοιχεία που έδωσε για τη χώρα μας - με αφορμή την επέτειο - το Κέντρο Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ) μόνο σε... εορτασμό δεν παραπέμπουν. Κι αυτό γιατί σύμφωνα μ' αυτά, η πορεία του Εϊτζ στην Ελλάδα παρουσιάζει αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια, κυρίως στις ηλικίες μεταξύ 25 - 35 ετών. Κάτι που όπως τόνισαν χτες οι ειδικοί κάνει επιτακτική την ανάγκη για καλύτερη ενημέρωση των νέων παιδιών, που βρίσκονται στο ξεκίνημα της ερωτικής τους ζωής.

Το μόνο ενθαρρυντικό που χτες ακούστηκε ήταν πως τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα παρουσιάστηκε μείωση των κρουσμάτων Εϊτζ μεταξύ των χρηστών ηρωίνης, γεγονός που οφείλεται στην ενημέρωση των ναρκομανών για τους κινδύνους που εγκυμονούν οι χρησιμοποιημένες σύριγγες σε ενδοφλέβιες ενέσεις. Αποτελεσματικούς, επίσης, χαρακτήρισε το ΚΕΕΛ τους ελέγχους στο αίμα, γεγονός που σχεδόν εκμηδένισε τις πιθανότητες να μεταδίδεται ο ιός από μεταγγίσεις.

Πάντως, ο πρόεδρος του ΚΕΕΛ Γ. Σαρόγλου δήλωσε άγνοια για την τύχη που θα έχουν οι αλλοδαποί - φορείς ή ασθενείς - που ζουν στη χώρα μας παράνομα (χωρίς άδεια παραμονής), όταν απευθυνθούν σε νοσοκομείο για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες ή όταν νοσηλευτούν εκεί. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου για τη μεταναστευτική πολιτική, τα νοσοκομεία θα υποχρεώνονται να ενημερώνουν την αστυνομία όταν περιθάλπουν παράνομους αλλοδαπούς, κι αφού θα ολοκληρώνεται η νοσηλεία τους θα τους απελαύνουν! «Αν ισχύει κάτι τέτοιο, πρόκειται καθαρά για πολιτική απόφαση και απάντηση θα πρέπει να ζητηθεί από τους αρμόδιους υπουργούς», ήταν η απάντηση του Γ. Σαρόγλου. Απ' την άλλη πλευρά η ιατρική κοινότητα αντιδρά σ' αυτή την προοπτική. Ενδεικτικά ο Μ. Λαζανάς, διευθυντής του Γ' Παθολογικού Τμήματος και της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων του Νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός», εμφανίστηκε κατηγορηματικός για το συγκεκριμένο ζήτημα: «Οσοι νόμοι κι αν ψηφιστούν, οι γιατροί πάντα θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους», είπε χαρακτηριστικά.

Επανερχόμενοι στα στοιχεία που χτες δόθηκαν απ' το ΚΕΕΛ, από το 1983 μέχρι τις 30 Ιούνη του 2000 στη χώρα μας έχουν δηλωθεί 5.185 φορείς του Εϊτζ, από τους οποίους 4.275 είναι άνδρες και 910 γυναίκες. Από το σύνολο αυτό, 65 περιπτώσεις ήταν παιδιά μέχρι 12 ετών. Στο ίδιο διάστημα σημειώθηκαν 1.223 θάνατοι.

Την «πρωτιά», ωστόσο, οι άνδρες δεν την έχουν μόνο ως φορείς ή ασθενείς του ιού, αλλά και ως «μέσο» για τη μετάδοση της συγκεκριμένης ασθένειας. Κι αυτό γιατί οι ομοφυλόφιλοι και αμφιφυλόφιλοι άνδρες με τη σεξουαλική - χωρίς προφυλάξεις - συμπεριφορά τους, ευθύνονται σε ποσοστό 40,3% (παγκοσμίως) για τη μετάδοση του Εϊτζ. Γι' αυτό και το σύνθημα φέτος σε όλο τον κόσμο είναι: «Οι άνδρες κάνουν τη διαφορά». Οι προσπάθειες, έτσι, επικεντρώνονται στην αλλαγή της σεξουαλικής συμπεριφοράς τους.

Πάντως, όσο πιο γρήγορα ο φορέας αναζητήσει την ιατρική φροντίδα, όπως επισήμαναν οι εκπρόσωποι του ΚΕΕΛ, τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματα, αφού, η έγκαιρη θεραπεία θα προστατέψει το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε ο φορέας του ΕΪΤΖ να μην νοσήσει.


Δει δη... και χρημάτων

Παγκόσμια ημέρα κατά του ΕΪΤΖ χτες και όλα τα κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας γέμισαν από στέκια ενημέρωσης των πολιτών για τα μέτρα πρόληψης που όλοι πρέπει να λαμβάνουμε. Μέλη του θεραπευτικού προγράμματος «Στροφή», οι «Γιατροί του Κόσμου» κ.ά., έστησαν από το πρωί τραπεζάκια και μοίραζαν ενημερωτικά φυλλάδια. Οι χρήστες ναρκωτικών ουσιών είναι μια από τις ομάδες υψηλού κινδύνου για το ΕΪΤΖ αλλά η ενημέρωση που έγινε τα τελευταία χρόνια, είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθούν δραστικά τα περιστατικά ασθενών που μολύνθηκαν από σύριγγα. Φτάνει, όμως, μόνο μια μέρα το χρόνο ή κάποια σποτάκια στις αρχές καλοκαιριού από το υπουργείο Υγείας, για ένα θέμα που αφορά την υγεία όλων μας; Χρειάζεται περισσότερη ενημέρωση, παραδέχτηκαν χτες οι εκπρόσωποι του ΚΕΕΛ. Χρηματοδότηση όμως σχετικών ενεργειών δεν προβλέπουν...


ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Στο καπηλειό της Μαρίας

Στο κουτουκάκι της Μαρίας με το μπουζουκάκι και τον μπαγλαμά. Κι ότι έχει βγει το καινούριο, κεχριμπαρένιο αστραφτερό, χαμογελάει σκαμπρόζικα και προκλητικά μέσα απ' το ποτήρι. Το παϊδάκι στη λαδόκολλα κι η λαχανοσαλάτα με το καρότο, μια σκελίδα σκόρδο στο ξίδι και αχλατσάδες (πράσινες τσακιστές ελιές). Σε λίγο θα 'ρθουν οι πατάτες.

Μικροπαρέες μεροκαματιάρηδων, σκυθρωπά στεγνά πρόσωπα, σκληρά ροζιασμένα χέρια που σφίγγουν μ' αγάπη και τρυφεράδα το ποτήρι. Πίνουν την πρώτη γουλιά γεμάτοι πίκρα. Πέρασε ακόμα μια δύσκολη μέρα, γεμάτη καημούς και βάσανα. Το Σαββατόβραδο πηγή ανάσας και ξαστεριάς. Να πιεις ένα ποτήρι. Να δεις το φίλο, να δεις το διπλανό, να κουβεντιάσεις, ν' αδειάσεις την ψυχή σου. Παλιοζωή βρώμικη κι άδικη. Δεν ξέρεις αύριο τι μέρα ξημερώνει. Ο Μήτσος έμεινε χωρίς δουλιά. Τρία κουτσούβελα περιμένουν με το στόμα ανοιχτό. Η Ασημίνα, η γυναίκα του, θα βγει στο δρόμο. Πλένει τις σκάλες της απέναντι πολυκατοικίας να βάλει στο τσουκάλι μια μαγεριά φασόλια. Ο Ανέστης στο νοσοκομείο με εγκεφαλικό. Ο γιος του φαντάρος στη Λήμνο. Το κορίτσι χωρίς δουλιά. Να πιάσεις του καθενού τα βάσανα δε βγάζεις άκρη. Αχ και βαχ θα το πηγαίνεις.

Αρχισε η πενιά να σκορπά τις πρώτες νότες. Αστεράκια και λαμπιόνια τριγυρίζουν χαρμόσυνα στην οροφή και σμίγουν με την κάπνα του τσιγάρου.

«Μ' αίμα χτισμένο κάθε πέτρα και καημός». Και τσουγκρίζουν το ποτήρι να πάνε κάτω τα φαρμάκια. Μικροπαρέες αγνώστων ανταλλάσσουν φιλικές ματιές στο πρώτο άκουσμα του μπαγλαμά, και η σκυθρωπή διάθεση αλλάζει. Λίγο λίγο σβήνει στον αέρα ο κάματος της μέρας. Λίγο λίγο στο βάθος της καρδιάς ξεθαρρεύουν ανασκιρτήματα χαράς, λίγο λίγο σαν σύννεφο στο χάος διαλύονται οι μαύρες σκέψεις.

«Σε τούτο το στενό, σε τούτο το στενό, σε τούτο το δρομάκι».

Ελα να σμίξουμε, σύντροφε, έλα να σμίξουμε, γείτονα, και συ άγνωστε περαστικέ, πιες ένα ποτήρι κι έλα στη συντροφιά μας.

Αγνωστοι μεταξύ αγνώστων, μικρονοικοκυραίοι, μεροκαματιάρηδες τα κουτσολέν και τα κουτσοθυμούνται με την αντσούγια και την πικρελιά στο καπηλειό της Μαρίας. Στο άκουσμα της γλυκιάς πενιάς, εκεί στα βάθη της νυχτιάς, σαν έρθει το μεράκι, τσιφτετέλι με λίκνισμα τα λάγνα και ερεθιστικά, έτσι που σε κάνει να σβήνεις «Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι, το σκοτάδι είναι βαθύ». Μη μουρμουρίζεις και μη κάνεις σαματά. Πιάσε μου το χέρι, φίλε. Τσούγκρισε απαλά το ποτήρι κι άκουσε την πενιά να τραγουδά τον αιώνιο πόνο. Ατμόσφαιρα ζεστή κι όμορφη. Υστερα νιώσε τη μεγάλη ανάταση της ψυχής. Πιάσε σφιχτά τον ώμο του διπλανού και κάνε το τσαλίμι σου στη «Φραγκοσυριανή» κι αν θέλεις να τα παίξεις όλα για όλα, βγάλε έξω τον σεβντά σου και τσαλαπάτησέ τον. Εμείς θα σου παίζουμε παλαμάκια και συ πολέμα στον ζεϊμπέκικό σου.

Ελληνα, το μεγαλείο σου. Ελληνα της λεβεντιάς και της αγάπης. Αγνωστοι μεταξύ αγνώστων πριν από λίγο, σμίξαν τις καρδιές, σμίξαν τη χαρά και τη λύπη. Εγιναν ένα και συμφιλιώθηκαν με μια κούπα κρασί, με μια νότα μουσικής, εκεί στο καπηλειό της Μαρίας.

Ελλάς, το μεγαλείο σου. Οι παλάμες μας σφίξαν, οι δρόμοι μας είναι ανοιχτοί, τα συμφέροντα μας κοινά, ας το συνειδητοποιήσουμε!


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ