Σάββατο 2 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Στο καπηλειό της Μαρίας

Στο κουτουκάκι της Μαρίας με το μπουζουκάκι και τον μπαγλαμά. Κι ότι έχει βγει το καινούριο, κεχριμπαρένιο αστραφτερό, χαμογελάει σκαμπρόζικα και προκλητικά μέσα απ' το ποτήρι. Το παϊδάκι στη λαδόκολλα κι η λαχανοσαλάτα με το καρότο, μια σκελίδα σκόρδο στο ξίδι και αχλατσάδες (πράσινες τσακιστές ελιές). Σε λίγο θα 'ρθουν οι πατάτες.

Μικροπαρέες μεροκαματιάρηδων, σκυθρωπά στεγνά πρόσωπα, σκληρά ροζιασμένα χέρια που σφίγγουν μ' αγάπη και τρυφεράδα το ποτήρι. Πίνουν την πρώτη γουλιά γεμάτοι πίκρα. Πέρασε ακόμα μια δύσκολη μέρα, γεμάτη καημούς και βάσανα. Το Σαββατόβραδο πηγή ανάσας και ξαστεριάς. Να πιεις ένα ποτήρι. Να δεις το φίλο, να δεις το διπλανό, να κουβεντιάσεις, ν' αδειάσεις την ψυχή σου. Παλιοζωή βρώμικη κι άδικη. Δεν ξέρεις αύριο τι μέρα ξημερώνει. Ο Μήτσος έμεινε χωρίς δουλιά. Τρία κουτσούβελα περιμένουν με το στόμα ανοιχτό. Η Ασημίνα, η γυναίκα του, θα βγει στο δρόμο. Πλένει τις σκάλες της απέναντι πολυκατοικίας να βάλει στο τσουκάλι μια μαγεριά φασόλια. Ο Ανέστης στο νοσοκομείο με εγκεφαλικό. Ο γιος του φαντάρος στη Λήμνο. Το κορίτσι χωρίς δουλιά. Να πιάσεις του καθενού τα βάσανα δε βγάζεις άκρη. Αχ και βαχ θα το πηγαίνεις.

Αρχισε η πενιά να σκορπά τις πρώτες νότες. Αστεράκια και λαμπιόνια τριγυρίζουν χαρμόσυνα στην οροφή και σμίγουν με την κάπνα του τσιγάρου.

«Μ' αίμα χτισμένο κάθε πέτρα και καημός». Και τσουγκρίζουν το ποτήρι να πάνε κάτω τα φαρμάκια. Μικροπαρέες αγνώστων ανταλλάσσουν φιλικές ματιές στο πρώτο άκουσμα του μπαγλαμά, και η σκυθρωπή διάθεση αλλάζει. Λίγο λίγο σβήνει στον αέρα ο κάματος της μέρας. Λίγο λίγο στο βάθος της καρδιάς ξεθαρρεύουν ανασκιρτήματα χαράς, λίγο λίγο σαν σύννεφο στο χάος διαλύονται οι μαύρες σκέψεις.

«Σε τούτο το στενό, σε τούτο το στενό, σε τούτο το δρομάκι».

Ελα να σμίξουμε, σύντροφε, έλα να σμίξουμε, γείτονα, και συ άγνωστε περαστικέ, πιες ένα ποτήρι κι έλα στη συντροφιά μας.

Αγνωστοι μεταξύ αγνώστων, μικρονοικοκυραίοι, μεροκαματιάρηδες τα κουτσολέν και τα κουτσοθυμούνται με την αντσούγια και την πικρελιά στο καπηλειό της Μαρίας. Στο άκουσμα της γλυκιάς πενιάς, εκεί στα βάθη της νυχτιάς, σαν έρθει το μεράκι, τσιφτετέλι με λίκνισμα τα λάγνα και ερεθιστικά, έτσι που σε κάνει να σβήνεις «Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι, το σκοτάδι είναι βαθύ». Μη μουρμουρίζεις και μη κάνεις σαματά. Πιάσε μου το χέρι, φίλε. Τσούγκρισε απαλά το ποτήρι κι άκουσε την πενιά να τραγουδά τον αιώνιο πόνο. Ατμόσφαιρα ζεστή κι όμορφη. Υστερα νιώσε τη μεγάλη ανάταση της ψυχής. Πιάσε σφιχτά τον ώμο του διπλανού και κάνε το τσαλίμι σου στη «Φραγκοσυριανή» κι αν θέλεις να τα παίξεις όλα για όλα, βγάλε έξω τον σεβντά σου και τσαλαπάτησέ τον. Εμείς θα σου παίζουμε παλαμάκια και συ πολέμα στον ζεϊμπέκικό σου.

Ελληνα, το μεγαλείο σου. Ελληνα της λεβεντιάς και της αγάπης. Αγνωστοι μεταξύ αγνώστων πριν από λίγο, σμίξαν τις καρδιές, σμίξαν τη χαρά και τη λύπη. Εγιναν ένα και συμφιλιώθηκαν με μια κούπα κρασί, με μια νότα μουσικής, εκεί στο καπηλειό της Μαρίας.

Ελλάς, το μεγαλείο σου. Οι παλάμες μας σφίξαν, οι δρόμοι μας είναι ανοιχτοί, τα συμφέροντα μας κοινά, ας το συνειδητοποιήσουμε!


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ