Τρίτη 26 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Μόνο όσοι έχουν διαβατήριο θα λάβουν άδεια παραμονής

Οποιος μετανάστης δεν έχει διαβατήριο, ακόμη κι αν πληροί τις προϋποθέσεις απόκτησης ετήσιας άδειας παραμονής στη χώρα μας, θα απελαύνεται. Αυτό ξεκαθάρισε χτες ο υφυπουργός Εσωτερικών, Λ. Παπαδήμας στους εκπροσώπους μεταναστευτικών οργανώσεων, στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης για τις προϋποθέσεις παραμονής των αλλοδαπών στη χώρα μας.

Το διαβατήριο θεωρείται απαραίτητο, καθώς πάνω σε αυτό θα επικολλάται η άδεια παραμονής που φέρει τη μορφή ετικέτας. Η διαδικασία αυτή προβλέπεται από τον κανονισμό του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης και εξυπηρετεί την πολιτική βούληση φακελώματος των μεταναστών, την οποία συμπληρώνει η ηλεκτρονική τους καταγραφή. Είναι σαφές ότι η ύπαρξη διαβατηρίου ως αναγκαία προϋπόθεση για την απόκτηση ετήσιας άδειας παραμονής, αποτελεί ένα πρόσθετο εμπόδιο για τους μετανάστες. Δίνεται μεν η δυνατότητα σε αυτούς να ταξιδέψουν στις χώρες τους για να εφοδιαστούν με διαβατήρια, όμως είναι αμφίβολο πόσοι θα τα καταφέρουν να το λάβουν ή να επιστρέψουν, δεδομένου ότι η προσωρινή 6άμηνη άδεια παραμονής που είχαν λάβει, λήγει στις 31 του Δεκέμβρη.

Μέχρι τότε οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν καταθέσει τα δικαιολογητικά τους, ενώ η διανομή της ετήσιας άδειας παραμονής ξεκινά από την 1η Γενάρη 2003. Σύμφωνα πάντως με τον υφυπουργό, ο αριθμός των αιτήσεων για απόκτηση ετήσιας άδειας παραμονής είναι μικρότερος από τον αριθμό των προσωρινών εξάμηνων αδειών. Δεν είναι μόνο το διαβατήριο που μπορεί να μην έχουν οι περισσότεροι, είναι επίσης η σύμβαση εργασίας που αποτελεί επίσης προϋπόθεση για την απόκτηση της άδειας. Συνοπτικά, η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την απόκτηση της ετήσιας άδειας παραμονής είναι η εξής. Ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει στο δήμο κατοικίας του αίτηση για την απόκτησή της ή στη Διεύθυνση Εργασίας της Νομαρχίας για την ανανέωση της προσωρινής άδειας. Ο φάκελος διαβιβάζεται στην Περιφέρεια, αυτή με τη σειρά της μοιράζει τις έτοιμες άδειες στους δήμους όπου θα προσέλθουν στη συνέχεια οι αλλοδαποί με τα διαβατήριά τους στα οποία και θα επικολληθούν.

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης, από χτες ξεκίνησε η παράδοση των παραχωρητηρίων οικοπέδων στο Λαύριο σε 82 οικογένειες προσφύγων για την απόκτηση στέγης. Αναμένεται να παραδοθούν άλλα 45 παραχωρητήρια σε αντίστοιχες οικογένειες. Οι τελευταίες δεν έχουν πληρώσει ακόμη το τίμημα, το οποίο κυμαίνεται από 300.000 - 450.000 δραχμές. Οι δικαιούχοι είναι οικογένειες προσφύγων που ήρθαν τα έτη 1965-1966 σε έναν προσφυγικό συνοικισμό του Λαυρίου, από Ρωσία, Ρουμανία και Αίγυπτο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ