Τρίτη 26 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ
Οχι τα δέντρα στο βωμό του τραμ

Μεγάλη κινητοποίηση έγινε την Κυριακή

Με συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας απάντησαν την περασμένη Κυριακή το πρωί οι κάτοικοι του Παλαιού Φαλήρου, διαμαρτυρόμενοι για το επικείμενο κόψιμο 720 δέντρων στο βωμό, όπως καταγγέλλουν, των έργων της ΤΡΑΜ Α.Ε.

Χιλιάδες κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στις 11.30 π.μ. στη Λεωφόρο Ποσειδώνος και απαίτησαν από το αρμόδιο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ να διακόψει τις εργασίες για την κατασκευή του τραμ μέχρι να διαπιστωθεί η νομιμότητα της άδεις κοπής των δέντρων. Στη συνέχεια για αρκετή ώρα διέκοψαν και την κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Ποσειδώνος.

Ενταση όμως προκλήθηκε και χτες το πρωί όταν εργολάβοι της κατασκευάστριας εταιρίας προχώρησαν στο ξερίζωμα ενός φοίνικα. Οι κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν έντονα και ειδοποίησαν τον Δασάρχη Πειραιά με εντολή του οποίου οι εργολάβοι υποχρεώθηκαν να ξαναφυτέψουν το φοίνικα.

Οπως καταγγέλλουν εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής για τη διάσωση της παραλίας του Σαρωνικού, η ΤΡΑΜ Α.Ε. δεν πτοήθηκε από τις καταγγελίες των κατοίκων στην Αστυνομία ότι οι εργασίες που εκτελούνται είναι παράνομες καθώς, ενώ τα σχέδια για την κατασκευή του τραμ έχουν αλλάξει σε σχέση με αυτά που προβλέπει η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, χωρίς να εγκριθούν από την αρμόδια Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος (ΕΥΠΕ) του ΥΠΕΧΩΔΕ, η εταιρία συνεχίζει το κόψιμο των πεζοδρομίων της Λ. Ποσειδώνος από την οδό Εσπέρου ως την οδό Πρωτέως και το ξήλωμα των φοινίκων της κεντρικής νησίδας. Την ίδια στιγμή, τονίζουν, η κυβέρνηση δε δίστασε να χρησιμοποιήσει τα ΜΑΤ εναντίον των κατοίκων που διαμαρτύρονται.

Αξίζει να σημειώσουμε πως στην εγκεκριμένη από την ΕΥΠΕ του ΥΠΕΧΩΔΕ, Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αναφέρεται ρητά: «Στη Λ. Ποσειδώνος από την οδό Αχιλλέως μέχρι το Δέλτα Φαλήρου το έργο κινείται στο νότιο άκρο του οδοστρώματος του παραλιακού ρεύματος κυκλοφορίας σε διπλή γραμμή. Το πράσινο στη διαχωριστική νησίδα της λεωφόρου (μικροί φοίνικες κυρίως) και τα δέντρα (αλμυρίκια) στο νότιο πεζοδρόμιο, δεν επηρεάζονται από το έργο».

Επίσης, στην κοινή απόφαση των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ, Πολιτισμού, Εμπορικής Ναυτιλίας και Μεταφορών, αναφέρεται ότι «αλλαγή βασικών χαρακτηριστικών του έργου, όπως αυτό περιγράφεται στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, με τους όρους και περιορισμούς της παρούσας, είναι δυνατή μόνο εφόσον δεν επέρχονται ουσιαστικές διαφοροποιήσεις ως προς τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και μόνο ύστερα από σχετική έγκριση της ΕΥΠΕ του ΥΠΕΧΩΔΕ. Σε κάθε άλλη περίπτωση απαιτείται νέα απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων».

Η συνέχιση των εργασιών όμως, σύμφωνα με τη Συντονιστική Επιτροπή, θα έχει αποτέλεσμα το κόψιμο 232 δέντρων και τη μεταφύτευση άλλων 488, συνολικά δηλαδή 720 δέντρα.

Για την κοπή αυτών των δέντρων έχει δοθεί άδεια από το Δασαρχείο Πειραιά αλλά, η απώλειά τους, σύμφωνα με τη Συντονιστική Επιτροπή, συνιστά ουσιαστική διαφοροποίηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον και άρα δε συμβαδίζει με τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την Κοινή Υπουργική Απόφαση. Γι' αυτό οι εκπρόσωποι των κατοίκων έχουν ήδη ζητήσει από το Δασάρχη Πειραιά την αναστολή της κοπής των δέντρων έως ότου διαπιστωθεί η νομιμότητα της άδειας κοπής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ