Τρίτη 26 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Απόφαση υπέρ του δημοσίου - κακοπληρωτή

Οταν χρωστά σε πολίτες, το επιτόκιο είναι 6%. Οταν όμως εισπράττει, είναι 11,25%...

Εντοκα μεν αλλά με πολύ χαμηλότερο επιτόκιο, απ' ό,τι προβλέπεται στις συναλλαγές, θα αποδίδει το δημόσιο τις υποχρεώσεις του προς τους πολίτες. Αυτό προβλέπει απόφαση του Αρείου Πάγου, που επιβραβεύει την ανισότητα στις οικονομικές σχέσεις δημοσίου-πολιτών με ευνοϊκούς όρους υπέρ του πρώτου.

Συγκεκριμένα, ο Αρειος Πάγος σε διαφορά ιδιώτη με τη δημόσια επιχείρηση ΔΕΠΟΣ δικαίωσε το δημόσιο, επιδικάζοντας... το νόμιμο τόκο υπερημερίας 6% που προβλέπεται στις συναλλαγές του δημοσίου με ιδιώτες. Αντίθετα, το δημόσιο όταν πρόκειται να εισπράξει από ιδιώτες, επιβάλλει επιτόκιο 11,25%!

Να σημειωθεί ότι την προηγούμενη βδομάδα το Πρωτοδικείο Ιωαννίνων εξέδωσε ακριβώς αντίθετη απόφαση από την τωρινή του Αρείου Πάγου, δικαιώνοντας σε ανάλογη διαφορά ιδιώτη. Με την πρωτοποριακή εκείνη απόφαση, ουσιαστικά, το Πρωτοδικείο Ιωαννίνων είχε πει ότι το δημόσιο δεν μπορεί στις υποχρεώσεις του να αποδίδει τόκο 6%, ενώ όταν είναι να εισπράξει οι συναλλαγές του να γίνονται με επιτόκιο 11,25%. Βέβαια, τώρα τα δικαστήρια της χώρας σε παρόμοιες υποθέσεις οφείλουν να συμμορφωθούν με την απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία θα λειτουργήσει ως πιλότος.

Στο σκεπτικό της απόφασης του Αρείου Πάγου αναφέρεται ότι η ΔΕΠΟΣ απολαμβάνει των προνομίων του δημοσίου, συνεπώς και του τόκου 6% ετησίως που προβλέπεται για τις οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες. Ο Αρειος Πάγος απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η επέκταση του χαμηλού επιτοκίου παραβιάζει το άρθρο 78 του Συντάγματος, ενώ απέκρουσε και τους ισχυρισμούς για παραβίαση των άρθρων 4 και 22 του Συντάγματος, κρίνοντας ότι δεν προσδιορίζεται σε τι συνίσταται η παραβίαση της αρχής της ισότητας και η προστασία της εργασίας με επιτόκιο 6%.

Υπήρξε και η άποψη της μειοψηφίας, που δέχτηκε ότι η επέκταση στη ΔΕΠΟΣ του τόκου 6% έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της αναλογικότητας και μάλιστα χωρίς να γίνεται επίκληση σοβαρού λόγου δημοσίου συμφέροντος.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου μπορεί να ανατραπεί, αν υπάρξει αντίθετη απόφαση από το ΣτΕ, οπότε το θέμα θα κριθεί οριστικά από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ