Σάββατο 2 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΗΛΟΣ
Η απειλή του... χρυσού ενώνει τους κατοίκους

Σε... σεληνιακό τοπίο έχει μετατρέψει το νησί η ασύδοτη εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου.
Σε... σεληνιακό τοπίο έχει μετατρέψει το νησί η ασύδοτη εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου.
Να σταματήσει κάθε ενέργεια για τη συνέχιση της έρευνας για χρυσό στη Μήλο από την εταιρία Αργυρομεταλλευμάτων & Βαρυτίνης απαιτούν όλοι οι μαζικοί και κοινωνικοί φορείς του νησιού, για να αποφευχθούν ανυπολόγιστες περιβαλλοντικές καταστροφές.

Ηδη η ασύδοτη λατομική και μεταλλευτική δραστηριότητα πολλών ετών έχει μετατρέψει τη Μήλο σε σεληνιακό τοπίο, χωρίς ταυτόχρονα να συντελείται ουσιαστική αποκατάσταση των μη ενεργών, πλέον, ορυχείων. Το μεγάλο κεφάλαιο αψηφά τις όποιες επιπτώσεις προκειμένου να μεγιστοποιήσει τα κέρδη του. Ετσι και η εν λόγω εταιρία επιχειρεί να εξασφαλίσει την άδεια για τη συνέχιση των ερευνών της για χρυσό αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στο πολύπαθο νησί.

Οπως μας λένε εκπρόσωποι φορέων του νησιού, αρμόδιο για την εκχώρηση άδειας είναι το υπουργείο Ανάπτυξης με τη σύμφωνη γνώμη του ΥΠΕΧΩΔΕ που έχει την ευθύνη για την έγκριση ή όχι της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων της έρευνας, η οποία υποβάλλεται από την ενδιαφερόμενη εταιρία. Πράγματι η Αργυρομεταλλευμάτων & Βαρυτίνης εξασφάλισε την άδεια από το 1992 έως το 1997 και την ανανέωσε για δύο ακόμα χρόνια έως το 1999. Οταν όμως οι κάτοικοι του νησιού συνειδητοποίησαν τον κίνδυνο που ενέχει η εκμετάλλευση του χρυσού για το νησί ενώθηκαν και ανάγκασαν το ΥΠΕΧΩΔΕ να μην εγκρίνει, εκ νέου, τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και η άδεια έχει ανασταλεί.

Επιχείρηση «ΟΧΙΑ»

Αφού
Αφού "χαράκωσε" τη δυτική Μήλο η εταιρία τώρα αρνείται να αποκαταστήσει τις καταστροφές.
Παρ' όλα αυτά ο κίνδυνος ελλοχεύει καθώς η εταιρία προσπαθεί με κάθε μέσο να επιτύχει το σκοπό της και στο ΥΠΕΧΩΔΕ δεν πολυενδιαφέρονται για το σταμάτημα. Χαρακτηριστικά, σε έγγραφό του υπουργείου προς τη θυγατρική της εταιρίας, MIDAS S.A., αναφέρεται μεν ότι η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που είχε υποβληθεί από την εταιρία επιστρέφεται πίσω, αλλά αφήνονται περιθώρια για την έγκρισή της σε «άλλη φάση»! Συγκεκριμένα, στην τελευταία παράγραφο τονίζεται προς την εταιρία: «Σας επιστρέφουμε την υποβληθείσα μελέτη γιατί από την τυχόν έγκρισή της στη φάση αυτή θα δημιουργηθούν δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον της περιοχής επέμβασης». Με άλλα λόγια το ΥΠΕΧΩΔΕ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικής έγκρισης της μελέτης.

Από την πλευρά της η εταιρία προσπάθησε και, σε πρώτη φάση, τα κατάφερε να ξαναμπεί στο παιχνίδι εκμεταλλευόμενη μια «Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη Προγράμματος Βιότοπου Οχιάς της Μήλου» που εκπονήθηκε από ομάδα μελετητών τον Απρίλιο του 2000 και χρηματοδοτήθηκε από την Αναπτυξιακή Εταιρία της Νομαρχίας Κυκλάδων. Σε έγγραφο της εταιρίας που προοριζόταν για τα στελέχη της φαίνεται καθαρά ότι, γνωρίζοντας για τη Μελέτη Προστασίας της Οχιάς από το 1997, προσπάθησε να έρθει σε επαφή με μέλη της ομάδας μελετητών, ώστε να τους επηρεάσει για να εξαιρεθεί από την προστατευόμενη περιοχή ο χώρος όπου η εταιρία έκανε τις έρευνες για το χρυσό. Ως εκ θαύματος λοιπόν, η α` φάση της μελέτης που κατατέθηκε τον Απρίλιο του 2000 περιλάμβανε, ακριβώς, αυτήν την πρόβλεψη: Οριζε την περιοχή που γίνονταν οι έρευνες για το χρυσό ως «περιοχή ανάπτυξης μεταλλευτικών και λατομικών δραστηριοτήτων».!

Εδώ η αποχωμάτωση έχει προχωρήσει κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας!
Εδώ η αποχωμάτωση έχει προχωρήσει κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας!
Με αυτό τον τρόπο η εταιρία μπορεί να ζητήσει εκ νέου έγκριση της δικής της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, από το ΥΠΕΧΩΔΕ... Ομως λογαριάσανε χωρίς τον ξενοδόχο. Σύσσωμοι μαζικοί και κοινωνικοί φορείς του νησιού αντιδράσανε και αναγκάσανε το δήμο, το Επαρχείο και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να απορρίψουνε το συγκεκριμένο σημείο της μελέτης. Ωστόσο, μέχρι τη στιγμή αυτή, δεν έχει γίνει γνωστή η θέση του ΥΠΕΧΩΔΕ για το αν εγκρίνει ή όχι την α' φάση της Μελέτης Προστασίας της Οχιάς, ώστε να συνεχιστεί η β' φάση της μελέτης και στη συνέχεια να γίνει νόμος του κράτους.

Και πάλι όμως η εταιρία δεν έχει μείνει άπραγη. Εδώ και ένα χρόνο περίπου - πριν ακόμα ανασταλεί η άδειά της - είχε συμφωνήσει να καταβάλλει στο δήμο Μήλου 25 εκατομμύρια κάθε χρόνο και για τρία χρόνια, σαν αποζημίωση κατά κάποιο τρόπο, αφού οι έρευνες γίνονται και σε δημοτική περιουσία. Τώρα, σε έγγραφο της προς το δήμο στις 1 Νοεμβρίου 2000, δηλώνει ότι «λόγω αναστολής των εργασιών ερευνών στην περιοχή Προφήτης Ηλίας και Χονδρό Βουνό, δε θα σας καταβάλλει η εταιρία μας το μίσθωμα». Επίσης, αρνείται να προχωρήσει σε αποκατάσταση των δρόμων που είχε διανοίξει «πριν το θέμα της συνέχισης ή μη των ερευνών διευθετηθεί οριστικά»... Η εκβιαστική τακτική, συμβαδίζει με την ασυδοσία, αφού η εταιρία, ανεξάρτητα από τη συνέχιση ή μη της έρευνας, έτσι κι αλλιώς, είναι υποχρεωμένη να αποκαταστήσει τους χώρους τους οποίους κατέστρεψε.


Οι μαζικοί φορείς του νησιού συνεχίζουν τον αγώνα τους και μάλιστα αυτές τις ημέρες ετοιμάζονται να καταθέσουν προτάσεις για τη β` φάση της Μελέτης Προστασίας της Οχιάς, αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο αποδοχής της πρότασης για λατομική και μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή της Δυτικής Μήλου. Μάλιστα αντιπροσωπεία των φορέων επισκέφθηκε ύστερα από πρόσκληση των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ, τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της ΕΕ όπου και εξέθεσε τις διαστάσεις του προβλήματος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οχι τα δέντρα στο βωμό του τραμ(2002-11-26 00:00:00.0)
Εξασφάλισε το «ναι» του υπουργείου Περιβάλλοντος(2000-09-21 00:00:00.0)
Ξενοδοχειακό μεγαθήριο στο Μεσόκαμπο(2000-03-24 00:00:00.0)
Να γίνουν τα έργα(1997-07-24 00:00:00.0)
Ερευνα για τους δρόμους της Αττικής(1997-01-21 00:00:00.0)
Γραφειοκρατίας συνέπεια(1995-03-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ