Τρίτη 26 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ
Ισχύει η διάταξη αλλά χωρίς κυρώσεις

Η απόφαση για τους περιορισμούς του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους ισχύει αλλά δε θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες ποινές με τη μορφή των κυρώσεων, δήλωσε χτες ο υπουργός Υγείας Κ. Στεφανής. «Θέλουμε, είπε ο υπουργός, τα μέτρα αυτά να εφαρμοστούν όχι ως προϊόν επιβολής αλλά ως απόρροια συναίνεσης. Των κυρώσεων θα προηγηθεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση και συνεργασία».

Οσα είπε ο υπουργός παρέπεμπαν στην αγωγή υγείας του πληθυσμού. Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε αν η αγωγή υγείας θα γίνει πράξη σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας - όπως είχαν υποσχεθεί οι προκάτοχοί του - ο Κ. Στεφανής βρέθηκε στη δύσκολη θέση να πει ότι δεν μπορεί να απαντήσει με... «θα». Ωστόσο όμως πρόσθεσε: «Θα ενταθεί μια προσπάθεια που πάντα υπήρχε αλλά ποτέ δεν ήταν ικανοποιητική».

Οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας έγιναν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με την ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μ. Μαλλιώρη με αφορμή την ψήφιση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της πρότασης για τον «περιορισμό της διαφήμισης και της χορηγίας υπέρ των προϊόντων καπνού».

Ο Κ. Στεφανής χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την ψήφιση της πρότασης, καθώς οι επιπτώσεις του καπνίσματος στην ατομική και δημόσια υγεία είναι αυτονόητες. Πρόκειται για μια πρόταση που υπακούει σε διοικητικά μέτρα με μεγάλη πολιτική υποκρισία, καθώς δε συνοδεύονται από μια συνολική πολιτική προστασίας της δημόσιας υγείας.

Επιπλέον, ηχούν παράταιρα οι διαβεβαιώσεις ότι οι περιορισμοί δεν έρχονται σε αντίθεση με τις επιδοτήσεις στην καλλιέργεια του καπνού. Πρόκειται για διαβεβαιώσεις που προσπαθούν να απαλύνουν την πολιτική ξεκληρίσματος των καπνοπαραγωγών στη χώρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση κατ' εντολήν των Βρυξελλών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ