Τρίτη 26 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αποχή των εργολάβων από τις δημοπρασίες των Δήμων

Κινδυνεύουν να ματαιωθούν έργα 120 δισ. δρχ. σε όλη τη χώρα

Σε αποχή από τις δημοπρασίες των έργων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που πρόκειται να διεξαχθούν σε όλη τη χώρα, προχωρούν από αύριο οι 11.500 εργολήπτες δημοσίων έργων, ζητώντας την εξόφληση έργων που έχουν ολοκληρώσει από τον περασμένο Μάη μέχρι σήμερα μέσα από το Ειδικό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΠΤΑ).

Αυτό ανακοίνωσαν χτες σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι εκπρόσωποι όλων των εργοληπτικών οργανώσεων (ΠΕΣΕΔΕ - ΠΕΔΜΕΔΕ - ΠΕΔΜΗΕΔΕ - ΣΑΤΕ και ΣΤΕΗΤ), επισημαίνοντας παράλληλα ότι αν η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει τα αιτήματά τους, η αποχή τους από τις δημοπρασίες θα εξελιχθεί σε διαρκείας, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν να ματαιωθούν έργα των ΟΤΑ συνολικού προϋπολογισμού 120 δισ. δρχ. για τα οποία έχουν εγγραφεί πιστώσεις μέχρι τις αρχές του 2003.

Οπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι των εργοληπτικών οργανώσεων έφτασαν στο έσχατο μέτρο της αποχής, καθώς οι χιλιάδες εργολήπτες μέλη τους - και κυρίως οι μικρομεσαίοι - βρίσκονται σε απόγνωση. Συγκεκριμένα τους οφείλονται πάνω από 150 εκατομμύρια ευρώ (πάνω από 50 δισ. δρχ.) από έργα που έχουν εκτελέσει από το Μάη μέχρι σήμερα σε μικρούς και μεγάλους δήμους σε όλη τη χώρα. Και ενώ - πρόσθεσαν - αυτοί παραμένουν απλήρωτοι, «τρέχουν» οι διάφορες υποχρεώσεις τους, όπως φόροι, εισφορές προς το ΙΚΑ, ημερομίσθια, λογαριασμοί προμηθευτών και ποινικές ρήτρες των έργων.

Χαρακτήρισαν μάλιστα ανεύθυνη τη στάση των εκπροσώπων της κυβέρνησης, ιδιαίτερα του υπουργού Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδη και του υφυπουργού Οικονομίας Χρ. Πάχτα, οι οποίοι εξακολουθούν να τους δίνουν αόριστες υποσχέσεις για τη ρύθμιση του προβλήματος στα επανειλημμένα διαβήματά τους και τις επιστολές διαμαρτυρίας που τους έχουν στείλει.

Οι εργολήπτες δημοσίων έργων, εκτός από την άμεση αποπληρωμή των έργων που έχουν εκτελέσει, ζητούν επίσης: Τη ρύθμιση των πιστώσεων από διάφορα προγράμματα (ΕΠΤΑ - ΣΑΤΑ - ΣΑΕ - ΚΑΠ - ΣΑΝΑ - ΕΤΕΡΠΣ κλπ.) ώστε να εξοφλούνται αμέσως μετά την παράδοσή τους. Την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων, ώστε τα έργα της Περιφέρειας να δημοπρατούνται, να επιβλέπονται και να πληρώνονται εκεί όπου κατασκευάζονται. Την καθιέρωση ενιαίου τύπου διακηρύξεων για όλους τους φορείς του δημοσίου, ώστε να εξαλειφθούν οι παρανομίες και οι αναθέσεις έργων με «φωτογραφικούς» όρους. Τη σύνταξη μελετών με τιμές των εγκεκριμένων αναλυτικών τιμολογίων σε όλα τα έργα της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ