Τρίτη 26 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
Εβγαλαν κιόλας το ... λογαριασμό!

Ανταποδοτικά τέλη από 30 έως 880 ευρώ θα πληρώνουν όσοι παίρνουν προσωρινούς τίτλους ιδιοκτησίας από το 2004

Νέες υποσχέσεις για την κατάρτιση του Εθνικού Κτηματολογίου έδωσε χτες η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Β. Παπανδρέου, παρότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η πορεία του έργου βρίσκεται ακριβώς στο σημείο που βρισκόταν και στις αρχές του χρόνου, αμέσως μετά την επιβολή του προστίμου των 20 δισ. δρχ. από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο συνολικός ανασχεδιασμός του έργου βρίσκεται ακόμη υπό την αίρεση της χρηματοδότησής του από την ΕΕ, η απλούστευση του θεσμικού πλαισίου ακόμη δεν έχει γίνει, η λειτουργία των Κτηματολογικών Γραφείων παραπέμπεται στο 2003. Το μόνο που δείχνει να βρίσκει το δρόμο του είναι ο καθορισμός των ανταποδοτικών τελών που θα κληθούν να πληρώσουν όσοι αρχίσουν από το 2004 και μετά να λαμβάνουν προσωρινούς τίτλους ιδιοκτησίας, στο πλαίσιο των πιλοτικών προγραμμάτων Κτηματολογίου που προχωρούν με «βήματα χελώνας» από το 1996...

Το ανταποδοτικό αυτό τέλος, όπως δήλωσε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, θα κυμαίνεται από 30 έως 880 ευρώ (10.000 - 300.000 δρχ.), ανάλογα με το είδος του ακινήτου, το μέγεθος του ακινήτου, το είδος του δικαιώματος επί του ακινήτου, τον αριθμό των συνιδιοκτητών και την αντικειμενική αξία των ακινήτων στην περιοχή, όπως αυτή θα προκύψει από ένα περίπλοκο σύστημα, με βάση το οποίο η χώρα θα ταξινομηθεί σε έξι κατηγορίες περιοχών για τα εντός και εκτός σχεδίου πόλεως ακίνητα. Σύμφωνα με όσα είπε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, η μέγιστη τιμή των 300.000 δρχ. θα αφορά σε οικόπεδα άνω των 10.000 τ.μ. που βρίσκονται στις πιο ακριβές περιοχές της χώρας, ενώ μέχρι 100.000 δρχ. θα πληρώσει το 75% των ιδιοκτητών των ακινήτων. Αν μάλιστα ένας ιδιοκτήτης έχει στην ίδια περιοχή περισσότερα από τρία αγροτεμάχια μικρής έκτασης το καθένα (μικρότερη των 4 στρεμμάτων) τότε θα ισχύσει μείωση του τέλους κατά 20% για τρία έως πέντε αγροτεμάχια και 30% για περισσότερα από πέντε. Για τα μεταλλεία καθορίζεται το ποσό των 600 ευρώ ανεξάρτητα από την έκταση, ενώ θα υπάρξει πρόβλεψη μείωσης του τέλους για συνιδιοκτησίες του ίδιου ακινήτου. Επίσης, για κάθε υποθήκη ή προσημείωση που υπάρχει σε ακίνητο, ο δικαιούχος της υποθήκης θα οφείλει να πληρώσει σταθερό τέλος, ανεξάρτητα από το είδος του ακινήτου, ύψους 30 ευρώ.

Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δήλωσε ότι το συνολικό ύψος του προγράμματος του Κτηματολογίου που θα ενταχθεί στο Γ΄ ΚΠΣ μέχρι το 2006 θα ανέρχεται σε 283 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 50% θα αποτελεί την κοινοτική συμμετοχή, ωστόσο παραδέχτηκε ότι το πρόγραμμα αυτό τελεί ακόμη υπό την έγκριση της ΕΕ. Οι μελέτες που θα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα αυτό θα περιλαμβάνουν έκταση 4,4 εκατομμυρίων στρεμμάτων, θα καλύπτουν 4.500.000 δικαιώματα επί ακινήτων και θα αφορούν σε περιοχές με πληθυσμό 3,2 εκατομμύρια άτομα. Το 2003 θα ανατεθούν μελέτες που θα αφορούν σε 43 δήμους της Αττικής και στον Πειραιά, στη Θεσσαλονίκη και σε 12 δήμους γύρω από αυτήν.

Κατά τα άλλα δήλωσε ότι οι τελευταίες αναθέσεις του Εθνικού Κτηματολογίου θα γίνουν το 2010 και οι δαπάνες για την ολοκλήρωσή του, πέρα από το Γ΄ ΚΠΣ, θα προέλθουν από κρατικές επιχορηγήσεις και από την είσπραξη του ανταποδοτικού τέλους.

Επίσης, ξαναϋποσχέθηκε ότι μέσα στο 2003 θα λειτουργήσουν 103 Κτηματολογικά Γραφεία και ότι θα προωθηθούν οι αλλαγές που απλουστεύουν το θεσμικό πλαίσιο και εξασφαλίζουν τη δημόσια περιουσία από τους καταπατητές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ